(advertorial)


Dynamic Solutions - Master

Gepubliceerd op 5 juli 2002
Auteur: Jan de Jeu
Een meesterlijk concept

De panden

Voor de tweede maal binnen een betrekkelijk kort tijdsbestek ben ik onderweg naar Geldermalsen en ook nu is het stralend mooi weer. De straat waar ik ditmaal moet zijn is vrij eenvoudig te vinden en eenmaal op De Chamotte gearriveerd is het nog slechts een kwestie van tijd voor ik nummer 32 tegenkom. Ik ben op weg naar de firma Dynamic Solutions waar ik een gesprek zal hebben met de eigenaar Rick Paap. De naam op het pand waar ik inmiddels voor sta is evenwel een andere: Kooi Interieur. Het is de naam van het bedrijf dat de meubelen produceert die door Rick Paap onder de naam Master op de markt gebracht worden. Ook de ontwikkeling van nieuwe Master producten vindt hier plaats. Eenmaal uitgestapt zie ik aan de overkant van de straat op nummer 40 het pand waar zich binnen afzienbare tijd de nieuwe toonkamer en de afdeling verkoop van het bedrijf zullen bevinden. En dat is nog niet alles want in `t Harde bevindt zich nog de firma Dubois waar de door Rick ontworpen lijn van Master luidsprekers geproduceerd wordt. Zowel Dubois als Kooi Interieur werken inmiddels exclusief voor Dynamic Solutions en in de toekomst zal er met beide ondernemingen een samenwerkingsverband aangegaan worden. De administratie wordt gevoerd door de echtgenote van Rick Paap en die blijft dan ook gevestigd op zijn huisadres in Vianen. Er zijn continu twee medewerkers op afroep beschikbaar en per 1 januari 2003 zal er een werknemer in vaste dienst genomen worden. Het gaat goed met Dynamic Solutions.

Ontwikkeling en Productie

Rick is inmiddels gearriveerd en hij gaat me voor bij het betreden van het bedrijfspand. Het grootste gedeelte wordt ingenomen door de werkplaats. Ik zie een prototype van een audio meubel, diverse machines waarmee men hout kan bewerken, en hout in alle mogelijke stadia van bewerking. Maar dit is voor mij niet de meest interessante ruimte. Om in die grote ruimte te komen zijn we eerst door een gang gekomen waarbij we een kantoortje gepasseerd zijn. Nog steeds niet interessant.

Maar dan; de ruimte tussen die gang en de grote werkplaats in. Dit is de plek waar nieuwe producten ontwikkeld worden en als ik iets leuk vind dan is het wel om een kijkje te nemen in de kraamkamer van een audio fabrikant. Twee sculpturen trekken onmiddellijk mijn aandacht. Want in hun vorm herken ik de vormgeving die alle Master luidsprekers uit de Concept lijn gemeen hebben. Zou het kunnen zijn dat ik hier met een luidspreker in een foetaal stadium te maken heb? Het blijken inderdaad prototypen te zijn van de nieuwe versie van de Master Two luidspreker. Ze zijn opgebouwd uit meerdere soorten mdf die elk hun eigen resonantie karakteristiek hebben. Denkt U nu overigens niet dat U deze luidspreker op korte termijn aan zult kunnen schaffen. Het duurt nog wel een jaar voordat hij op de markt zal komen.

De filters en de connectoren liggen los achter de kasten. De luidsprekerkabels die deze prototypen met een voor- en eindversterker van Array verbinden komen me niet bekend voor. Het zijn in ieder geval geen kabels van Nirvana, het merk dat door Dynamic Solutions geïmporteerd wordt. Nee, het zijn op specificatie van Rick in Scandinavië vervaardigde kabels die momenteel door hem geëvalueerd worden. Als hij ze al op de markt gaat brengen dan zal dat toch niet binnen een half jaar zijn. Terwijl hij behoedzaam een fragiel ogende gevlochten kabelmantel van het bureau pakt herinner ik me dat hij mij tijdens een eerdere ontmoeting al eens verteld heeft over zijn experimenten met de bekabeling van een eveneens door hem geïmporteerde Graham arm. Deze man blijft me verbazen.

Hij ontwerpt niet alleen Master Reference en Master Concept luidsprekers maar ook Master Art Silhouet audiomeubelen en cd racks. En dan zijn er nog de accessoires als Master Wire Tweak kabelblokken en de in alle maten verkrijgbare Master Base anti resonantie platen. Naast fabrikant is hij ook nog importeur van hoogwaardige audio apparatuur. Merken zijn Marsh Sound Design, het al genoemde Nirvana en het analoge trio Basis, Graham en Phonomena; allen afkomstig uit de Verenigde Staten van Amerika. Verder is hij nog distributeur van het Deense kwaliteitsmerk GamuT. Om nog maar te zwijgen van zijn activiteiten op software gebied. Momenteel heeft hij een netwerk van 16 dealers waar hij gemiddeld één tot tweemaal per twee weken op de stoep staat. Hij schijnt zelfs nog vrije tijd beschikbaar te hebben voor zijn vrouw en twee jonge kinderen, het bespelen van één van zijn gitaren en voor zijn sport; hij traint badminton spelers.

Mijn oog valt op nog een nieuw product in de Master Concept luidspreker reeks. De eerste exemplaren van de Master Centre luidsprekerkasten. Daarnaast een stapel Master Four luidsprekerkasten. Nergens staan kant en klare luidsprekers. Deze worden dan ook pas geassembleerd wanneer via de dealer een order geplaatst wordt. Dit heeft voor de fabrikant het voordeel dat hij flexibeler op de vraag kan reageren. De klant heeft de zekerheid dat hij een spiksplinternieuwe luidspreker krijgt en accepteert de twee weken wachttijd. Op speciale fineer uitvoeringen zal hij zelfs nog enkele weken langer moeten wachten.

Al pratend laat Rick me nog een aangrenzend vertrek zien dat tijdelijk ingericht is als showroom. On display zijn de Master Three luidsprekers in een fineer uitvoering en een opengewerkte eindtrap van Marsh Sound Design. De printplaat is "on-Amerikaans" fraai opgebouwd. Voor de zijwand staat een audio meubel met een topplaat waarin het lichtgroene - uit een combinatie van epoxy, kevlar en aluminium honingraatcellen bestaande -materiaal van de Master Base geïntegreerd is. De draaitafel die er op rust is uiteraard van het merk Basis.1)Dynamic Solutions - Master
2)Pagina 2
3)Pagina 3

EDITORS' CHOICE