ARTIKEL

van den Hul: wereldmerk

`Noem hem de John Cruyff van de audiowereld’

‘De prijslijst loopt door tot vier mille voor een element’

HiFi is anno 2006 bijna volledig gedigitaliseerd: van cd’s tot dvd’s en mp3’s. jaren geleden. Maar net als bij Asterix en Obelix verzet nog één  HiFi-ondernemer zich succesvol met hand en tand tegen de alom tegenwoordige bits & bytes. DJ’s en geluidsenthousiastelingen dragen de Nederlander Aalt Jouk van den Hul op handen. De zwarte magiër op het gebied van elementen en kabels.

Noem hem de John Cruyff van de audiowereld. Virtuoos aan de bal, onnavolgbaar in zijn beschouwingen. We zijn al meer dan een uur met Aalt Jouk van den Hul in gesprek, maar het onderwerp muziek is zelfs in de verte nog niet voorbij gekomen. Terwijl we hier toch echt te gast zijn bij misschien wel de grootste audionaam die ons land kent.

Het gaat over de warmtepompen die verwarming en koeling in zijn bedrijfspand in Vaassen verzorgen. Door water uit diepgelegen lagen op te pompen. Het gaat vooral ook over koolstof, een materiaal dat in toenemende mate de rol van staal zal overnemen. Maar bijvoorbeeld ook goede diensten kan doen om hoogfrequent straling van bijvoorbeeld GSM zenders af te schermen. Zijn studie van koolstof heeft hem veel geleerd over de constructie van kabels voor audio- en video, maar ook medische apparatuur. Hij dicht het materiaal zelfs bijna magische eigenschappen toe, zo lijkt het. Twee van koolstofvezel gemaakte polsbandjes – hij laat ze als bewijs zien - hebben hem bevrijd van de gevolgen van een whiplash, opgelopen tijdens een auto ongeval. “Het geheugen is helemaal terug en het lijkt bijna of ik weer jonger wordt”, zo gooit hij er nog een schep bovenop. “Het idee kwam na twee jaar ellende in een droom. Het hoe en waarom mag dan niet wetenschappelijk verklaarbaar zijn, maar het werkt.”

Koolstof beïnvloedt de structuur van het water in ons lichaam, zo noteren we. Om te laten zien dat water lang niet altijd water is, toont de techneut tientallen foto’s van bevroren waterkristallen. Steeds verschillend, afhankelijk van de vindplaats van het water. Koolstof – mits op de juiste manier toegepast - kan het allemaal beïnvloeden. Hij toont ons een karaf die met tien meter koolstofkabel is omwikkeld en op die wijze een heilzame werking heeft op de kwaliteit van wijn. Hij spreekt van de link tussen de alfa- en beta-wereld, waarover  we nog maar heel weinig weten.


Black magic

Noem het black magic. Dat zou gezien Van de Huls liefde voor langspeelplaten trouwen wel zo passend zijn. Maar een ding is zeker: we hebben nog zelden een 67-er gezien die nog zo actief is. Hij werkt minstens 80 uur per week, reist de hele wereld af en is gezegend met ogen en een vaste hand die hem in staat stellen twee voor ons onzichtbare draadjes tegen elkaar aan te houden en met soldeer vast te zetten.



“Een zesde van de dikte van een haar,” zo klinkt het hoorbaar tevreden, wanneer we in zijn werkruimte thuis zijn. Hier bouwt hij geheel met de hand zijn befaamde elementen voor platenspelers. Wel héél letterlijk maatwerk trouwens, want de maestro wil eerst weten wat de muzikale voorliefdes en luistergewoonten van de klant zijn. Jazz vraagt een iets andere insteek dat klassiek. Of pop. En ook aan de platen zelf is over de jaren het nodige veranderd.

Van den Hul heeft het over de keuze van de gebruikte draad – van koper tot goud – de spanning in de rubber ophanging, meer of minder tegenfase in de kanalen. Het helpt allemaal mee om de maximale emotie uit de groef te toveren. Analoog opgeslagen muziek kan die als geen ander opslaan. Steeds meer muziekliefhebbers keren terug naar vinyl. Er worden net voor niets weer meer langspeelplaten – nieuwe – verkocht dan schijfjes met nieuwe digitale hoge resolutie technieken als SACD en DVD-A bij elkaar opgeteld.

Later op de dag zien we hem met een graveerpennetje een tekstje op luttele vierkante millimeters metaal van een (ter controle door ons meegebracht) pick-up element schrijven. Pas wanneer we er thuis letterlijk een loep op loslaten, lezen we zijn naam, woonplaats en de wens dat we er vooral maar veel plezier aan nieuwe leven van ons opgefriste elementje zullen beleven.


EDITORS' CHOICE