ARTIKEL

Xanadu

Kilian Bakker | 12 april 2007

Bij aankomst trof ik Age in de grote werk/luisterruimte aan, waar hij aandachtig zat te luisteren naar zijn nieuwste creatie. Age (49 jaar) kan met dezelfde bevlogenheid praten over muziek als over techniek maar weet die twee werelden ook heel goed te scheiden, wat volgens hem mede komt door het regelmatig bezoeken van concerten.



Age: "vanaf 12 jaar oud was ik al gefascineerd door muziekweergave. Ik kreeg op school een 9 voor een project wat bestond uit een zelfgebouwde luidspreker die was voorzien van een Philips 9710 unit. Mijn eerste `High Fideity` ervaring had ik bij de vader van de jongen waar mijn zus toen mee uitging. Creedence Clearwater Revival`s `I Put A Spell On You` was toen net uit en dat mocht ik op de set van die man beluisteren, een mooie set met buizenversterkers, een mooie platenspeler en grote luidsprekers. Daar is het voor mij allemaal mee begonnen, met CCR!"


Xanadu

Xanadu introduceerde in 1991 het inmiddels alom bekende model DS 24. Dat was bepaald geen instapmodel ik vroeg Age wat het uitgangspunt was geweest bij het ontwerp van dat model en de latere Xanadu modellen. AvdW: "De DS 24 werd grotendeels ontwikkeld door Dick Slagman en je zou hem daarom als de geestelijk vader van dat model kunnen aanduiden. Hij besloot dat daar de duurste Esotar (Dynaudio) tweeter in zou moeten. Uit dat project is een jarenlange en goede samenwerking voortgekomen."

Xanadu

Ik vroeg Age of hij ook een voorkeur heeft voor bepaalde units of fabrikanten. AvdW: "Ik heb respect voor de echt mooie SEAS ontwerpen, vooral de Excel lijn is erg goed."

Is meten echt weten of wordt er bij Xanadu meest geluisterd? AvdW: "Die twee dingen gaan eigenlijk hand in hand. Je moet een ontwerp eerst maken op basis van wetenschappelijke kennis. Je moet weten wat zijn `Q` is in de kast en wat zijn gedrag zal zijn, pas dan volgen langere luistersessies. Meettechniek ontkom je niet aan, waarom zou je je aan de natuurkundige wetten onttrekken?"


HRS 50

Tegenover mij stonden twee grote prototype weergevers die uiteindelijk de naam HRS 50 zullen dragen. Een paar mooie 22 centimeter `Neo 5 Pro I` hoogfrequent band-units (In Duitsland gepaard) keken mij recht aan. Band-units -oftewel Ribbon`s- zullen steeds vaker een rol gaan spelen in komende Xanadu weergevers. Twee naar Xanadu-specificaties gemaakte 18 centimeter SEAS Excel mid/laag units waren in D`Appolito configuratie boven en onder de band-units gemonteerd. In de zijwand van elke HRS 50 waren maar liefst twee prachtige 26 centimeter Eton laagfrequent units gemonteerd. Naast de mooie ribbon unit is het de laagfrequentweergave waar de HRS 50 totaal afwijkt van oudere Xanadu modellen -én de meerderheid van andere weergevers. De HRS 50 heeft namelijk een aktief aangestuurd laagsysteem wat in combinatie met DSP technologie zorgt voor een maximale controle over de laagfrequent units.

Behoorlijk indrukwekkend maar waarom had Age deze technologie dan niet eerder toegepast? AvdW: "Ik was al in de jaren 80 overtuigd van het feit dat aktief laag goed was. Eigenlijk waren wij 14 jaar geleden al bezig met aktief laag maar dat was toen simpelweg erg kostbaar, nu is het zowel betaalbaarder als beter instelbaar. Je moet echter de techniek en kennis absoluut beheersen, anders kom je er nooit uit."

Ik vroeg Age of het hier om een zogeheten 2 1/2 weg systeem gaat. AvdW: "Mensen moeten dit niet verwarren met een tweeweg-plus-sub want dat is het niet. De HRS 50 is een volledig drieweg systeem waarbj het laag volledig aktief wordt aangestuurd in een gesloten kast." Gesloten systemen zijn tegenwoordig vrij zeldzaam geworden, onder andere omdat fullrange gesloten systemen een relatief groot intern volume nodig hebben om optimaal te kunnen functioneren. De HRS 50 had een vrij slanke behuizing dus was mijn vraag aan Age, of de twee grote Eton units geen behoefte aan een grotere kast hadden. AvdW: "Het is nu mogelijk om uit een relatief kleine gesloten kast goed en diep laag te krijgen. De DSP maakt dat mogelijk, die trekt zich niets aan van het reactieve gedrag van spoelen en condensatoren. Wij kunnen dit systeem dingen laten doen die passief nagenoeg onmogelijk of erg kostbaar worden."


EDITORS' CHOICE