AV Meeting 2003 (noviteitenoverzicht)


Redactie HiFi.nl | 22 september 2003

AV Meeting Plaza 2003 - De noviteiten op een rijtje

Een overzicht door HiFi.nl/John Koning en Michel Hazen

Van zondag 14 september tot en met dinsdag 16 september vond in de Meeting Plaza te Maarsen een uitgebreide Audio Video dealerpresentatie plaats. Deze show die alleen voor de detailhandel toegankelijk was bood vooral een interessante blik in de wereld die home cinema en meerkanaalsweergave heet.

HiFi.nl zet de belangrijkste noviteiten voor u op een rijtje in een uitgebreid verslag...

Accuphase, Arcam, Audioart

Accuphase

Één van de meest vrolijke entree`s was bij Paul Hattink van Audio 2. Gegarandeerd als eerste dit jaar was de ruimte versierd met een kerstboom en kerstdiner-setting.

Aangekondigd maar helaas nog niet aanwezig waren de E-408 geïntegreerde versterker en de C2400 2 kanaals voorversterker. Dit is een wat "eenvoudigere" versie van de C2800 voorversterker maar wel voorzien van een digitale volumeregeling zodat er geen faseverloop mogelijk is tussen beide kanalen.

Wel aanwezig is de VX-700 surround processor/voorversterker (foto). Tussen de uitgebreide processing mogelijkheden vallen de voorbereiding voor dubbele de-interlacing (4 voudig dus), firewire aansluiting en Lip Sync correctie op. Dit laatste dient voor de exacte synchronisatie van beeld en geluid.

Bij mijn vraag om een aantal kernwoorden te geven wie de Accuphase liefhebbers zijn antwoordt Paul: de concertbezoeker die een duidelijke live referentie heeft, merktrouw en geven dit generatie op generatie door. Kortom "Accuphase overkomt je". De opname van Paul`s eigen versie van Mike Oldfield`s Tubular Bells ook overigens…

Arcam

Arcam introduceert de DVD speler DV78 (Euro 1150,-) die in grote lijnen technisch identiek is aan de DV88 Plus speler. Het verschil is dat de DV78 echter niet uit te breiden is. In combinatie met de AVR200 receiver (foto) wordt deze combinatie tot het einde van het jaar voor Euro 2500 leverbaar.



Ook aanwezig is de CD73 die in het Engelse "What Hifi" tot CD speler van het jaar uitgeroepen is. 029-Audiac-Arcam AVR200 cinema receiver+DV76 DVD speler.

Een mooie oplossing voor het integreren van een meerkanaals SACD e/o DVD(-Audio) speler binnen een stereo omgeving biedt Arcam d.m.v. een meerkanaals analoge ingangsmodule als optie voor de C30 voorversterker en de A85 en A32 geïntegreerde versterker.


Ook aanwezig: de Arcam CD33

AudioArt/Van Medevoort

Van Medevoort presenteerde hun eigen SACD multi channel/DVD video speler, spelend via van Medevoorts monoblokken en de RE 8.5 hybride luidsprekers met een dynamisch laag en electrostatisch hoog. Mooi, transparant en `gemakkelijk` geluid waren mijn eerste indrukken.

In navolging van de succesvolle modificatie van de Philips DVD 963 SA levert Van Medevoort nu ook een modificatie op de Sony Ns705 DVD speler en de nieuwe Sony RDR GX-3 DVD recorder (foto). Verder aanwezig waren Van Medevoorts referentie EAQ voor- en PAQ mono eindversterkers die op bestelling gemaakt worden.

Blue Room, Cabasse, Canton

Blue Room

Sinds zeer kort is de distributie van Blue Room in handen van AND Benelux. Als primeur werden de prototypes van de Micropod surround luidsprekers en subwoofer getoond (foto). Deze set (Euro 799,-) heeft de kenmerkende Blue Room vormgeving, maar nu (zoals de naam het al zegt) in mini-formaat. Leuk!

Cabasse

De Nederlandse primeur is de Cabasse Kara van Euro 5500,- per stuk. Duidelijk herkenbaar aan de bol boven op de gebogen kast. De houten kast wordt gevormd door het in heet water te dompelen en te stomen en deze gedurende weken steeds meer te buigen. De bol heeft als voordelen geen kastkleuring te kennen en een afstraalgedrag te hebben van 120 graden. Tevens kent het scheidingsfilter een fasekorrektie tussen de verschillende luidspreker eenheden (foto).

Canton

Canton liet de licht gewijzigde Ergo lijn zien, herkenbaar aan de “2” in de type aanduiding en de nieuwe LE serie. De vernieuwde LE serie vertegenwoordigd een uitstekende prijs/prestatie verhouding. In Duitsland heeft  Canton een groot marktaandeel maar is hard aan de weg aan het timmeren buiten Duitsland. De producten vinden steeds meer hun weg naar Engeland en de Verenigde Staten. Op de stand was de Reference 2 DC opgesteld, de nieuwe Reference 6 DC was helaas niet aanwezig.


Het assortiment van Canton bij importeur Servi-Q

Crystal, Cyrus, Dali, Davis Club

Crystal Cables

Crystal Cables maakt gebruik van een zeer bijzondere combinatie van materialen: de kern bestaat uit een massieve zilver/goud legering en de mantel hierom heen is van glas (!). Er is slechts één fabriek ter wereld die dit productieproces aan kan en zowel de materiaal combinatie als de gebruikte productietechnieken maken deze kabel echt uniek. Crystal Cable maakt ook een multikabel, speciaal voor meerkanaals audio èn videosignalen om de bekende kabel wirwar te beperken.

Cyrus

Van Cyrus werd het Tri-arbour rack getoond, met daarin verschillende componenten, die gekenmerkt worden door de scherpe prijs/kwaliteit verhouding (foto).


Dali

Ook op de stand van AND Benelux troffen we de Dali Helicon 400 luidspreker aan, een luidsprekerlijn afgeleid van de Euphonia serie (foto). Ook hierin is een combinatie van een dometweeter en bandtweeter in één behuizing aanwezig, maar deze keer levert Vifa een aantal componenten voor de dometweeter die door Dali gemodificeerd worden. De bandtweeter is wel geheel eigen ontwerp en productie. Dali hanteert het "Off axis" principe waardoor er een breed afstraalgedrag onstaat. Hierdoor hoeven de luidsprekers niet na elkaar toe gedraaid opgesteld te worden voor een optimaal geluidsbeeld. Ook specifiek Dali is het gebruik van met houtsnippers versterkte papierpulp conussen. Ook qua uiterlijk volgt de Helicon de Euphonia serie. Opvallend is de mooie afwerking en kwaliteit van het gebruikte fineer op de kasten. Een monitor versie en centerluidspreker in de Helicon serie volgen nog.

Verder op de stand waren de Dali Blue 5005 jubileumversie en Royal serie in pianolak zwart, wit en blauw.

Davis Club / Synn

Nieuw op de Nederlandse markt zijn de homecinema luidspreker sets van Davis Club en Synn (foto). Davis Club en Synn ontwikkelen haar luidsprekers in België en Frankrijk, de productie vindt plaats in China.

Dreamvision, Elac, Imerge

DreamVision

Dreamvision introduceerde de DreamWeaver II projector met Texas Instruments `Matterhorn` DLP chip. Deze breedbeeld (16:9) chip laat toe een echt “Wide PAL” beeld te projecteren. Nu er steeds meer DVD’s op de markt komen in hun originele bioscoopformaat, kan de de DreamWeaver II de beelden tonen in het formaat zoals het bedoeld was.

Elac

Elac demonstreerde de nieuwe 100-serie: In de nieuwe 100 serie zitten de eenheden van de 200 serie (foto).

Tevens was de nieuwe subwoofer opgesteld met een 20 cm aluminium membraan woofer. De constructie van de eenheden van Elac in de 100 serie is bijzonder: de spreekspoel èn de dome bestaan uit één deel. Dit levert buiten een stevige constructie die ook bestand is tegen een hogere belasting.

In de 200 series is de woofer door een nieuwer type vervangen en de nieuwe JET tweeter heeft een weergave bereik tot 50 KHz. De kasten is de 200 series zijn voorzien van afgeronde hoeken (foto).


Imerge

Imerge had een opstelling rondom de S2000 soundserver, een multiroom muziek server. De S2000 (foto)is voorzien van een televisie interface waarbij eventueel de CD hoesjes getoond worden van de muziek die afgespeeld wordt en 2 weg communicatie via optionele PDA software. De Powerfile tenslotte is een invoerapparaat voor dealers waarbij, tegen een kleine vergoeding, ongeveer 200 CD’s achter elkaar op de S2000 gezet kunnen worden. Dat scheelt een hoop CD’s verwisselen.

KEF, Lambda, Lotus, Mission

KEF

KEF liet een flink aantal primeurs zien. Op de eerste plaats is de Q-serie uitgebreid met de Q-compact (Euro 180,- p/s) die qua vormgeving op de Q1 lijkt maar ongeveer half zo groot is. KEF-4-uni-Q
De nieuw gepresenteerde Q4 (Euro 375,- p/s) is een 2 ½ weg systeem en wordt als opvolger van de Q3 gepositioneerd: het bekende Q-serie ontwerp maar met een slanker silhouette. KEF breidt de bekende en succesvolle KHT surround "eitjes" serie verder uit (foto).

De nieuwe KHT 1005 (Euro 800,-) met een 75 mm Uni-Q driver heeft een vormgeving die lijkt op de bekende "eitjes" maar dan zonder losse voet.

Uitbreiding naar boven is er ook: de KHT 5005 (Euro 2000,-) wordt eind van het jaar leverbaar. Wederom een Uni-Q driver maar nu met 2 conusluidsprekers extra in een slank aluminium zuiltje. Ziet er mooi uit met een gegarandeerde hoge WAF (wife acceptance factor).

Technisch zeer vernieuwend is de ACE technology (Acoustic Compliance Enhancement) die toegepast wordt in de KHT 9000 ACE luidsprekers (Euro 900,- p/s). ACE houdt in dat de conus van de luidspreker van een luchtdoorlatend materiaal met actieve koolstof gemaakt is. Hierdoor onstaan er geen drukverschillen voor en achter de conus en kan de conus gemakkelijker bewegen. Hierdoor is het mogelijk de fysieke omvang van de kast, bij gelijkblijvend geluid, tot 1/3 terug te brengen.

Lambda

Lambda introduceerde een 3-tal nieuwe luidsprekers in de Euro-serie die luisteren naar de namen Amsterdam, Parijs en Athene (foto). De Amsterdam is het topmodel met een adviesprijs van Euro 900,- per stuk. De Amsterdam is voorzien van een hoorn-vormige basreflexpoort. Ook de interne bekabeling van alle luidsprekers schijnt bijzonder te zijn, maar men wilde hier nog geen details over kwijt.

Lotus

Bij Flatscreen vinden we ook het nieuwe luidspeaker merk Lotus. Deze nieuwkomer wordt in Nederland ontworpen en gebouwd. Niet alleen de audio kwaliteiten maar ook het design van deze nieuw luidspeaker zijn afgestemd op de behoefte in de markt. Komend vanuit de professionele markt en in samenwerking met technici is door Van Buren Audio Design een fraai vormgegeven productreeks ontstaan. Mooi detail zijn de granieten sokkels die bij het topmodel Heros worden meegeleverd. Het product is gericht op liefhebbers van goed een geluid, en met oog voor een moderne en strakke vormgeving (foto).

Mission

Tes Nederland introduceerde van Mission de Volare- serie, waarvan het topmodel, de Volare V63 (foto), recentelijk is uitgeroepen tot Europese luidspreker van het jaar.

McIntosh, NAD, Oehlbach

McIntosh

McIntoch presenteerde in haar onmiskenbare vormgeving 2 nieuw2 eindversterkers, de MC501 en MC402. De MC501 is een mono 500 Watt eindversterker, de MC402 levert 2 x 400 Watt.

De C45 voorversterker verenigd 2 werelden op analoog niveau: het is een stereo voorversterker, echter met twee 5.1 kanaals analoge ingangen voor SACD en DVD(-Audio). De MHT200 is een 6 kanaals versterker die uit te breiden is met een tunermodule.

NAD

NAD had een behoorlijk aantal primeurs om te laten zien. Zoals de nieuwe titanium kleur voor de C320 BEE versterker, C521 BEE CD-speler en C422 tuner. BEE zijn de initialen van Bjorn Erik Edvardsen, de ontwerper van de 320 versterker die internationaal veel lof heeft gekregen. NAD hanteert de term PowerDrive voor een aantal specifieke schakelingen in haar versterkers. Één van de slimme schakelingen is de ISC, de impedance sensing circuitry. Deze schakeling zorgt ervoor dat de versterker zijn vermogen aanpast aan de luidspreker waardoor er ook geen verschil in vermogen tussen luidsprekers met 4 en 8 ohm is.

Helemaal nieuw en voorzien van PowerDrive is de C372 geintegreerde versterker. Voor zover ik weet uniek is de upgrade optie om beide ingebouwde eindversterkers als monoblock voor één kanaal te gebruiken en een tweede (mono geschakelde) eindversterker voor het andere kanaal te gebruiken. NAD introduceert hiervoor de C272 eindversterker met identieke bezetting.

Oelhbach

Veel kabelnieuws bij Oelhbach, een DVI-D kabel met mogelijke lengtes van 20 meter zonder noemenswaardige verliezen. Nieuw hoge kwaliteit VGA kabels, Fire Wire kabels die voldoen alle de drie bekend standaarden en hoogwaardige USB kabels zijn in het programma opgenomen.

One, Parasound, Sharp

One

Een nieuwkomer op de Nederlandse markt is het merk “ONE”. Voor het behalen van een zo hoog mogelijk beeldkwaliteit wordt niet alleen gelet op de beeld & pixelresolutie, maar er wordt bij het ontwerp ook veel aandacht besteed aan de beeldprocessing. Het ontwerp en de productspecificatie voor deze producten wordt in West Europa gedaan, terwijl de productie in het Verre Oosten plaatsvindt. Het leveringsprogramma bevat zowel LCD als plasma schermen. Voorbeeld in het vernieuwend productontwerp is de heatsink achter het scherm. Met als resultaat, een betere warmteafvoer, minder energiegebruik en daardoor een langere levensduur. Een prijsindicatie voor een 42" plasmascherm is Euro 5000,- en voor een 46" scherm € 6000,-.

 


Parasound

Parasound liet de nieuwe Halo serie zien. Deze bestaat uit een stereo voorversterker, twee 7.5 kanaals surround controllers/voorversterkers, een RDS tuner en diverse eindversterkers, varierend van een monoblock, tweekanaals tot 5 kanaals. Alle eindversterkers zijn THX gecertifceerd. Eind dit jaar komt een DVD speler met DVI uitgang. Interessant om te weten is het feit dat de nieuwe `classic` lijn in 2004/5 geïntroduceerd wordt met een prijsniveau vergelijkbaar met Rotel.

Sharp

Een echte Europese primeur was de demonstratie van de Sharp SDH-X500 (foto). Deze fraai vormgegeven combinatie van een DVD, DVD-Audio en SACD speler en 5 maal 100 Watt digitale versterker/processor gaf een prima geluidsbeeld op een Elac 100 serie luidsprekers. Dat het hier ging om een echte primeur ging bleek wel uit het feit dat het on-screen menu alleen in het Japans was. De Europese modellen krijgen uiteraard hun eigen hun eigen taal.

Sim2, Sony, TEAC

SIM2

SIM2 presenteerde de Domino HDTV compatible DLP projector, leverbaar in zwart en wit. Deze projector valt weer op door de mooie Italiaanse vormgeving aan de buitenkant en de innovatieve techniek zoals een zowel horizontale als verticale digitale keystone correctie.

De SIM2 Grand Cinema HT300 Link is voorzien van een HD2+ DLP chip met een resolutie van 1280 x 720 pixels en en zeer hoge contrastverhouding van 2800:1. De naam “link” verwijst naar de zogenaamde DOIP interface. Hoewel de afkorting niet direct hightech ideeën oproept is de DOIP interface een slimme vinding van SIM2. Het bestaat uit 3 optische kabels die vanuit een interface naar de projector lopen. Het grote voordeel is dat er geen dikke kabelbomen meer naar de projector hoeven te lopen en een afstand tot ongeveer 500 meter overbrugd kan worden indien nodig.

Sony

Bij Sony op stand was het nieuwe modulaire mainstream systeem te bewonderen. De Sony AV receiver de STR-LV500, en de DVD speler DVP-LS500 vormen in combinatie met de harddisk unit HAR-LH500 een mooi strak en modern geheel (foto). En met deze drie componenten ontstaat een digitale jukebox  met 80 GB aan opslag capaciteit waar meer dan 1000 cd’s mee opgeslagen en bewerkt en beluisterd kunnen worden.

Sony liet op haar stand de nieuwe ook S-master AV receivers zien. Met als topmodel de nieuwe TA-DA9000ES (foto). Voorzien van S-Master digitale versterking laten zij u, zoals Sony zegt, optimaal genieten van 7.1 onafhankelijke kanalen. Deze exclusieve schakeltechnologie is ontwikkeld om geluidsinterferentie tegen te gaan die wordt veroorzaakt door aarding. Via een IEEE 1394 interface wordt worden de digitale signalen van de nieuwe SCD-XA9000ES Super Audio speler overgebracht naar de TA-DA9000ES digitale versterker.

Verder zijn nog twee modellen receivers in de S-Master lijn geïntroduceerd, de STR-DA5000ES een krachtige 7x 170 watt receiver voorzien van alle decoders en twee 32-bit DSP chip voor snelle decodering, met tevens ondersteuning voor multi-channel Super Audio CD. En als laatste de STR-DA3000ES een 6.1 receiver met S-Master digitale versterking met en vermogen van 150 watt per kanaal.

TEAC

Een nieuwkomer waar nu al veel interesse voor bestaat is de TEAC DV-50 universele speler. Buiten een aantal indrukwekkende specificaties, zoals bijvoorbeeld een upsampler voor CD`s van 44,1 KB/s naar 1536 Kb/s in 24 bits resolutie (!) is de bouwkwaliteit van zeer hoge kwaliteit: de speler weegt dan ook meer dan 21 kg. Deze machine heeft het potentieel om een aantal spelers in het segment tot Euro 10K het spreekwoordelijke zweet op het frontpaneel te veroorzaken.

Voor een heel andere doel is de SLD-90 classic radio/CD speler ontworpen. SLD-90 classic radioCD speler Vormgegeven in jaren 50 rock-and-roll stijl, maar technisch helemaal up-to-date zoals een variabel niveau van de ingebouwde subwoofer, een extra lijningang en afstandbediening. De SLD-90 is in rood, wit, turquoise en zwart leverbaar en kan eveneens als wekker dienen. Wakker worden met James Brown’s "Ahhh, I feel good!" dus maar. (Zie foto onder.)

Vincent, Yamaha

Vincent

Een aantal regelrechte primeurs van Vincent: de eerste Vincent tuner, de nieuwe DVD speler SDV-3 en de SP 997 mono eindversterker. Het feit dat Vincent een tuner lanceert heeft veel te maken met de inzet van importeur Ben Wijmans van Audipulse die de fabrikant in China heeft weten te overtuigen van het marktpotentieel van dit product. Deze hybride (met buis) tuner beschikt over RDS.
De nieuwe DVD speler SDV-3 is speciaal door het gebruik van verschillende D/A converters voor DVD èn voor CD. De D/A converters voor CD zijn bovendien HDCD compatible en de speler beschikt over gebalanceerde uitgangen.

De nieuwe SP997 mono eindversterker beschikt over een groter vermogen dan de SP996, namelijk 200 Watt, een gebalanceerde ingang en een 12 volt trigger. Dat laatste komt overigens ook op de SP996.
Verder werden de SAV-C1 processor/voorversterker en de P200 6-kanaals eindversterker getoond. 055-Audipuls-Vincent 6 kanaals eindversterker SAV-P200+SAV-C1 surround voortrap

Yamaha

Yamaha had een regelrechte primeur met de aankondiging van hun nieuwe MCX-1000 MusicCast server. Yamaha-MCX-1000  Dit multiroom muziekserver werkt draadloos via het WiFi (IEEE 802.B) protocol waarmee het mogelijk is om 5 draadloze ontvangers tegelijkertijd aan te sturen en van verschillende muziek te voorzien. Verder bestaat nog de mogelijkheid om 2 ontvanger via bekabeling aan te sluiten, waarmee het totaal aantal aan te sturen kamers op 7 stuks komt.

De MCX-1000 bevat een harddisk van 80 GB en een CD recorder (foto). Er zijn verschillende opnameformaten mogelijk, optie tot WMA formaat volgt volgend jaar. Een zeer handige functionaliteit is de Grace Note CD database die af te spelen en op te nemen CD`s herkent en voorziet van extra informatie zoals artist, titel, tracks etc. Deze database wordt via de ingebouwde LAN verbinding vanaf Internet van nieuwe informatie voorzien.

Yamaha-roomset-WiFi Helaas was alleen de documentatie van de nieuwe DRX-2 DVD recorder aanwezig die medio oktober van dit jaar leverbaar zal zijn. Verder gaat Yamaha de THX postprocessing normen hanteren in haar nieuwe AV versterker DSP-Z9 en de nieuwe lijn receivers.


Noot van de redactie

Leest u ook: Foto-impressie AV Meeting 2003