IFA 2003 deel 2


Philip van Deijk | 06 oktober 2003

Noot van de redactie

HiFi.nl was aanwezig tijdens de IFA 2003. Zowel Rene van Es als Philips van Deijk doen verslag van wat zij zagen.

Klik hier voor het verslag van Rene van Es
Hieronder leest u het verslag van Philip van Deijk

IFA 2003 deel 2 - Door de ogen van Phil van Deijk

Helaas hebben wij, René en ik, verstek moeten laten gaan op de Frankfurt High-End show dit jaar. Maar zoals u waarschijnlijk gemerkt heeft staat het dit jaar bol van de shows. Dit maal kozen we het oosten en togen naar de stad Berlijn. Een autoreis is noodzakelijk die helaas vele kostbare uren van je vrije tijd verloren doet gaan. Maar ja, je moet er wat voor over hebben om op de hoogte te blijven van de nieuwste hightech snufjes en trends die de komende jaren gaan volgen. In Berlijn is namelijk van 29 augustus tot en met 3 september het tweejaarlijks terugkerend evenement de Internationale Funk Austellung gehouden. Een gigantisch evenement waarbij alle grote en minder grote fabrikanten van audio en visuele apparatuur aanwezig zijn. Een mooie gelegenheid dus om ons op de hoogte te stellen van wat er allemaal te koop is.

Op donderdag 30 augustus 2003 zijn we uiteindelijk in alle vroegte vanuit Nederland vertrokken om vervolgens rond half vijf die dag in Berlijn aan te komen. Waarna we in twijfel kwamen te staan of we diezelfde dag nog naar de IFA zouden gaan of het zouden uitstellen tot vrijdag. Na wat wikken en wegen besloten we de show die dag te laten voor wat hij was en de rest van de dag onze ogen in het centrum van Berlijn de kost te geven. Op vrijdag zijn wij voor dag en dauw ons bed uit gekomen om de zoektocht door de onnoemelijke grote Berliner "Messe" te beginnen. Onnoemelijk groot? Inderdaad, de "Messe" is een gigantisch complex met 25 hallen die ieder de grote van een voetbalveld hebben, waarvan sommige hallen bovendien twee of drie verdiepingen bevatten.

Reden temeer dus om extra vroeg op pad te gaan en u mee te nemen door het woud van elektronisch geweld. Samen met daar eveneens aanwezige collega`s van HVT reden wij door een regenachtig Berlijn naar de Messe. Eenmaal aangekomen troffen wij grote drommen mensen, jong en oud opeen gepakt, voor de vele toegangsdeuren van het complex. De IFA heeft een grote aantrekkingskracht heeft en flinke uitstraling. Met de persinformatiemap in de hand stippelden we een logische route uit om af te leggen. Van de route is uiteindelijk weinig terechtgekomen omdat de stands waar we langs kwamen meer de aandacht trokken dan de een route op papier. Wat inhield dat wij al slingerend en dwalend kilometers door de immense hallen hebben gelopen.

We begonnen in hal zes waar Loewe flink had uitgepakt met een groot scala aan tv’s en in mindere mate met platte beeldschermen. Groot of klein beeld diagonaal, hangend aan de muur of geplaatst op een fraaie standaard, het maakte niet uit. Niet alleen de beeldschermen waren fraai. Ook de aanwezigheid van een groot aantal gastvrouwen op de stand van Loewe was een lust voor het oog. Loewe moet het niet alleen hebben van de platte schermen, dat was duidelijk want veel producten in die lijn ontdekten we nog niet. Het is te hopen dat een bedrijf daarmee kan overleven. Het tijdperk van de platte schermen is volgens mij nu goed losgebarsten en de concurrentie hevig. Dat bleek wel uit het feit dat alle grote merken waaronder onder andere Philips, Sony, Grundig, Thomson en Pioneer ze tentoonstelden of je er onder bedolven.

Philips was aanwezig met een kingsize stand, met daarop uiteraard een SACD presentatie. Men kon in de zeer futuristisch ontworpen kuipstoelen genieten van het "ultieme" SACD geluid. De vorm van een dergelijke stoel lijkt op een half ei waar je, nadat je er éénmaal in plaats hebt genomen, heerlijk in weg zakt. Naast deze kuipstoelen staand was er niet veel van het geluid te horen en te voelen. Maar éénmaal plaatsgenomen in het halve ei, werd je omringd door een zee van geluid en voelde je de bassen in je lichaam doordringen. Wegdromen op de klanken van de muziek was het enige waar je op dat moment aan kon denken. Ook was er een amusant optreden van diverse dansers en danseressen en een demonstratie van een VJ, waarmee Philips handig op de jeugd inspeelde die in groten getale aanwezig was.

Vervolg

Opmerkelijk was de stand van Pioneer en in het bijzonder hun plasmaschermen. Pioneer is, zoals de naam het zegt, een echte pionier. Zij waren één van de eersten die zich serieus bezighielden met het uitwerken van de techniek van plasmaschermen. Dat Pioneer hiermee een duidelijk voorsprong op de concurrenten heeft opgelopen is aan de grootte en de beeldkwaliteit goed te zien. In een gesprek met de Benelux man van Pioneer geeft deze te kennen dat Pioneer zich met plasma schermen op het topsegment wil richten. De superieure kwaliteit die Pioneer met zijn schermen levert kan op die manier gewaarborgd blijven, al zal hier wel steeds een stevig prijskaartje aan hangen. Om optimaal van de schermen te kunnen genieten is er natuurlijk ook een bron nodig in de vorm van een DVD-speler. Video is helemaal uit en er waren niet veel videorecorder meer te vinden op de beurs. Op het gebied van DVD is er eigenlijk weinig nieuws te vertellen. Behalve dat de nieuwste DVD-spelers met Progressive Scan uitgerust zijn. Bij diverse stands was hiermee een één op één demonstratie. Progressive Scan is een duidelijke verbetering, zij het dat het schermkwaliteit van een zeer hoog niveau moet zijn om optimaal te profiteren van de voordelen. Dat ook op het gebied van bronweergave Pioneer een prominente plek inneemt blijkt uit het feit dat Pioneer als één van de weinige fabrikanten echte alleseters op de markt brengt. Spelers die alle mogelijke formaten schijfjes slikken. Zo zien we het graag als consument. Al heb ik op deze IFA 2003 maar een zeer kleine selectie DVD-Audio gezien tegenover een gestaag groeiende SACD collectie.

Opvallend was dat de versterking met receivers in steeds grotere behuizingen zijn plek gaat vinden en dat de achterzijde van een zich een beetje respecterende receiver meer op een gatenkaas lijkt dan op een stevig en solide opgebouwde versterker. Ook het vermogen per kanaal neemt steeds verder toe. Je gaat tegenwoordig pas een beetje meetellen als het opgegeven vermogen minimaal 5 x 100 Watt is. Alle merken hebben wel een vlaggenschip dat zeven kanalen of meer aan kan sturen. Al dan niet voorzien van een scala aan technieken als ProLogic II, Dolby Digital, THX, Dts en dan nog de versies waar inmiddels alweer een update van is. Bakbeesten van recievers/versterkers allemaal en ik ben benieuwd in welk audiorack de reuzen tegenwoordig nog fatsoenlijk passen. Misschien dat de nieuwste ontwikkeling die we bij Yamaha hebben gezien een goede weg in de richting is naar een kleinere behuizing. Yamaha presenteerde namelijk een 2 x 500 watt digitale versterker in een zeer bescheiden formaat. Slechts een paar minuten hebben we mogen luisteren en wat vrijwel direct opviel was de dynamiek die dit kleine kastje weer kon geven. Dit belooft wat voor de toekomst als Yamaha dit verder ontwikkeld. Ook Sony gaat driftig digitaal met S-Master receivers, waarin digitale klasse D versterkers op bescheiden printplaten zonder koeling efficiënt tientallen watts afgeven.

Aan de inwendige mens werd op deze zware dagen gedacht in de vorm van typisch Duitse gerechten die men kon nuttigen bij de vele kraampjes. Denkt u dan aan Braadworst, Schnitzel, Sauerkraut mit Patates. Dit alles weg te spoelen met een grote verscheidenheid aan bieren waaronder Himmelsch Helder, Schweres Dunkel und Helderes Leichten. Kortom genoeg voor een ieder wat wils. Het viel het mij op dat er een grote diversiteit aan mensen de show bezoekt. Niet alleen de mannen waren rijkelijk vertegenwoordigd maar ook moeders met dochters, groepjes vriendinnen, vrouwen alleen en zelfs hele gezinnen liepen te snuffelen en te genieten op de IFA 2003. Misschien kwam het omdat de aanpak gewoon goed was, leuke bands bij T-Mobile, Sennheiser, Canton en zender ZDF, wat vooral jongeren aansprak. Of het waren de tekenfilmdemo`s die bij de allerjongsten goed in de smaak vielen, ik weet het niet.

Er was slechts een klein gedeelte aan High-End aanwezig waaronder een paar merken als Burmester, McIntosh, Spectral, Mark Levinson, Infinty en Meridian. Zelden was er iets te beluisteren en daardoor bleef het bij het uiterlijk aanschouwen. Jammer, voor het High-End gebeuren hoef je geen 800 km naar het oosten af te reizen. Een kleine demonstratie hebben we bij High-End luidsprekerfabrikant Backes & Müller gehad. Zij hadden een nieuwe actieve luidsprekerrange, waaronder de BM10, zowel in HomeCinema als stereo configuratie opgesteld staan. Een systeem dat een aangename live ervaring laat horen. Snelheid en dynamiek zijn enkele steekwoorden. Er is ook meteen met de Nederlandse importeur, die ter plaatse aanwezig was, een afspraak gemaakt om een set BM10`s nader aan de tand te voelen voor Hifi.nl. Een bijzondere demonstratie kwamen we tegen bij de stand van luidsprekerfabrikant Canton, die wilde laten zien wat er mogelijk is met beeld, geluid en de beleving die men daarbij heeft. In de luisterruimte stonden in totaal 18 projectoren opgesteld. Die bestreken de muren en tafels om je heen. Op de maat van de muziek werden beelden rondom je heen vertoond die in samenhang met elkaar een verhaal vertelden. Daarbij deden de in de luisterruimte aanwezige tafels en lampen mee met de integratie beeld en geluid.

Afsluiting

Behalve een groot scala aan apparatuur waren er ook enkele kabelmerken aanwezig die je op het nut wezen van goede en deugdelijke verbindingen onderling. Zeker bij beeldweergave speelt een goede kabel een grote rol. Merken als Siltech, Monster en Real Cable waren aanwezig evenals een groot aantal voor ons onbekende merken. Monster speelt daarbij handig in op de opkomende HomeCinema markt door relatief hoogwaardige complete HomeCinema kabelsets op de markt te zetten. Daarmee ben je meteen verzekerd dat alle componenten met eenzelfde kabelsysteem kunnen worden aangesloten, wat altijd de voorkeur geniet.

Bij apparatuur horen ook meubels om de joekels van versterkers in kwijt te kunnen. Er waren dan ook een tiental stands met zeer fraaie audiomeubels waaronder Real Spectral en Vogels. De stands trokken flink aandacht van de aanwezige dames in het publiek. De mannen zag je gniffelend op de achtergrond staan, waarschijnlijk visualiserend hoe zij hun nieuwe apparatuur er in kwijt zouden kunnen. Ook nog een klein beetje aandacht voor vintage audio. Bij de Harman International oude onderdanen uit de Citation serie. Versterkers en tuners van weleer die in menig huiskamer hun kunsten ooit ten toon spreidden. Uit geheel uit onverwachtse hoek kwam T&A met twee heel nieuwe producten. Het altijd zeer innovatieve T&A stond op de stand met een draaitafel en een buizenversterker. Helaas niet aangesloten, dus kon er niets over gezegd en geschreven worden maar apart was het wel. Wie weet iets voor de toekomst.

Ook het Verre Oosten was rijkelijk vertegenwoordigd met merken waarvan wij nog nooit gehoord hadden. Het merendeel leek op goedkope speelgoed radiootjes en kindersetjes. Van een kwaliteit die misschien nog niet eens in een kinderkamer thuis hoort. De kwaliteit ervan? Het meest speelde om (on)begrijpelijke redenen niet. De adviseurs zaten gezellig met elkaar koffie te drinken en te babbelen en hadden weinig oog voor de bezoekers. Hoe deze bedrijfjes kunnen bestaan is mij een raadsel. Wel kwam ik bij veel stands zeer opzichtige kabels tegen die mijn wenkbrauwen deden fronsen. Waar gaan deze zeer goed uitziende dozen heen en voor welke prijs worden ze verkocht. Kabels leverbaar in elke RAL-kleur voor de prijs van …… ja ook nu weer mag u het zeggen
.

Aan al het leuke komt een eind en op zaterdagavond sloten wij ons bezoek aan de IFA 2003 met een goed gevoel af. Echt verrassende spectaculaire nieuwtjes hebben we niet kunnen ontdekken, misschien waren er op de computer, car hifi of telefonie stands nog leuke noviteiten te vinden. Die hebben wij nog niet eens echt kunnen bezoeken. Twee dagen lijkt lang maar is te kort om een heel de IFA 2003 uit te pluizen. Rest mij u te zeggen dat het de moeite waard is om een grote beurs als deze eens mee te maken. Mocht u over twee jaar, eind augustus, niets te doen hebben dan raad ik u een kort weekje Berlijn aan. Met een bezoek aan de IFA.