Bristol Sound & Vision Show 2005 deel 2


René van Es | 17 maart 2005

Marc Brekelmans & René van Es

Vervolg van vorige week

NHT (Now Hear This) heeft een systeem gemaakt met actieve satelliet luidsprekers, een actief filter en een subwoofer. Het Xd DSP actieve systeem heeft een aparte vormgeving en een nog aparter geluid. Erg schoon zonder klinisch te worden. De prijzen vallen alles mee gezien de techniek die in de kastjes verborgen is. Een bijna studio systeem voor de huiskamer. Erg interessant is de optie om het actieve wisselfilter met een redelijke hoeveelheid instelmogelijkheden los te kopen. U stuurt daarmee een sub en hoofdluidsprekers gescheiden aan. Kosten ongeveer 300 pond voor de losse unit.

Drie Engelse luidsprekers bij uitstek. Proac komt met de Studio 130 en de Studio 140. De 130 is de opvolger van de succesvolle 125 en kost 1099 pond. De 140 heeft twee woofers en kost 1399 pond. De muziek kwam van een Primare set en zoals we gewend zijn van Proac speelde het de sterren van de hemel.

Naast Proac treffen we PMC. Van oorsprong een fabrikant die zich richtte op studio’s maar op verzoek van klanten nu ook levert voor de huiskamer. Of misschien is het beter om te stellen dat men studio monitoren levert in een consumenten jasje. De kleinste telg is de DB1+ die op dit moment terecht in elk Engels magazine de hemel ingeschreven wordt. In het kastje dat niet groter is dan een willekeurige monitor tref je een echt transmission line aan. Groter en imposanter, maar helaas ook duurder zijn de OB1 en de FB1+ vloerstaanders. PMC die voor vrijwel geheel Europa de distributie doet van Bryston liet horen hoe je met een eenvoudige CD speler en de kleinste geïntegreerde Bryston twee dingen kunt doen met de luidspekers.

Op fluisterniveau van muziek genieten waar de klank nog steeds vol en rijk is. En laten horen hoe je een deur uit een kamer blaast als dat gewenst is in een studio. Een demo die speciaal voor ons werd gegeven toonde elke eigenschap van de PMC’s. De klank is van elke speaker in grote lijnen gelijk. Het laag is naar mate de types duurder en groter worden steeds imposanter. Niet in kwantiteit maar in kwaliteit. PMC levert altijd transmission lines met tegenwoordig soft dome tweeters. Wie de units en handgebouwde en getunde filters van PMC in handen heeft snapt ineens de kostprijs van de speakers. En die is dan nog steeds erg laag. Stereo of home Cinema, PMC is een merk om in de gaten te houden als u wilt weten hoe het klonk tijdens de opname. Wij prijzen ons gelukkig dat we een afspraak hebben kunnen maken om thuis drie types PMC aan de tand te voelen.

Tenslotte Spendor wat in dezelfde rij thuishoort. Gedemonstreerd werd er met de S5 en S9. In een statische opstelling de overige Spendor modellen. De vloerstaanders van Spendor werken met flow poort technologie. Een baspoort die via een uitgekiende constructie gevormd is door de onderkant van de kast en de losse Spendor voet. Zoals te verwachten een prima geluid (via Naim elektronica) dat de Spendor`s neer kunnen zetten. Vooral de wall units voor home cinema vallen op als het gaat om ergonomie en plaatsbaarheid in een woonkamer.

Meer speakers maar dan alleen voor het laag. Marktleider (?) REL is aanwezig in de persoon van geestelijke vader en ontwerper Richard E. Lord. Op en top Engelsman en een zeer innemende persoonlijkheid. Een gesprek met Richard komt altijd uit op muziek en muziekweergave en wederom vergeten we de types te noteren. We hollen terug om de prijs van de nieuwe Stampede te noteren (550 pond in zwart en 625 in fineer). Een bescheiden unit met afstandbediening, ingebouwde versterker en diverse instelmogelijkheden om de woofer aan te passen aan de akoestiek en de hoofdluidsprekers. Wie een grote sub zoekt, zoals ik, kan uit de voeten met de nieuwe Storm 5.

Resolution Loudspeakers claimt de beste speaker ter wereld te maken. Een transmission line met een unit waar in het midden van de ovale metalen conus een middentoner en een tweeter gemonteerd zijn. De langwerpige zuilen stralen chique uit, klinken mooi maar zijn “not my cup of tea”. Gelukkig neemt men ook hier de wereld met een korrel zout en geniet men van de beurs en de bezoekers zonder de indruk te wekken dat het echt de beste speaker ter wereld is. Dat mag u thuis beoordelen.

Ruark gaat meer doen in Nederland zegt men. Dat mag ook best gezien de kwaliteit. Het gerucht gaat dat het topmodel van destijds hernieuwt wordt uitgebracht. Op de beurs deden we het met de Vita 300 die fraai speelde. Net als Spendor, PMC en Proac hoogwaardig, betaalbaar en het Engelse neusje van luidspreker techniek.


Tannoy, TacT, Totem, Chord Comp., QED, Rega, Vivid

Tannoy zocht het meer in de home cinema met het Arena systeem. Dual concentric in een modern en functioneel jasje gegoten. De demo met een Chinese film zonder ondertiteling of synchronisatie die Tannoy vertoonde bevatte zulke spectaculaire geluidseffecten dat bezoekers allemaal bleven en zich omringden met “Arena sound”.

TacT audio is in de UK veel groter dan hier. Met liet de nieuwe TDA2200 spelen, twee maal tweehonderd watt in digitale klasse “D” samen met een Stella loopwerk en het speelde op Dali helicon 400. Zonder digitale stress en zeer schoon. Transparantie en stereobeeld schijnen een kenmerk te worden van optimale toepassing van Klasse D techniek.

In de hal beneden kabelbedrijven. The Chord Company naast Qed en Bandridge (Profigold). Een ruim aanbod van kabels die ter plekke te koop waren en zelfs op maat gemaakt konden worden. Zouden we in Nederland ook meer moeten doen. Het liep behoorlijk als ik de vele tasjes telde waar men mee weg liep.

Totem Acoustic wordt in Engeland gevoerd door het Belgische Joenit. Het lijkt water naar de zee dragen maar zoals Wim vertelde, Totem slaat aan in Engeland door het concept en de uitstekende weergave. Veel platen werden gedraaid, uiteraard op Rega spelers, terwijl voor CD en versterking naar Einstein apparatuur is gezocht. Een merk afkomstig uit Duistland en ook verdeeld via Joenit.

Ook bij Joenit op de stand, maar beperkt, is Rega. Dat uiteraard in Engeland een eigen kamer heeft. Vernieuwd of nieuw is de reeks luidsprekers van Rega die begint met de R1 van 298 pond en oploopt via de R3, R5, R7 tot aan de R9 van 2298 pond.

Vivid Audio is afkomstig uit Zuid Afrika en heeft zijn bekendheid met name te danken aan de reviews in HiFi+. De vormgeving is futuristisch en akoestisch optimaal. De reflexpoort straalt naar twee kanten af, voor en achter, met als gevolg dat je er doorheen kijkt. In de range een center en staande modellen. Mooi of lelijk? Aan u de keus. Liefhebbers van science fiction lopen er vast helemaal mee weg.

Er was zeker nog meer op de beurs te vinden. Maar eerder merkten we al op, het is te veel voor een enkele dag. Wat in ieder geval opviel was de aanwezigheid in veel stands van Arcam die voor luidspreker leveranciers uitkomst bood met versterking in zowel stereo als home cinema. Dat een luidsprekerfabrikant zijn lot deels in handen legt van Arcam zegt iets over de kwaliteit van het merk.

Verder opvallend de hoeveelheid Isotek middelen om de netspanning schoon en aanvaardbaar te houden. Van powerstrips tot een Titan blok. Mooi om te zien, ook van binnen, en erg effectief als je een hotel show wilt houden en de netspanning is vervuild.

Vraag in Bristol naar een pickup arm en de kans is groot dat je met een Hadcock thuiskomt. Geen straf, zeker niet met een Music Maker element van Len Gregory. Er was genoeg ruimte voor vinyl en zowel arm als element deden het in vele kamers heel erg goed. Geen makkelijke arm om af te stellen helaas. Je moet iets over hebben voor schoonheid. Onder het element schoof een keur aan muziek. In alle genres van klassiek tot hard rock. George Hadcock, geitenhoeder en audio ontwerper, ligt heel goed in de markt.

Uitsmijter een houten stellage met damschijven waarvan de importeur beweerde dat de hoogte van het gewichtje aan de houten stok de akoestiek beïnvloed. Aanwezigen in de zaal knikten braaf ja en amen op verzoek. Of het echt werkte? Ik weet het niet, maar ach heb ik zelf niet onlangs rare dingen beleefd met houten blokjes?

Engels publiek houdt van muziek. En Marc en ik houden van de Sound & Vision show. Juist vanwege die muziek, maar ook om het typisch Engelse sausje en de uitstekende weergave kwaliteit die bereikbaar is met twee of meer luidsprekers in een eenvoudige hotelkamer. Engeland is nog altijd een hifi Mekka en je hebt geen kaarsje nodig om mooie apparatuur te zoeken. Een Easyjet ticket is voldoende.