Luistershow 2005


Marc Brekelmans | 22 maart 2005

In hetzelfde weekend als de Doelen Lente HiFi show vindt in het tegenover gelegen hotel Engels de jaarlijkse luistershow plaats. Deze show wordt georganiseerd door twee HiFi winkels in die in de omgeving van Rotterdam gevestigd zijn, namelijk Audiohuis Delft en Pluimgraaff Geluid uit Vlaardingen.

Deze show is veel kleiner en intiemer van opzet dan de Doelen Lente HiFi show. De luistershow neemt niet meer dan één etage van hotel Engels in beslag waar in 9 kamers en de centrale hal 12 bedrijven acte de presence geven.

Bij binnenkomst wordt ik, zoals trouwens iedere bezoeker, allerhartelijkst begroet door mevrouw Pluimgraaff van de gelijknamige HiFi winkel. Met een overzicht van de show in de hand en een paar aanwijzingen van mevrouw Pluimgraaf start ik mijn rondgang in de grootste kamer van deze show.

Dynamic Solutions
Merken: Basis, Graham, Master, Nirvana, Sign Audio Technology, DK Design, Hovland, Master Art, Phonomena, Marsh Sound Design, Master Base, Aesthetix, Lyra, Record Research Lab.
Klik hier voor meer informatie over deze importeur in de Hi-Find van HiFi.nl

Deze kamer (eigenlijk zijn het de zalen “Irene 1 & 2”) wordt in beslag genomen door Dynamic Solutions. Rick Paap van Dynamic Solutions heeft, zoals we inmiddels van hem gewend zijn, veel werk gemaakt van zijn demo-opstelling. Tegen de korte achterwand van de immense ruimte heeft Dynamic Solutions een opstelling gemaakt met als digitale bron een Marantz SA11-S1 SA-CD-speler en een Basis 2000 met Basis Vector 3 arm en Lyra Helikon element als analoge bron. Versterking geschiedt door middel van de spiksplinternieuwe DK Design VS-1 Reference MKII versterker en Aesthatix Rhea phonoversterker. Als weergever diende Rick’s eigen Master Four luidspreker. Alle interconnects waren van Nirvana, powercords van Sign Audio en de luidsprekerbekabeling was van Hovland (Reference 3). Uiteraard had Dynamic Solutions alles geplaatst op Masterbase.
Om onder showcondities toch het optimale te kunnen halen uit deze prachtige opstelling had Dynamic Solutions op strategische plaatsen diffusors geplaatst.


Rick Paap tijdens zijn demo.


Basis 2000 met Basis Vector 3 arm en Lyra Helikon element

Zoals ik al zei; Dynamic Solutions neemt demonstreren tijdens shows erg serieus. Dat bleek weer toen een bezoeker vroeg of hij zijn meegebrachte CD mocht horen. Was dat in eerste instantie geen probleem, toen bleek dat het een CDR betrof was Rick’s welwillendheid als sneeuw voor de zon verdwenen. Na sterk aandringen door de bezoeker liet Rick zich uiteindelijk toch verleiden. En ten onrechte mag ik zeggen, aangezien Rick’s bange vermoedens ten aanzien van de kwaliteit van CDR’s al bij de eerste tonen werden bevestigd.
Terug naar origineel materiaal was het leven weer terug in de weergave.


De nieuwe DK Design VS-1 Reference MkII


Audipuls
Merken: L:ambda, TAC, Vincent, Audio Spectrum
Klik hier voor meer informatie over deze importeur in de Hi-Find van HiFi.nl

Het, sinds jaar en dag, door Audipuls gevoerde Vincent had het nodige nieuws te melden. Meteen bij binnenkomst viel mijn blik op een aantal indrukwekkende interconnects en luidsprekerkabels van het Chinese merk. Het assortiment is weliswaar beperkt tot 1 type interconnect, een subwoofer kabel, een powercord, een biwire luidsprekerkabel en een XLR interconnect (de laatste was een echte primeur), maar is wel erg doordacht. Zo heeft de luidsprekerkabel standaard afschroefbare connectoren en worden er, eveneens standaard, twee soorten banaanstekers  en een setje spades bijgeleverd. Erg fraai!


De nieuwe Vincent bekabeling

Op het gebied van electronica had Vincent het nodige nieuws te melden. Zo is er een nieuwe tuner onder de naam STU-3 (400 euro), welke in tegenstellng tot de STU-1 en STU-2 geen hybride is maar een transistor versie. Een grote ringkerntransformator en polypropyleen condensatoren moeten zorg dragen voor een uitstekende geluidskwaliteit.



Gedemonstreerd werd o.a. met de nieuwe mono eindversterkers van Vincent, de SP998 (1700 euro p/st.), welke 50 Watt ik klasse A leveren. In A/B instelling leveren deze jongens maar liefst 300Watt aan 8 ohm.
Ook aan de hoofdtelefoon liefhebbers wordt gedacht door Vincent. De nieuwe hoofdtelefoonversterker KHV-1 (600 euro) is een hybride versterker met aansluitingen voor twee (!) hoofdtelefoons.


Vincent KHV-1 met sfeerverlichting

Verder demonstreerde Audipuls met het Griekse (!) luidsprekermerk Audio Spectrum. De getoonde Artemis luidspreker klonk in ieder geval veelbelovend en zag er bovendien fraai uit.


Audio Art
Merken: van Medevoort
Klik hier voor meer informatie over deze importeur in de Hi-Find van HiFi.nl

Deze Nederlandse fabrikant van hoogwaardige elektronica en luidsprekers demonstreerde SA-CD in een meerkanaals opstelling. Daarvoor werd gebruik gemaakt van de nieuw ontwikkelde van Medevoort DD 5.0 A luidsprekers. Deze nieuwe actieve luidsprekers maken gebruik van de digitale versterkermodule zoals die in de van Medevoort MA240 wordt gebruikt. Voor de demonstratie had Audio Art de hulp ingeroepen van Jean Marie Gijssen van de Polyhymnia Studio’s.


van Medevoort MA240

Ook toonde Audio Art een Luxman DVD-speler met vM modificatie. Naar ik begreep zal deze modificatie standaard uitgevoerd gaan worden op de Luxman DVA250 DVD-speler.


Luxman met vM modificatie


Actieve luidsprekers van vM

Clofis, HSV, Phonologic, Andromeda, Protech, Analogue Audio

Clofis
Merken: Actinote, Audiomat, Avance, CEC, Davis, DVDO, eQuation, Miles Technologies, PHL Audio, ProjectioDesign, Proton, Screenline, Seas, Thiel & Partner, Vecteur.
Klik hier voor meer informatie over deze importeur in de Hi-Find van HiFi.nl


Prachtige vormgeving van Moon

Op de stand van Clofis helaas wat minder echte primeurs. Zo toonde Clofis de nieuwe C.E.C. DA53 die onlangs door ons is gerecenseerd. Het merk toonde haar nieuwste CD-loopwerk, de TL-51x. Verder waren uiteraard de overige producten van C.E.C en Moon te bewonderen op deze stand. Een primeur op deze stand, maar niet van Clofis, waren de nieuwe Xanadu AW14 luidsprekers.


Heijmans Sound & Vision
Merken: Focal - JMlab, Thorens, Sugden
Klik hier voor meer informatie over deze importeur in de Hi-Find van HiFi.nl

Deze importeur is vooral bekend als leverancier van Focal JMlab luidsprekers. Van dit merk waren de Utopia Diva’s te beluisteren, wat zoals gewoonlijk garant staat voor een uitstekend geluid. Verder toonde HSV de nieuwe iCub aan het Nederlandse publiek. Met zijn digitale ingang, ingebouwde DAC, versterking voor 3(!) kanalen en WiFi compatibiliteit een zeer interessant product voor de jongere generatie muziekliefhebbers.


Diva Utopia op Sugden CD21 SE en A21L SE


HiFi voor de iPod generatie

Van het Engelse Sugden beleefden de CD21SE (2000 euro) en de A21L SE (3000 euro) hun Nederlandse primeur.


Sugden CD21 SE en A21L SE


Phonologic
Merken: Hutter, Naim Audio, Michell Engineering
Klik hier voor meer informatie over deze importeur in de Hi-Find van HiFi.nl

Eigenzinnig, dat is de term die past het door Phonologic gevoerde Naim Audio. Gelukkig worden de producten van dit prachtige Engelse merk steeds beter geschikt om buiten een volledige Naim opstelling gebruikt te worden. En dat is goed nieuws, aangezien dit merk veel te bieden heeft. Phonologic demonstreerde met de Naim CDS3 met bijpassende XPS voeding, NAC 252 voorversterker met Supercap en de NAP 300 eindversterker (incl. PS300 voeding). Als analoge bron diende een Michell Gyro SE met Tecnoarm, waarin een Grado Statement Sonata element geschroefd zat. Zelfs het meubel was van Naim (Fraim). Luidsprekers waren de Naim Allae’s.


The full Monty


Michell Gyro SE met Tecno-arm en Grado Statement Sonata

Tenslotte toonde Naim haar nieuwe sub/sat systeem; n-Sat luidsprekers (990 euro per paar), n-Cent center luidspreker (790 euro) en de n-Sub (2290 euro). Bijpassende stands zijn de n-Stands van 290 euro per paar.


Andromeda Audio Design
Merken: Andromeda Design

Andromeda is een nieuwe Nederlandse firma die zich ten doel heeft gesteld luidsprekers te ontwerpen die het echte live-gevoel kunnen weergeven. Hiervoor maken ze gebruik van tweeweg systemen (een drieweg zit in de planning). Met name de Orion Classic valt met zijn als een piramide gevormde kast en zijn Thiel units op.
Gedemonstreerd werd met Audio Research versterking (SP-6) en C.E.C. CD-speler.


Andromeda Orion Classic


Protech
Merken: Maestro, MC Systems, Music Control
Klik hier voor meer informatie over deze importeur in de Hi-Find van HiFi.nl

Deze Nederlandse luidsprekerfabrikant is al weer 20 jaar een vaste waarde in HiFi-land. Het grootste nieuws op deze stand was de introductie van ribbon tweeters in de MC 1.3R (4895 euro) en de M3 anniversary (3595 euro). Met het toepassen van deze ribbon tweeter is ook de woofer aangepast (nu een 18 cm. unit ipv een 17cm. versie) en wordt nu gebruik gemaakt van een hardwired filter.


MC Systems M1.3R


Ribbon tweeter in M3 Anniversary


Analogue Audio
Merken: Audio Analogue, Deskadel, Graaf, Music Tools, Opera, Synthesis, Zingali, BCD Engineering, Diapason, HiDiamond, North Star Design, Pathos, Trichord, CVC Premium tubes, GM Audio, Kemp Elektroniks, Nottingham Analogue, Phantom Cable, Unison Research.
Klik hier voor meer informatie over deze importeur in de Hi-Find van HiFi.nl

Bij Analogue Audio werd door de aanwezige bezoekers intensief geluisterd naar een erg fraaie set. Er werd gedemonstreerd met prachtige Zingali luidsprekers op afwisselend de nieuwe Unison Research Performance buizenversterker en de nieuwe Graaf GM50B. Als analoge bron diende de Nottingham Analogue Spacedeck met Space arm en Benz Micro Glider M2 element. De phono versterking werd verzorgd door een Graaf phonotrap en alles was aangesloten met Deskadel bekabeling en stroomvoorziening van Kemp. In deze set mocht de onlangs door ons gerecenseerde Kemp BIS zijn kwaliteiten horen. Resultaat van al dat fraais… één van de beste demo’s in Grand Café Engels!


Oog voor detail!


De demo opstelling


Luisteren is een serieuze aangelegenheid


Synthesis


De Hal
In de hal werd voornamelijk software verkocht door Festina Lente (met zeer fraai vinyl van Speakers Corner), PentaTone en Channel Classics. Tonar verkocht haar accessoires zoals mallen om uw platenspeler af te stellen en Goldring platenborstels. Verder de Goldring GH1 platenspeler die inclusief Elan element maar 299 euro kost. Een echte aanrader voor de (her)startende vinyl liefhebbers!