World of HiFi - Neuss


Rene Smit | 30 november 2006 | Fotografie Rene Smit

De High End Society is een overkoepeld orgaan welke voor de hierbij aangesloten importeurs van audioapparatuur beurzen verzorgt zoals de jaarlijks terugkerende High End show in Munchen. Naast deze meerdaagse show verzorgen ze in samenwerking met het tijdschrift Stereo ook 2-daagse beurzen die bedoeld zijn om muziekliefhebbers kennis te laten maken met een betere vorm van muziekweergave.

Als een soort karavaan trekt de “WORLD OF HIFI” door heel Duitsland om op diverse plaatsen eenzelfde show te geven. Al diverse malen werd ik door Frau Paxa, de persvoorlichtster van de High End Society, benaderd om eens een show te bezoeken. Echter de locaties waren dusdanig ver weg dat dit niet op één dag te doen was. Toen ze echter een e-mail stuurde dat dit jaar ook Neuss bezocht zou worden zag ik mijn kans schoon, een autorit van ruim 2 uur is te overzien. En dus toog ik op een vroege zondagmorgen richting Neuss.

De opzet is duidelijk anders dan bijvoorbeeld de hier bekende jaarlijks terugkerende VAD show in Veldhoven. Alle aangesloten importeurs stellen apparatuur ter beschikking en medewerkers van Stereo en de High End Society stellen hiermee sets samen. Ook de demo’s worden verzorgd door diezelfde mensen. De sets lopen op in prijs van circa 3500 euro tot een superset van maar liefst 271.000 euro. Op deze manier zijn de luisteraars in staat kennis te maken met de meerwaarde die een duurdere met zorg samengestelde set kan geven. Tijdens de demo’s wordt geen uitgebreide uitleg over de set gegeven.

Wel wordt uiteraard de gebruikte apparatuur genoemd. Elke demo duurt 25 minuten en gedurende de demo blijft de deur van de ruimte gesloten. Op deze manier wordt je als luisteraar niet afgeleid door mensen die in de gangen staan te praten of dat de muziek overstemd wordt door de muziek van de buren. Ook worden de demo’s om en om gegeven zodat de overlast echt minimaal is. Tussen de demo’s heb je ongeveer 5 minuten om naar een andere ruimte te gaan. Voor specifieke vragen over de producten kun je als consument terecht in twee grote zalen waar alle importeurs hun eigen stand hebben.
Door de veelheid aan sets, 15 stuks maar liefst, in diverse prijsklassen, de vrije entree en de betaalbare prijzen in het restaurant is de beurs zeer laagdrempelig.


Advance Acoustic

Het uiteindelijke doel is natuurlijk de mensen dusdanig te prikkelen dat ze bereid zijn geld uit te geven aan goed klinkende apparatuur die in staat is de muzikale boodschap over te brengen. Het doet hierbij niet ter zake welk merk gekozen wordt. De importeurs zien elkaar dan ook niet echt als concurrent maar meer als collega’s. Persoonlijk denk ik dat deze opzet voor alle partijen heel goed kan werken. Wanneer de consument eenmaal overtuigd is van de meerwaarde van een mooie muziekinstallatie volgt de aankoop vanzelf.

Bij de entree wordt je voorzien van een flyer waarin de opgestelde sets beschreven staan inclusief prijzen zodat je als argeloze bezoeker niet valt voor een set die achteraf onbetaalbaar blijkt te zijn. Aangezien niet alle 15 sets beluisterd kunnen worden op één dag maak ik een keuze uit het ruime aanbod.


De 135.000 euro set

Begonnen wordt met de op één na duurste set, de lieve som van 135.000 euro, welke gedemonstreerd wordt door Frau Mundra. Zij is werkzaam bij het tijdschrift Stereo. Na een korte introductie van de gebruikte apparatuur volgt het luisteren. Zij begint met een CD van een voor mij onbekende Duitse popster die qua geluid het midden houdt tussen Jamie Cullumn en Matt Dusk. De Fischer & Fischer Dipole speakers waarbij een soort open baffle gecombineerd wordt met glazen panelen en ondersteund door subwoofers gemaakt van leisteen klinken zoals ze eruit zien. Koel en glazig, met een prijs van 50.000 euro per paar moet het beter kunnen. Het Teac Esotoric P03 loopwerk gecombineerd met een D-03 DAC kan in ieder geval niet de schuldige zijn. Ook de Roksan Xerxes 20 draaitafel kan de, in mijn oren, niet fraaie weergave van de speakers niet veranderen. Versterkers waren van Krell, een Evolution 222 voorversterker en 2 Evolution 402 monoblokken. Ondanks dat het geluid me niet kan bekoren is het wel een verademing een demo te krijgen met niet alleen audiofiele muziek en een stortvloed aan technische details. Ook opvallend is de aandacht waarmee het gemixte publiek luistert.

Frau Paxa

De volgende set die ik ga beluisteren wordt gedemonstreerd door Herr Glisovic. Deze meneer is werkzaam bij de High End Society en heb ik vorig jaar tijdens de High End show in Munchen leren kenen als een ietwat norse en zeker niet praatgrage man. Nu echter vertelt hij met verve over de opzet van de show en wanneer de muziek die hij draait ter sprake komt gaat hij helemaal los. Hij laat het aanwezige publiek genieten van de Missa Criola uitgevoerd door José Carreras.

De weergavekwaliteit van deze set staat op een aanmerkelijk hoger niveau dan de eerstgenoemde, ondanks lagere prijs. De set bestaande uit een MBL1521A loopwerk, een Reimyo DAP77 DAC, Soulution 710 en 720 voor- en eindversterker en Genesis 6.1 luidsprekers mag mee voor slechts…………………..57.800 euro. Heel veel geld maar het beluisteren meer dan waard. Verder verrast hij me nog met diverse onbekende stukken waarbij elk stuk voorzien wordt van een deskundige en boeiende uitleg. De 25 minuten durende demo is voorbij voor ik er erg in heb en voldaan verlaat ik de ruimte.

Voor de lunch is er nog tijd om een andere demo bij te wonen. In ruimte 305 staat een set opgesteld welke qua prijs vergelijkbaar is met de vorige. Echter de verdeling van het totaal bedrag is heel anders. Kostten de Genesis speakers uit de andere set “slechts” 14.000 euro per paar. De in deze set gebruikte Ascendo System M speakers verwisselen van eigenaar voor 30.000 euro. Om tot de totaalprijs van 53.900 euro te komen worden een Audio Aero Prestige CD/SACD speler met geïntegreerde voorversterker van 9900 euro en een set Belles Class A monoblokken van 14.000 euro ingezet. Reeds bij het betreden van de luisterruimte zorgt het formaat van de speakers ervoor dat in ieder geval op basis hiervan het prijsverschil verklaard wordt. De Ascendo speakers zijn namelijk ronduit fors te noemen. In deze ruimte wordt de demo verzorgt door Herr Duzgun werkzaam bij het blad Stereo. Deze flamboyante verschijning vertelt met verve over het systeem en draait vervolgens muziek van diverse pluimage. Het geluid is duidelijk anders dan de vorige set. Deze set kenmerkt zich door een hoge mate van transparantie en detaillering. Duidelijk is dat een consument zijn eigen smaak kan volgen bij het samenstellen van zijn eigen set.


Frau Paxa

Na een prima lunch in het restaurant, waar je tegen zeer schappelijke prijzen een maaltijd kan nuttigen en een verse kop koffie slechts 80 eurocent kost ga ik op weg naar ruimte 302 waar Frau Paxa een demo verzorgt met een set in een aanmerkelijk betaalbaarder segment. Ondanks haar zachte stem weet zij de bezoekers van de demo met haar innemende persoonlijkheid direct te boeien. Haar muziekkeuze wijkt sterk af van de andere bezochte demo’s, ze geeft damesstemmen de ruimte en schuwt een stukje koor of klassiek ook niet.

De set met een totaalprijs van 9400 euro bestaat uit een MBL 1431 Cd-speler, een voorversterker van Advance Acoustic type MPP5 en een set Advance Acoustic monoblokken MAA705. In de ruimte staan 2 speakersets opgesteld waarmee afwisselend gedemonstreerd wordt. Op het moment dat ik aanwezig ben wordt gebruik gemaakt van een set Elac FS210 in de Anniversery Edition uitvoering. Als alternatief staat ook een set Vienna Acoustic Concert Grand speakers in de ruimte. Beide speakersets kosten 4000 euro en zijn dus in ieder geval qua prijs vergelijkbaar.

Toefje slagroom

Als laatste ga ik naar ruimte 701 waar in ieder geval op papier de mooiste set opgesteld staat. Met een totaalprijs van 271.000 euro heeft deze set alles in zich om voor spektakel te zorgen. Dat ik niet de enige ben die daar zo over denkt blijkt uit de lange rij wachtenden voor de deur van de demoruimte. Wanneer Herr Bode, hoofdredacteur van Stereo, de deur opent stroomt het publiek naar binnen en lukt het me niet een zitplaats te bemachtigen. Omdat ik het spektakel niet wil missen neem ik genoegen met een staanplaats achter in de zaal. Herr Bode begint zijn betoog met een voor mij geruststellende mededeling.


Herr Bode van Stereo demonstreert een set van maar liefst 271.000 euro!

De gebruikte MBL 101E speakers zijn zogenaamde Rundstrahler en zorgen ervoor dat een zogenaamde hot spot niet kritisch is en er overal in de zaal van een fraai stereobeeld genoten kan worden. Wanneer hij de eerste LP op de 125.000 euro, nee er staat geen nul teveel, Transrotor Artus draaitafel legt en de naald in de aanloopgroef laat zakken houd ik mijn adem in. Een voor mij totaal onbekende Aziatische zangeres ……….brengt een cover van …….. Phil Collins ten gehore. Mijn mond valt open en blijft open tot het einde van de demo. Nog nooit heb ik zoiets gehoord.

Aangestuurd door twee monsterlijk grote MBL9011 monoblokken wordt een geluidsbeeld in de ruimte geprojecteerd die grenst aan het ongelofelijke. Een live LP van Harry Belafonte waarop hij het nummer “When the Saints go marching in” zingt zorgt ervoor dat Harry, hoewel al jaren overleden, fysiek in de ruimte aanwezig is. Er wordt een stage opgebouwd die zo griezelig echt is dat ik met kippenvel op armen en benen sta te luisteren. Het echtheidsgehalte is zo hoog en de set speelt met zo’n ongelofelijk gemak dat het griezelig is. Het maakt hierbij niet uit welke muziek er gedraaid wordt of dat voor de loopwerk/dac combi van MBL gekozen wordt. Helaas is Herr Bode nogal praatgraag waardoor een gedeelte van de 25 minuten durende demo niet van muziek GENOTEN kan worden. Mocht u ooit in de gelegenheid gesteld worden deze wonderlijke weergevers te beluisteren aarzel dan niet en maak van de gelegenheid gebruik.

Zo eindigt de dag met een ongelofelijke toef slagroom op het toetje en wordt het tijd om huiswaarts te keren. De opzet van deze shows is een prima mogelijkheid voor muziekliefhebbers om kennis te nemen van de mogelijkheden die de diverse fabrikanten in petto hebben. Zonder verkooppraatje of andersoortige belangen kan je als potentiële klant in alle rust beluisteren wat er mogelijk is en wat een uitgebreider budget in de toekomst nog kan brengen. Een initiatief wat eigenlijk ook in Nederland navolging verdient! Wie raapt de handschoen op………………?