Teufel PhonoStation 1: High End?


Eric de Boer | 13 augustus 2012 | Teufel

Het Berlijnse Teufel Audio is niet meer weg te denken uit het hifi-landschap. Om in te spelen op de flink opgeleefde vinylliefde onder muziek- en hifiliefhebbers heeft het bedrijf de Teufel PhonoStation 1 geïntroduceerd. Een phonovoorversterker met –naar eigen zeggen- een echte High End geluidsweergave...

En als je als audiofabrikant zo’n bewering bezigt, is het logisch dat je van ons het verzoek krijgt om een recensie-exemplaar toe te sturen. Teufel Audio toonde zich erg coöperatief en al snel stond er een postbezorger met een klein pakketje voor de deur. Ook dit is al jaren gewoon bij Teufel, sinds de oprichting van het bedrijf in 1979 wordt er wat meer activiteit gevraagd van de (eventuele) koper. Het begon met luidsprekers die als kit werden geleverd en door de koper zelf in elkaar moesten worden gezet.

Die aparte manier van handel drijven liep erg goed en aan het eind van de jaren tachtig zette Teufel de stap naar een grotere afzetmarkt. Het Duitse bedrijf richtte zich meer op de vraag naar en verkoop van complete luidspreker eindfabrikaten. Teufel heeft nu nog steeds de ontwikkeling, de kwaliteitscontrole, de opslag en het onderhoud in eigen handen en garandeert hiermee een lage verkoopprijs. De tussenhandel en de winkels worden namelijk overbodig gemaakt (lees hier meer over de geschiedenis van Teufel, red.).

Teufel PhonoStation 1: alleen op internet!
Na de opmars van internet heeft Teufel van meet af aan vooraan gestaan op het gebied van online verkoop van hifi. En was het tot enkele jaren geleden nog not done om een dergelijk bedrijf op te nemen in je berichtgeving als hifimagazine, kun je er tegenwoordig gewoonweg niet meer omheen. Een slag voor merken als Teufel, dus. Inmiddels heeft het bedrijf vele succesvolle (home-cinema) producten op de (online) markt gezet en is ook elektronica geen vreemd gezicht meer binnen het productenpalet van de Duitsers.

Om eventuele kopers over de streep te trekken biedt Teufel Audio op alle producten een proefperiode van acht weken, twee jaar garantie op elektronica en wel twaalf (!) jaar garantie op luidsprekers. De Teufel PhonoStation 1 wordt dus ook geleverd onder die voorwaarden en analoge liefhebbers of herontdekkers van dit medium –en dat zijn er veel, nu!- kunnen rustig luisteren of deze phonotrap genoeg biedt. Zo maakt Teufel het verschil tussen een winkel en een internetwinkel kleiner, wat natuurlijk in hun eigen voordeel is.

Is de Teufel Phonostation 1 wel zo high end?
De beweringen die Teufel Audio uit, getuigen in ieder geval van een flinke dosis zelfvertrouwen. Voor nog geen 80 euro een phonovoorversterker op de markt brengen en het component tot High End kronen roept vragen op, ook bij ondergetekende. Als een artikel wordt aangeleverd ter recensie poog ik altijd een beoordeling te maken die in verhouding staat tot de prijsklasse waarin het product gepositioneerd is, maar de commerciële uitingen bij de Teufel PhonoStation 1 bouwden een flink verwachtingspatroon bij me op.

Maar laat ik niet op de zaken vooruitlopen. Wie een Teufel Phonostation 1 aanschaft, ontvangt een witte doos. Hierin bevinden zich naast de PhonoStation 1 een AC netvoedingsadapter, een gebruiksaanwijzing (Engels en Duits) en een retourformulier. De geaarde voedingskabel waar Teufel Audio over rept zou voor enige verwarring kunnen leiden bij de koper, want in de verpakking zit enkel nog een normale aardingskabel die eventueel kan worden verbonden met de platenspeler.

De zwarte Teufel PhonoStation 1 zelf behelst niets meer dan een drie ons zwaar kastje met voorop een helder witte LED. Aan de achterkant zit een zogeheten dipswitch voor het in- of uitschakelen van de phonotrap (gebruik dit enkel als de kabel naar het element is losgekoppeld om spanningspiekjes uit te sluiten), een ingang voor de 24V voedingskabel, een aardedraadaansluiting en drie vergulde cinchbussen. Hiervan dient er één verbonden te worden met de versterker, de andere twee dienen voor de verbinding vanaf MM- of MC-elementen. Voor MM is de versterking door de Teufel PhonoStation 1 afgestemd op 34 dB. De impedantie van deze ingang is 47 kOhm bij 200 pf, met een gevoeligheid van 2,5 mV. Voor MC-elementen zijn deze waarden vastgesteld op 56 dB versterking, 0,3 mV gevoeligheid en 100 Ohm, 180 pF ingangsweerstand. Omschakelen tussen systemen geschiedt ook middels een dipswitch. Helaas blijken de uitgangseigenschappen van het apparaatje een geheim, dus naast een spanning van 2 Volt naar de versterker moet ik u verdere gegevens schuldig blijven. De zwart gespoten metalen behuizing oogt op zich strak en degelijk.

Eerlijk luisteren naar de Teufel Phonostation 1

Vanaf dag één dat de voorversterker aangesloten werd op mijn hifi-systeem werd er –zoals gewoonlijk- veel vinyl gedraaid. Teufel rept vaak over nostalgie en herontdekken van oude platen, maar voornamelijk nieuw materiaal kwam voorbij. Ik verbond mijn Thorens TD147 Jubilee, die onlangs door Audio Selectief voor mij geweldig is gereviseerd en voorzien is van een Goldring Eroica LX element, met de MC-ingang op de Teufel PhonoStation 1. De gebruikte kabels naar mijn referentieset waren van respectievelijk QED en InAkustik.

De PhonoStation 1 is een tikje aan de warme kant, zo blijkt als ik Elbow’s The Seldom Seen Kid draai. Het laag is –zoals Teufel ook belooft- aanwezig en lijkt boven 200 Hz iets te worden aangedikt. De stem van Guy Garvey komt los van de muziek, staat goed tussen de luidsprekers in maar komt niet heel ver naar voren. De phonotrap weet het geheel een romantisch sausje mee te geven, wat prettig luistert. Van scherpe klanken kan ik het kleine apparaat niet betichten en Teufel’s ruisvrije weergave wordt in elk geval zeker bewaarheid.

Ook jazz komt evenzo op me over. De op Music On Vinyl heruitgegeven versie van Miles Davis’ Bitches Brew klinkt uit mijn speakers. De trompet van Miles is aanwezig maar minder goed plaatsbaar en het muzikale geheel wordt wat aangedikt in het sublaag. In diepte en stage is de Teufel geen extreme uitblinker, maar mijn notitieblok laat zien dat de weergave op dit gebied door mij als ‘netjes’ werd geclassificeerd tijdens de luistersessie. Fijndynamiek en microdetaillering scoren helaas minder goed, hoewel dat gezien de prijsklasse van de Teufel PhonoStation 1 niet onlogisch is.

Met wat ruigere muziek kan de phonotrap lekker uit de voeten. Metallica’s S&M klinkt door de eigenschappen van de Teufel eigenlijk niet verkeerd en weet redelijk te blijven boeien. Zo is de snellere track Battery op dit album voorzien van veel groefinformatie en de Teufel pakt dit vrij goed op. Heel af en toe neigt het apparaat wat in te zakken in de hogere regionen alsof er teveel informatie moet worden verwerkt, maar pikt de draad snel weer op. Holografie is geen noemenswaardige eigenschap van de Teufel, maar saai of juist schel klinkt het geheel in elk geval niet.

Marketing versus de luistersessie: de uitspraak.
De Teufel PhonoStation 1 mikt op een publiek dat ergens op zolder nog een oude platenspeler heeft staan en daar weer gebruik van wil maken. Dat mag best wat breder. De Phonostation 1 is namelijk ook een prima partner voor budgetspelers en nieuwe platenspelers die zich vooral richten op de jeugd met een computer. Een usb-verbinding mist de Teufel wel, maar nieuwe platenspelers uit de door Teufel beoogde partnerklasse zou dit wel eens kunnen bezitten. En voor die mensen zou deze phonotrap wel een fijne partner kunnen zijn.

De term High End is voor dit apparaat te hoog gegrepen, maar muzikaal gezien mag ik de PhonoStation 1 niet afserveren. Het apparaat is vrij van ruis, compact en biedt best wel plezier. Ideaal voor het herontdekken van een platencollectie of voor de eigenaar van een nieuwe (usb-)platenspeler met een simpel ingebouwde voortrap. Want daar is best wat verbetering mogelijk, Numark, Reloop, Akai, Lenco en soortgenoten! Wie meer muzikaliteit zoekt in een lage prijsklasse geeft geld uit aan bijvoorbeeld de PP-3 van Nad, maar voor nog geen tachtig euro kan ik geen directe concurrent verzinnen. En dan krijgt de Teufel PhonoStation1 niets anders dan een aanbeveling, waarvan akte.

Aanvullende informatie:

Teufel PhonoStation 1: 79,99 euro, verkrijgbaar in zwart.

Gebruikte apparatuur

Analoog:

Goldenote Piccolo mkIIGoldenote B5 mkII armLyra Dorian MCThorens TD147 JubileeGoldring Eroica LX

Digitaal:

Goldenote DAC7Denon DVD2900 DVD-Video/ Audio/ SaCD loopwerkEastern Electric MiniMax Tube DACQnap TS-219 NAS/ 2x WD Caviar Green Eco HDDLogitech SqueezeBox Touch/ SBooster upgrade

Versterking:

Blacknote DSA-150 SignatureTeufel Audio PhonoStation 1Goldenote Phono2 mkIII met externe Goldenote PSUGoldenote Phono 1 AS mod.

Luidsprekers:

Goldenote Reale Dark WengéMonitor Audio Monitor3 Rosewood afgevuld met loden korrelsDali Suite 0.7CJBL LX-2000 subwoofer (gemodificeerd)

Stroomvoorziening:

Supra LoRad en PS Audio Quintet stekkerblokkenKemp QA plugSupra, Cassiopeia X1 en Essential Audio Tools Current Conductor stroomkabels

Kabels:

Goldenote, L.A.T International en InAkustik interlinksOxyPure HDMI bekabelingICIDU netwerkbekabelingInAkustik Reference en Kimber 8TC/ WBT luidsprekerkabels

Overig:

Quadraspire, Vibrapods, Masterbase, CA Cones en Nutters Audio dempers/schotels, Soundcare Superspikes, Bluehorizon Resonance Control DeviceDe Mat van ArtSpeak