Zomer Special: portable radio's


Redactie HiFi.nl | 18 augustus 2012 | Fotografie PHOTO40

Omdat de zomer deze week in volle bloei is, hebben we een willekeurige collectie portable radio's en dockingstations verzameld en zijn we er mee in de zon gaan zitten. Het resultaat vind je hier, met tekst & uitleg bij iedere deelnemer van onze strandsessie.

Tivoli iPal
Tivoli Audio, misschien wel de Moeder van bovenstaande verzameling. Hij kan daarom uiteraard niet ontbreken, al zijn we in dit geval voor de modernere variant van Tivoli's Model One gegaan: de iPal. Er zijn maar weinig mensen die niet vrolijk worden van dit felgekleurde radiootje, maar hij kan uiteraard meer dan er vrolijk uitzien.

(klikbaar)

Hij heeft dezelfde AF/FM-tuner, 5:1 afstemknop en geavanceerd audioschakelsysteem die kenmerkend zijn voor Tivoli radio’s. Met de auxiliary-ingang kun je de iPal aansluiten op bijvoorbeeld een iPod of cd-speler. De iPal biedt ruim 16 uur luisterplezier, hoewel het minder dan drie uur kost om de NiHM-batterij op te laden. De speelduur is wel afhankelijk van het geluidsniveau. Hij wordt geleverd met FM-telescoopantenne, ingebouwde AM-antenne, NiMH-batterij, voedingsadapter en stereo-minikabel. 

(klikbaar)

Prijs: 249 euro. Verkrijgbaar in diverse kleurencombinaties, zoals High Gloss Black/White, High Gloss Blue/White, High Gloss Yellow/Silver, High Gloss Red/White, High Gloss White/White en High Gloss Green/White. Meer informatie.

Vita Audio R1
De Vita Audio R1 werd onlangs voor een echt oranje-gevoel in een bepaalde kleur uitgegeven; niets voor niets kregen wij 'm ook in het oranje. Het EK liep uit op een teleurstelling, maar dat lag niet aan deze R1. Op de achterkant van de R1 vind je een hoofdtelefoonuitgang en een lijnuitgang waarmee je van de R1 kunt opnemen of hem als DAB/DAB+/FM-tuner op een hifisysteem kunt aansluiten. Via de schakelbare lijningang kun je het signaal van andere audioapparaten - zoals een iPod - weergeven.

(klikbaar)

Je kunt de R1 ook gebruiken als wekker, waarvan je het wekvolume kunt aanpassen. Het display met de klok is behoorlijk groot, dus gemakkelijk af te lezen. De helderheid van de display past zich aan, aan het omgevingslicht. De R1 heeft een optionele oplaadbare voeding, die op het achterpaneel van de radio past en je kunt kiezen voor een optionele handgemaakte leren draagtas. 

Prijs: 279 euro. De R1 is leverbaar in Rich Walnut fineer, Dream White of Midnight Black hoogglanslak. Meer informatie. 

Geneva XS
HiFi.nl doopte hem tijdens de IFA in 2011 om tot ‘de kleine speaker met de XL uitvoering’. Ondergebracht in een leren etui heeft hij het formaat van een brillenkoker, en hij weegt niet meer dan 600 gram. Draagbaarheid met de hoofdletter D. De XS speelt via Bluetooth muziek van iPhones, Ipads en andere apparaten die zijn uitgerust met Bluetooth. Je kunt hem ook aansluiten met een kabel en hij is ook uitgerust met een FM-tuner. 

(klikbaar)

De XS is te gebruiken als wekker; voor het weksignaal kun je kiezen uit een wektoon of een radiostation. Een brede stereoweergave wordt verzorgd door twee tweeters en de woofer neemt de lage tonen voor zijn rekening. Met de ingebouwde oplaadbare lithiumbatterij kan de XS vijf uur op vol vermogen muziek afspelen. Gebruik je hem alleen als wekker, dan houdt de batterij het zeven dagen vol. De Geneva XS heeft een strak design en een pianolak behuizing.

Prijs: 199 euro. Verkrijgbaar in de kleuren rood, wit en zwart. Meer informatie.

iTeufel Magnum
Ben je op zoek naar een radio met meer ‘body’, dan kom je waarschijnlijk terecht bij de vijf kilo wegende iTeufel Magnum. Plaats de iPhone/iPod in de dock en voilà: muziek. Met behulp van Bluetooth kan de iTeufel Magnum ook draadloos functioneren, al heb je wel een stopcontact nodig.

(klikbaar)

Met 80 Watt vermogen (max. 100 Watt) kun je een leuk feestje geven in je huiskamer. En de volgende ochtend wakker worden is ook geen probleem meer, want de iTeufel Magnum maakt je wakker met een signaaltoon, een radiozender naar keuze of je favoriete nummer van je iPod. Al hebben favoriete nummers de neiging wat minder favoriet te worden als je er 300 keer mee wakker wordt…

Prijs: normaliter kost de iTeufel Magnum 399.99 euro, maar hij is nu tijdelijk afgeprijsd tot 299.99 euro. Hij is verkrijgbaar in een zwarte uitvoering. Meer informatie.

Arcam, Q2, ArtSound en Tangent

De Arcam rCube werd in deze recensie tot één van de beste iPod Docking stations van het moment bekroond. De rCube speelt muziek vanaf iedere bron die gebruik kan maken van de Aux-ingang op de achterzijde. Opvallend aan de Arcam rCube is zijn vierkante behuizing. Hij is behoorlijk groot, dus hij zal vooral geschikt zijn om binnenshuis te verplaatsen. Daarvoor heeft hij een slim in het dock weggewerkte handgreep en een accu die tevens de iPod of iPhone laadt.

(klikbaar)

In de behuizing zijn een iPod-dock, een stereoversterker en een set woofers en tweeters verstopt. De ingebouwde versterker stuurt 35watt per kanaal naar de woofers en 10 watt per kanaal naar de tweeters. Met de KLEER-technologie biedt de rCube ook streaming audio; je leest er hier meer over

Prijs: 449 euro. Verkrijgbaar in witte of zwarte uitvoering. Meer informatie. 

Q2 Internetradio
Tja, de naam zegt het eigenlijk al: met de Q2 internetradio kun je via een draadloze internetverbinding naar ruim 10.000 radiozenders luisteren. Volgens de fabrikant is hij makkelijk te installeren via een PC of MAC en hij speelt ook podcasts af. Een opvallend detail: je verandert van zender door de Q2 te kantelen. Ook het volume wordt zo geregeld: kantel de Q2 naar omhoog of omlaag om het volume harder of zachter te zetten. Het radiootje is een klein kubusje, dus veel spierkracht hoeft er niet aan te pas te komen.

(klikbaar)

Dankzij het kantel-principe heeft de Q2 weinig knoppen nodig en dus is een strak uiterlijk het resultaat. De Q2 is voorzien van een hoofdtelefoon/line-uitgang. De batterij houdt het ongeveer 8 uur vol voor je hem weer op moet laden. 

Prijs: 119 euro. Verkrijgbaar in de kleuren wit, zwart, lime, roze en blauw. Meer informatie. 

ArtSound R5 en R11
Ben je op zoek naar een compacte radio, dan zijn de R5 en R11 van ArtSound wellicht iets voor jou. De R5 wordt ook wel omschreven als een retro design radiootje. Hij heeft een 3" luidspreker, de mogelijkheid om een externe bron aan te sluiten en een hoofdtelefoonaansluiting. Dankzij de ingebouwde herlaadbare batterij, die het ongeveer 12 uur volhoudt, kun je hem overal mee naar toe nemen. Hij weegt 1,75 kg, dus een slappe armspier zul je er niet aan over houden.

(klikbaar)

De ArtSound R11 gaat in tegenstelling tot de R5 meer de breedte in, maar met een gewicht van 2350 gram kun je ook hem niet rekenen tot de categorie zwaargewichten. Aan de voorkant zitten drie draaiknoppen, waarmee je het volume kunt regelen, de AM- of FM-band kunt selecteren en nauwkeurig afstemt op de gewenste zender, die afgebeeld wordt in een verlicht analoog display.

(klikbaar)

Er is een ingang voor allerlei soorten audiospelers (docking stations, iPod, iPhone) en Rec-out aansluiting voor de verbinding met een opnameapparaat of andere externe toestellen. 

Prijs: afhankelijk van de gebruikte kleuren, materialen en afwerking. De prijs van de R5 varieert van 85 euro tot 105 euro. Voor de R11 ben je 135 euro kwijt. Meer informatie en een prijslijst.

Tangent Alio Junior
De Tangent Alio Junior FM/AM-radio is simpel, maar doeltreffend. Hij is eenvoudig te bedienen met drie knoppen: één voor het volume, één voor het afstemmen van het juiste kanaal, en met de laatste knop maak je een keuze tussen FM, AM of de aux-ingang. Met laatstgenoemde kun je het radiootje aansluiten op je mp3-speler.

(klikbaar)

Je kunt de Alio Junior op twee manieren instellen. Zo kan de Alio junior met de speakers direct naar de luisteraar toe gericht zijn, zodat een kleine groep mensen ‘in’ de muziek zit of met de speakers naar boven gericht, zodat een volledige ruimte gevuld is met muziek. De houten behuizing is afgewerkt met hoogglans lak. Hij heeft geen accu, dus je moet even zorgen dat je er vier AA-batterijen in stopt. 

Prijs: 129,95 euro. Hij is leverbaar in diverse kleuren, zoals zwart, wit, rood en bruin. Meer informatie.

Bose, Marmitek, Revo, Scansonic en Argon

De Bose Soundlink wireless mobile speaker werd aan een test onderworpen door de collega’s van Music Emotion. “Kortom: een goed klinkende, mobiele Bluetooth luidspreker die ook nog gezien mag worden…”, was de conclusie van die recensie. De Bose Soundlink heeft een prima formaat, je neemt hem zo mee in de tas. Via Bluetooth maakt hij contact met andere apparaten. Handig: hij onthoudt de zes meest recent gebruikte Bluetooth apparaten.

(klikbaar)

Het geluid wordt verzorgd door vier neodymium luidsprekers voor de hoge- en midden frequenties en een systeem van dubbele tegenover elkaar geplaatste passieve radiatoren in een gepatenteerde wafelvorm zorgen voor de lage tonen. Een oplaadbare lithium-ionaccu zorgt ervoor dat de muziek wel acht uur achterelkaar blijf spelen, zelfs terwijl je sms't, e-mailt of op internet surft. 

Prijs: de luidspreker wordt geleverd in twee modellen: een standaardafwerking met een donkergrijze nylon hoes voor 299,95 euro, en een premiumafwerking met een donkerbruine leren hoes voor 349,95 euro. Er zijn hoezen in aanvullende kleuren verkrijgbaar (apart verkocht). Meer informatie.

Marmitek BoomBoom 152
Muziek zit hier in de naam. De BoomBoom 152 is een draagbare speaker die je via Bluetooth draadloos kunt verbinden met je iPhone of iPad. Hij heeft een extra aux-ingang voor gebruik met MP3 spelers zonder Bluetooth.

(klikbaar)

De BoomBoom 152 heeft één speaker, maar twee doordacht geplaatste tweeters zorgen voor een stereobeleving. De 20cm baspoort zorgt voor de lage tonen. De ingebouwde oplaadbare accu zorgt tot acht uur lang voor muziek.

Prijs: 49,95 euro. De BoomBoom 152 is wit. Prefereer je toch liever de zwarte versie, ga dan voor de BoomBoom 150Meer informatie.

Revo Axis
HiFi.nl heeft de Revo Axis al eens aan de tand mogen voelen, en dat beviel prima. Je kunt veel kanten op met de Axis, want hij beschikt over een kleuren-touchscreen, een iPod dock, DAB radio, een externe audio-input, internetradio en de mogelijkheid om eigen bestanden vanaf de computer te streamen.

(klikbaar)

Wil je streamen, dan moet er wel gebruik worden gemaakt van een externe UPnP speler, want de Axis werkt niet als een zelfstandige streamer. Hoe dat nou klinkt, zo’n Revo Axis? Onze recensent schreef destijds: “De veelheid aan functies zorgt ervoor dat je nooit om muziek verlegen zit, en met enig tweaken krijg je een fijn geluid.” Hier lees je er meer over.

Prijs: 249 euro, leverbaar in zwart. Meer informatie.

Scansonic P2500
Het nadeel van een radio meenemen naar het zwembad, is dat ze kapot kunnen gaan. Water + hifi is meestal geen goede combinatie. De Scansonic P2500 FM is een draagbare radio met FM/AM-radio met rubberen afwerking. Ook is hij bestand tegen zand en stof en dankzij het bescheiden formaat (10x20x10 cm) is hij gemakkelijk mee te nemen.

(klikbaar)

De Scansonic P2500 heeft een AUX-ingang voor het aansluiten van externe apparaten zoals de iPod/iPhone. De ingebouwde accu gaat zeven tot acht uur mee. Het duurt overigens ook acht uur om de accu op te laden. 

Prijs: 99,95 euro. Hij is verkrijgbaar in diverse kleuren, zoals zwart, wit, blauw, paars, rood en oranje. Meer informatie.

Argon iNet1
Met de Argon iNet 1 kun je veel kanten op. Je kunt draadloos luisteren naar duizenden internetradiozenders. Er is FM-radio, compleet met RDS informatie. Ook aanwezig: een lijningang waar je diverse apparaten op aan kunt sluiten. Het is mogelijk om muziek te streamen, al schijnt deze radio niet geschikt te zijn voor grote muziekcollecties. De Argon iNet 1 ziet er bovendien erg strak uit.

(klikbaar)

Op het OLED display kun je de zenders en de afspeellijsten aflezen. De reflex tuned full-range frontluidspreker zorgt voor het geluid. Hij kan ook dienen als wekker. 

Prijs: 149 euro. Verkrijgbaar in diverse uitvoeringen, zoals Ahorn, Walnoot en Hoogglans wit. Meer informatie.