Verslag AudioXperience 5 Senses Jubileumshow


Max Delissen | 29 augustus 2012 | Fotografie Robin Looy

In de zomer van 2012 was het 5 jaar geleden dat AudioXperience in Nuenen haar deuren voor het hifi-minnende publiek opende. Ze vierden dat op 25 en 26 augustus met een dealershow rond het thema ‘De 5 zintuigen’, oftewel 5 Senses. Plaats van handeling: het schitterend gelegen Conferentiehotel Kapellerput in het Brabantse dorp Heeze.

Normaal besteed ik geen aandacht aan de heenreis naar zo’n show. Want wat kan het de lezer schelen of het een rustige rit met afwisselend zonneschijn en regen was. Maar in dit geval wil ik het er toch even over hebben omdat de dealershow in feite al op de weg ernaartoe begon. Op de uitnodiging - iedereen die zich vooraf registreerde kreeg er één - was namelijk een korte maar duidelijke routebeschrijving afgedrukt. Voor de bezoekers uit westelijke richting (Eindhoven en verder) werd afrit 35 van de A67 genoemd, en van daar af zou ik de bordjes 5-Senses kunnen volgen.

Nu weet ik als Brabander natuurlijk dat je veel sneller in Heeze bent als je een afslag eerder pakt, maar omdat ik benieuwd was naar de bordjesroute besloot ik door te rijden. En wat bleek: meer dan voldoende bordjes, duidelijk zichtbaar opgehangen, waardoor ik zonder een centje pijn op de plaats van bestemming aankwam.

De Locatie
Conferentiehotel Kapellerput is gevestigd in een oud klooster (daar hebben we er in Brabant genoeg van) dat tot een luxe en ruim zalencomplex is verbouwd. Midden in een bos ligt het zachtjes mooi te wezen, en bij binnenkomst blijkt de inrichting een speelse mengvorm van traditioneel en modern te zijn. De zalen hebben namen als ‘Inspiratie’ en ‘Bezinning’, en ik bedenk me dat die twee termen op zich al de moeite waard zijn om vanuit een high-end audio perspectief een verhaal over te schrijven…

Nadat ik de zichtbaar trotse gastheren Hans Oosterwaal, Martijn Lavrijsen en Erik Paulus uitvoerig de hand heb geschud maak ik een opmerking over de uitstekend bewegwijzerde route, maar ook over de duidelijke omweg die dat voor mij betekende. “Dat komt,” zegt Hans Oosterwaal, “omdat het morgen Brabantse Dag is in Heeze, en dan is het centrum van het dorp helemaal afgesloten. Dus met deze route kunnen we twee dagen toe, en bovendien is het voor de gasten uit de richting Maastricht sowieso de meest logische weg, dus hoefden we maar één route van bordjes te voorzien.”  Daar heeft hij me te pakken, en ik lach vol bewondering over de gedetailleerde organisatie en het niveau van dienstverlening dat ze dus niet alleen in hun winkel hoog houden.

De Achterliggende Gedachte
Van de vijf zintuigen in het thema van de show die een verlengstuk is van de bedrijfsfilosofie van AudioXperience, kan ik er vier zo invullen: het Oog, wat tot uitdrukking komt in de inrichting van de winkel en de keuze voor deze prachtige locatie, het Oor (moet ik die nog uitleggen?), de Smaak, getuige de fantastische gratis catering die voor alle bezoekers beschikbaar is, en de Reuk, van het pittige geurmengsel van heide en naaldbos buiten tot de verse espresso en de heerlijke vegetarische versnaperingen binnen. Maar de vijfde, de tastzin, daar moest ik even naar vragen. Die blijkt gerelateerd te zijn aan de fraaie bloemstukjes die overal op de tafels staan, waarin zogenaamde ‘muziekdoosjes’ verborgen zijn. Een open kartonnen doosje waar in de dubbele bodem een elektronisch muziekwerkje verborgen zit dat bij aanraking (daar is hij dan) van een knopje aan de zijkant een melodietje speelt.

Ik kom regelmatig bij AudioXperience, dus weet ik hun filosofie - dat hifi veel meer is dan apparatuur - moeiteloos te herkennen in het thema en de uitvoering van de show. Het gaat om de totale beleving; de inrichting, je gemoedstoestand, je natje en je droogje...als dat allemaal als prettig ervaren wordt is de muziekbeleving ook veel intenser. Daar is over nagedacht, knap gedaan!

De Deelnemers
Geen dealershow zonder deelnemers, en bijna alle merken die AudioXperience voert waren vertegenwoordigd in Heeze. Er waren hier en daar zowaar noviteiten te beluisteren of er werden leuke nieuwtjes bekend gemaakt. Een korte beschrijving per demo-ruimte lijkt me het handigst (zie volgende pagina's). 

AudioQuest, Joenit, More Music & Latham

AudioQuest
AudioQuest toont de DragonFly USB Digital Audio Converter die via een Carbon mini-jack naar RCA interlink speelt op een Primare I32 met Mac Mini en een Macbook Pro, Victoria interlink, Go4 luidsprekerkabels en een setje Totem Hawk luidsprekers. Een subtiele set die de aandacht bij de muziek houdt volgens Managing Director Richard Brans.



Zelf weet ik het natuurlijk al een tijdje (lees hier de recensie die ik schreef), maar bijna alle bezoekers krijgen voor het eerst te horen hoe veel beter de Dragonfly klinkt dan de standaard uitgang op een MacBook Pro, en ook hoeveel verschil een goede interlink dan nog maakt. Richard toont me vol trots een recente, zeer lovende test in een vooraanstand Engelse hifi-magazine, en hiermee lijkt de doorbraak van de kleine maar zeer goede USB d/a converter definitief te zijn.

Joenit
Joenit speelt met de nieuwe Rega RP6 platenspeler op de compacte en multifunctionele high-end BeChocolate receiver op wederom een paartje Totem Hawk. Een kleinere set met de Rega RP3 platenspeler draait niet op het moment dat ik de ruimte bezoek. Ook zie ik de Totem Element Metal staan maar die is helaas niet aangesloten. Wellicht omdat die echt een nog grotere ruimte nodig heeft dan waar hij nu in staat.



Hoe dan ook, de demo van de RP6 maakt indruk door een muzikaal geluid met veel drive te laten horen, beslist geholpen door de uitstekende muziekkeuze van de gebroeders Bram en Sam Verellen.



More Music
More Music speelt met een Primare Pre32 en A34.2 set die verborgen is in een fraai meubel. Boven op het meubel staat alleen de Aurender streamer: een blikvanger met zijn multifunctionele display, maar vooral een ear-catcher door zijn geweldige geluidskwaliteit. Het geheel speelt via MIT bekabeling op een paar Audio Physic Virgo 25 luidsprekers.



Er is veel rust in de weergave, die ruimtelijk en gedetailleerd is. De sfeervolle inrichting van de ruimte en de goede weergave houden me langer aan mijn comfortabele stoel gekluisterd dan ik me had voorgenomen. More Music toont hier ook voor het eerst twee modellen uit een nieuwe serie van Audio Physic, de Classic 10 (v/a 1600 per set) en Classic 20 (v/a 2200 per set) die voorzien zijn van geheel nieuwe units, en die volgens importeur Martin Odijk getuned zijn op muzikaliteit, en niet meer op ultieme resolutie. Een ontwikkeling die ik van harte toejuich.

Latham Audio
Latham draait op 3 verschillende sets, waarvan tijdens mijn bezoek een groot Naim systeem met een Well Tempered Amadeus platenspeler staat te spelen op de Neat Ultimatum XL6. Deze in Nederland helaas veel te onbekende luidspreker klinkt super, met een warme, gedetailleerde en vooral muzikale weergave die goed aansluit bij de kwaliteiten van Naim apparatuur. 



De tweede set bestaat uit de nog vrij nieuwe Naim SuperUniti versterker annex streamer, met afwisselend de door mij zeer bewonderde Ovator S400 luidsprekers en de piepkleine maar verbluffend goede Neat Iota minimonitor. 

Audiac, BSA Audio, Symphony & Linn

Audiac
Audiac demonstreert met een indrukwekkende Ayre Acoustic set, bestaande uit de CX-7eMP cd-speler, de K-5xeMP voorversterker, V-5xe eindversterker en QB-9 a-synchrone USB D/A Converter. Een Mac Mini dient als bron voor de digitaal opgeslagen bestanden, en een met Transparant Cable aangesloten paartje Wilson Audio Sophia 3 tekent voor de fysieke weergave. Wat vooral opvalt is de indrukwekkende snelheid van het systeem. Ook de ruimtelijke weergave is (gezien de omstandigheden) erg fraai te noemen.



Als nieuwtje zagen we de aankondiging van de nieuwe Ayre AX5 geïntegreerde versterker, die voorzien zal zijn van alleen maar analoge inputs en een zgn. Diamond buffer uitgangstrap. Deze in hoofdtelefoonversterkers veel gebruikte schakeling, waarbij door buffering een hogere stroom kan worden geleverd bij een bepaald voltage, wordt hier voor het eerst in een geïntegreerde versterker toegepast, aldus importeur Audiac.  

Naast de Ayre AX5 stond ook de Simple Audio Roomplayer (rechts) opgesteld

BSA audio
Bauke Seelemeijer van BSA Audio laat horen dat designluidsprekers niet per se alleen maar mooi hoeven te zijn. Het Zwitserse merk Piega met haar bijzondere tweeters met LDR ribbon technologie, zijn daar het bewijs van. De set, met hybride buizenversterking van Musical Technology op de grote Piega Premium 7 luidspreker klinkt fraai, een live-uitvoering van Herman van Veen’s Anne klinkt gedetailleerd en intiem, en zorgt bij deze geharde audiojournalist voor vochtige ogen en een brok in de keel.

Symphony Audio Import
Jan Coenen van Symphony Audio Import had met afstand de kostbaarste (en fraaist klinkende) set meegenomen. De Nagra set met o.a. de schitterend vormgegeven VPA monoblokken stuurde met groot gemak een paar enorme Magico S5 luidsprekers aan, waarbij de analoge bron de Bergmann Audio Sindre platenspeler was, waarin een Koetsu Black element was gemonteerd. Dead Can Dance klonk soeverein, het laag stond als een huis, en de imaging was rotsvast.



Digitale weergave via de Nagra cd-speler was trouwens ook niet te versmaden. Arvo Pärt’s compositie Spiegel im Spiegel werd beeldschoon weergegeven, volledig los en tastbaar. Ook interessant: net een dag van tevoren was de VPI Traveler (1600 euro) binnengekomen. Dit nieuwe instapmodel is voorzien van een gloednieuwe 10 inch arm (met cardanisch armlager, geen unipivot zoals we van het merk gewend zijn) en zowel de plinth als het plateau zijn uit massief aluminium vervaardigd. Echt een bloedmooie speler voor het geld, die het de concurrentie in zijn prijsklasse waarschijnlijk flink lastig gaat maken.

Linn
Linn stelde het nieuwe Kiko systeem aan het publiek in Heeze voor. Dit designsetje is voorzien van Linn’s streaming technologie en heeft ingebouwde klasse-D versterking aan boord om de luidsprekers van voeding te voorzien. Alle zes de kleuren (in fraai metallic) stonden opgesteld.



De ruimte van Linn was ingericht als ware het een multiroom opstelling met verschillende zones. Alle muziek kan in elke zone worden afgespeeld met de Linn Songcast software, waarbij de keuze kan worden gemaakt om in elke ruimte iets anders te luisteren, of overal hetzelfde in perfecte synchronisatie. Linn hanteert het uitgangspunt dat de consument nu al de manier waarop hij zijn entertainment in huis haalt aan het veranderen is. Deze andere insteek heeft er toe geleid dat Linn als een van de leiders op het gebied van High End multiroom Streaming Audio geldt.



Ook het grote systeem dat er staat opgesteld zit in het netwerk, en de Blu-ray film die er via een Playstation op wordt afgespeeld wordt onderbroken om de Airplay functionaliteit van het systeem te demonstreren. Je kijk naar een YouTube filmpje op je iPhone, terwijl het geluid op het enorme, actieve systeem wordt afgespeeld. Indrukwekkend, en toegankelijk geïmplementeerd. Hulde daarvoor!

Conclusie

Conclusie
Zonder een heleboel mensen tekort te willen doen moet ik in alle eerlijkheid constateren dat dit waarschijnlijk de beste dealershow is die ik ooit heb bezocht. Alles klopte. De locatie was werkelijk fantastisch, het was niet te druk, de ruimtes waren groot en luchtig ingericht, er was voldoende tijd om met de mensen achter de merken over hun producten te praten en de catering was (letterlijk en figuurlijk) om (van) te snoepen.



Ik heb bewondering voor de manier waarop AudioXperience zich in de markt positioneert. Zij beschouwen muziekbeleving als een onderdeel van een groter geheel, van lekker leven en leuke dingen doen. En dat werkt. Dáárom kunnen ze na 5 jaar al zo’n fantastische show neerzetten, ze hebben er het netwerk én de middelen voor. En ze geloven in het nut ervan. En ik ben niet de enige die het erg naar zijn zin heeft gehad in Heeze, want zowel onder de bezoekers als de deelnemers hoorde ik uitsluitend zeer positieve reacties. Zo moet het!