(Gesponsord artikel)

La Scala Stelt Samen: Totem & Rega


Redactie HiFi.nl | 13 oktober 2012 | Fotografie PHOTO40 | Totem Acoustic

In de rubriek De Specialist Stelt Samen vragen we hifi-dealers om voor onze lezers in de luisterruimte een bijzondere set bij elkaar te zetten, en de verschillende keuzes toe te lichten om liefhebbers warm te krijgen zelf eens te gaan luisteren.

Eén van de voorwaarden is dan ook dat de set op het moment van publicatie een aantal weken opgesteld blijft staan om je als lezer de kans te geven de keuzes van de specialist zelf te toetsen. Aan het woord ditmaal Maarten Teijen van La Scala in Tilburg, over Totem, Rega en Heed Audio. Je kunt nu nog kennismaken met de set die hij hier bij elkaar gezet heeft, in de tweede helft van oktober een nieuwe set, bij een nieuwe winkel!

"Met de vraag van HiFi.nl om een mooi onderscheidend systeem samen te stellen met apparatuur die ik werkelijk zelf in mijn woonkamer zou willen, begon het gelijk te bruisen in mijn lijf," zo reageert Maarten enthousiast. "Dat is een mooie uitdaging, zeker gezien het feit dat ik een verwende luisteraar ben van de meest uiteenlopende muziek op mijn eigen systeem."

Dat systeem, dat overigens al een aantal jaar in dezelfde samenstelling achter de rug heeft, speelt volgens Maarten volledig compromisloos. "Wij, mijn vrouw, kinderen en ik, draaien zo ongeveer alle muziekstijlen vanaf CD en uiteraard vanaf de vertrouwde zwarte schijf, en al die stijlen worden moeiteloos en zonder uitzondering met bijzondere overtuiging weergegeven."

"Ik luister naar een paar Totem Mani2 Signature, een Rega Cursa met 2x Maia in bi –amp setting, Jupiter/Ios cd- speler en een Thorens TD124 loopwerk met Rega RB303 arm en Ortofon SPU RoyalN element, Graham Slee Jazz Club en Elevator Phono stage. De Rega zit in de beroemde grill behuizing, dus de kenner weet dat deze niet van gisteren zijn. Ook de CD speler (en DAC) zijn uit 1996, en begint wel eens moeite te hebben met aflezen... Maar dit “setje” maakt werkelijk een compromisloze en muzikale beleving van al wat wij afspelen - waar ik ook zit, en ongeacht of ik nu heel zachtjes draai of juist een stukje harder."

Maar dan de set voor HiFi.nl...
"Terug bij wat ik in het bruisende hoofd bedacht had, en dat is het volgende: Ik ga iedereen vertellen hoe geweldig een Rega BrioR met een ApolloR op een setje Totem Dreamcatcher speakers klinkt. En hoe verrukt ik daar iedere keer ook weer over ben. We praten dan over een minieme investering in kwalitatief zeer hoogwaardige en oprecht gemaakte componenten."

"Bij deze producten is China nog heel ver weg en zit er geen investeerdersgroep in de nek van de producent te hijgen om maar zo veel mogelijk muntjes onder aan de streep te hebben. Het gaat om de muzikant en de klant. De vertaling van een kunstuiting op een zo correct mogelijke manier, zodat de kunstgenieter daar een zo groot mogelijke beleving van realiteitszin van mee krijgt. En dan ben je opgeteld zo’n dikke tweeduizend euro kwijt, wat toch wel geld is, maar waar je een onvoorstelbaar goede, compromisloze weergave met een enorme realiteitszin mee in huis haalt. Iets van het zeldzame soort dus..."

Het resultaat: Totem, Rega, Heed, Cambridge Audio en AudioQuest

"Maar ja, de vraag was eigenlijk om iets te samen te stellen waar mijn euforisme wel een climax van zou bereiken... Wat gaat dát doen? En ik ben niet iemand die dan maar dure dingen uit de kast gaat trekken puur om er indruk mee te maken. Het moet kloppen, en wat ik daarvoor van de plank heb gehaald, is het volgende;

Om te beginnen zijn de luidsprekers onderdeel van de Element-serie van Totem. Deze zijn, zoals ik het zie, de kroon op het werk van Vincent Bruzzese. De woofers in deze serie komen uit eigen productie en ik ga niet uitweiden over de eigenschappen en hoe perfect deze woofers bedacht zijn want dan ben ik morgen nog aan het typen, maar heel toevallig weet ik wel iets van luidsprekerunits af - en dit benadert toch wel heel erg het ideaal."

"Het geheel aan vernuft in deze luidsprekers maakt dat ze ongelofelijk snel zijn, en werkelijk compressieloos weergeven. Het gemak waarmee de luidsprekers dynamiek vanuit het niets weten te halen zonder een enkel moment onrustig te zijn, is een werkelijk unieke ervaring, de rust die blijft is bijna onwerkelijk. Hetzelfde geldt voor de manier waarop het beeldvormend weergeeft, en het gemak waarmee dat gepaard gaat is bijna onwerkelijk."

"Het systeem is zo verschrikkelijk snel dat je er aan moet wennen. Deze monitor speaker kan zo makkelijk diep laag weergeven zonder enige terughoudendheid, dat het een bijzondere en aparte ervaring wordt. De verfijning in de weergave is buitengewoon uniek omdat het nooit het zogenaamde 'analytische', dunne karakter vertoont." 

"Het is muziek beleven op eenzame hoogte," vervolgt Maarten, "maar niet zonder meer." Deze Totem serie maakt het je namelijk niet makkelijker met het uitzoeken van de juiste componenten, zo stelt hij. Doordat ze in staat zijn extreem veel informatie weer te geven, laten ze ook precies horen wat er in de aansturing mis gaat.

CD, Vinyl én Streaming

"Omdat ik een groot liefhebber ben van 'value for money' heb ik als loopwerk de nieuwe Rega Apollo-R en de Rega DAC als DA convertor op het meubel geplaatst." De voorversterker is de HEED Pre met de PX power supply. De eindversterkers zijn de HEED PM.

"Wat ik zo mooi vind aan HEED, is dat het een buizenschakeling zonder buizen is. Het vloeiende karakter is er, maar je hebt niet het geleuter wat buizenversterkers vaak met zich meebrengen. Dit principe is ooit door een Engelsman, Richard Hay, bedacht. Transistor versterkers zijn destijds ontwikkeld om sneller en goedkoper geproduceerd te kunnen worden dan de buizenversterker en niet omdat-ie beter was. Een transistor versterker verknipt het harmonische, en dat doet een buizenschakeling in wezen niet. En daar gaat het nu net om, dat de harmonische opbouw van de toon zo veel mogelijk intact blijft - want dan heb je ook de meeste (en meest correcte) informatie. Wat rust, ruimte en realiteitszin geeft. Overigens is HEED een zeer betaalbaar merk!"

Om plaatjes te kunnen draaien, voegt Maarten een RP6 met Rega Exact element, gekoppeld aan een Graham Slee EraV, aan de set toe. Zodoende zijn er voor de liefhebber meer mogelijkheden dan cd alleen. "Deze draaitafel speelt ongelofelijk stabiel; de Rega Exact is een mooi all-round no-nonsens element dat zeer mooi in balans is. De Graham Slee is een hele overtuigende Pre Amp, die op een fijne manier de RIAA correctie doet en heel uitgebalanceerd muziek weergeeft. Heel mooi ruimtelijk en rustig."

Ook is er een Cambridge Audio Sonata NP30 aan het plaatje toegevoegd. Dus naast cd's en vinyl kunnen we ook aan de slag met streaming. "Cambridge Audio maakt daar mooie oplossingen voor, die zowel bedraad als draadloos kunnen streamen en met je iPad praktisch te bedienen zijn."

De interlinks tussen DAC en VV/EV tot slot zijn van AudioQuest, te weten de Colorado, en de interlink van Graham Slee naar Pre is de Totem Signew. AudioQuest Rockefellers verzorgen de verbinding naar de luidsprekers.

"Kom eens gezellig luisteren naar dit fraaie systeem, waarvan ik durf te beweren dat het je muziek laat beleven op een uiterst bijzondere wijze!"

La Scala
Sint Annaplein 23-24
5038 TV Tilburg
Nederland

Tel: 013-5439228
Website 

La Scala heeft ook een Special Page op HiFi.nl