Woonbeurs Amsterdam 2008


PHOTO40 | 07 oktober 2008 | Fotografie PHOTO40

De woonbeurs in de Amsterdamse RAI is dé beurs om inspiratie op te doen voor je woning. Je vindt er dan ook alles op het gebied van interieur: meubelen, slaapkamers, badkamer, verlichting en, sinds een paar jaar, audio/video apparatuur. Audio- en videoapparatuur neemt een belangrijke plaats in onze woonkamers in. Het is daarom vreemd dat je daar bij de woonprogramma’s op tv helemaal niets van terug ziet. Gelukkig krijgen audio en video op de woonbeurs de laatste jaren meer aandacht. HiFi.nl bezocht de woonbeurs om wat impressies op te doen.


Philips

Philips loopt al sinds jaar en dag voorop in de ontwikkelingen op het gebied van ‘het nieuwe licht’. Zo kennen we al de Philips Ambilighting in LCD televisies en de Living Colors lichtarmaturen. Beiden werken met energiezuinige LEDs en kunnen iedere gewenste kleur aannemen. Philips presenteerde op de woonbeurs de nieuwe generatie Living Colors lamp. Een kleinere variant met een bediening op het armatuur zelf. Het oudere model moet worden bediend met een afstandsbediening.

Een nieuwe serie Philips spaar- en halogeenlampen. Deze lampen gaan het gevecht aan met met het verouderde beeld van de felle kille traditionele TL-spaarlamp. De nieuwe modellen geven een warm aangenaam licht dat we niet kennen van de oude spaarlampen. Ook heeft Philips een nieuwe lamp ontwikkeld met daarin een energiebesparende halogeenmodule die direct 30% energie bespaart maar wel alle eigenschappen van een normale gloeilamp bezit.

Sonos

Sonos toonde het publiek hoe je met één systeem je hele huis kunt voorzien van muziek. Waar je ook bent in huis, je hebt met enkel je afstandsbediening de controle over geluid en muziek in alle ruimtes. Sonos heeft twee modules in productie.

De Sonos Zoneplayer 90 is een module die een bestaande geluidsinstallatie voorziet van een geluidssignaal. De Zoneplayer 120 is een module die feitelijk hetzelfde doet. Het enige verschil is dat deze een ingebouwde versterker heeft. Het signaal voor beide modules is afkomstig van een externe harde schijf. Ook hebben de beide Zonepalyers een ethernet aansluiting zodat ook online radioprogramma’s kunnen worden beluisterd. De afstandsbediening van Sonos is eenvoudig te bedienen en heeft overzichtelijke menu’s waardoor snel en gemakkelijk genavigeerd kan worden.

Heijmans Sound & Vision

Heijmans Sound & Vision is onder andere importeur is van Inakustik. Inakustik is op haar beurt weer verantwoordelijk voor AmbienTech. De AmbienTech productlijn bestaat uit twee groepen. Ten eerste zijn er de AmbienTone luidsprekers. Dit zijn luidsprekers die in hun geheel weggewerkt kunnen worden in een gipswand. Na het plaatsen van de plaat waarin de luidspreker verwerkt is, kan de wand worden behangen, gesaust of gestuct.

Ten tweede is er AmbienTrack. Met AmbienTrack worden signaaltoevoer en leidingen met hoogwaardige montagematerialen elegant weggewerkt. Op de Woonbeurs was van zowel AmbienTone als AmbienTrack een voorbeeldopstelling te bewonderen.

Co van der Horst / Rolf Benz

Co van der Horst is dealer van Rolf Benz. Rolf Benz is de producent van Mediaboard. Mediaboard is een product dat in samenwerking met Harman Kardon is ontwikkeld en gerealiseerd. Het resultaat: een sideboard met een compleet ingebouwd Harman Kardon Digital Lounge entertainmentsysteem.

Alle noodzakelijke componenten, zoals av-versterker, dvd-speler en luidsprekers zijn in het Rolf Benz Mediaboard ingebouwd. Een flatscreen-lcd tv is verstelbaar op het Mediaboard geplaatst. Bovendien bieden lades en schappen veel ruimte voor de afstandbediening, cd’s en dvd’s, computer, opslagmedia of game consoles.

Potger Design & Audio Design Atelier

Een nieuwkomer op de beurs is Potger Design & Audio Design Atelier. Het Audio Designatelier is een bedrijf dat zich specialiseert in de productie van mooi ontwerpen geluidsapparatuur. Rebecca Potger is in juni 2005 cum laude afgestudeerd aan de Design Acedemy in Eindhoven en is verantwoordelijk voor het esthestisch ontwerp van Tavolo & Basso.

De Tavolo & Basso is een fraai vormgegeven Hifi meubel dat ontworpen is op het grensvlak van esthetisch design en high-end audioapparatuur. De installatie bestaat uit twee losse elementen. Tavolo, de hoofdzuil, en Basso, een aparte subwoofer. De laatste dient tevens als zitmeubel en kan precies in de Tavolo geschoven worden. Er is een grote variëteit aan afwerkingen beschikbaar, van witte zeep-was op blank beuken tot hoogwaardig houtfineer met een hoogglans laklaag.

Naast audio design is Rebecca Potger ontwerpster van o.a de 180 clock. Een wekker die 180 graden gedraaid kan worden en afhankelijk van de stand (boven of onder) aan- of uitstaat.

Havoned

Havoned in een van de bekendere importeurs in Nederland op het gebied van audio en entertainment meubels. Op de beurs hadden zij een stand in samenwerking met Panasonic.

Speciale aandacht was er voor de Vogel`s televisiesteunen. De Vogel`s Glider is een steun voor LCD televisies die gemotoriseerd, zowel linksom als rechtsom, in en uit kan schuiven. Opvallend was de vloeiende beweging (zonder start en stop schokken) waarmee het scherm gedraaid werd.

Havoned is tevens importeur van de Tangent retrodesign tafelradio. Een complete wand werd gereserveerd om alle mogelijke Tangent modellen te tonen, waaronder wekkerradio`s, DAB-radio`s en modellen met Wifi mogelijkheid.

Havoned denkt mee in entertainment totaal oplossingen voor uw interieur. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van inbouwluidsprekers van het merk Jamo. 

Domotica Center Zaanstad

Domotica Center Zaanstad vindt zijn oorsprong in de jachtbouw. Luxe schepen worden al sinds jaar en dag voorzien van complete domotica systemen. Onderdeel hiervan is het zorgdragen voor alle multimedia vanuit 1 centraal punt (multimediacenter).

De installatie kan worden aangestuurd met behulp een universeelafstandsbediening waar geluid, film en zelf het licht in de kamer bediend kan worden.

Hierbij aansluitend werd een reeks nieuwe schakelaars gepresenteerd waaronder verschillende standen van het kunstlicht in huis geprogrammeerd kunnen worden.

Domotica Zaanstad is tevens dealer van het multimediasysteem Kaleidescape. Een opslag- en afspeelsysteem voor muziek en film. Kaleidescape werkt met minimaal een centrale harde schijf waarop films en cd’s in DVD-kwaliteit kunnen worden opgeslagen.

Eyecatcher op de stand was uiteraard de B&W Zeppelin. Een luxe - en zeer(!) goed klinkend -  iPod dockingstation van Bowers & Wilkins.