VAD Show 2009 verslag deel 3


Rene Smit | 23 oktober 2009 | Fotografie Jiri Büller

Dit is het derde deel van het VAD 2009 verslag. Deel 1 leest u hier, deel 2 hier en deel 4 hier.

Marantz

Bij Marantz heeft men 2 ruimtes ter beschikking waarvan er één gebruikt wordt om de nieuwe Ki Pearl versterker en SACD speler te demonstreren in combinatie met de Mordaunt Short Performance 2 monitor speakers. De demo’s worden  verzorgd door de meester zelf, Ken Ishiwata, en per sessie is slecht een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Ik heb het geluk een kaartje te bemachtigen voor de eerste sessie. Opvallend is dat deze, ondanks dat het nog maar half elf is, al volledig “uitverkocht” is. Met zijn bescheiden zachte stem weet hij, gehuld in opvallende groene zijden jas, direct het publiek aan zich te binden.

[vad2009_Marantz]

In zijn introductie naar de uiteindelijke luistersessie verhaalt hij over zijn jeugd en zijn eerste schreden op het hifi pad. Het beluisteren van muziek van zangeres Julie Londen waarbij een Marantz 7C buizen voortrap werd gebruikt maakte een onuitwisbare indruk. Voor het eerst had hij het gevoel dat er fysiek een zangeres in de luisterruimte aanwezig was. Inmiddels werkt Ken Ishiwata dertig jaar bij Marantz en is de Ki Pearl set zijn cadeau aan de firma als blijk van waardering voor alle vrijheid die hij al die jaren mocht genieten. Naast de Pearl set is er ook een SACD met boek en LP met eigen opnames uitgebracht.


(Foto © 2009 Jiri Büller)

Natuurlijk start Ken de muziekdemo met de Julie Londen opname, weliswaar van CD en niet van LP maar toch is direct duidelijk wat hem destijds zo aansprak aan de muziek en stem. De combinatie van Ki Pearl apparatuur en de hoogwaardige MS Performance 2 speakers zet net als 30 jaar geleden fysiek een persoon in de ruimte. Er is een fraai 3D beeld met hoogte en diepte. Hierna volgt een stuk van de eigen opname die eenzelfde resultaat geeft. Ook het stuk klassieke muziek dat daarna gedraaid wordt is geen probleem voor deze combinatie. Waarbij het opvallend is hoe goed de speakers is staat zijn de grote ruimte met laag te vullen.

Alle Marantz apparatuur wordt bewust getuned naar de warme kant van neutraal vertelt Ken. Dit om de huidige muziekopnames die veelal close miked en met een bepaalde hardheid worden opgenomen aangenamer te laten klinken. Hierdoor kun je als luisteraar langer naar muziek luisteren zonder vermoeid te raken en komt de muzikale boodschap goed over.


(Foto © 2009 Jiri Büller)

Vervolgens laat hij een opname horen waarbij een trompettist een prominente rol vervult in de muziek zonder dat deze vooraan in het geluidsbeeld staat. Het is spectaculair om te horen hoe goed het dieptebeeld wordt opgebouwd, ook in de hoogte.

Ook een live opname komt aan bod. Een franse zanger met band is te horen in een vrij grote zaal. De ruimtelijkheid is erg goed en laat precies horen wat er op de stage en in de zaal gebeurd. Het laag in deze opnamen is meer dan prominent aanwezig maar vormen geen enkel probleem voor de Mordaunt Short speakers. Het lijkt wel alsof er stiekem een hoogwaardige subwoofer aan de set is toegevoegd. Erg mooi en indrukwekkend.

Om te laten horen dat Ken Ishiwata ook veel aandacht besteed heeft aan de ingebouwde phonotrap van de Ki Pearl versterker laat hij als laatste een track van Quincy Jones horen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de eveneens aangesloten Marantz draaitafel. Het swingt de pan uit en getuige de vele op de maat meebewegende medeluisteraars ben ik niet de enige die gepakt wordt door het geluid.


(Foto © 2009 Jiri Büller)

Een leuke en onderhoudende demo die een beursbezoek duidelijk meerwaarde geeft.
     
Daarna loop ik nog even de naast gelegen ruimte in om de nieuwe Marantz producten met eigen ogen te aanschouwen en iets nader kennis te maken met de speakers van het merk Boston Acoustics. Dit luidsprekermerk bestaat al sinds 1979 moor is toch nog een relatief onbekende naam in Nederland.

E-Audio Benelux, Beta Audio en Studio Noot

E-Audio Benelux

Snel door naar de volgende ruimte waar E Audio Benelux producten laat zien van het welbekende luidsprekermerk PMC en elektronica van Perreaux. Prominent aanwezig is de PMC IB2i luidspreker die door het tijdschrift Hifi Choice verkozen is tot beste speaker boven 1000,- euro per stuk. Verder veel speakers uit zowel de huiskamer als Pro serie van PMC die bijzonder actief is op beide markten. Hoewel er niet echt gedemonstreerd wordt met de producten staat er toch een paar setjes speelklaar opgesteld en wordt er wat muziek gedraaid.

[vad2009_EAudio]

Bij McIntosch Nordic wordt wel uitgebreid muziek gedraaid. Als weergevers wordt een set Volent Paragon VL-2 monitor luidsprekers ingezet. Een voor monitor begrippen forse speaker met een Twin Ribbon tweeter en titanium woofer. De speakers worden geproduceerd in Hong Kong en verwisselen voor 4425,- euro per paar van eigenaar. Gezien de afwerking en gebruikte techniek een realistisch bedrag. De demo in combinatie met kabels van Kubala-Sosna en BAT elektronica laat horen dat het met de geluidskwaliteit ook wel goed zit. Een live opname van Harry Belafonte laat een heerlijk spetterend en open geluid horen met een fraai gecontroleerde laagweergave. Nieuw is ook de BAT VK32Se voortrap, voor BAT begrippen relatief betaalbaar met een prijskaartje van circa 8000,- euro.
 
Studio Noot

Studio Noot is een voor mij onbekende naam maar weet me meer dan aangenaam te verrassen. De ruimte waarin gespeeld wordt is licht akoestisch aangepast zonder in extremen te vervallen. Er wordt gespeeld met een versterker set van het Nederlandse merk Aitos in combinatie met Clio acoustic Muze 7a luidsprekers. In eerste instantie sta ik uiterst rechts in de ruimte en wordt muziek ten gehore gebracht van een saxofonist die speelt in een kerk of kapel. Ondanks mijn bijzonder ongunstige positie in de ruimte is er sprake van een compleet stereobeeld inclusief een grandioze reproductie van de opname ruimte. Het geluid is uiterst schoon en ontzettend transparant.


(Foto: Studio Noot)

Wanneer er na een tijdje mensen plaats maken heb ik de kans ook even te gaan zitten en wordt getrakteerd op een nog mooier beeld waarbij echt alles op zijn plaats valt. Ik ben geen echte liefhebber van klassieke muziek maar met deze set heb zelfs ik moeite om me los te rukken van de muziek. De set kent een fors prijskaartje, ik schat minimaal 40.000,- euro, maar speelt werkelijk ontzettend mooi. Ik heb duurdere sets gehoord die zeker minder presteren! Jammer genoeg moeten er nog meer importeurs bezocht worden en kan in niet de hele middag blijven luisteren.

Guru Audio Benelux en MP Audio

Guru Audio Benelux

Door naar Guru Audio Benelux, van dit merk heb ik al diverse lovende recensies gelezen en dat maakt nieuwsgierig. In een kleine ruimte staan de Guru QM10 speakers te spelen. Deze afwijkend vormgegeven monitor speaker, ze zijn breder dan hoog, staat tegen de achterwand van de ruimte en wordt aangestuurd door een Naim set. Het gepresenteerde geluid is vol zonder drukkend te zijn, navraag leert dat we uitsluitend naar de speakers luisteren en er geen subwoofer in het spel is. Het ontwerp van de speakers is zo dat door de plaatsing tegen de achterwand er juist voldoende laag wordt weergegeven om een grotere speaker te suggereren. Het hoog is fraai in balans met de laagweergave zonder enige vorm van scherpte.

 
(Foto © 2009 Jiri Büller)

Wat vooral opvalt is het gemak waarmee echt muziek  gemaakt wordt. Met een setprijs van 2100,- euro zijn deze speakers zonder meer aantrekkelijk geprijsd en ook nog eens een visuele aanwinst in uw luisterruimte zonder de aandacht op te eisen. Eind 2009 wordt de Guru Bass module verwacht waarmee u, indien gewenst, de laagweergave naar een hoger (lees dieper) plan kunt tillen. Een product waarmee ik in de nabije toekomst graag nader kennis maak in mijn eigen luisterruimte.


(Foto © 2009 Jiri Büller)

MP Audio

MP Audio heeft een hele rij luidsprekers naast elkaar opgesteld met van binnen naar buiten een mini monitor tot een flinke vloerstaander. Alle speakers zijn uitgevoerd in dezelfde fineer en maakt dat het er zeer strak uitziet. Op het moment dat ik de ruimte bezoek speelt de één na kleinste speaker gecombineerd met Pathos versterker en een Linn LP12 draaitafel. Het geluid is netjes maar het is duidelijk te horen dat de veelheid aan speakers niet het maximale aan prestaties van  het spelende paar luidsprekers laat horen.

Viertron

Viertron

[vad2009_VAD_Viertron]

Viertron resideert net als vorig jaar in de Baroniezaal. Deze grote ruimte is langs de wanden voorzien van meubels waarop de diverse noviteiten gepresenteerd staan. Veel nieuws van Musical Fidelity en ook het recent aan het pakket toegevoegde luidsprekermerk Oh by Tutondo wordt in de schijnwerpers geplaatst. Midden in de zaal is een soort van podium waarop een aantal combinaties speelklaar opgesteld staan. Viertron is één van de weinige importeurs die naast het draaien van muziek ook uitleg geeft bij de gebruikte apparatuur. Dick van Geest vertelt met verve over het Sooloos systeem wat gecombineerd wordt met actieve speakers van Meridian.


(Foto © 2009 Jiri Büller)

Dit systeem maakt gebruik van een 1Tb harde schijf waarop plaats is voor circa 2400 cd’s in ongecomprimeerde kwaliteit. Via een groot touch screen kun je keuzes maken, playlists samenstellen of random afspelen op basis van diverse criteria. De mogelijkheden zijn eindeloos en het systeem is bijzonder gebruiksvriendelijk en razendsnel. De geselecteerde track begint direct te spelen zonder enige noemenswaardige vertraging. De geluidskwaliteit wordt grotendeels bepaald door de gebruikte DAC. De digitale speakers van Meridian vormen een ideale keuze bij het opbouwen van een Sooloos systeem. Een prijzig maar zeer begerenswaardig “one box” muzieksysteem. Een totaal andere set is de Meridian G95 dvd-receiver aangesloten op Oh by Tutondo speakers met de bijbehorende subwoofer.

 
(Foto © 2009 Jiri Büller)

Hebben de satellietspeakers van dit merk al een uitgesproken vormgeving, de subwoofer gaat nog een paar stappen verder. De fabrikant heeft de sub vermomt als een staande designlamp. Door de pijp vorm kan het laag zowel aan de onderzijde als aan de bovenzijde de ruimte in waardoor het volgens de fabrikant niet meer te lokaliseren is en naadloos aansluit bij de speakers. Design en kwaliteit gaan hier hand in hand. Om dit kracht bij te zetten speelt Dick van Geest live mee op sopraansax zodat goed te horen is dat deze combinatie wel degelijk in staat is “werkelijkheidsweergave” te realiseren. Een bijzonder geslaagde en gedurfde demonstratie!


(Foto © 2009 Jiri Büller)

Joenit

Bij Joenit is de geestelijk vader van het Canadese speakermerk Totem, Vince Bruzesse, aanwezig om de nieuwe Wind Design speakers te demonstreren. Gedurende de dag probeer ik diverse malen een plaatsje te bemachtigen om van deze speakers te genieten. Een bijna onmogelijke opgave, de ruimte is voortdurend afgeladen met geboeide luisteraars. Pas aan het einde van de middag lukt het om een stoeltje te bemachtigen. De Wind Design is een forse vloerstaande 3-weg luidspreker en wordt aangestuurd de splinternieuwe high-end Rega Osiris versterker en Isis cd-speler.

[vad2009_Joenit]

Vince is een bescheiden persoonlijkheid maar zodra hij over zijn `kindje` Totem praat loopt hij over van enthousiasme. De ontwerpfilosofie die hij hanteert wijkt in vele, zo niet alle, opzichten af van andere luidsprekerfabrikanten. Zo wil hij niet gebonden zijn een hot spot bij het luisteren maar actief bezig zijn in de ruimte. Daarom klinken Totem speakers off axis net zo goed en blijft het beeld in de hoogte en diepte behouden. Zelf wanneer, heel oneerbiedig, 1 speaker naar voren en de andere speaker naar achter afstraalt.

De bouwkwaliteit van elke speaker is hoog. Geen machinebouw, geen dempende vulling in de kasten en fineer dat bestand is tegen temperatuurschommelingen en hoge luchtvochtigheid. Bij normaal gebruik moeten de speakers makkelijk vijftig jaar mee kunnen. Vince vertelt dit allemaal in rustig, duidelijk Engels zodat het voor bijna iedereen te volgen is. Zijn betoog doorspekt hij met kwinkslagen om het verhaal luchtig te houden. Natuurlijk moet er muziek geluisterd worden en hiervoor heeft hij een hele stapel cd’s klaarliggen. Opvallend is de nonchalance waarmee hij de schijfjes behandeld. Dit mede om te laten zien hoe goed de Rega Isis speler in staat is ook zwaar beschadigde cd’s te lezen.


(Foto © 2009 Jiri Büller)

De muziek die hij laat horen gaat van snoeiharde elektronische muziek naar een jonge Canadese vrouwelijke singer songwriter en ook klassieke muziek wordt niet geschuwd. Opvallend is het grote gemak waarmee de speakers de ruimte weten te vullen met maagterroriserend laag zonder dat het hoog overschaduwd wordt. Het opgebouwde beeld is breed en diep en de weergave razendsnel. Dit is uitstekend te horen wanneer Nils Lofgren tekeer gaat op een fretloze gitaar. Dit maakt het beluisteren van deze live opname wel erg realistisch! Ik weet niet hoe ze het bij Joenit elke keer weer flikken maar ongeacht welke Totem speaker ook gecombineerd wordt met de Rega elektronica het klinkt op beurzen altijd goed.


(Foto © 2009 Jiri Büller)

Maar ook de combinatie van de in eigen huis ontworpen én vervaardigde beChocolate high-end cd-receiver met de Totem Hawk klinkt fantastisch. Het is bijna niet te geloven hoeveel kwaliteit Wim Verellen in zo`n klein apparaat weet te verbergen. De beChocolate is verkrijgbaar in meerdere kleuren, waarbij vooral de knalrode en de jaren-60 fiat 500 zandbeige uitvoering het meest opvallen. De afwerkingsgraad van dit in een retrodesignjasje gestoken apparaat is zowel van buiten als van binnen op het allerhoogste niveau.


(Foto © 2009 Jiri Büller)

Opvallend tijdens de 2009 editie van de VAD show waren voor mij de relatief lege gangen maar overvolle luisterruimtes. Mensen bleven langer zitten tijdens de demo’s en leken meer geïnteresseerd in de muziek- en beeldweergave en minder in het zo snel mogelijk folders scoren. In de gangen hoorde ik ook minder negatieve geluiden van de bezoekers over de stands die ze bezocht hadden. Het niveau van de demo’s was dan ook hoog en importeurs deden hun best het de bezoekers naar de zin te maken. VAD houdt deze vorm vast voor de 2010 editie!