PS Audio PPP - Deel 4 (slot)


Gastauteur | 26 november 2009 | Fotografie Gastauteur

Gastauteur Toine Dingemans heeft in het verleden al een aantal interessante bijdragen geleverd aan HiFi.nl. Hij is behalve een technisch uitstekend onderlegd hifi-enthousiast ook expert op het gebied van akoestiek. Op zijn website SoundScapes.nu publiceert hij onder andere artikelen over hifi-projecten waar hij mee bezig is, en schrijft hij op zeer toegankelijke wijze over `moeilijke zaken` als akoestiek in de luisterruimte en schone stroom. Dit artikel over de PowerPlant Premier van PS Audio geeft een zodanig goed inzicht in de werking en klankmatige resultaten van deze bijzondere regenerator/lichtnetfilter dat we vroegen of we het mochten doorplaatsen. Deze week het laatste van dit uitgebreide artikel. Deel 1 leest u hier, deel 2 hier, en deel 3 leest u hier.

De basweergave lijkt met de PPP over wat meer body en stevigheid te beschikken. Het is niet zo dat het laag dieper gaat, noch is het vetter, zwaarder of trager geworden. Maar de aftekening (contour) van het laag wint beslist aan zeggingskracht met schone stroom uit de PPP.

Juist op de heel lage luistervolumes van de late avond is dit net zo duidelijk te horen als bij hogere volumes. Eén van de eigenschappen waarom ik de Duetta luidspreker destijds heb gekozen is haar vermogen om zelfs op de meest bescheiden luisterniveau`s nog een compleet geluidsbeeld neer te zetten dat dezelfde klankbalans en ruimtelijkheid heeft behouden als bij hogere volumes. Deze reeds in de set aanwezige eigenschap komt dankzij de PPP beter uit de verf, doordat het geluidsbeeld dan steeds weer de aandacht weet te vangen.

Mijn inschatting is dat dit, in elk geval voor een belangrijk deel, te maken heeft met het gegeven dat er aan de uitgangen van de PPP -- in de standaard instelling "sinewave" -- altijd een volmaakt gevormde sinusgolf verschijnt en niet de bijna blokgolf die het normale, zwaar belaste stroomnet maar al te vaak kenmerkt. Elektrisch piekvermogen is vooral afkomstig uit de toppen van de sinusgolf en wanneer die afgevlakt worden daalt de voor eindversterkers beschikbare stroomvoorziening aanmerkelijk.

Een volgens PS Audio bijzonder nuttige functie van de PPP is de mogelijkheid om, behalve een volmaakte sinus, ook een daarvan afgeleide golfvorm te produceren met een breder piekgebied. Die functie heet "MultiWave" en kan middels de afstandsbediening worden ingeschakeld. Normaal gesproken levert de PPP een volmaakte sinus, maar na het inschakelen van de multiwave functie is deze enigermate `vervormd`, zoals in onderstaande afbeelding zichtbaar is gemaakt.

 

Citaat PS Audio

"Maar waarom zou je een andere golfvorm willen produceren dan die welke afkomstig is uit de muur? De reden is dat veel apparaten, in het bijzonder buizenapparaten, maar ook transistor eindversterkers, veel baat hebben bij een langere `laadtijd` (vrij vertaald naar `charging time`) bij hun piek aan energiebehoefte. Om in deze behoefte te kunnen voorzien dien je de golfvorm te veranderen. Die aangepaste golfvorm heet `multiwave`.

De piek van de sinus is het golfdeel waar de meeste apparatuur haar vermogen uithaalt. De energie om de volmaakte sinusvorm, evenals de daarvan afgeleide MultiWave op te bouwen is afkomstig uit de grote voedingselco`s van de PPP."

The effect is a square wave with rounded edges. This waveform is designed to enhance the loading of capacitors in the power supplies of connected equipment. For this specific purpose of capacitor charging, the peaks of a sinewave are important. By squaring off a typical sinewave, capacitor recharge times are accelerated to help increase the dynamic characteristics of an amplifier.

einde citaat.

Dat een volmaakte sinusvorm meer energie levert dan een vervormde bijna-blokgolf is duidelijk geworden in de weken van luisteren. Gebruik van de MultiWave functie geeft bovendien een nog wat krachtiger klankbeeld, alsof de drijvende kracht toeneemt en de versterker is uitgerust met een krachtiger voeding. Maar dit betekent voor mij niet dat het resultaat ook meteen muzikaler is in vergelijking met de instelling die `slechts` de normale, volmaakte sinusgolf voortbrengt. Bij de normale instelling lijkt het resultaat altijd wat lichtvoetiger te zijn, luchtiger en minder zwaar en dat heeft meer charme. Daarnaast vind ik de normale instelling ruimtelijk groter en realistischer dan de MultiWave instelling en ik deel dan ook niet de mening van PS Audio dat de MultiWave het geluid van elke set kan verbeteren.

Na enkele weken luisteren, waarin veelvuldig gewisseld is tussen de normale instelling en de MultiWave instelling, concludeer ik dat mijn voorkeur naar de normale instelling neigt. De MultiWave laat ik steeds vaker links liggen. Bij de normale instelling is de kwaliteit van de ruimtelijke weergave zeker beter en ik prefereer de lichtvoetigheid en luchtigheid in het geluidsbeeld boven de ietwat verstopte toegenomen slagkracht van MultiWave.

PS Audio beweert overigens in een meer technische publicatie dat het vooral de buizenliefhebbers zijn die het meeste baat kunnen hebben bij de toegevoegde energie die de MultiWave golfvorm oplevert. Aangezien er een duidelijk hoorbaar verschil is tussen de twee golfvormen loont het de moeite om er in de eigen set eens goed mee te experimenteren om vast te stellen welke instelling eventueel prevaleert.

Conclusie

De PPP is een fraai en smaakvol vormgegeven en degelijk gebouwd apparaat, dat daadwerkelijk doet wat de specificaties en de fabrikantenclaims beloven. Het volledige potentieel van een geluidsinstallatie kan zich beter manifesteren naarmate de drijvende kracht achter de muziek -- de gemoduleerde netspanning die in feite de hoorbare muziek vormt -- stabiel, volledig en ontdaan is van zoveel mogelijk storende factoren. Toch blijft een zekere terughoudendheid t.a.v. de zaligmakende eigenschappen wel op zijn plaats.

De PPP maakt van een middelmatig klinkende set geen goede set; de PPP maakt van een ontevreden eigenaar van een geluidsinstallatie geen tevreden eigenaar; de PPP kan geen enkele mismatch of een gebrek aan synergie in de weergeefketen ongedaan maken of opheffen. Wat de PPP wel kan is het gegeven potentieel van een set -- ongeacht hoe goed of ontoereikend dit is -- maximaliseren.

Vanwege een reparatie van de Marantz SA-1 luisterde ik enkele weken naar een Denon cd-speler uit een midiset. De PPP was niet bij machte om de schraalheid, het gebrek aan nuance en verfijning en de ietwat ingeblikte ruimtelijkheid van deze speler teniet te doen. Wel speelde het Denon spelertje dankzij de PPP op een hoger plan, maar alle tekortkomingen die het apparaat, nog voordat er een PPP was, al tentoonspreidde, bleven ook bestaan nadat de PPP in de set was opgenomen. Toen de SA-1 weer was aangesloten werd des te duidelijker wat het verschil kan zijn tussen een budgetspeler met budget-klankeigenschappen en een beter klinkende speler (of een match). De eigenschappen van de Marantz SA-1, zoals zijn vermogen om opnameruimte en muziek als één samenhangend geheel weer te geven en zijn vermogen om muzikale nuances meeslepend te maken, ook zonder de PPP, krijgen simpelweg meer zeggingskracht met de PPP.

Daarom is ontevredenheid met de huidige hardware op zichzelf geen juist motief om een PPP aan te schaffen. Ook indien de set nog in ontwikkeling is en upgrades of aanpassingen behoeft zou de eigenaar zich het beste maar kunnen realiseren dat de PPP alleen niet in staat is de weergeefkwaliteit te brengen die beoogd wordt. Slechts dat wat al aanwezig is wordt in alle opzichten beter en duidelijker hoorbaar, de nog onvoltooide eigenschappen incluis.

Zijn er geen nadelen aan de PPP?

Tsja... het apparaat is naar mijn bescheiden mening vrij prijzig, alhoewel zoiets in alle opzichten relatief is. Wie bereid is om een vijfcijferig bedrag neer te tellen voor zijn geluidsapparatuur zal er niet verkeerd aan doen om het viercijferige bedrag voor een PPP daar nog aan toe te voegen. Het zal de algehele kwaliteit van de set op een hoger plan brengen. Toch is de prijs naar Nederlandse zuinigheidsbegrippen wat aan de hoge kant, maar dat is het enige nadeel dat ik kan vinden...

Wat hoe dan ook in het voordeel van de PPP pleit is het feit dat deze alle toekomstige upgrades en aanpassingen van een geluidsinstallatie doorstaat en gewoon doorgaat met zijn werk te doen van het leveren van schone stroom. Eenmaal aangeschaft zal de PPP in de set blijven en zal het beschikbare electrische vermogen de behoefte van nagenoeg iedere audiofiele geluidsinstallatie en thuisbioscoop kunnen dekken.

In mijn set is de PPP een blijver. Het genoegen van het gebruik duurt voort, lang nadat de pijn van de investering is vergeten en gecompenseerd. Een upgrade van formaat met een onvoorziene impact die je in elk geval gehoord zou moeten hebben in je set -- een aanrader voor elke serieuze muziekliefhebber die weliswaar tevreden is, maar het volle potentieel van de set wil benutten.

Een demo door een geautoriseerd dealer kan zodoende een gevaarlijke aangelegenheid zijn, aangezien de kans groot is dat het apparaat moet blijven...

Aanvullende informatie:

Importeur: Aspera Audio

De internationale website van PS Audio vind u hier.