High End München 2010 - deel 2


René van Es | 15 mei 2010 | Fotografie René van Es

Dit is het tweede van vier delen van het showverslag van de High End 2010 in München. Deel 1 leest u hier, deel 3 en 4 volgen snel.

Nadromend over de Audiovector R11 ontwaar ik bij Melody nieuw vormgegeven buizen versterkers. Blank aluminium met houten accenten. 211 of 212 eindbuizen, buizen gelijkrichters, klasse A schakelingen in single ended mode. Kortom echte droomtypes die ik graag eens zou willen koppelen met een hoog rendement luidspreker systeem. 3950 Euro voor 2 x 16 Watt is niet goedkoop, als de AN211 klinkt zoals hij oogt ga ik er toch van dromen.


 
De tweede grote hoorn op de beurs komt van Cessaro. Drie houten hoorns per kant en daarachter vier Onken woofers. Dat wil best geluid geven. Bij vlagen briljant, anderen hielden het geen vijf minuten vol in de ruimte.



Bron is een LingoLab platenspeler die geheel van koper lijkt te zijn en 100 kilo weegt.



Natuurlijk ook heel fraai voor analoog is de DaVinci draaitafel, of moet ik zeggen opstelling. Twee van de mooiste armen erop en ik ging kwijlen.
 


 
Orpheus was heel even in Nederland verkrijgbaar, zag er toen perfect uit. Nu zijn de Zwitserse apparaten groot en lelijk. Ik zeg niets over de geluidkwaliteit want ik heb er niets kunnen beluisteren. Mede omdat het uiterlijk mij zo tegenstond als ik dat vergelijk met de slimline Orpheus toestellen van een paar High End Shows geleden.



 
Tannoy trok volle zalen met de Kindom Royal. Ondanks de Esoteric elektronica kon ik de concentratie niet vasthouden en ben weggegaan. De oude Prestige lijn trekt me nog altijd meer aan.



 
Herman van den Dungen en Dominique Chenet tref ik op de stand van Audio Reference waar we ons uitvoerig laten informeren over de nieuwe Krell modellen.



Erg trots is Krell zelf over de groene modellen. Standby power is gezakt van 260 Watt naar 2 Watt, met behoud van alle kracht en souplesse die Krell groot heeft gemaakt. Een beul is de Evolution 707 home cinema versterker. Alleen al het uiterlijk is zo mooi dat ik spontaan overweeg opnieuw de huiskamer in te richten voor meerkanaal weergave, terwijl ik dat net heb weggehaald.



Ook leuk, de Krell Kid en Krell Papa Dock voor Apple iPod.



Doet me denken aan het vervoeren van een doos eieren in een Hummer. Op mijn vraag aan Krell waarom ze toch doorgaan met de in Europa onverkoopbare luidsprekers kreeg ik een antwoord om over na te denken. "If you buy a car, do you shop for an engine, a chassis, accessories and wheels, or do you buy a complete car? Why should you handle different when buying a hifi system. We know our amps as no one else and we know the inside out of our speakers. They match to become the perfect system. So, a one stop shop might be the answer for the best sound." Zit wat in.


 
Zelf droom ik liever van een Sonus Faber, desnoods de nu in diverse uitvoeringen leverbare Toy, dan van de aluminium flight cases die Krell luidsprekers noemt. Wat meer met smaak en uiterlijk dan met geluidkwaliteit te maken heeft dient de schrijver dezes eerlijkheidshalve te vermelden.

Siltech, Crystal Cable, BMC, Mel Audio, Montegiro en Atelier du Triode

Niet ver van Herman treffen we Edwin en Gaby van der Kley met de Nederlandse Siltech en Crystal Cable distributeur Henny Dolleman (die ook VTL doet). Techneut Edwin heeft de Sitech Generation 7 naast de vernieuwde Crystal Cable Diamond geleiders samengesteld, die laatste zijn al eerder toegepast in de Dreamline serie. Terwijl aan het creatieve brein van Gaby de Penta luidspreker is ontsproten. Op de show alleen te zien als prototype met gekleurd licht, straks staat de vijfkantige Penta op een glazen voet die dienst doet als een transmission line voor het laag.



Van de Arabesque ligt ergens de voet met daarin het indrukwekkende scheidingsfilter.



Nog leuker de Siltech buizenvoorversterker. Helaas speelt er niets en kunnen we alleen genieten van het fraaie logo op de voorzijde. Want wie goed kijkt ziet dat de frontplaat is geperforeerd, waarachter blauw licht via minuscule gaatjes het logo doet verschijnen.



Klinkt er niet beter door, maar het is wel heel erg attractief en stijlvol. Mogelijk gaan we iets leuks doen met de Arabesque, we houden u op de hoogte.

Ooit gehoord van BMC? Ik niet eerder. Stond er te staan, is behoorlijk aan de prijs, combineert optisch geweldig met Vivid luidsprekers. In de hal in een open stand neergezet, dus niet te beluisteren. Rekent u op prijzen van 2300 Euro voor een cd loopwerk.



Dan is Mel Audio leuker. Vooral de cd speler trekt publiek. Een ronde doos waar de cd als in een sapcentrifuge past, een liggende dunnere buis voor de besturingelementen.



Fraai Italiaans vormgegeven versterkers en dan ineens een retro model in gelakt hout. 50 Watt, dual mono, solid state (die term komt weer terug). Het zou leuk zijn om Mel Audio in Nederland te hebben.


 
Kent u nog mijn liefde voor de Legno platenspeler van Montergiro? Ik zag een nieuw model, de vorm van de Legno, het metaal idee van de Mondo onder de naam Suono. Zo fraai. De Jelco arm moet u liefst wel vervangen door de DaVinci of SME.


 
Atelier du Triode is ondanks de Franse naam 100% Italiaans en deelt de stand met meer Italiaanse merken als Nightingale elektronica en Pearl Evolution luidsprekers.



Voor Atelier du Triode en Pearl Evolution moet u zeker een uitgesproken smaak hebben. Heel uitgesproken. Het lijkt te zijn samengesteld door iemand met een te grote kleurdoos, waarbij de versterkers in een schuurtje zijn gebouwd. In de versterkers een push-pull schakeling met 2A3 buizen achter een inter-stage transformator, waardoor volgens de makers de klank wordt bereikt van een singel ended triode schakeling en toch 15 Watt per kanaal te halen valt. De namen van de versterkers klinken als muziek in de oren: imono, lostereo en ipre.



Nightingale is meer een retro uiterlijk gegeven, of juist heel modern.



Het allegaartje van Italianen maakte op ons een vreemde indruk. Toch zou ik het graag eens horen want het heeft wel iets grappigs en tegelijk iets angstigs serieus.

Creek, Neat, Anima, MG-hifi, Quad, Manley en PSB

Creek heeft een nieuwe versterker, de Evolution 5350 van 2 x 120 Watt, die Mike Creek onder meer combineert met Epoz speakers (op Epos met een S is hij kennelijk de rechten kwijt). Typisch Creek uiterlijk en mooi gebouwd. Het is de meest krachtige versterker die Creek maakte in zijn bestaansgeschiedenis van 27 jaar en hij past tussen de Evolution 2 en de Destiny reeks. Eigenlijk de opvolger van de Classic reeks.



Van Epoz zagen we een setje speakers met links een iPod dock op de actieve speaker die zijn signaal draadloos doorgeeft aan rechts. Drie maal line in en 60 Watt per kanaal.



Neat heeft de lijn vernieuwd door in de Motive 2 serie een nieuwe EMIT/Planar ribbon tweeter te monteren in plaats van de titanium dome. De tweeter is opgehangen in veren zodat hij geheel is ontkoppeld van de baffle.



Intern is de kast in tweeën gedeeld, het bas en het tweeter compartiment en is intern extra verstevigd. Ook het hard wired filter is aangepakt. De Motive SE2 is leverbaar in zes houtsoorten of in hoogglans wit en zwart.


 
TuneAudio bracht de Anima hoorn mee. Een drieweg hoorn systeem met een 15” bashoorn, een 5" tractrix midden en een 1” compression driver in het hoog. Aanbevolen vermogen 3 Watt. Rendement 109 dB. Leverbaar (gelukkig) in elke gewenste kleur. Opnieuw een “beste geluid” kandidaat. We hebben er met genoegen naar geluisterd, opnieuw langer dan volgens de planning.



De aansturing gaat met Cosmos versterkers. Nooit van gehoord geef ik toe. De eindbuis in de Cosmos Praxis is een 6C33-B in pure klasse A single ended mode en levert 15 Watt. De Thesis voorversterker heeft twee 6J9P-E buisjes en twee EZ81 gelijkrichters. De uitgang gaat via een transformator.


 
Bij MG-Hifi vinden we kurkmatten voor platenspelers. Haast tegen weggeefprijzen. De goedkoopste mat is maar 10 Euro, de duurste 30 Euro. Kijkt u zelf eens op www.mg-hifi.de.


 
Verderop herleeft de Quad II geïntegreerde versterker.



Vinden we Bryston en JBL.



Staan werkelijk smaakloze Klangfluss luidsprekers.


 
Ineens treffen we een lieve, goedgeluimde Eve-Anna Manley met haar producten. Volgens Max Delissen zat ze in ons hotel aan het ontbijt die morgen, was mij niet opgevallen. Wie graag communiceert met een vrouw met kennis van zaken moet haar eens opzoeken.



Grappig is dat ze vertelde ook niet zo gecharmeerd te zijn van een iPod dock op een Stingray versterker, maar er tegelijk wel van te genieten als ze veel vrienden over de vloer heeft en permanent muziek laat spelen. Ze maakte bekend dat inmiddels alle Noble potmeters in de Manley’s vervangen zijn door Alps en dat maakt een afstandbediening mogelijk. Met weemoed het ik nog even de Steelhead phono trap staan strelen. Voor mij het mooiste Manley product.


 
PSB loudspeakers brengt een paar lieve meiden in stelling die ons uitnodigen mee te doen aan een verloting. Wie weet ben ik straks eigenaar van een setje Image T6 two-and-a-half-way dual port basreflex towers. Graag in het wit mevrouw PSB.

Silent Wire, VdH, Transrotor, Advance Acoustic, Naim en Devialet

Silent Wire maakte meer show dan Aalt Jouk van den Hul, ook al stonden ze pal tegenover elkaar. Folders uitdelende dames werden afgewisseld met de behoorlijk goede zangeres en pianiste Uta Sophie Halbritter.



Ondanks de charmes van de diverse dames weten we meer van VdH dan van Silent Wire, dus wie had er de beste papieren?



Je kunt er de klok op gelijk zetten, als de High End Show begint heeft Jochem Räke van Transrotor een paar nieuwe modellen in de aanbieding. Dit keer is dat om te beginnen de Atlas van 7600 Euro.



Een enorme draaitafel met een overmatig grootplateau om de vliegwielwerking te bevorderen. Gemaakt uit het tovermateriaal POM. Erg strak en mooi. Daarnaast is er de Rondino met een FMD lager voor 8300 Euro.



Geen prijzen waarbij je denkt: ik haal er gelijk twee. Beter betaalbaar is de verbeterde versie van de Fat Bob vanaf 2500 Euro.



Maar let op, het gaat steeds om de loopwerkprijzen, u krijgt geen arm en geen element meegeleverd. Zoals de meeste draaitafelbouwers is ook Transrotor overgestapt van Rega armen naar Jelco types.
 
Advance Acoustic bracht een prototype luidspreker mee, de Élysée die zo’n 12.000 Euro het paar gaat kosten.



Een 4-weg system met een woofer van 31 cm en daarmee een indrukwekkende luidspreker. Past uiteraard heel goed bij de monoblokken van hetzelfde merk. Kennelijk is de middenmarkt nauwelijks meer interessant en gaan we of naar heel duur of blijft het betaalbaar.
 
Naim laat de UnitiQute zien. Heel compleet met digitale ingangen, USB ingang, lijn ingangen, DAB/FM tuner, streaming mogelijkheden en 2 x 30 Watt vermogen. Uw iPod kunt u volledig met de afstandbediening laten werken. Een mooi klein kastje, ideaal voor wie genoegen neemt met een klein systeem en tegelijk de Naim kwaliteit in huis wil halen.



Uit ervaring weten we dat 2 x 30 Watt bij Naim iets heel anders is dan bij een Chinees merk.
 
Eindelijk echt iets heel nieuws. Devialet is afkomstig uit Frankrijk en maakt in de maat van een 32 mm hoge pizzadoos de D-Premier versterker met een vermogen van meer dan 240 Watt per kanaal.



Gebaseerd op zowel klasse A als klasse D techniek, daardoor met een rendement van meer dan 85%. Digitale en analoge ingangen, een afstandbediening die er volledig bij past en je kunt de versterker neerzetten of plat tegen de muur hangen. Analoge signalen worden eerst omgezet naar digitaal met een sample van 24 bit/192 kHz, daarna volgt een digitale volume regeling en zelfs een DSP voor bi-amp, dan via een d/a converter naar de analoge klasse D schakeling.



Een plaatje om te zien, vol Frans vernuft zoals alleen een Fransman dat kan verzinnen. Rekent u wel op een verkoopprijs die de 10 mille ruim overstijgt.