Klipsch Stadium primeur - een dock van 2000 euro getest


Eric van Spelde | 27 september 2013 | Fotografie Fabrikant | Klipsch

Een dock van tweeduizend euro – zijn ze nu helemaal… Wie koopt nu zoiets? We begrijpen je gedachtegang, maar na een weekje met de Klipsch Stadium te hebben geleefd, kunnen we ons goed voorstellen dat er veel mensen op zo’n high end dock zitten te wachten. Volgende week zou het apparaat in de winkels moeten verschijnen, dus bij dezen de recensieprimeur. 

Inderdaad, met een budget van rond de twee mille kun je in de hifizaak al heel aardig terecht voor een ‘echte’ hifiset van meer dan redelijk allooi. De vraag is echter of iedereen die een dergelijk bedrag voor muziek in de huiskamer (of waar dan ook) overheeft, dat ook wil. Zelfs als je voor een alles-in-één oplossing gaat, blijf je nog met twee luidsprekers zitten die ‘ergens’ in de kamer een plaats moeten vinden. En dat ‘ergens’ is heel erg bepalend voor hoe het gaat klinken, net als de ‘match’ tussen de versterker en de luidsprekers die je hebt uitgezocht.

Hifi-apparaten waarmee je gemakkelijk via Bluetooth of AirPlay draadloos de muziek van je telefoon of tablet afspeelt, zijn nog steeds redelijk dun gezaaid. Je hebt kabels door de kamer en achter de apparatuur lopen. Oh, en natuurlijk kun je niet zomaar een kabeltje gebruiken, het kiezen van de juiste verbinding tussen de apparatuur lijkt wel een wetenschap op zich. En als je binnen een redelijk budget een kwalitatief hoogwaardige set wilt samenstellen, dan zal je veelal concessies moeten doen aan het design.

Waar het op neerkomt: sommige mensen willen gewoon geen hifiset. Ze willen een ‘docking station’ voor hun iPhone of andersoortige mobiele apparatuur, zodat ze hun muziek ook thuis zonder poespas kunnen afspelen. Maar tegelijkertijd zijn ze wel gewend zich te omringen met spullen die topkwaliteit in design, functie en uitvoering uitstralen. Dus willen ze niet zomaar een dock, maar het beste en mooiste dock dat er is. Vandaar dat we nu de geboorte van een nieuwe productcategorie beleven: het high-end dock.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Bang & Olufsen al een docking station in de aanbieding heeft waarvan de prijs boven de magische grens van 1.000 euro uitkomt, tenminste wanneer je de versie met AirPlay wilt. En natuurlijk is er déze jongen van McIntosh, die daar ook nog eens een behoorlijke schep bovenop doet. Maar zonder het eerstgenoemde, Deense apparaat te kort te doen, kunnen we toch wel stellen dat het accent vooral op design en gebruiksgemak (kan op dezelfde afstandbediening als de overige B & O apparatuur) is gelegd, waar de Klipsch de lat juist op het gebied van geluidskwaliteit flink hoger wil leggen. We hebben hier te maken met een serieuze speakerset en een ‘echte’ Klipsch – inclusief hoorns voor de midden – en hoge tonen!

De Stadium neemt ruwweg de plaats van één doorsnee audiocomponent als een cd-speler of versterker in – hij is wat breder en ondieper. Recht van voren gezien lijkt hij uit twee rechthoekige luidsprekers te bestaan, die elk zijn omvat in een U-vormige ‘schil’ van geborsteld aluminium. Deze staan op een lage hoogglans zwarte onderplaat met een aluminium randje in het midden, waar de weinige schakelaars die het apparaat rijk is in zijn verwerkt. Kijk je schuin van boven, dan zie je dat de beide speakers naar achteren taps toelopen en dat eraan de binnenkant nog twee basspeakers zitten. Het geheel doet een beetje aan als strakke, moderne architectuur. Het apparaat ‘past’ daardoor eigenlijk in elk interieur en straalt hoogwaardige kwaliteit uit.

De Stadium is géén ‘dock’ in die zin dat je een telefoon of MP3 speler er direct ‘in’ steekt. In de afstandbediening, die een halfronde vorm heeft zodat je hem niet in de hand hoeft te houden om alles makkelijk te kunnen bedienen, zit een sleuf waar je je iPod, smartphone of tablet in zet. Deze kan zo onder handbereik, bijvoorbeeld op de salontafel of naast de luisterstoel, worden neergezet zodat je alle bedieningsorganen van je bron en het dock zelf bij elkaar hebt. Bovendien houd je je informatie over de albums en tracks, albumhoezen en dergelijke op die manier altijd in het zicht in plaats van dat je ze van drie meter verderop, waar je dock staat, moet lezen. Eenvoudig en (daarom) heel slim bedacht.

Op de achterzijde van het apparaat vinden we een drietal ‘fysieke’ ingangen: een optische, een USB-aansluiting en een analoge lijningang met RCA-aanslutingen. Je kunt dus ook gewoon je cd-speler of een platenspeler met phono-voorversterker op het dock aansluiten. Voor wat betreft de draadloze aansluitingen ‘kan’ het apparaat met Bluetooth, wifi en AirPlay. Al deze mogelijkheden zijn in de – in mijn geval voorlopige – gebruikshandleiding simpel en stap voor stap te volgen, waardoor elk apparaat eigenlijk binnen ongeveer een minuut met de Stadium moet kunnen communiceren.

Luisteren

Gemak dient de mens, en omdat mijn persoonlijke muziekbeleving znog steeds voor het overgrote deel via fysieke media plaatsvindt, sloot ik voor de luistersessies gewoon mijn bekende digitale front end (een achtereenvolgens door Cees Pel en Mattijs de Vries onder handen genomen CEC TL-5100 loopwerk en een Audio Note DAC 3.1x DAC met een buizenvoeding en nog wat andere upgrades door Ed de Jong) op de Stadium aan. Dat is niet alleen makkelijk, maar het voorkomt ook dat ik naar de beperkingen van mijn telefoon en de eventueel daarop aanwezig zijnde bestanden op audiogebied zit te luisteren, in plaats van naar de kwaliteit van de versterkers en luidsprekers in het apparaat. Het Klipsch dock verving gedurende een kleine week mijn hifiset in de huiskamer.

En dat deed de Stadium eigenlijk heel erg goed. Het is verbazingwekkend wat een groots, vol, dynamisch geluid er uit zo’n relatief klein kastje komt (de Stadium is trouwens niet licht – je verplaatst hem gemakkelijk naar een andere ruimte in huis, maar je wil er zeker niet de hele dag mee rondlopen). De akoestische signatuur van het merk Klipsch – een merk dat over het algemeen meer muziekliefhebbers aanspreekt dan de welkbekende audiofiele neuroot met een installatie van een paar ton en vijf ‘referentie’ cd’s – is hier duidelijk te horen. Het is een geluid dat zich niet vooral beschaafd op de achtergrond houdt door de muziek een beetje kleiner, rustiger en kleurlozer te maken (wat door veel mensen die zelden of nooit in het echte leven worden geconfronteerd met muziek wordt verward met een ‘neutrale’  klank), maar juist muziek wil communiceren, je bij de weergave betrekt, maakt dat je onbewust met je voet gaat meestampen in de maat van de muziek of zelfs luchtgitaar gaat spelen… Het ‘hoorn’karakter zit er in dat opzicht dus duidelijk in.

Die hoorns voor het midden en hoog hebben trouwens nog een voordeel, want doordat ze het geluid vrij sterk bundelen richting de luisteraar(s) ‘speelt’ de ruimte waarin het dock staat opgesteld in mindere mate mee. Het Stadium dock is niet heel erg gevoelig voor de plek waar je hem neerzet. Zelfs wanneer je hem direct op de vloer zet, speelt het docking station prima zolang je het volume niet opvoert tot burengeruchtniveau, want laag komt het sowieso absoluut niet te kort… En ja, het apparaat kan desgewenst hard genoeg om een flinke ruimte mee te vullen voor een feestje – en dan heeft hij doorgaans nog wel wat over, ook.

Waarom en voor wie?
Klipsch-man Dick van Geest, die het apparaat kwam overhandigen en op een heel prettige wijze van tekst en uitleg voorzag, stelde onomwonden dat de Stadium bij Klipsch niet voor de grote aantallen gaat zorgen. Het dock moet vooral gezien worden als imagomaker en wegbereider voor drie andere docking stations die Klipsch tegelijkertijd op de markt brengt en in de populaire prijsklasse van enkele honderden euro’s gaan vallen. Toch zijn we benieuwd naar de verkoopcijfers die de Stadium voor Klipsch gaat realiseren.

We denken namelijk dat er wel eens stiekem best veel van onze medemensen die nog niet zijn gediagnosticeerd met een acute vorm van audiofilie, maar wel gewend zijn bij alles voor kwaliteit en hoogwaardig design te kiezen, door de Stadium verleid zullen worden wanneer ze er in een winkel mee in aanraking komen. Want zeker wie niet zo vaak naar muziek luistert over een serieuze hifiset, zal waarschijnlijk behoorlijk versteld staan van de manier waarop de Stadium de muziekbestanden van de eigen mobiele apparatuur letterlijk ‘tot leven brengt’ en dit kwaliteitsniveau ook niet voor mogelijk had gehouden. Het moge duidelijk zijn dat Klipsch met de Stadium een statement maakt in de wereld van de docking stations – wie volgt?   

HiFi.nl plus- en minpunten
+ Hoogwaardig en ‘neutraal’ design
+ Voor een docking station ongehoorde geluidskwaliteit
+ Bluetooth, wifi en Airplay
+ Analoge ingang aanwezig

- Prijs
- Verplaatsbaar maar niet echt ‘draagbaar’
- Logo op de voorzijde mag wel iets kleiner