Bluesound Pulse P300 node


René van Es | 13 februari 2014 | Fotografie Fabrikant | Bluesound

Iedereen die sinds begin 2013 op zoek is naar een totaaloplossing voor het weergeven van digitaal opgeslagen muziek, vanaf internet of vanaf een eigen opslagmedium, is ongetwijfeld de naam Bluesound onderweg tegengekomen.

Eerder verscheen hier een complete opstelling van de Bluesound-producten, al ontbrak daaraan de Pulse P300, omdat die bij het ter perse gaan nog niet leverbaar was. Vandaar een losse kennismaking met dit interessante product dat zowel stand alone als in een volledige Bluesound of NAD omgeving tot zijn recht kan komen.

Voor de volledigheid een korte omschrijving van het gehele Bluesound gamma. Bluesound is een nieuw merk van dezelfde moedermaatschappij als waartoe NAD en PSB behoren. Bluesound wil het de koper gemakkelijk maken om muziek zelf op te slaan en af te spelen, op scherp geprijsde producten die allemaal met elkaar kunnen integreren. Te onderscheiden zijn vier onderdelen. Ten eerste de Vault, het opslagmedium en de ripper in het geheel, voorzien van optische uitgang en een interne DAC. Dan is er de Powernode, een netwerkspeler, DAC en versterker in één.

Daarvan afgeleid is de Node, die geen versterker aan boord heeft, maar wel digitale en analoge uitgangen.Tenslotte is ereen actieve weergever onder de naam Pulse P300. Voor het bedienen van alle systemen heeft Bluesound een eigen App geschreven voor Apple en Android smartphones en tablets, die er niet alleen zeer gelikt uitziet, maar bovendien zeer betrouwbaar werkt, compleet is en kosteloos kan worden gedownload. Bezitters van een NAD M50 zullen de App zeker herkennen, alleen het Bluesound logo en de kleurstelling zijn anders ten opzichte van de NAD App. Voor de volledigheid, de NAD M50 oplossing is naadloos te integreren met Bluesound (idem 100% andersom).

Laten we ons vanaf nu richten op de Pulse P300 zoals hij volledig heet. Door het geïntegreerde handvat aan de bovenzijde zou je hem haast vergelijken met een soundblaster, ware het niet dat er altijd een netsnoer aan moet zitten om hem te laten werken. De gehele voorkant is de grille voor de luidsprekers, bestaande uit twee dome tweeters en een centraal geplaatste woofer met twee reflexpoorten. De in wit of zwart leverbare Pulse meet 42 cm breed, 20 cm hoog en nog eens 20 cm diep. Hij past door zijn breedte perfect in een stereomeubel. Op de bovenzijde vinden we een touchscreen met de meest gebruikte bedieningsmogelijkheden zoals hard en zacht, fast forward en fast backward en een luidsprekersymbool dat werkt als een mute-toets.

Tegelijk geeft het symbool de netwerkstatus aan door verschillende kleuren aan te nemen. Op de achterzijde zit de aansluiting voor de netspanning, een USB-poort waarover muziek vanaf een harddisk of USB-stick kan worden afgespeeld, een netwerkaansluiting met RJ45 stekker, een optische ingang en een mini-USB voor servicedoeleinden. Eén Pulse volstaat voor een mono- of (semi-)stereoweergave; wie liever een echte stereo-opstelling wil realiseren kan een tweede Pulse via de App synchroniseren, waarbij de één het linker- en de ander het rechterkanaal zal weergeven.

Netwerk techniek

In de Pulse vinden we een netwerkspeler die zijn muziek kan ontvangen via de LAN-poort of via de ingebouwde WiFi-voorziening. Een digitaal/analoog-converter zet vervolgens het inkomende signaal om naar een analoog signaal, dat via de ingebouwde versterker de luidsprekers aanstuurt. Ook de optische digitale ingang gebruikt de D/A-converter. De versterkertechniek is afkomstig uit het NAD Visio 1 dock. Met 80 Watt aan ingebouwde versterkers zult u in de meeste gevallen hard genoeg kunnen spelen.

Installatie is zeer eenvoudig met uw tablet of smartphone. Download eerst de App bij Bluesound, zodat u die vast hebt. Zet de Pulse aan; wanneer u geen LAN-verbinding maakt via een vaste ethernetkabel zal hij werken als een hotspot. Maak op die manier verbinding met de Pulse en geef hem vervolgens aan, op welk netwerk hij mag aansluiten. U moet wel het wachtwoord van uw netwerk weten om de verbinding succesvol te realiseren. Daarna ziet u de Pulse binnen uw eigen netwerkomgeving, waarna hij òf muziek kan spelen òf verder te configureren is. Lastig? Welnee, kipsimpel en zelfs nòg eenvoudiger wanneer u via LAN een aansluiting maakt.

In het keuzescherm kunt u kiezen of u wilt luisteren naar muziek uit uw eigen bibliotheek, via Bluetooth of vanaf de optische ingang. Voor internetradio en het streamen van muziek is er TuneIn, WiMP en Aupeo beschikbaar. Uw muziekbibliotheek mag zijn opgeslagen op een NAS, een harde schijf met USB-aansluiting, een Bluesound Vault, een NAD M50/M52-combinatie of een netwerkshare.

De Pulse houdt zelf een index bij die hij synchroniseert met eventueel andere aanwezige Bluesound stations. Via het configureren van de speler geeft u hem een voor u logische naam, speelt u met de muziekservices, stelt u de optionele Bluetooth-adapter in en maakt u de Pulse mono. Internet URL’s laten zich afspelen, updates laten zich installeren vanaf internet enzovoort. Nog steeds niet moeilijk, al moet u iets meer kennis van en ervaring met netwerken hebben dan daarnet. De Nederlandstalige handleiding helpt u vanzelf op weg.

Vervolgens staat niets u meer in de weg om muziek te gaan spelen, TV-geluid weer te geven via de optische ingang of met Bluetooth uw bestanden vanaf een telefoon te streamen. Vervolgens speelt de Pulse overal in huis waar u of over een vaste netwerkaansluiting beschikt òf binnen het bereik van uw WiFi-accesspoint bent. Voor het werken met WiFi heeft Bluesound een buffer in de ontvanger gezet die de muziek opslaat voor het afspelen, zodat een korte 'hik' op het netwerk niet hoorbaar zal worden.

Zo, de twee Pulse-systemen staan klaar en ik ga afwisselend met één Pulse spelen of in de volwaardige stereo-opstelling met twee weergevers. Dat ik kan synchroniseren met mijn NAD M50 mag u ter kennisgeving aannemen, net als het gegeven dat mijn muziek op een NAD M52 staat. Overigens gebruik ik net zo gemakkelijk een eveneens aanwezige NAS en/of een RipButler muziekserver. In de stereo-opstelling kom ik tot de gelukkige conclusie dat u met twee Pulse’s de weergave niet beter maakt in de zin van een betere geluidskwaliteit. Wèl krijgt u een veel groter stereobeeld. Dat is voor mij win-win: met één Pulse kunt u prima volstaan, met twee stuks blijft de weergave in basis gelijk. U hoeft niets, u mag dus upgraden.

Hoe is de weergave?

Welnu, het is geen high end. U blijft werken met een compromis van alles-in-één met relatief kleine drivers in een eenvoudig system. Prettig is het gegeven dat de weergave correct is in die zin, dat er geen bonkend laag uitkomt en/of sissend hoog. De kwaliteit is regelrecht vergelijkbaar met andere systemen in deze prijsklasse, zoals Tivoli, Ruark, Teac en wat er meer op de markt is, waarbij gesproken kan worden van kwaliteit. Verstaanbare stemmen, een piano met klankkast, een viool die teder kan klinken of jankend als de componist dat heeft gewenst. Pop, jazz, klassiek, voor alles geldt dat een bombastische weergave lastiger is dan wat meer rust in de muziek. Een groot orkest komt wellicht kracht tekort, een barok-ensemble is aangenaam.

Voor mij zal de Pulse nooit een hoogwaardig stereosysteem vervangen, maar in de studeerkamer, de keuken, de slaapkamer en puur voor het gemak van radio luisteren of achtergrondmuziek in de huiskamer is een Pulse van harte welkom. Het grote gemak zit in de App die zo mooi werkt en toegang geeft tot alle muziek die digitaal in huis is opgeslagen en/of, zoals het modewoord aangeeft, ergens in de Cloud staat. Het systeem is wat minder open dan Logitech ooit was met de Touch, waar de ene applicatie na de andere op geladen kon worden.

Bluesound kiest voor een stabiel systeem op basis van Linux software dat alles laat werken zoals in de folder is beloofd. Voor de liefhebber bestaat de mogelijkheid van integratie met NAD apparatuur, met de Vault, de Node en Powernode van Bluesound,om uit te bouwen naar een woningbreed weergavesysteem dat te bedienen is met uw tablet of telefoon. Op welke manieru ook instapt, de Pulse is altijd een welkome verschijning, die het op zichzelf kan redden of zich naad- en probleemloos laat integreren. Iets dat toch maar weinig door anderen volledig wordt waargemaakt. Gemak en volledigheid dienen de mens in de wereld van Bluesound.

HiFi.nl plus- en minpunten

+ Integratiemogelijkheden
+ Volwaardige weergave
+ Bijbehorende App

- Flinke afmetingen
- Internet-muziekdiensten door Bluesound in aanbod(nog) beperkt

Prijs:

Bluesound Pulse P300 – 699 euro

Importeur:

AND Benelux BV
info@andbenelux.com

Gebruikte apparatuur:

Digitaal:

NAD M50 netwerkspeler NAD M52 muziekopslag RipButler Essenza 1000 mediaserver Synology DS412+ NAS

Luidsprekers:

Bluesound Pulse P300

Beeld:

Panasonic TX-P50V10 Plasmascherm Humax iHDR-5200C ontvanger/recorder

Kabels:

Interlinks digitaal: Supra XLR Interlinks digitaal optisch: Audioquest Interlinks video: Inakustik Matrix S-1 HDMI