800D Diamond Series bij Stevens Hifi Gent


Marc Brekelmans | 09 december 2010 | Fotografie PHOTO40 | B&W 800

Het was nog maar de vraag of de demonstratie van de nieuwe 800 Series Diamond luidsprekers door ontwerper John Dibb, van de Engelse luidsprekerfabrikant Bowers & Wilkins, bij Stevens HiFi in Gent wel doorgang kon vinden. Het slechte weer in Europa maakte het namelijk bijna onmogelijk om op tijd vanuit zijn vakantiebestemming richting België af te reizen. Maar gelukkig kwam uiteindelijk alles goed en konden de eerste belangstellenden op zaterdagochtend 10 uur aanschuiven voor een indrukwekkende demonstratie van het huidige topmodel in de 800 Series Diamond van B&W: de 800D.

Sneeuw en ijzel konden ook uw verslaggever niet weerhouden de reis vanuit Nederland naar de Bagattenstraat in Gent te ondernemen. Bij binnenkomst word ik hartelijk begroet door winkel manager Johan én door de sacrale orgelklanken van het Carillon de Westminster bespeeld door Simon Preston. Een korte blik richting luisterruimte versterkt de sfeer: met gesloten ogen en in diepe concentratie luisteren de aanwezigen naar de demonstratie van John Dibb. Maar voordat we aan kunnen schuiven worden we naar ‘de toog’ geleid voor een heerlijke kop koffie. Onze sessie zal namelijk pas om 12 uur van start gaan. Dat geeft ons even de gelegenheid een praatje te maken met eigenaar Geert Stevens en een wandeling te maken door het prachtige pand. De twee prachtige luisterruimtes - een voor stereo demonstraties en een voor video/ surround  - zijn stijlvol ingericht. De female touch van Geert’s echtgenote is duidelijk zichtbaar: het geheel is stijlvol, maar zeker ook huiselijk en gezellig te noemen. 



Stevens HiFi aan de Bagattenstraat in Gent - foto: PHOTO40©

John Dibb
Zoals gezegd is John Dibb één van de belangrijke ontwerpers bij Bowers & Wilkins, en heeft een indrukwekkende staat van dienst. Na zijn Universitaire opleiding tot Material Scientist en het behalen van zijn doctoraal in Carbon Fibre Technology ging hij eerst aan de slag als ontwerper van raketmotoren. In zijn vrije tijd bouwde de muziekliefhebber zijn eerste luidsprekers naar eigen ontwerp, om daar uiteindelijk ook zijn werk van te maken. Via Wharfedale en Tannoy kwam Dibb in ’86 bij Bowers & Wilkins terecht, waar de CM1 zijn eerste ontwerp was. De laatste jaren is Dibb vooral bezig met het ontwerpen van Custom Install luidsprekers voor B&W.


Bowers & Wilkins ontwerper John Dibb geeft tekst en uitleg - foto: PHOTO40©

De Demo

John Dibb begint zijn demonstratie met een uitleg over de verschillen tussen de huidige en de vorige 800 series. Volgens hem zitten de belangrijkste verschillen in de tweeter en de bass-units. De FST midrange is volgens hem ongewijzigd gebleven. De Diamond tweeter maakt nog steeds gebruik van dezelfde dome. Het zijn de ophanging en de aandrijving van de dome die gewijzigd zijn. Zo kreeg de tweeter een motor met maar liefst vier Neodymium magneten ten opzichte van de enkele Neodymium magneet in de vorige versie. Tezamen met de gewijzigde ophanging zou dit moeten resulteren in een veel grotere spreiding van het geluid. Ook is de behuizing van de 804 en 805 tweeter nu ook van metaal in plaatst van kunststof gemaakt. 


De (bijna) complete 800 Series Diamond range - foto: PHOTO40©

Ook de RoHacell bass-units kregen een nieuwe motor. Hier werd de enkele ferrietmagneet ingewisseld voor een dubbel uitgevoerd Nedodymium exemplaar. Dit zou een betere controle over de beweging - in- en uitgaand -  van de conus moeten geven, wat zich zou vertalen in een strakkere laagweergave, minder vervorming en verbeterde dynamische capaciteiten.

Een kostbare maar essentiële verandering aan het filter betreft de filtercomponenten. Daar worden nu oliegevulde zilver/goud condensatoren van het gerenommeerde merk Mundorf gebruikt. Bij de grotere modellen worden diezelfde condensatoren ook ingezet voor de midweergave.


De aansluitingen achterop de 800D - foto: PHOTO40©

Als metallurgisch ingenieur heeft Dibb natuurlijk ook gekeken naar de vele overgangen in het signaalpad, welke allemaal met een verschillende metaalsoort worden uitgevoerd. Zilver, koper, messing, goud en daartussenin vaak ook nog een dot soldeer is wat je vaak vindt tussen versterker en luidsprekerunits. Bij Bowers & Wilkins kiezen ze in de luidspreker uitsluitend voor het gebruik van koper - de interne bekabeling is Van Den Hul OFC koperdraad - en ook de luidsprekerklemmen zijn koperen exemplaren. Deze worden ter voorkoming van oxidatie wel van een laagje Rhodium voorzien, maar dat metaal heeft volgens Dibb een veel kleinere invloed op het geluid dan goud.


De Demo

De demonstratie van de 800D vindt - wegens de grote belangstelling - plaats op de winkelvloer van Stevens HiFi. Deze ruimte is volgens Geert Stevens akoestisch gezien zeker niet optimaal, maar daar hebben we bij het luisteren weinig hinder van ondervonden. De opstelling langs de lange wand van de winkel gaf de luidsprekers veel ruimte aan de zijkanten en ook de tegenover gelegen wand was minimaal 8 meter van de luidsprekers verwijderd. Een zeer werkbare opstelling derhalve.Stevens HiFi had gekozen voor elektronica van Threshold om de 800D’s aan te sturen: een STASIS 5.0 voorversterker en twee speciaal in Texas gemodificeerde STASIS 8.0 stereo eindversterkers, die door deze modificatie als mono-eindversterkers konden worden ingezet. Het geheel werd met elkaar verbonden via Blue Sky gebalanceerde interlinks - welke door Stevens HiFi worden geproduceerd - InAkustik Bi-wire luidsprekerkabels en netsnoeren van Wireworld.


John Dibb en de Diamond tweeters - foto: PHOTO40©

John Dibb gebruikt voor het demonstreren van de 800D’s een leuke, en soms verrassende, selectie uit de wereld van de pop-, jazz- en klassieke muziek. Het al eerder genoemde orgelwerk wordt afgewisseld met pop van Frankie Goes To Hollywood en jazz van Monty Aexander. Het is de ‘karaoke’ versie van War (Between Hiding and Hidden) van het album Welcome To The Pleasuredome and Other Things van Frankie Goes To Hollywood dat misschien wel de meeste indruk maakt: de Trevor Horn productie knalt werkelijk uit de luidsprekers. En Dibb draait luid...heel erg luid! Een snelle - en waarschijnlijk niet erg accurate - meting op de iPhone toont waardes van boven de 100dB op de luisterpositie. Toch kan er zelfs op dat volume nog in het oor van de buurman gefluisterd worden. En dat is terug te voeren op de extreem lage vervorming van het systeem, zelfs op zeer hoge volumes. 

De diepte in

Maar het zijn niet alleen z’n spierballen die de 800D laat zien. Tijdens een stuk klassiek piano blijkt hoe verfijnd en elegant de 800D kan zijn. De vleugel wordt met realistische proporties neergezet en de 800D laat de tonale rijkdom van het instrument volledig tot zijn recht komen. Alle andere instrumenten worden eveneens mooi ruimtelijk in het brede geluidsbeeld geplaatst. De weergave is volledig in balans en kent een goed laagfundament. Erg fraai allemaal.


Geert Stevens zet een plaatje op - foto: PHOTO40©

Als Pavarotti flink uithaalt in La Sonnambula van Bellini lijkt het even of de 800D zich gewonnen moet geven. Een geringe vervorming is namelijk hoorbaar in de uithalen van Pavarotti, maar uiteindelijk blijkt dat deze vervorming in de live-opname gezocht moet worden. De hoogweergave loopt soms tegen het randje van vervorming, maar gaat er gelukkig nooit overheen. Een kwaliteit die toegeschreven moet worden aan de uitstekende tweeter. Alles blijft keurig binnen de lijntjes. De ruimtelijke weergave is ook dik in orde: met de ogen dicht is het podium haast zichtbaar, zowel in de breedte als in de diepte.


The Audience is Listening - foto: PHOTO40©

Tegen het einde van de demonstratie wordt het orgelstuk gedraaid dat we reeds bij binnenkomst hadden gehoord. Op de luisterpositie gezeten wordt pas goed duidelijk wat voor een enorm bereik de 800D’ s hebben. De laagweergave zakt tot een extreem lage 16Hz, en de 800D geeft het allemaal zonder een krimp te geven weer. Samen met de Threshold versterkercombi houdt de 800D absolute controle over het geheel.


Mmmh, hoe krijg ik 22.000 euro bij elkaar? - foto: PHOTO40©

Als uitsmijter draait John Dibb nog een stuk van Shostakovich. Alle aspecten van de weergavekwaliteiten van de 800D komen hierbij aan bod. Verfijning, een enorme spreiding, duizelingwekkende snelheid en dynamiek, een neutrale klankkleur en een prachtige laagweergave. En uiteraard weer op realistische concertzaalvolumes waarbij pieken boven de 110dB niet uitzonderlijk zijn.


Stevens HiFi en B&W

Na afloop van de demonstratie staat John Dibb welwillend alle belangstellenden te woord. De bezoekers vragen dan ook honderduit naar zijn ervaringen bij de Engelse luidsprekerfabrikant.


De bezoekers stellen veel vragen na afloop - foto: PHOTO40©

Bij vertrek krijgen alle aanwezigen nog een goodie bag, met daarin een tweetal cd’s en een tijdelijk lidmaatschap voor de Society of Sound. Stevens HiFi en Bowers & Wilkins hebben er samen een leuke en leerzame dag van weten te maken in een open en gemoedelijke sfeer. Een sfeer die gezien de inrichting en de mensen achter Stevens HiFi geen toevalstreffer kan zijn geweest. Na ruim drie uur stappen we een bijzondere ervaring rijker weer in de auto richting het Noorden.



Na de demonstratie is er ook tijd voor een babbeltje - foto: PHOTO40©

Mocht je de 800D’s zelf willen beluisteren, dan kan dat natuurlijk bij Stevens HiFi in Gent, of bij een van de andere 800 Series Diamond dealers in de Benelux.
Op 18 December a.s. is er bij Rhapsody in Hilversum een 800 Series Diamond show. Het topmodel 800D zal tijdens deze show echter niet te beluisteren zijn.