B&W 800 Diamond serie bij Rhapsody


Marc Brekelmans | 23 december 2010 | B&W 800

De aankondiging van Rhapsody in Hilversum om een show met de Bowers & Wilkins 800 Diamond series te gaan organiseren zal voor velen als een complete verrassing zijn gekomen. Rhapsody staat vooral bekend als dealer van ‘exclusieve’ high end merken als Avalon, Kharma, Spectral en DartZeel. Relatief kleine fabrikanten met een enorme reputatie als het gaat om geluidskwaliteit. Hoe past het grote Bowers & Wilkins in dat plaatje?

Ondanks dat het Britse merk Bowers & Wilkins sinds mensenheugenis een absolute toplijn onder de naam 800-serie in het pakket heeft, nemen veel audiofielen het merk - geheel onterecht overigens - toch niet helemaal serieus. Als grootste speler op de markt voor serieuze hifi-luidsprekers kun je volgens deze ‘kenners’ namelijk niet uitblinken in de niche-markt die de absolute top op de luidsprekermarkt vertegenwoordigt. Hoe mooi en goedgemaakt de 800-serie ook is, en hoe fraai de technieken als Diamond tweeters en surroundloze middentoners ook mogen zijn, om het merk blijft een zweem van commerciële overwegingen liggen. De absolute top in hun prijsklasse kunnen volgens deze mensen dus nooit vertegenwoordigen.


foto: Hans Kreutzer

Toch was het Rhapsody eigenaar Harry van Dalen die contact opnam met Bowers & Wilkins Nederland met de vraag of hij eens naar de nieuwe 800 Diamond serie kon luisteren. Harry’s nieuwsgierigheid was aangewakkerd door de positieve geluiden die hij vanuit de markt hoorde over deze luidsprekers. In het verleden was Rhapsody al eens de lokatie waar de originele Bowers & Wilkins Nautilus - de slak - in Nederland geïntroduceerd werd. Een hernieuwde kennismaking met de Nautilussen was snel geregeld. Maar er ging toch nog ruim een half jaar voorbij tussen het eerste contact en de uiteindelijke 800 Diamond show bij Rhapsody.


foto: Hans Kreutzer

“Ook ik heb namelijk vooroordelen,” vertelt Harry. “De eerste paar dagen waren we vooral bezig om onze eigen vooroordelen ten opzichte van het merk te bevestigen. Totdat Michael (van Polen, red.) de wijze woorden sprak: “Als dit een nieuwe Avalon speaker was geweest waren we er echt mee aan de slag gegaan om het optimaal te laten klinken.” En daar had hij helemaal gelijk in! Vanaf dat moment zijn we samen gaan zoeken naar optimale combinaties met de 800-serie. Gelukkig kregen we daarbij van de importeur ook ruimschoots de tijd om te experimenteren.” Dat ze bij Rhapsody de juiste combinaties hebben gevonden mocht blijken tijdens de show. De meeste bezoekers waren zeer aangenaam verrast, wat verschillende mensen de uitroep ontlokte dat ze de 800 serie nog nooit zo goed hadden horen klinken. Een bewijs van de kwaliteiten van Rhapsody, maar zeker ook van de kwaliteiten van de Bowers & Wilkins 800 Diamond serie.


foto: PHOTO40

Harry: “Ik heb in de afgelopen jaren mijn mening bijgesteld. Voorheen was ik veel stelliger in het aanwijzen van de beste luidspreker of versterker, maar ik ben er inmiddels van overtuigd dat ‘de beste’ niet bestaat. Het gaat veel meer over verschillen van interpretatie door de verschillende merken. Daarom past de nieuwe 800-serie ook zo mooi in ons pakket. De serie klinkt wezenlijk anders dan Avalon of Kharma en vormt samen met Sonus Faber een uitstekend alternatief binnen het Rhapsody pakket. Ik vind de nieuwe 800 diamond serie namelijk echt fantastisch! De 802 maar vooral de 804 biedt ongelooflijk veel waar voor z’n geld. Dat is echt een ‘knettergoeie’ speaker. Want pas op: Bowers & Wilkins is een serieus high-end merk!” 

De Show

Ondanks de zeer slecht begaanbare wegen - sneeuw in de Hilversumse straten en ijsvorming op de snelwegen maakten het moeilijk om heelhuids in Hilversum aan te komen - was het gezellig druk bij Rhapsody. Op de benedenverdieping stonden in totaal drie sets speelklaar. In de grote luisterruimte stond richting de achtergevel een set bestaande uit een Moon 750D cd-speler - volgens Harry eigenlijk een DAC met ingebouwd loopwerk - een DartZeel CTH-8550 geïntegreerde versterker en een setje Bowers & Wilkins 803D.


Harry van Dalen demonstreert de 802 Diamond - foto: Hans Kreutzer

Zoals gebruikelijk bij Rhapsody was het geheel met elkaar verbonden door middel van MIT kabels. 
Aan de straatkant stond ‘de grote set’. Hier werd een paartje Bowers & Wilkins 802D luidsprekers aangestuurd door een Spectral DMA-260 eindversterker en een DartZeel NHB-18NS voorversterker. Een dCS Puccini speler diende als bron voor het geheel. Om eventuele vragen van bezoekers te kunnen beantwoorden en achtergrondinformatie te geven hadden twee vertegenwoordigers van Bowers & Wilkins Nederland, in de persoon van Ronald Dijkstra en algemeen directeur Erwin van der Putten, ook de slechte weersomstandigheden getrotseerd om bij deze bijzondere show aanwezig te kunnen zijn.


foto: Hans Kreutzer

Zoals verwacht gebruikte Harry van Dalen opmerkelijke tracks om de kwaliteiten van de luidsprekers te demonstreren. Gravity in een live-uitvoering van John Mayer werd afgewisseld met jazz van Andy Sheppard. Het album Movements in Colour van deze ECM artiest werd op beide sets ten gehore gebracht. En tweemaal werd ik meegezogen in de muziek. De weergave via de 803D’s miste misschien net wat autoriteit ten opzichte van de grote set, maar is gezien het prijsverschil - 4500 euro om 7000 euro per stuk voor de luidsprekers en bescheidener elektronica -  zeker erg verrassend.

In de kleine ruimte demonstreerde Rob Wattimena de 804D op een Pathos installatie bestaande uit een Pathos Logos versterker en Digit cd-speler. In combinatie met deze hybride buizen/transistorversterker zijn de door de 804D’s geproduceerde klanken warm en aangenaam met volle lage tonen. Later op de dag heeft de Pathos plaatst gemaakt voor een Primare-set. En meteen werd de transparantie van het systeem duidelijk: het geheel klonk strakker, gedetailleerder en minder warm. De keuze van de elektronica bepaalde de uiteindelijke klankkleur, met de Bowers & Wilkins luidsprekers als doorgeefluik. 


Wattimena demonstreert in de `knettergoeie` 804D - foto: Hans Kreuzter

In de wandelgangen hoorde ik Harry een klant vertellen dat hij iemands persoonlijke ultieme muziekbeleving in zijn luisterruimtes nooit kan geven: “De ultieme muziekbeleving is van veel meer factoren afhankelijk dan een optimale geluidsreproductie. De omstandigheden waaronder je naar muziek luistert zijn in grote mate bepalend voor het uiteindelijke resultaat. Gezellig samen op de bank onder het genot van een wijntje naar muziek luisteren is totaal anders dan het luisteren tijdens een show als deze.” 

Daar sluit ik me graag bij aan. Muziek is zeer persoonlijk, de beleving van geluidskwaliteit subjectief en ‘het beste’ product bestaat niet. Mij is deze middag - en eigenlijk al tijdens de demonstratie van de 800 Diamond bij Stevens HiFi in Gent - in ieder geval duidelijk geworden dat de 800 Diamond serie van Bowers & Wilkins een serieuze speler is in de absolute top op luidsprekergebied.