Vintage: J-Corder tape deck restauratie


Redactie HiFi.nl | 05 mei 2011 | Technics

Vintage is hot in de hifi. Oude apparatuur is lifestyle en oud design wordt nieuw leven ingeblazen. KEF komt met een vintagelijn, de B&W cm8 is helemaal seventies, Geneva presenteert kekke sound systems, Tivoli fraaie retroradio’s en Spectral ‘ouderwetse’ audiomeubels. Daarom is HiFi.nl gestart met een kersverse vintage-rubriek. Wat is hip & happening, welk retro-design is hot? In deze aflevering besteden we aandacht aan J-Corder.com, de website waarop de Amerikaan Jeff Jacobs zijn diensten aanbiedt op het gebied van restauratie van vintage tape decks, of spoelenrecorders.

Met J-Corder combineert Jeff zijn passie voor muziek met zijn talent om oude apparatuur nieuw leven in te blazen. Hij heeft dan ook meer dan 35 jaar ervaring met het verkopen en repareren van audio elektronica. Als dealer en servicemonteur werkte hij de afgelopen decennia voor onder meer Technics, Sony, Pioneer, Bang & Olufsen en Marantz. Zijn liefde voor het vak is dan ook al bijna zo oud als Jeff zelf, en begon toen hij op jonge leeftijd zijn 1958 Bonneville restaureerde. De klassieke auto werd daarbij volledig uit elkaar gehaald, en kwam onderdeel voor onderdeel zo goed als nieuw weer uit de strijd.

Tegenwoordig besteedt Jeff zijn aandacht en passie aan het restaureren van vintage audio, zoals de Technics Reel to Reels. Deze solide gebouwde tapedecks waren al voor een langere levensduur bestemd, maar dankzij het uitvoerige restauratieproces kan het rijke, zachte geluid van de analoge machines weer een aantal jaren extra beluisterd worden. Inmiddels heeft hij al meer dan 150 van deze apparaten in hun oude glorie hersteld - een werk dat zichzelf beloont, en waar hij geen genoeg van kan krijgen, zo stelt hij.

HiFi.nl zocht contact om Jeff over zijn passie te vragen. “Ik heb het altijd mooi gevonden om oude dingen een nieuw leven te geven. Toen ik tien jaar oud was, leerde mijn oom me om mijn honkbalknuppel te maken omdat ik geen geld had voor een nieuwe, en sindsdien heb ik altijd geprobeerd spullen zelf op te knappen.” In sommige gevallen slaagt hij er daarbij in die spullen, of het nou een oude auto of een tape deck is, in betere staat af te leveren dan het origineel.

Maar waarom uitgerekend tape decks en niet bijvoorbeeld klassieke auto’s, zoals zijn oude 1958 Bonneville? “Ik heb altijd met veel plezier in dit vak gewerkt en had onder andere een HiFi-winkel in de jaren ’70 en ’80. Dat waren de beste jaren voor dergelijke apparatuur, waarin de mooiste spelers gemaakt zijn. Voor Amerikaanse auto’s was de ‘golden age’ de jaren ’50 en ’60, voor deze HiFi is het zonder twijfel de twee decennia erna.” Vol enthousiasme noemt hij een aantal voorbeelden van apparatuur uit die periode. De Rotel RT-1024. De Marantz versterkers met ingebouwde oscilloscopen. De metertjes van de Sony 880-2, of de TAE 8450. Zijn favoriet? De Rotel RB-5000 power amp.

Er zijn in die periode prachtige apparaten gemaakt, die inmiddels wel wat herstelwerkzaamheden kunnen gebruiken. En dat geeft hem de meeste voldoening. “Er wordt zoveel achteloos weggegooid en dat is erg zonde. Als ik ergens mee klaar ben en veel tijd en energie in het restaureren van bijvoorbeeld een tape deck heb gestoken, weet ik dat die prachtige apparaten alleen maar bestaan omdat ik ze opgeknapt heb, en er weer iemand van kan genieten.”

Restauratieproces

Een standaard cassette draait op 1,875 ips (inch per seconde). Een Technics Reel to Reel speelt op 3¾, 7½ of 15 ips. Wanneer je meer tape gebruikt om dezelfde hoeveelheid muziek op te slaan, verbetert de kwaliteit zichtbaar. Of eerder: hoorbaar. Daarnaast heb je natuurlijk twee zijden, net als bij een standaard cassette, waardoor de mogelijkheden verder uitgebreid worden. Zo gebruikt een 2-track opgenomen met 15 ips maar liefst acht keer zoveel tape als een 4-track opgenomen met 3¾ ips. Ten opzichte van smalle standaard cassettes gebruikt de 2-track 15 ips zelfs 32 keer zoveel tape.

Als je zoveel meer tape gebruikt, wordt de kwaliteit significant hoger. Er is zelfs nog nooit een tape gemaakt, voor welke prijs dan ook, die in de buurt komt van de prestaties van een 2-track 15 ips reel. Jeff gebruikt ATR tape voor het testen van de apparatuur. Een dergelijke reel op een apparaat dat er correct voor gecalibreerd is, geeft een indrukwekkend geluid.

Om die afspeelkwaliteit te kunnen blijven garanderen, is het restaureren van de apparatuur een behoorlijk proces. Ieder apparaat dat bij J-Corder binnen komt, ontvangt dan ook dezelfde behandeling. De spelers worden volledig uit elkaar gehaald, krijgen een uitvoerige servicebeurt en worden opnieuw gecalibreerd voor de beste prestaties. Het voornaamste doel is er zorg voor te dragen dat het apparaat net zo mooi en strak functioneert als de uiterlijke vormgeving doet vermoeden. Sterker nog, het uiteindelijke resultaat - waarop J-Corder twaalf maanden garantie biedt - levert meer waarde dan de specificaties van het originele ontwerp.

Een dergelijke service bied je niet door een gehaaste en mogelijk onvolledige fabrieksbehandeling. De apparaten worden zorgvuldig uit elkaar gehaald, waarbij consequent dezelfde stappen doorlopen worden. Ten eerste worden de voorpanelen verwijderd, en volledig opnieuw gelakt. Ook de remblokjes van de spoelrecorder worden in hun oude kwaliteit hersteld. Vervolgens worden de mechanische onderdelen uit elkaar gehaald en hersteld of vervangen. Ook de elektronische elementen worden daarbij opgeknapt; het doel van deze interne modificatie is het verbeteren van de opname- en afspeelfunctionaliteit en het moderniseren van de elektronica en schakelingen, om te garanderen dat de kwaliteit verbetert - zelfs ten opzichte van het origineel. 

Als de mechanische en elektronische onderdelen hun beurt gehad hebben, krijgen de av-kabels een upgrade waarbij ze bovendien van een hardwire aansluiting worden voorzien. Vervolgens wordt de set aan een bench test onderworpen om de kwaliteit te kunnen controleren, en uiteindelijk weer volledig opnieuw in elkaar gezet. Dit laatste onderdeel van het proces is afhankelijk van de eisen van de klant. Zo maken specifieke wensen als autolak en een houten of koolstofvezel finish het mogelijk het volledig nieuwe apparaat in een eigen stijl op te leveren, waardoor de speler bovendien in ieder bestaand geluidssysteem of huisinterieur is te integreren.

Meer informatie over mogelijkheden en prijzen op www.j-corder.com. Zie de volgende pagina voor restauratiefoto`s.

Fotoserie restauratie

De panelen worden zorgvuldig van het tape deck losgeschroefd:

Vervolgens worden de panelen opnieuw in de lak gezet: 

Ook aan de remblokjes van de spoelenrecorders wordt aandacht besteed:

Daarna is het tijd voor de interne revisie:

Ook de bekabeling komt aan de beurt: 

Uiteindelijk wordt de speler weer in elkaar gezet:

Het uiteindelijke resultaat..: