Van Buren Active Cinema System


Werner Ero | 24 september 2014 | Fotografie Werner Ero

Dat bij een overtuigende filmillusie ook een perfect geluid hoort, weten we allemaal. Maar dat er bij een home cinema opstelling door een geheel nieuwe denk- en werkwijze, geluidstechnisch nog zo ontzettend veel blijkt te kunnen worden gewonnen, geeft weer een geheel nieuwe dimensie aan muziek- en filmbeleving. De nieuwe 4k beeldresolutiestandaard, is daarbij natuurlijk fantastisch, maar waar blijven de noviteiten voor eenzelfde soort vooruitgang bij geluidsweergave?

Van Buren Audio Design zegt door de introductie van hun gloednieuwe en revolutionaire ACS (Active Cinema Systeem), de oplossing in huis te hebben. Oftewel een indrukwekkend samenspel van eigenontwerp luidsprekers en een speciale ACS processor, die de weergave van uw home cinema opstelling weet om te toveren tot een verregaand foutloos en super evenwichtig totaalgeheel.

Tijdens mijn vorig jaar gehouden test van de Van Buren Sylva luidsprekers, werd ik bijzonder aangenaam verrast door zowel de eenvoud, vormgeving, afwerkingsgraad, materiaalkeuze als de vrijwel kritiekloze weergavekwaliteit van dit ontwerp. Dus toen Martijn van Buren van Aelivé hi-fi in Bergambacht op zekere dag opnieuw contact met mij opnam, dacht ik op dat moment eigenlijk meteen weer aan een test van een nieuw luidsprekersysteem. Terwijl ik deze vraag aan hem stel, hoor ik echter een nieuw soort toonzetting in zijn stem. Het klinkt als iemand die met een enorm geheim rondloopt en al zijn (positieve) emoties op dat moment nog probeert te onderdrukken, totdat hij het eindelijk met iemand kan delen.

"Werner, wat we binnen Van Buren nu hebben ontwikkeld, zal jouw stoutste verwachting ruimschoots overtreffen." "Bam", die zit. Dat is nog eens een uitspraak uit de mond van iemand die ik inmiddels ken als een heel nuchtere en eerlijke persoon. "Het is een revolutie die zijn gelijke niet kent en de home cinema wereld compleet op zijn kop zal zetten". Wederom ‘bam’ en nu heeft Martijn mij pas echt stil en raak ik zowel geïnteresseerd als geïntrigeerd. Een normaliter nuchter persoon die het nu ineens heeft over revolutie en de wereld op zijn kop zetten? Hier moet daadwerkelijk meer aan de hand zijn. Wat ik in ieder geval weet is dat ze bij Van Buren op het hoogste niveau verstand hebben van geluid. Arnoud van Buren, het technische brein achter alle Van Buren luidsprekerontwikkelingen, bezit ook in de pro wereld grote vermaardheid door deontwikkeling van immense line arrays. Oftewel kennis die tot een doorbraak kan leiden.


Martijn van Buren

Active Cinema Systeem
Omdat Martijn aan de telefoon verder niet veel meer los wil laten, behalve dat ik echt snel een keer moet langskomen voor een demo, maken we meteen voor korte termijn een afspraak om zijn prachtige en bijzondere audiowinkel Aelivé weer met een bezoek te vereren. Voor wie het niet weten; Aelivé beschikt over een zeer modern en sfeervol ingerichte showroom, waar licht en ruimte net zo belangrijk zijn als de integratie van beeld, geluid, domotica en moderne woninginrichting. Wanneer het op zekere dag eenmaal zover is en ik het immer zeer verzorgde pand aan de Pleinstraat in Bergambacht binnenloop, duurt het niet lang totdat een breed grijnzende Martijn van Buren met uitgestoken hand op mij afloopt. "Super dat je er bent Werner, want ik heb dit keer echt iets heel bijzonders voor je. Het gaat om een baanbrekend home cinema systeem, waar we bij Van Buren echt veel tijd in hebben gestoken en dat eigenlijk alle voorkomende problemen die dit soort systemen eigenlijk altijd plagen, zoals een slechte tonale integratie, fase- en tijdfouten, lokalisering van de luidsprekers, etc., etc., daadwerkelijk oplost!"

Op het moment dat de bijzondere betekenis van zijn woorden daadwerkelijk tot mij doordringt, verslik ik mij pardoes in mijn mok hete thee. Terwijl ik al proestend en nog met betraande ogen bijna hijgend mijn gastheer aanstaar, vraag ik hem met hese stem, of ik dat laatste wel goed heb verstaan. "Ja hoor", antwoordt Martijn met onverholen plezier. "Wij zijn er volgens mij misschien wel als eerste ter wereld in geslaagd om eigenlijk alle hoorbare problemen en conflicten binnen dit soort systemen, daadwerkelijk op te lossen". Besef je wel wat voor statement je hier neerzet - zeg ik op mijn beurt?

"Ik besef dat het waarschijnlijk nogal onwezenlijk voorkomt en ik moest er eerst ook aan wennen, maar al tijdens de ontwikkeling van ons Van Buren Active Cinema Systeem, realiseerde ik mij al snel hoe revolutionair dit systeem eigenlijk is en vooral de wijze hoe het eindelijk weet af te rekenen, met al die vervelende problemen en vooral beperkingen waar je bij een home cinemaopstelling eigenlijk altijd en iedere keer weer opnieuw tegen moet vechten. Qua opzet bestaat het ACS systeem in basis uit een vijftal passieve satelliet luidsprekers genaamd Coax LCR, die door hun compacte afmetingen heel gemakkelijk in een kast, of andersoortig meubel zijn weg te werken en die tevens over een hoog belastbare coaxiale unit beschikken. Daarbij hoort heel bewust een passieve maar krachtige en ook weer plaats besparende subwoofer (passief omdat de klankkleur van het laag dan hetzelfde is als die van de satelliet luidsprekers. Iets wat nooit lukt bij een actief systeem). Een surround voorversterker en een of meerdere willekeurige meerkanaals eindversterkers zorgen verder voor de versterking, terwijl onze Sonax ACS unit tenslotte voor de beoogde "magische" weergave eigenschappen zorgdraagt".

"Zoals je misschien al kunt raden is onze ACS processor werkzaam in het digitale domein, maar zo werkt bijna iedere complexe signaalmanipulatie vandaag de dag natuurlijk. Waar onze vinding verder dan alle anderen in gaat, is dat wij aan volledige geluidsmanipulatie doen. Oftewel naast het inmeten van de ruimte en andere bekende zaken, pakken wij vooral ook de andere tekortkomingen aan. Zo kunnen bij ons de luidsprekers gewoon in de op zich altijd ongewenst mee resonerende kast worden geplaatst. Vooral omdat wij heel precies de ongewenste frequenties opzoeken waarop zo’n kast dan gaat meetrillen en vervolgens alleen die ene probleemfrequentie uitfilteren. Omdat dit extreem smalbandig gebeurd, valt dit niet op in de uiteindelijke geluidsweergave en is deze anders zo storende frequentie(s), compleet onhoorbaar geworden! Verder kunnen wij waar de weergevers in een kast (binnen redelijke grenzen) worden geplaatst, de weergave zo sturen, dat het geluid gehoormatig wel perfect vanuit de bedoelde locatie achter het scherm lijkt te komen. Zelfs als de centerspeaker boven, onder of zelfs links of rechts van het scherm wordt geplaatst, komen de dialogen nog steeds keurig uit het scherm".

"Een ander aspect wat ons systeem wezenlijk anders doet dan alle anderen, is dat het geluid met het Van Buren ACS systeem echt overal in de ruimte klopt en qua tijdgedrag en fasereinheid, correct is. Dit klinkt nu we er over praten waarschijnlijk erg onwaarschijnlijk, maar zoals je straks zelf kunt waarnemen, is de weergave overal in de home cinema ruimte volledig evenwichtig, ongekleurd en helemaal in balans. Een ander groot voordeel is dat het complete ACS systeem niet alleen bij de klant thuis volledig wordt ingemeten, maar ook dat u er niets voor hoeft te verbouwen en de module en luidsprekers door hun compacte afmetingen, keurig in bestaande meubelen kan worden ondergebracht. Laatste grote voordeel is dat er in veel gevallen van de reeds bij de klant aanwezige bestaande home cinema versterkers gebruik kan worden gemaakt. Mits deze natuurlijk wel van voldoende kwaliteit zijn. Door de enorme processorsnelheid en speciaal geschreven algoritmes, is onze ACS processor in staat gebleken zelfs een wat lagere kwaliteit voor een belangrijk deel ‘onzichtbaar’ te maken! Ik bedoel daarmee dat we zelfs in belangrijke mate de reeds aanwezige klanksignatuur kunnen elimineren. Hoewel betere gedimensioneerde versterkers van een hogere kwaliteit ook in dit systeem natuurlijk nog beter zullen klinken".

Kijken en luisteren

Na deze bijzonder nieuwsgierig makende uitleg, begeven we ons naar de speciaal ingerichte home cinema ruimte van Aelivé, Deze beschikt eigenlijk maar over modale afmetingen en een normale akoestiek. Geen bijzondere aanpassingen hier en dus veel raakvlakken met de mensen thuis. Voor optimaal beeld (genieten) zijn de wanden verder wel donker (zwart) van kleur en is er naast het bijzondere en tevens erg exclusieve "rups" bankstel (De Sede), een salontafel en een witte design draaifauteuil, enkel nog een over de gehele breedte aangebracht wit wandmeubel te zien. Maar verder duidt in eerste instantie op de geraffineerde en qua kleur instelbare indirecte verlichting na, helemaal niets op een state of the art home cinema systeem. Zelfs als Martijn vervolgens de meegenomen iPad activeert en met een druk op de knop een mooi Stewart scherm uit het plafond laat zakken, ontwaar ik in eerste instantie eigenlijk geen enkel verschil met de vele andere demoís die ik mij de afgelopen jaren heb laten welgevallen.

Van Buren ACS systeem Home Cinema - Coax Satelliet luidspreker

Zo wordt ook hier na het opwarmen van de hi-res projector, weer dankbaar van de diensten van een Kaleidescape mediaserver gebruik gemaakt. En wordt in haarscherpe kwaliteit een groot aantal tot de verbeelding sprekende film- en muziekconcerttitels op het scherm gepresenteerd. Mede door mijn voorkeur voor muziek kiezen we als eerste voor het zeer bekende concert wat zangeres Adele 22 september 2011 in de majestueuze en wereldberoemde Royal Albert Hall in London heeft gegeven. Ook al is het inmiddels wat rustiger rond deze bijzonder getalenteerde zangeres, dit concert laat haar op de toppen van haar kunnen en voorlopige roem zien. Daarbij is het zonder meer een van haar allerbeste, zo niet zelfs de beste registratie van haar muzikale kwaliteiten. Mede doordat ik dit album inmiddels al verschillende keren in high-end home cinemaís heb mogen ondergaan, ben ik eigenlijk al bij de eerste klanken zowel verrast als verbaasd tegelijk. Want waar veel home cinema opstellingen dit concert met de hun ook tijdens filmmateriaal zo bekende bombastische klanksignatuur weergeven, volgt de Van Buren ACS opzet veel meer de weg van de eerlijkheid.

Hier dus geen zangeres met de afmetingen van de Royal Albert Hall zelf, maar een veel beter gefocusseerd muzikaal gebeuren. Wat slanker en pregnanter qua tonale balans en met een bijzonder hoog gehalte aan low level informatie. Bij het overbekende "Someone like you", zijn gaandeweg het nummer zelfs de vaak subtiele klankcorrecties van de opnametechnici waarneembaar en ontstaat daardoor veel meer het soort interpretatie wat ik doorgaans eigenlijk alleen bij echt goede stereo audiosysteem hoor. Wanneer we na Adele nog even ëblijven hangení bij enkele andere goed geregistreerde concerten, hoor ik niet alleen de weergave als een kameleon per productie mee veranderen, maar blijkt ook de plaatsing en geluidsindruk al lopende door de ruimte inderdaad nagenoeg niet te variÎren. Dit is eigenlijk geheel nieuw voor mij, want normaliter hoor je bij een andere plaats in de ruimte altijd wel een iets andere balans. Niet dus bij het Van Buren ACS systeem waardoor hun claim van fasereinheid en een bijna onzichtbare klankmanipulatie, tot nu toe inderdaad daadwerkelijk blijkt te worden waargemaakt. Zelfs wanneer ik binnen slechts een meter voor het scherm op de rupsbank plaatsneem en door de gegeven informatie op een gegeven moment weet waar zich de luidsprekers bevinden, hoor ik nog steeds die volstrekt evenwichtige balans en de dialogen recht uit het scherm komen. Grote klasse!

Ondanks het klankmatig mee veranderen per concert, valt mij wel op dat er een bepaalde mate aan up-front presentatie bij de dialogen hoorbaar. Met andere woorden lijkt het of een bepaald deel van het middengebied wat extra wordt benadrukt. Wanneer ik dit mijn gastheer vertel, verschijnt er meteen een grote grijns op zijn gezicht. Martijn: "Interessant dat je dit opvalt Werner, maar wat je feitelijk hoort is niet zozeer de balans van ons systeem, als meer de mastering van deze concerten. Het is ons zelf ook al opgevallen dat het bijna een soort gewoonte is geworden om bepaalde frequenties te verhogen en andere weer te verzwakken. En mogelijk komt dit doordat men deze content ook op minder goede systemen nog steeds zo goed mogelijk wil laten klinken". Een plausibele verklaring. Martijn: "Wanneer we zo meteen naar een aantal filmfragmenten gaan kijken, zal je merken dat deze eigenschappen als bij toverslag ineens weer totaal anders worden. In de filmindustrie zijn veel zaken en ook geluid namelijk veel meer gestandaardiseerd. Ons ACS systeem is overigens bij alle soorten software enkel de boodschapper en we hebben ons systeem dan ook zo ingesteld dat er zoveel mogelijk recht aan alle gedraaide software word gedaan. Van Buren streeft daarbij voor zowel stereo als home cinema weergave, niet naar opgeblazen bombast, maar wil vooral de sfeer en kwaliteiten van de productie zelf, zo goed en eerlijk mogelijk tot zijn recht laten komen." Om dit te onderstrepen kiezen we gezamenlijk als eerste film voor de sciencefiction kaskraker uit alweer 2009, in de vorm van de spraakmakende film Avatar van regisseur James Cameron. Voordat we echter van start gaan, trekt Martijn eerst nog even een lade van het wandmeubel open om de werkelijke kracht van het ACS systeem te tonen. Want wat blijkt, de lade is namelijk helemaal niet gevuld met dure "neusje van de zalm" apparatuur, maar enkel met goede maar modaal geprijsde standaard Marantz modellen. Nog betere versterkers kunnen het systeem zeker nog beter laten presteren, maar doordat ACS zoveel kan corrigeren, hoeft het zeker niet perse.


"Proeven met McIntosh, Naim en Linn leidden tot nog betere prestaties, maar we willen met dit systeem aantonen dat top home cinemas waarin Van Buren ACS wordt verwerkt, vanaf de middenprijskaartjes beschikbaar is." De film Avatar bevat naast indrukwekkend fraai geproduceerde computeranimaties en een mooi verhaal, ook een wijd scala aan geluiden. Van heel subtiele sfeerimpressies en ragfijne dialogen, tot werkelijk Amerikaanse bombast met bijna infrasone geluiden en een gigantische impact in bijna alle frequenties. Waar ik het systeem bij muziek al verhelderend en eerlijk vond overkomen, blijkt deze kwaliteit geluidsweergave tot een extra en voor mij eigenlijk onverwacht positieve bijdrage voor deze toch heel bekende film te kunnen zorgen. Dialogen krijgen namelijk dermate veel unieke eigen identiteit mee, dat ik mij veel meer met de hoofdpersonen zelf kan vereenzelvigen. En wanneer de film zijn dramatisch hoogtepunt nadert, zijn zowel de angst, woede en smart, bijna lijfelijk zelf te ervaren. Wanneer bij de uiteindelijke aanval van de mensen tegen de Naíviís, het nodige geweld wordt toegepast, blijkt ook de enkele passieve subwoofer een duchtig deuntje mee te kunnen blazen. Net zo goed geïntegreerd als de rest van het systeem, ontstaat namelijk de ene schokgolf na de andere. Maar ook nu gelukkig nog steeds niet met Amerikaanse tenenkrommende bombast en ongenuanceerdheid, maar sublaag en druk die werkelijk in dienst staan van het verhaal. Perfect is tenslotte ook dat de maximaal haalbare geluidsdruk (105 dB), bewust is beperkt. Bij heel zachte passages en door de bijzonder lage versmering, kleuring en vervorming van het systeem, kan dit in bepaalde gevallen misschien een kort gevoel van "ik wil het nog luider zetten" geven. Maar wanneer zoín film dan tenslotte aanzwelt tot zijn climax, blijkt het volume hoog genoeg ingesteld te staan, om juist echte film "diehards" volledig tevreden te kunnen stellen. Oftewel goed voor de oren en een compliment voor deze gezonde handelswijze.

Conclusie

Van Buren ACS processor

Echte revoluties zijn vooral in de audio scène eigenlijk een zeldzaamheid. Velen beweren regelmatig het wiel (opnieuw) te hebben uitgevonden, maar heel vaak is het weer de zoveelste variant op een thema en niet de beloofde unieke kwaliteit. Home Cinema systemen met de geluidstechnische kwaliteiten van een mooie high-end stereo set, zijn helemaal enorm zeldzaam. En als er dan al ooit sprake kan zijn van een redelijk geslaagde poging, hangt daar doorgaans ook meteen weer een astronomisch prijskaartje aan. Het Van Buren ACS systeem blijkt uiteindelijk de gunstige uitzondering op deze ‘regel’ te zijn en is gewoon in alles anders. Anders in afmetingen, anders in techniek, anders in flexibiliteit, anders in uitwerking, anders in snelheid en vooral ook anders qua prijs! Hier geen home cinema opstelling waar de ene ‘perfecte’ oplossing ook meteen weer tien nieuwe nadelen met zich meebrengt, maar een doelmatige ‘real world’ maatwerk presentatie waar heel grondig en intelligent over alle mogelijke factoren is nagedacht. Van Buren ACS geeft verder ook geen omkijken naar de techniek meer, omdat het systeem per opstelling helemaal door de fabrikant zelf bij u thuis in uw eigen ruimte wordt opgesteld en naar wens wordt geconfigureerd.

Van Buren ACS systeem Home Cinema - Coax Satelliet luidspreker

En dan de gehoormatige prestaties. Houdt u van een opgeblazen en buitenproportionele ‘larger than live’ presentatie. Een weergave waarbij uw oren regelmatig tuten, u uw vrienden wilt imponeren met de vele pontificaal opgestelde componenten en iedere film en concert weer exact dezelfde klanksignatuur heeft als de vorige. Dan moet u beslist niet voor dit Van Buren ACS systeem kiezen. Alle andere weldenkende home cinema liefhebbers die het maximale uit hun films en concerten willen halen, niet de Staatsloterij hebben gewonnen, over een ruimte van normale afmetingen beschikken en graag hun materiaal zo echt en realistisch als maar mogelijk op iedere stoel of bank willen horen, zijn bijna verplicht om hun licht eens bij Aelivé in Bergambacht op te steken. Compacter, gebruiksvriendelijker, meer flexibel en eerlijker qua geluidsweergave op iedere plek in uw ruimte, zijn dit soort systemen volgens mij op dit moment nog niet te vinden. En na een korte gewenningsperiode door het volledig ontbreken van valse accenten, zal het u zeer waarschijnlijk net zo vergaan als ondergetekende. Oftewel een (veel) diepere film en muziekbeleving door een revolutionaire implementatiemethodiek.

Prijs per paar
Van Buren ACS systeem € 15.000,- (5 satellietluidsprekers, 1 subwoofer en 1 processor)

Aelivé hi-fi, tel: 0182-357757, e-mail: info@aelive.nl, www.aelive.nl