Havoned Huisshow 2011


Eric de Boer | 19 oktober 2011 | Fotografie Eric de Boer | Onkyo

Oktober is de maand van de shows en vlak voor de drukke feestmaanden maken importeurs en winkeliers zich op om de vragen van de klanten te kunnen beantwoorden met het juiste assortiment. Ook Havoned zet weer groots in op de vele wensen en nodigde ook dit jaar weer enkele andere importeurs en het GFK uit om de show nog completer te laten zijn.

Ik toog op een druilerige woensdag af naar het landelijk gelegen Putten, waar Havoned al jaren huist. Niet alleen dealers kunnen het tijdens de huisshow winters aangeklede pand bezoeken, ook voor potentiële klanten heeft de importeur van onder andere accessoires en speakers een flinke showroom. Hiermee biedt Havoned een handige ondersteuning aan de klanten die in een winkel nooit alle producten van deze importeur live’ kunnen bekijken. Heeft een klant in een winkel interesse in bijvoorbeeld een bepaald meubel en hem eerst wil bekijken, biedt de winkel de klant een uitnodiging aan waarna deze naar Putten kan komen om professioneel te worden geholpen.

Het thema van de huisshow 2011 is WOW! Winter en in Putten pakt de importeur dan ook uit met een heuse skihut voor de deur, veel sneeuw in de showroom en natuurlijk koek en zopie. Afgezien van deze leuke aankleding oogt de volle showroom overzichtelijk en onder het genot van een op deze kille dag zeer welkom kopje koffie leidt Arno Hilbers me weer rond.

Ruwido, Tangent, Scansonic en Jamo
Nieuw in het assortiment van Havoned is het merk Ruwido. Hiervan levert de importeur twee types afstandsbedieningen voor een erg lage prijs. Er is er al één vanaf nog geen dertig euro. Doormiddel van een softwareprogramma kan de winkelier de nieuwe afstandsbediening gemakkelijk programmeren en meteen een passende bedieningsuitleg uitprinten. Erg goede servicemogelijkheden, dus. Er is ook een Ruwido leverbaar die ook een digitale ontvanger kan bedienen, deze kost slechts tien euro meer.

Het Deense merk Tangent is nog steeds een succes in Nederland. Met stijlvolle oplossingen voor (portable) radio, designsets en ook stereo componenten en speakers voor een schappelijke prijs biedt het merk voor iedereen wel een leuk product. De gehele lijn van tafelradio’s heeft nu de naam Alio meegekregen. Zo is er de Alio FM voor slechts 199 euro, met iPod dock. Natuurlijk verkrijgbaar in meerdere kleuren. De opvolger van de succesvolle Uno tafelradio gaat Alio Junior heten. Dit muzikale kleinood is op twee manieren te plaatsen; met de speaker naar boven en naar voren. Afgelopen jaar introduceerde Tangent de door Jacob Jensen geïnspireerde Fjord radio. Deze krijgt nu een afgeleide, de Fjord Dock. Geen display of radio meer aan boord, maar wel versterkt en met een even strak design. De prijs? 249 euro.

Scansonic biedt eigenaren van een R4 netwerkradio nu ook een App die is ontwikkeld voor iPhone en Android. Ook nieuw van het merk zijn de Sky radio, leverbaar in stijlvol wit glanslak of zwart lederen afwerking. Het merk biedt nu ook een dockingstation voor iPod en iPhone. De nieuwe M6 Dock is afstandsbediend, actief versterkt en biedt naast de dockingmogelijkheid ook een externe input. De M6 zal verkrijgbaar zijn in wit en zwart (glanslak) en kost 199,95 euro.

Eerder dit jaar is Havoned de officiële importeur geworden van het merk Marmitek. Dit merk is bekend geworden met het bieden van totaaloplossingen voor draadloze verbindingen voor audio en video en breidt weer uit. Nieuw op de huisshow is de Invisible Control 6 (70 euro), een mogelijkheid om zes apparaten te bedienen die uit het zicht geplaatst staan zoals in een meubel. Een leuke gadget van dit merk is de BoomBoom 75. Een kleine Bluetoothadapter met aansluitmogelijkheden voor een jackplug of twee tulpstekkers. Hiermee kan mobiele apparatuur zoals een smartphone muziek streamen naar elke willekeurige versterker waar de kleine module op aangesloten zit. Het kleine apparaatje ondersteunt A2DP Stereo, wat luisteren in cd-kwaliteit via Bluetooth mogelijk maakt. En dat voor slechts 34,95 €.

Jamo biedt ook vele mogelijkheden als het gaat om speakers. Alle bekende inbouw- en vrijstaande weergevers van het merk waren aanwezig tijdens de Havoned Huisshow. Nieuw van dit merk is de P404. Deze twee zwarte weergevers hebben een eigen versterker aan boord, drie ingangen (waarvan twee digitaal) en bieden vrijheid aan gebruikers van bijvoorbeeld een iPod/ iPhone of iPad die hun muziek willen beluisteren. Even inpluggen en spelen maar vie de tweeweg actieve set. En bedienen kan met de bijgeleverde afstandsbediening. Door de kleine afmetingen van deze set zou de P404 ook gebruikt kunnen worden naast een tv of PC.

Onkyo, Aldenkamp, Dagetti en Vogel’s

Het toch al uitgebreide assortiment van Havoned bestaat voor een groot gedeelte uit stijlvolle oplossingen om audio- en/of videoapparatuur mooi te kunnen plaatsen of ophangen. Geheel nieuw is de speelse meubellijn Varic. Strak grijze meubels met standaard een lossen module als een lade of een klepcompartiment. Naar wens in te delen en leverbaar in diverse kleuren. De constructie is vrij massief maar wordt door het gebruik van de felle kleuren toch luchtig en het draagvermogen is groot, waardoor de gebruiker moeiteloos alle apparatuur in of op het meubel kwijt kan. Leverbaar vanaf 299 euro, inclusief module naar keuze en voorzien van een interne stroomvoorziening.

Aldenkamp heeft onlangs ook de luxere Elements lijn uitgebracht, waarin de klant zelf een erg stijlvolle combinatie kan maken van stijlvolle meubeldelen met een melkglazen of houtfinish afwerking. En het vorig jaar geïntroduceerde Aldenkamp by Munari is uitgebreid met de Modena-lijn. Deze meubels zijn leverbaar in de kleuren zwart, zilver of wit en bestaan uit een combinatie van glanzend afgelakte delen met glazen accenten in diezelfde kleurstelling. Design alom. De meubels hebben zelf een ingebouwde stroomverdeler met schakelaar om onnodig lelijke kabels te voorkomen en de chique verlichting is eveneens uit te schakelen. Deze meubels worden zwevend gemonteerd op de wand en de glazen voorzijdes maken het mogelijk om de apparatuur in het meubel te blijven bedienen.

Het bekende merk Vogel’s heeft een gedaanteverwisseling ondergaan. De verpakkingen hebben een nieuw uiterlijk en de producten zelf zijn wat persoonlijker van aard geworden met een heus label aan de beugels en een begeleidend schrijven in de verpakking. Nieuw is de uitbreiding van de Thin-serie met een M (medium) line-up. Nu kunnen led-televisies stijlvol worden opgehangen tegen een wat meer schappelijke prijs. Geldig voor schermen vanaf 66 cm. en leverbaar vanaf zeventig euro. De tabletmarkt wordt door Vogel’s ook breed ondersteund en onder de verzamelnaam Ringo kunnen pads van alle merken nu worden beveiligd, opgehangen en er is nu zelfs een ophangbeugel met zwenkarm en een 360 graden draaibaarheid. Handig voor bijvoorbeeld een keuken met de tablet als receptenboek.

Onkyo
De importeurs van de merken Onkyo, Quadral en Real-Cable hadden net als afgelopen jaar weer veel hardware meegenomen naar de huisshow. De succesvolle home theater receivers van Onkyo zijn vernieuwd met mooiere vormen, nog betere specificaties vernieuwde decoders aan boord. Nu is netwerkfunctionaliteit al verkrijgbaar vanaf de TX-NR509 (i.p.v. de 608 als instapper afgelopen jaar). Helemaal leuk is dat vanaf de TX-NR609 de netwerkservices van Spotify worden ondersteund. Het nieuwe topmodel receiver, de TX-NR5009, stond opengewerkt op de show om de mooie opbouw van het vlaggenschip aan de bezoekers te tonen.

Ook pakketten van Onkyo lopen hard. Het jongste totaalpakket bestaat uit een netwerkreceiver, Blu-ray speler en vijf THX-gecertificeerde speakers met bijpassende actieve subwoofer. Deze HT-S9405 ken een prijskaart van slechts 1099 euro. Op de bovenversieping stond ook dit jaar weer een referentieset te spelen op een scherm van Projecta en speakers van Jamo. Hier stond de nieuwe home theater voorversterker (PR-SC5509) samen met de succesvolle speler BD-SP809 met flink geweld zijn kunsten te vertonen. Het loopwerk dat Blu-ray, cd en netwerk ondersteunt is met een prijskaart van slechts 529 euro volgens de importeur zeer succesvol.

In stereo heeft het merk ook genoeg te bieden. Onlangs nog zijn de versterker A9070, de C7070 cd-speler en de bijpassende netwerk tuner (streamer) T4070 geïntroduceerd. Helaas waren deze tijdens de WOW! Wintershow niet beschikbaar. Maar dat het merk ook in de instapklasse stereo flink aan de weg timmert blijkt uit de nieuwe TX-8030 receiver met het bijpassende cd-loopwerk C-7030. Nu al een groot succes volgens de importeur. De set kost net iets meer dan 500 euro en biedt een flinke hoeveelheid muzikaliteit in mogelijkheden. Verkrijgbaar in zilver en zwart. Binnenkort krijgt de receiver een luxere uitvoering, die naast het bestaande model gevoerd zal gaan worden voor 399 euro. Deze TX-8050 ondersteunt ook internetradio en kan via de netwerkaansluiting ook MP3 of WAV streamen.

Een niet te onderschatten deel van de totale hifimarkt zit in microsystemen. Onkyo introduceert de in diverse fleurige uitvoeringen (waaronder de door diverse autofabrikanten toegepaste kleur bruin metallic) de CS245 Colibrino serie. Een compleet instapmodel met iPod dock, radio, cd-speler en versterking aan boord met twee stijlvolle luidsprekers in bijpassende kleuren. De prijs ligt op net geen 270 euro. Het iPod dockingstation van Onkyo –de ABX-100- krijgt binnenkort een opvolger met wifi-ondersteuning. Deze ABX-200 zal waarschijnlijk vanaf januari 2012 verkrijgbaar zijn.

TDK en Grundig

Importeur Elmarc had twee verschillende stands ingericht tijdens de huisshow van Havoned. De eerste uitstalling viel direct op door een flinke boomblaster in een luxe uitvoering. TDK –ooit bekend van de geluidsdragers- biedt met twee luxe boomblasters een stuk design en lifestyle. Verkrijgbaar vanaf 499 euro. Voorzien van radio, een analoge input en een iPod verbindingskabel zijn deze boomboxen helemaal bij de tijd, hoewel het grootste model wellicht een tikkeltje te zwaar is om de hele dag rond te sjouwen.

Een ander leuk product van het merk TDK, dat tegenwoordig de toevoeging ‘Life On Record’ onder de merknaam voert, is de nieuwe Sound Cube. Deze muzikale kubus heeft aan vier kanten een speaker zitten en levert volgens de importeur een ruimtelijk, vol geluid. Net als de Boombox is de Sound Cube portable, maar als voeding vraagt het apparaat dan wel twaalf dikke batterijen… Qua aansluitingen zijn de apparaten wel te vergelijken, dus of je nou je telefoon, MP3-speler of platenspeler wilt aansluiten, het toestel is zogezegd plug-‘n-play. Verkrijgbaar voor 299 euro.

Over platenspelers gesproken, TDK biedt in dezelfde stijl ook een platenspeler. Deze snaaraangedreven draaitafel is voorzien van een met ledverlichting uitgevoerd MM-element, een ingebouwde phonovoorversterker en is ook leverbaar met een usb-uitgang. De stijlvolle speler wordt geleverd met bijpassende leren stofkap (!) vanaf 349 euro. Het merk TDK levert ook vele hoofdtelefoons en in-ears, waarvan de draadloze WR700 vooral erg interessant is. De zender werkt op batterij wat de mobiliteit van deze hoofdtelefoon erg vergroot. Denk maar aan het gebruik in openbaar vervoer, vliegtuig of op de smartphone.

Elmarc heeft afgelopen jaar het importeurschap verworven voor het merk Grundig. Deze fabrikant levert nu ook lcd- en led-televisies met goede specificaties voor concurrerende prijzen. Zo is de term Fine Arts, waar het merk jaren geleden al mee bekend werd, weer in het leven geroepen voor de hoogste serie 3D led-tv’s. verkrijgbaar vanaf 32 tot 55 inch in luxe geborsteld aluminium zwart of zilver is het merk weer terug van weggeweest en mag gezien worden. De toplijn televisies ondersteunen 3D active, DLNA, bezitten een ingebouwde wifi-adapter en 400 Hz beeldtechniek en herbergen een vol geluid waarvan de midden- en hoge tonen op de kijker zijn gericht in plaats van naar beneden. De goedkopere lijn is vervaardigd uit kunststof in plaats van aluminium, maar wordt wel geleverd in drie kleuren; wit, zwart of zilver. Iets dat bij steeds minder merken mogelijk is.

Ook op hifigebied heeft Grundig nog steeds een naam hoog te houden. Naast radio’s en minisets is er ook de stijlvolle Ovation 3 set, die twee speakers en een ingebouwde subwoofer herbergt. Er komt later dit jaar nog een netwerkversie van deze set uit met twee luidsprekeraansluitingen (de CDS8121) waarop een reïncarnatie van een andere oude bekende kan worden aangesloten; de bolle Audiorama luidsprekers. De set zal leverbaar zijn vanaf 399 euro.

Naast de genoemde artikelen en merken bood de show ook nog diverse andere zaken zoals Ixos bekabeling, Dynatek meetapparatuur, Soundex accessoires en Luke meubels. Wie geïnteresseerd is in de producten van Havoned kan terecht in de showroom, de openingstijden staan op de website. Dealers en andere bezoekers hebben tijdens deze show weer genoeg nieuws kunnen zien en de toekomst zal uitwijzen welke producten succesvol zullen zijn. Havoned en de andere aanwezige importeurs spelen in elk geval goed in op de markt. Benieuwd wat er komend jaar weer zal gaan gebeuren.