Paradigm Prestige 85F


Ruud Jonker | 13 mei 2015 | Paradigm

Enige tijd geleden stond de gelimiteerde Paradigm Tribute vloerstaander in de luisterruimte. Een model dat uitgebracht werd ter gelegenheid van het dertigjarig jubileum van de fabrikant. Aan het einde van deze review werd de wens uitgesproken om een ‘normale’ en niet gelimiteerde productieversie in de markt te zetten. Aan dat verzoek is gehoor gegeven in de vorm van een vernieuwde Prestige reeks met een aantal modellen. Derhalve staat de Paradigm Prestige 85F nu in de luisterruimte.



Vanzelfsprekend is Paradigm geen nieuwe serie gaan bouwen op basis van opmerkingen in reviews. De nieuwe Prestige serie biedt veel verschillende modellen, dus de ontwikkeling is ongetwijfeld al begonnen voordat de Tribute de markt bereikte. Het is gangbaar dat fabrikanten ter gelegenheid van een jubileum zogenaamde limited editions uitbrengen. De consument beschikt daarmee over een redelijk uniek stuk, waarin een fabrikant vaak nieuwe technieken en inzichten heeft toegepast. Je beschikt dan over een technologisch ‘showpiece’, hoewel sommige special en limited editions alleen maar optisch zijn opgeleukt. Limited editions hebben vaak een zeer luxe afwerking, maar komen natuurlijk ook voor een iets hogere winkelprijs. Onderscheidend vermogen moet nou eenmaal betaald worden. De Tribute is natuurlijk duidelijk een voorbeeld van technische vernieuwing in een zeer luxe jasje. De frustratie is dat de vaak bovengemiddelde performance van zulke producten mondjesmaat beschikbaar is en snel uitverkocht. Veel consumenten wensen dan een ruimer beschikbaar model, ontdaan van de bling bling, maar wél met de prestaties van dat topmodel. Ook daarin voorziet de industrie. De technologie uit zo’n showcase model wordt doorgaans toegepast in nieuwe producten, die binnen de reguliere productie-series vallen.  Nu is er dan de nieuwe Prestige-serie en dat wekt natuurlijk verwachtingen in het licht van de zeer positieve indruk die de Tribute hier maakte.



Prestige
Paradigm heeft de Prestige serie ontwikkeld op basis van feedback van klanten en dealers. De serie was bedoeld om de Studio serie te vervangen. Maar, het eindresultaat is een serie die zich boven de Studio weergevers positioneert. Het artikel over de Tribute biedt veel achtergrondinformatie over Paradigm. Belangrijk om hier nog een keer aan te halen is dat dit grootste merk op de Noord-Amerikaanse markt de Prestige’s in Canada bouwt. De opvatting is dat de kwaliteit niet volledig kan worden gegarandeerd als de productie elders plaatsvindt. De additionele kosten voor de volledige in-house vervaardiging neemt men dan voor lief. In principe zijn Paradigm luidsprekers betaalbaar. Dat heeft te maken met het streven van de fabriek naar een zo optimaal mogelijke prijs-kwaliteitsverhouding. Dat kan dan weer deels gerealiseerd worden omdat de productieaantallen hoog zijn. De kosten voor extra kwaliteit kunnen dan terugverdiend worden over een groot aantal verkochte exemplaren. Daarom kan een luidspreker van 2000 euro soms net zo goed zijn als een 10K+-model van een kleine ‘high-end fabrikant’. Maar wie Paradigm kent, weet dat er soms ook vraag was naar fraaiere vormgeving en afwerking. In het verleden was het ontwikkelteam erg bezig met prestaties en functionaliteit. Met de nieuwe Prestige series voegt men daar nu ook design en afwerking aan toe. Vanzelfsprekend met een knipoog naar de Europese merken.



Gaandeweg is er dan ook sprake van een ‘versonusfaberisering’ in luidsprekerland, maar daar zullen de interieurfetisjisten geen probleem mee hebben. De kosten in de hand houden, productieaantallen draaien en quality-control worden door Paradigm gerealiseerd door een fikse investering in robotisering en computerapparatuur. De MDF-panelen voor de Paradigm series worden automatisch gemaakt door een houtbewerkingsrobot, maar ook het schuren vindt geautomatiseerd plaats. Monteren en verlijmen van de panelen is de taak van een andere robot en de nieuwe spuitstraat zorgt voor de hoogglanslak op een aantal Prestige modellen, waarvoor zeven keer geschuurd en gespoten moet worden. In dat volledige geautomatiseerde kader zou het niet misstaan om een numeriek gestuurde reviewrobot te introduceren, al was het maar uit het oogpunt van constante kwaliteit… Om de looks en feel van de Prestige modellen te perfectioneren is ook het uiterlijk van de drivers aangepakt. Dat heeft dan geresulteerd in drie vloerstaanders, een monitor, twee centers en een rearchannel-weergever. Later in 2015 verschijnen nog twee subwoofers. 

Prestige 85F

In de luisterruimte staat de Prestige 85F, de middelste vloerstaander uit de serie.  Het is een vier-driver model met 2.5-weg filtering. Er zijn twee woofers en een tweeter. De vierde driver is een bas/midrange. Het voordeel is dat er dan niet gefilterd hoeft te worden in het kritische middengebied. On axis is de response 40Hz tot 20kHz tussen de 2dB-punten, maar Paradigm belooft een lage 29Hz als grensfrequentie. De gevoeligheid van 93dB mag als een feestje worden beschouwd. Dat geeft de mogelijkheid om laagvermogen high-quality versterkers toe te passen. De leverbare kleuren zijn Piano Black en Midnight Cherry (beide hoogglans). In een satin finish is Walnut en Black Walnut leverbaar. De 85F is 101,6 cm hoog en weegt 26kg. De vier metalen voeten met verbrede basis zijn verstelbaar en hebben intrekbare RVS-spikes en rubberpads. De laatste voor houten vloeren. Het aanwezige model heeft de hoogglans Midnight Cherry finish. De drivers tonen aluminium conussen en een alu-rand. Dat is een enigszins gewaagde designkeuze, want metalen randen rondom drivers zijn snel ongelooflijk ordinair en vergelijkbaar met de glimmende dashboardversiering in veel moderne auto’s.



Doorgaans ‘not done’ als het aluminium van plastic blijkt te zijn. Maar het is Paradigm gelukt om deze weergevers een zeer chique karakter mee te geven. Vanzelfsprekend kennen de drivers weer verschillende innovaties. De tweeter heeft een PPA (Perforated Phase Aligning) lens. Het is een schijf met gaatjes. Deze blokkeert frequenties die uit fase zijn. De X-PAL midrange en wooferconussen zijn van zuiver aluminium (licht en onvervormbaar). De ART-surround wordt aan de conus gegoten (in plaats van gelijmd). Dat levert 3dB winst op in de output zonder vervormingstoename. De drivers hebben ook de bekende SHOCK-MOUNT- bevestiging aan het front. Dat vermindert resonantie tussen de driver en de baffle. De off-axis performance van de luidspreker is verbeterd. Dat laatste biedt voordelen voor luisterposities buiten de sweet spot. De grille blijft magnetisch kleven. De tijd van de plastic ‘afbreekpennetjes’ lijkt een beetje voorbij. Wel, samengevat zijn alle uitgangspunten veelbelovend. Maar, specificaties zeggen niet alles. De beste en de slechtste luidspreker in de wereld hebben ongeveer gelijke specificaties in de glossy brochure. De luidsprekerspecs die echt de verschillen aangeven,  zult u helaas nooit tegenkomen in folders en op websites.



Luisteren
De interactie tussen een versterker en een luidspreker wordt natuurkundig bepaalt door minimaal acht belangrijke mechanismen. Daarvan is afhankelijk of zo’n luidspreker optimaal functioneert, even los van plaatsing en akoestiek. Het is dus een vorm van verkeerd denken om elke luidspreker simpelweg aan te sluiten op dezelfde versterker. Maar dat weet inmiddels elke dealer en elke recensent met voldoende ervaring. Voor de consument thuis betekent de juiste match, dat zo’n luidspreker optimaal presteert met het daaruit resulterende luisterplezier. Sommige luidsprekers zijn dermate kritisch of afwijkend dat er maar enkele versterkers te vinden zijn waarmee het goed gaat.  Maar, voor de Paradigm 85F zijn redelijk wat goede matches te vinden. De pech en misschien ook wel het geluk is, dat de Paradigms opgesteld stonden naast de nieuwe TAD-monitoren. Wil je als vrouw in de buurt van Assepoester (op haar fraaist) staan? Enerzijds zal er wellicht een bescheiden verschil waarneembaar zijn, maar anderzijds kan ook tot uiting komen hoe schoon je al bent in vergelijking met die referentie. Dat gebeurde ook in de luisterruimte. Helaas was Assepoester afwezig, maar de TAD’s schikten zich moeiteloos in die rol.



Het zal geen verrassing zijn dat de TAD’s het voortouw namen in absolute prestaties. Wat wel verrassend is, is dat deze Paradigms zich probleemloos staande hielden. Het enige dat waarneembaar is, is dat die TAD’s de verschillende eigenschappen net een paar streepjes verder voeren, maar de Paradigm’s zijn niet op echte fouten en problemen te betrappen. De 85F zet dus een fraaie en volledig vrije stage neer, is uitermate dynamisch en neutraal. Er is geen clustering bij hoge volumes en een fraaie en vlijmscherpe focussering. De tonaliteit wordt hoger in het frequentiebereik marginaal dunner, maar dat valt alleen op bij zeer neutrale solid state versterking van topniveau. Met buizenaansturing zal dat gecompenseerd worden. De sterke eigenschappen binnen deze prijsklasse zijn de sublieme balans en homogeniteit en het zeer fraai gedefinieerde, diepe en strakke laag. Deze Paradigm is ook in staat om een erg realistisch geluidsbeeld te presenteren. ‘Milonga del Angel’ van de cd Berlin (Tango del Sur) staat tastbaar en met een enorm realisme in de luisterruimte. Daarin biedt de 85F dezelfde verpletterende echtheid als de Paradigm SE3, een van de beste weergevers die ze daar in Canada ooit hebben gebouwd.

Conclusie
De Paradigm Prestige 85F komt tegemoet aan de huidige hang naar luxe en is met betrekking tot prestaties geen ‘ja, maar’- luidspreker. Deze weergevers scoren op alle voor de muziek belangrijke eigenschappen en het prestatieniveau kan, afhankelijk van de aansturing, tot grote hoogte worden opgevoerd. De 85F is gelukkig niet zo’n achterhaalde weergever met een laid-back karakter, waar je de detaillering, definitie en dynamiek uit op moet scheppen en is niet op de foute manier up-front. De presentatie is in hoge mate zoals live-uitvoeringen zijn, met een flinke dosis realisme. Dus zeker een luidspreker die een plaats verdient op de wish-list.

Prijs
Paradigm Prestige 85F € 2249,- (Basisversie)
www.lookenlisten.nl