HiVisit: Poulissen Audio Video Center


Werner Ero | 25 augustus 2015 | Fotografie Werner Ero

Ondanks dat ik de laatste jaren veel hifiwinkels heb bezocht, blijft het nog steeds bijzonder als je nog zo aangenaam verrast kunt worden zoals mij onlangs bij het Limburgse familiebedrijf Poulissen Audio Video Center in hartje Roermond overkwam. In 1995 in één enkel pand gestart door Gerard Poulissen met als doel elke dag opnieuw te streven naar perfectie en zijn klanten met uitgebreid advies het allermooiste en allerbeste te bieden wat beeld en geluid betreft.

Anno 2015 is de winkel groter, veelzijdiger en door het onverminderde kwaliteitsstreven, uitgegroeid tot een waar begrip in binnen- en buitenland. Om dit alles blijvend in goede banen te kunnen leiden worden Gerard en zijn vrouw Tinie inmiddels alweer de nodige jaren bijgestaan door zoon Johan, dochters Suzan en Anne-Marie en een winkelteam bestaande uit 15 trouwe en bijzonder enthousiaste medewerkers.

Voorafgaande aan mijn bezoek heb ik op zekere dag hoofdredacteur Ivo van den Broek aan de telefoon. ‘Werner heb je nog tijd om voor jouw vakantie een winkelbezoek af te leggen?’ ‘Eh ja, dat lukt mij nog wel’ gaf ik als antwoord. ‘Dan heb ik iets heel moois voor je. Ben je ooit al wel een keer bij Poulissen Audio Video Center in Roermond geweest?’ ‘Nee’ zeg ik op mijn beurt, ‘in die contreien kom ik op de een of andere manier niet zo vaak’. ‘O.k. mooi dan!’ zegt Ivo. ‘Dan mag je van mij deze winkel eens met een bezoek gaan vereren. Schrijf er maar een mooi verhaal over, want als er één winkel dit verdient dan is het Poulissen wel. Het is één van de allermooiste winkels in Nederland die ik tot op heden heb bezocht’. Vervolgens is het stil aan de andere kant van de lijn en terwijl ik de woorden van Ivo nog in mijn hoofd hoor doorklinken, wordt de rest van de stilte ineens verstoord door een vervelend repeterend aanhoudend geluid… U raadt het vast al, Ivo heeft de verbinding inmiddels verbroken, waarbij ik schijnbaar zijn afsluitende groet niet eens meer heb waargenomen. Poulissen, Poulissen, hmm… Qua naam komt het mij wel bekend voor. Maar hoe ik ook praktiseer en nadenk, ik kan mij er verder nog geen beeld bij vormen.

Verbluffend
Door mij zoals altijd voorafgaande aan een bezoek met Google Earth te oriënteren, word ik dit keer aangenaam verrast door de lichte, zachte en zelfs bijna mediterrane uitstraling van deze winkel. Op een mooie gemiddelde warme dag in de tweede helft van juli is het dan zover en ga ik vanuit mijn Brabantse woonplaats op weg naar Roermond. Mede door het feit dat veel mensen Nederland wegens de zomervakantie al hebben verlaten, kom ik keurig voor de afgesproken tijd bij het Poulissen winkelpand aan. Zoals afgesproken bel ik zoon Johan op, die vervolgens in een oogwenk naar buiten komt en mij voorgaat naar een niet verwachte, behoorlijk ruime privé parkeergarage halverwege een aangrenzende straat. Johan blijkt een bijzonder open en vriendelijke man te zijn, die naast een duidelijke Limburgse tongval, verder ook onberispelijk in het pak zit. Tot mijn grote verbazing blijkt terwijl we zeker 50 meter terug moeten lopen, deze complete lengte helemaal bij het Poulissen winkelpand te behoren!

Johans toch al positieve inslag en gooi naar het ultieme gastheerschap, wordt zelfs nog enthousiaster wanneer hij vertelt dat ik straks nog veel meer te zien zal krijgen. Echter veel tijd om hierover na te denken krijg ik niet, want voor ik het weet zijn we één van die mooie ronde togen binnengelopen en bevinden wij ons in de centrale entree van de winkel. Ook binnen is alles mooi licht gehouden en wordt geraffineerd aangebrachte verlichting afgewisseld met veelal smetteloos witte muren, organische en natuurlijke decoratiematerialen en een mooie massieve visgraat parketvloer. Het entreedomein blijkt al snel bijna geheel te worden ingenomen door het Deense designmerk Bang & Olufsen. De hoofdreden van mijn komst blijkt dat zeer recent de complete winkel volledig onder handen is genomen en op vele facetten is vernieuwd en gerestyled. Als ik wat beter kijk blijkt dit deel echter niet het gehele B&O assortiment te bevatten?

Johan volgt mijn blik en verklaart meteen, ‘Wat je hier ziet zijn alle Bluetooth producten uit het probleemloos werkende en uit hele mooie materialen vervaardigde modelgamma. Rechts daarvan hangen en staan alle luidsprekers van dit merk en zowel deze Bluetooth producten als de luidsprekermodellen, staan allemaal speelklaar opgesteld.’ Om de daad meteen bij het woord te voegen pakt Johan zijn smartphone uit zijn jas, loopt naar een willekeurig model, drukt op een connectiviteitsknop en inderdaad komt er korte tijd later een opvallend mooi geluid uit een in dit geval radioachtig toestel. ‘Weet je waar we hier enorm trots op zijn Werner? Dat letterlijk ieder product wat hier in de winkel staat, speelklaar staat opgesteld. Het is een werkwijze die wij al vele jaren nastreven, maar tijdens deze laatste make over zijn we hier verder dan ooit in gegaan. Ook doordat we nu volop over de nieuwste streaming audio- en video toepassingen in de winkel kunnen beschikken en daar zelfs een apart pand mee hebben ingericht met o.a. Bose, Bluesound, Heos, Sonos en Loewe Gallery, kunnen wij onze klanten nog beter over facetten van deze nieuwe technologie voorlichten.’

De kunst van het vooruitdenken

Voordat we echter aan de rondleiding door het bij iedere stap groter lijkende pand beginnen, is het eerst tijd voor een lekkere kop koffie. Hierdoor krijg ik ook even wat meer tijd om alles in mij op te nemen. Wat mij daarbij vooral opvalt is dat letterlijk alles wat ik ontwaar, een bepaalde klasse uitstraalt. Van de overgang van de verschillende vloerdelen, tot de gebruikte verlichting, muurschakelaars, inrichting en wandbedekking. Alles is echt top en ook nog eens bijzonder smaakvol uitgevoerd. Wanneer Johan even later met de consumpties terugkomt, vraag ik meteen of ze soms regelmatige contacten met interieurdesigners onderhouden. Door de oprecht verbaasde blik en het bijbehorende ontkennende antwoord, stijgt mijn verbazing en vooral het ontzag voor wat deze mensen als familie gezamenlijk voor elkaar weten te krijgen meteen tot grote hoogte.

Omdat ook oprichter Gerard Poulissen inmiddels beschikbaar is, voegt deze zich aan onze tafel. De inmiddels 66-jarige Gerard met inmiddels 50 jaar werkervaring, blijkt net als zijn zoon netjes in het pak te zitten en nog steeds met heel veel plezier ‘gewoon’ iedere dag in de winkel aanwezig te zijn. Johan: ‘Dat vind ik nu zo leuk aan mijn vader. Ondanks zijn leeftijd kan hij nog steeds zo enthousiast worden bij het zien van een nieuwe ontwikkeling, nuttige toepassing of echt mooi gemaakte product(en).’ Terwijl Gerard mij vriendelijk doch indringend aankijkt zegt hij, ‘Toen ik in 1995 in dit voorste pand van start ging was ik al door mijn winkelervaring en vakkennis flink gepokt en gemazeld.'

'Maar wat nog belangrijker was, is dat ik altijd heel goed voor ogen heb gehad hoe het zou moeten worden. Dus niet alleen klanten helpen en advies geven zoals ik zelf geholpen zou willen worden, maar ook altijd twee stappen vooruit denken. Dus als iemand om dit vraagt, zou dat andere product hem waarschijnlijk ook wel kunnen helpen. Als je deze zaken daarbij ook nog eens optimaal weet te combineren, is het uiteindelijke luister- en kijkplezier voor zo’n klant nog weer groter. Ook heb je als winkel de plicht om ook qua ontwikkelingen voorop te blijven lopen. Want als je dat niet doet, is het ook niet meer mogelijk klanten optimaal van dienst te kunnen zijn.’

Uitproberen en zelf kunnen ervaren
‘Van Johan heb je denk ik al gehoord dat alles in onze winkel gebruiksgereed en werkend moet zijn. In iedere ruimte kun je dan ook letterlijk alles met elkaar vergelijken. Uiteraard adviseren en begeleiden wij onze klanten vooraf of tijdens dit proces en wanneer iemand er behoefte aan heeft, blijven wij daarbij ook aanwezig. Maar het is bij Poulissen dus ook heel goed mogelijk om grotendeels zelf je gang te gaan en dingen zelf te ontdekken. De entree met de B&O Bluetooth producten is hier een mooi voorbeeld van. Ik kan er dan ook intens van genieten als ik zie dat wat we bedenken, ook in de praktijk zo blijkt te werken.

Zo komen er mensen binnen die meteen naar dit gedeelte lopen en in no time één of meerdere apparaten aan het spelen hebben. Ook liggen en hangen er draadloze en ‘normale’ hoofdtelefoons en ook die mogen naar hartelust worden uitgeprobeerd. Wat je straks tijdens de rondleiding ook sterk zal opvallen, is dat we er naar streven dat klanten niet ongewenst worden afgeleid. Dus geen overvolle winkel met schappen die uitpuilen, maar rust en evenwicht en vooral niet te vol. Dat is ook meteen de hoofdreden waarom de winkel in die 20 jaar zo enorm is uitgedijd. We willen namelijk wel graag volledig zijn, nieuwe ontwikkelingen volgen en de consument zo optimaal mogelijk adviseren, maar de rust en ruimtelijke indruk moet ook blijven.’

Ogen tekort
Na dit gloedvolle betoog is het de hoogste tijd om samen met Johan aan de rondleiding te beginnen. Dat er nog een verdieping boven de entree is, heb ik bij binnenkomst aan de brede trap naar boven al gezien. Maar wat ik niet verwacht is dat met een druk op de knop ineens een complete wand geruisloos verdwijnt en we in een zeer fraai ingerichte home cinemaruimte terecht komen! Net als ik Johan wil vragen of Poulissen ook aan thuisautomatisering toepassingen doet, is deze vlekkeloos werkende ruimte meteen een regelrechte proeve van bekwaamheid. Want als bij toverslag gaat er een reeks verduisterende screens omlaag, gaan de gordijnen dicht, dimt de verlichting in stappen, gaat desgewenst het grote filmdoek omlaag en komt bijna geruisloos de projector uit het plafond.

Na een overtuigende ‘eigen beleving’ demonstratie, gaan we verder. Eerst op deze zelfde bovenverdieping door de ruimte met een enorm assortiment luidsprekers uit de lage- en middenprijsklasse, daarna een ruimte in klein huiskamerformaat voor de iets hogere prijsklasse luidsprekers, vervolgens een gloednieuwe hifi studio waar ook naar surround kan worden geluisterd en zo lopen we van de ene verdieping en ruimte naar de andere om de teller uiteindelijk bij maar liefst 8 (!) verschillende kijk- en luisterstudio’s te laten steken. Geen wonder dat de totale oppervlakte van Poulissen Audio Video Center maar liefst bijna de 2000 m2 aantikt! Indrukwekkend groot dus, maar je voelt je er gelukkig door de rust, de geraffineerde stijlvolle inrichting en verlichting en zeker het enorm vriendelijke en kundige personeel nooit verloren.

B&O huis

Ondanks dat Poulissen over veel merken van naam en faam beschikt, is men duidelijk trots op hun liefde voor Bang & Olufsen. Producten die niet alleen trendy en vooruitstrevend zijn, maar ook eenvoudig, logisch en probleemloos te bedienen zijn. Dat ook de beeld- en geluidskwaliteit daarbij op een hoog peil liggen spreekt dan bijna vanzelf. Door deze grote liefde voor dit Deense merk, zijn niet alleen op veel plaatsen in de 4 (!) geschakelde panden producten van deze gourmet fabrikant te vinden, maar blijkt er zelfs een heus B&O huis te zijn! Niet voor niets is Poulissen door al deze inspanningen door deze Deense firma zelfs bij de wereld top 50 van beste B&O winkels geschaald!!!

Om in het demo huis te komen steken we een half overdekte binnentuin over en komen vervolgens inderdaad terecht in een technologisch droomhuis! Zoals ik inmiddels gewend ben geraakt in deze winkel, is ook hier alles weer meteen speelklaar en ik moet zeggen dat de presentatie wederom bijzonder overtuigend is. Ondanks dat het demo huis deels van een puntdakvormige serre is voorzien en de zon inmiddels overvloedig schijnt, blijkt de mega grote B&O TV in staat het beeld nog steeds helder en qua kleuren en contrast intact te houden! Heel knap. Trouwens ook de klimaatomstandigheden in deze superwinkel worden niet aan het toeval overgelaten. Want in welke ruimte ik tijdens deze warme dagen ook kom, letterlijk overal is een aangename temperatuur door klimaatregeling aanwezig. Ook dat hoort bij de ‘Poulissen behandeling’, weet ik inmiddels.

Poulissen wil in ieder prijssegment stralen
Na de uitgebreide rondleiding komen we weer terug op de locatie waar we ook begonnen zijn en zet ik het vraaggesprek samen met Johan en Gerard weer voort. Mede door de hoge graad aan presentatie perfectie, het enorm uitgebreide assortiment en de bijna extreme mate aan klantvriendelijkheid, borrelt bij mij de opmerking omhoog dat een winkel van dit niveau gewoonweg niet alleen maar een regionale functie kan hebben. ‘Dat klopt’, zeggen beide heren met trots. ‘Onze klanten komen naast België en Duitsland, ook uit alle hoeken van ons land’. Om dit daadwerkelijk te illustreren trekt Gerard vervolgens een toetsenbord naar zich toe, opent een programma op zijn PC en vraagt mij een plaats ergens in Nederland te noemen. Zonder aarzelen zeg ik meteen Amsterdam en dat is toch even een kleine 2 uur reistijd en 175 km enkele reis vanaf Roermond. Wat ik dan zie tart iedere verbeelding, want het beeldscherm blijft maar door adresregels heen scrollen. Ook al heb ik ze niet geteld, toch schat ik dat Poulissen zonder overdrijven al dan 100 klanten alleen al in Amsterdam heeft! En zo gaat het maar door. Groningen – weer schermen vol, Enschede, Rotterdam, Den Haag, Nijmegen, het kan niet op. Tja, dat had ik toch echt niet verwacht.

Toch houdt de Poulissen successtory ook hierna nog steeds niet op. Want ook voor complete projecten zoals verbouwingen of nieuw te bouwen woningen kun je bij deze prestigieuze allround winkel terecht. Er is zelfs een personeelslid wat full time bezig is met het coördineren en sturen van al deze projecten en ook daarbij blijft het lang niet altijd in Nederland. Zelfs in Spanje of andere ver gelegen landen worden ‘gewoon’ de gevraagde projecten uitgevoerd!

Mede door de winkeluitstraling en de aanwezigheid van vele topmerken, ontstaat zo min of meer al gauw het beeld dat Poulissen vooral mikt op het hoge segment. Als door een wesp gestoken veert Gerard ineens overeind. ‘Nooit, nee echt niet! Ook al streven wij inderdaad zo veel mogelijk naar perfectie en proberen het iedere klant zo goed mogelijk naar de zin te maken, toch kun je bij ons net zo goed terecht voor mooie instap of modale spullen. We trekken er net zoveel tijd voor uit en ook klanten met een kleiner budget moeten kunnen genieten van wat wij noemen het Poulissen gevoel’ Johan vult ondertussen aan dat hun winkel daarbij ook nog over een eigen technische dienst beschikt en dat Poulissen zelfs in vergelijk met internetaanbieders maar nauwelijks duurder is. ‘Mensen denken dat al snel, maar als je dan direct vergelijkt blijkt het vaak reuze mee te vallen. En dan krijg je er bij ons ook nog het advies en de service bij!’

Uiteraard ook high-end audio
Eén ruimte heb ik in dit verhaal tot op heden bewust nog niet genoemd. Want bij binnenkomst is meteen aan de rechterkant een andere trots van Poulissen te vinden. In een bijzonder prettige ambiance met veel invallend daglicht en voorzien van grote ronde boogramen met heerlijk uitzicht over het stadsgewoel, bevindt zich namelijk de high-end audio ruimte. Wederom voorzien van rust, ruimte en een prettig klimaat, zijn hier de serieuze high-end modellen te vinden van merken als McIntosh, Accuphase, Marantz, Transrotor, Kef, Bowers & Wilkins, Sonus Faber, Monitor Audio en Dali. Als waardige afsluiting van deze gezellige en informatieve dag, draait Gerard voor mij een deel van Wellington’s Victory van componist Ludwig van Beethoven.

Het blijkt om een uiterst dynamisch militair getint stuk te gaan, compleet met massaal naderend tromgeroffel en grote dynamische climaxen. Om dit allemaal in goede banen te leiden is gekozen voor een paar Bowers & Wilkins 802 Diamond weergevers die worden aangestuurd door de krachtpatsers van het Amerikaanse McIntosch. Bekabeling komt van Audioquest en het geheel blijkt samen met de slim door enkele grote muurkunstwerken gecorrigeerde akoestiek, bijzonder goed uit de verf te komen. De 802 is nu eenmaal een groot luidsprekersysteem met veel potentie, terwijl de McIntosch trein uitstekend in staat blijkt te zijn om zelfs de luide climaxen zonder enige stress of vervorming weer te geven. En Gerard en Johan? Die zijn net zo in de wolken met dit fraaie geluid als met hun zeer bijzondere en indrukwekkend mooie winkel.

Conclusie

De afgelopen 30 jaar heb ik al vele winkels voorbij zien komen. Van discountwinkels, alles onder één dak aanbieders, videospecialisten tot uiterst gespecialiseerde high-end audio winkels. Poulissen Audio Video Center lijkt in eerste instantie een beetje bij de alles onder één dak aanbieders te horen, waarbij zelfs een eigen webshop aanwezig is. Het mooie en bijzondere is echter dat ondanks het brede en diepe aanbod, de kwaliteit er niet onder lijdt. Integendeel zelfs, want hier is nog wel echte en broodnodige vakkennis aanwezig, zijn de demonstraties professioneel en van hoog niveau en is de klant nog echt koning! Dat zelfs de prijzen nog heel redelijk tot zelfs scherp zijn, mag dan bijna een wonder heten. Ik ben in ieder geval overtuigd en begrijp nu ook waarom vele honderden uit heel Nederland en zelfs het buitenland, deze authentieke en vooruitstrevende A/V speciaalzaak letterlijk op handen dragen. Nu u nog…

Poulissen Audio Video CenterTel. 0475-335716www.poulissen.nlinfo@poulissen.nl