Showverslag: Nieuwe Marantz, Rotel en Bowers & Wilkins bij AudioExpert


Max Delissen | 26 september 2015 | Fotografie Beeldhouwers | Marantz

AudioExpert in Den Bosch was op zaterdag 19 september gastheer van een gezellig evenement, waar nieuwe apparatuur van Marantz en Rotel in combinatie met luidsprekers van Bowers & Wilkins te beluisteren en te bewonderen was. Speciale gast op het evenement was Ken Ishiwata, de markante Brand Ambassador van Marantz, die altijd goed is voor een flinke toeloop van belangstellenden.



De winkel van AudioExpert in Den Bosch is nog niet zo lang open, maar omdat in hun pand aan de Hinthamerstraat voorheen een andere hifi-winkel gevestigd was, weten klanten uit de wijde omtrek van de Brabantse hoofdstad hun weg naar de betere hifi, home cinema en televisies die er verkocht worden goed te vinden. Het is er dan ook druk als ik even mijn neus binnensteek voor ik naar De Muzerije schuin aan de overkant loop, om het evenement bij te wonen.



De modern, maar gezellig ingerichte winkel heeft een hele lage drempel. Er staat genoeg maar tegelijkertijd is er lekker veel overzicht. Geen schappen tot aan het plafond, maar toch herbergt de winkel een ruime selectie aan betere hifi-producten. Om de verkoop op zaterdag niet dwars te zitten, was voor een lokatie vlakbij gekozen. De Muzerije is een cultureel/educatief centrum dat is gevestigd in het voormalig Bisschoppelijke Paleis en het oude Paleis van Justitie, die in 1965 werden samengevoegd. Daarna stond het gebouw bekend als het Jeroen Boschhuis, naar de beroemde Bossche schilder. In 2010 werd het, na een verbouwing en renovatie van meer dan twee jaar, in zijn huidige vorm opgeleverd: gelegen rond een inmiddels overkapte en zeer gezellige binnenplaats waar de oude gevels nog te zien zijn. Er is plaats genoeg voor een evenement van deze omvang, de zalen zijn mooi ruim en sommige hebben zelfs nog de klassieke inrichting die een rijk verleden verraadt. 



Volgens Peter van Tuyl van AudioExpert hadden zich vooraf ruim tweehonderd bezoekers ingeschreven. “De ervaring leert dat die lang niet allemaal komen, maar ik zou met de helft al heel blij zijn!” Hij bleek gelijk te krijgen. Terwijl ik gedurende de dag de aanwezigen bij de demo van Ken Ishiwata bij elkaar optelde, kwam ik inderdaad net iets boven de honderd bezoekers uit. En dat is érg goed voor een lokaal dealer-evenement.



Voor elke bezoeker was er bij binnenkomst koffie met een echte Bossche Bol (van Jan de Groot, what else?) en gedurende de hele dag werd er door de dames van de Muzerije fanatiek rondgelopen met drankjes en hapjes. De Inwendige Mens werd in elk geval met de spreekwoordelijke Brabantse gastvrijheid verzorgd, maar hoe stond het met de demo’s? 

Marantz PM14SE en SA14SE

Zoals gezegd, was Ken Ishiwata van Marantz als grote publiekstrekker aanwezig. Logisch, want de letters SE in de typenummers van de apparaten staan voor Special Edition, en Marantz-liefhebbers weten wat dat betekent. Toch legde Ken het graag nog een keer uit, nadat hij aan het begin van zijn verhaal eerst een kort filmpje over de Special Edition geschiedenis van Marantz had laten zien.

Het begrip Special Edition blijkt bij Marantz gekoppeld te zijn aan een fraaie anekdote. “De eerste Special Edition,” zo vertelde hij, “kwam min of meer bij toeval tot stand. Het was ergens in de jaren ’80 dat ik in Londen bij een vergadering zat waar men vol zorgen sprak over een flinke voorraad Marantz cd-spelers die door de snelle ontwikkeling die het medium toen doormaakte opeens achterhaald was, en op de schroothoop dreigde te belanden. Ik hoorde het allemaal zo’n beetje aan en toen uiteindelijk besloten was om alles dan in hemelsnaam maar af te schrijven zei ik: ‘Nee, dat doen we niet, ik maak er een Special Edition van.’ Zo gezegd zo gedaan, ik ontwikkelde een betere schakeling, die voorheen niet binnen de geraamde ontwikkelingskosten viel, en die werd bij ruim tweeduizend apparaten ingebouwd. Daar gingen we mee op pad en binnen een mum van tijd was de hele voorraad uitverkocht. En zo ontstond het idee om met enige regelmaat een betere versie van een bestaande serie op de markt te brengen die weliswaar meer kostte, maar de consument ook een nóg betere muzikale ervaring bood. Datzelfde heb ik nu dus gedaan met onze populaire 14-serie”.




Om zijn verhaal kracht bij te zetten, draaide hij om te beginnen een aantal fragmenten van bekende en minder bekende soundtracks, waarbij hij steeds aangaf waar we als luisteraar op moesten letten. Twee stukken vielen op: een compositie van een Chinese vriend waarbij gesamplede stemmen echt boven de luidsprekers leken te zweven, en een stukje van American Beauty, waarin de muziek machtig laag door de grote ruimte rolde.




De Bowers & Wilkins CM10 S2 luidsprekers die voor deze demo zijn uitgekozen, stonden in de voor Ken Ishiwata kenmerkende ‘extreme toe-in’ opstelling en ze zetten een groot en krachtig muzikaal plaatje neer. De ruimte had eerlijk gezegd nog wel wat extra akoestische maatregelen kunnen gebruiken, maar gezien de omstandigheden was het geluid zeer indrukwekkend. Toen ik Ken na de demo een compliment gaf over de hoorbare controle die de PM14SE versterker over de luidsprekers bleek te hebben, vertrouwde hij me toe dat dat komt omdat de belangrijkste verandering van deze SE versie de voedingsbuffer is. Deze werd vrijwel rechtstreeks overgenomen uit het inmiddels legendarische jubileum-model Marantz KI Pearl



In de SA14SE sacd-speler annex netwerkstreaker is extra aandacht besteed aan het tot een absoluut minimum beperken van jitter en het buiten de deur houden van ruis en vervorming die via de voedingslijn van de USB binnenkomen. Het resultaat is typisch Marantz: muzikaal boeiend, kleurrijk en dynamisch van klank, met een groot ruimtelijk beeld maar geen overdreven nadruk op resolutie. 

Rotel RC-1590 en RB-1590

De andere noviteiten tijdens deze dealershow waren de nieuwe topmodellen uit de 15-serie van Rotel die in een kleinere ruimte bovenin het gebouw stonden opgesteld. De importeur van Rotel is al sinds jaren de B&W Group Benelux, en zij hadden ervoor gekozen om vóór het luisteren naar muziek in een korte presentatie de geschiedenis van het merk én de bijzondere eigenschappen van de nieuwe versterker-topserie te belichten.



De RC1590 voorversterker heeft een gloednieuwe en zeer hoogwaardige d/a-converter van Asahi Kasei Microdevices aan boord die naast PCM ook Native en DoP DSD signaal kan verwerken. Ook is een bluetooth aptX module ingebouwd, en is er een eigen ringkerntransformator voor zowel het analoge als het digitale deel. Deze versterker is dubbel-mono opgebouwd. De bijpassende RB-1590 eindversterker weegt meer dan 45 kilo en levert met zijn eveneens dubbele mono-opbouw en twee enorme ringkerntransformatoren en grote voedingsbuffer van speciaal in Engeland gemaakte BHC condensatoren maar liefst 2x350 watt aan 8 Ohm.

Om te laten horen hoe dat uitpakt, stond opnieuw een set Bowers & Wilkins CM10 S2 opgesteld met bekabeling van Live Cable. De set had kracht en souplesse, maar ook hier speelde de ruimte een minimaal maar desondanks hoorbaar bijrolletje. De massaal toegestormde muziekliefhebbers maalden daar echter niet om, de sfeer was opperbest en er werden ter plekke vervolgafspraken gemaakt om in de winkel van AudioExpert nog een keer opnieuw te komen luisteren. 

Succes

De deelnemende importeurs en AudioExpert keken na afloop dus met tevredenheid terug op een succesvol verlopen evenement. Ik sprak ook met een aantal bezoekers en iedereen was bijzonder in zijn (of haar) nopjes. Er was echt een gemêleerd publiek komen opdagen. Een aantal bekende gezichten die je altijd ziet op zulke shows, maar ook veel echtparen in alle leeftijdsgroepen, al dan niet met de kids erbij. Hifi leeft na een wat onrustige periode weer volop in Den Bosch, en AudioExpert heeft met dit evenement duidelijk haar plaats in de Zuid-Nederlandse hifi-branche gevestigd.