Verslag Audioshow iEar' 2015


Rob Nijman | 02 november 2015 | Fotografie Beeldhouwers

Dat Freek van Ham en zijn collega’s een prachtige hifi-zaak in Tilburg runnen, hoeven we je niet meer te vertellen. Zoveel bewijzen de vele Visits en verslagen die vanuit zijn zaak met de lezers van HiFi.nl gedeeld werden inmiddels ook wel. iEar’ Ultimate Sound and Vision is doorheen de jaren een dankbare basis voor tal van shows, evenementen en zelfs productintroducties.

Sommige plannen zijn echter groter dan de capaciteit van de speciaalzaak aan de St. Ceciliastraat. In het weekend op de grens van oktober en november zoekt het team daarom zijn heil op Landgoed De Rosep in Oisterwijk, om de succesvolle A/V 6-daagse van iEar’ – ook ieder jaar in oktober – voor de eerste maal een nog groter podium te kunnen bieden. ‘Van toegankelijke, betaalbare audio-apparatuur tot de exclusieve topproducten’, zo meldt de affiche voor de zaterdag en zondag, bedoeld voor uitgebreide demonstraties van het beste wat er op de audiomarkt verkrijgbaar is.

Nieuwe graadmeter in het najaarslandschap?
Beweren dat iEar’ er voor die eerste editie in geslaagd is een imposant deelnemersveld van importeurs en fabrikanten te verzamelen, is een understatement. Het lijstje merken is een fraaie dwarsdoorsnede van het hedendaagse aanbod, en de namen van ‘sprekers’ lezen als een who’s who van hifi-ingenieurs en graag geziene vertegenwoordigers die hun sporen in deze branche ruimschoots verdienden.

Niet toevallig is Freek van Ham de eerste die we op deze prachtige herfstzaterdag tegen het lijf lopen. Het was eerder even zoeken naar een plekje voor de auto, omdat het parkeerterrein voor de deur reeds vol was, dus het is makkelijk te raden hoe hij zich voelt. “Ik leef nog”, is de eerste reactie van iemand die duidelijk een erg drukke periode achter de rug heeft. En dan glunderend: “om tien uur zaten de eerste luisterruimtes al helemaal vol!” Een beeld dat doorheen de dag overigens niet anders is. “Je hoopt erop”, zo meldt Bas van Oosten van Bowers & Wilkins, “maar erop rekenen doe je niet.” Toch moet er nog voor het einde van de ochtend al een extra demonstratiesessie met John Dibb ingeroosterd worden om de nieuwe 800 Serie aan iedereen te kunnen introduceren. En ook die wordt beter bezocht dan het aantal stoelen toelaat.

Gastenlijst
Debet aan de uitstekende opkomst is ongetwijfeld ook het aantal bekende namen dat de demonstraties van hun merken luister bijzet, de genoemde ‘sprekers’ dit weekend. Een greep uit dat internationale lijstje? Ron Cornelius (McIntosh), John Dibb (Bowers & Wilkins), Johan Coorg (KEF), Anders Ertzeid (Hegel), Raphael Triomphe (Focal), Jochen Räke (Transrotor), Jeremy Brown (Monitor Audio), Michael Børresen (Scansonic) en Roland Hoffman (Dynaudio). Samen goed voor een fraai cluster aan hifi-merken, waar toch ook weer de nodige primeurs mee gemoeid zijn. Laten we het plattegrondje van het weekend eens aflopen.

Het Blauwe Geluid

De luisterruimte van AND Benelux (NAD, Dali, Bluesound) beschouwend zou je kunnen stellen dat de focus vooral ligt de luidsprekers van de Dali Opticon-lijn aangesloten op bronnen en versterking van de NAD Masters (en de verregaand integratie van het BluOS platform in die modellen). Er is echter vooral ook veel aandacht voor (en vraag naar) Bluesound. Ze staan aan de zijkant van de ruimte opgesteld, maar er wordt vanuit de ‘hoofddemo’ veel geswitcht naar muzikale indrukken van deze slimme streamers, weet Ronald Wagemaker (AND).

We krijgen er een indruk van de vernieuwde Bluesound Node, die in zijn tweede generatie-uitvoering behoorlijk muziek weet te maken. In de woorden van onze recente test: “Of je nu een hifiset zonder streamingmogelijkheden de 21ste eeuw wil insleuren of je tv-geluid op een slimme manier in een audiosysteem wil binnentrekken, de Bluesound Node 2 is een uitstekende keuze.”

Amerikaans geweld en Italiaanse schoonheid
In de statige luisterruimte van Audiac, waar de herfstzon door de grote ramen nieuwsgierig naar binnen tuurt, treffen we een opstelling die je bij het zien al raakt – laat staan bij het luisteren. “Wat zul je je na een showweekend hier vooral herinneren,” vraagt een enthousiaste Michael Huigen (Audiac) zich hardop af. “Dat zijn toch onder andere die KEF Muon’s, de 800-serie van B&W en deze opstelling van McIntosh?” We moeten hem gelijk geven, het Amerikaanse merk met zijn direct herkenbare kolossen-met-blauwe-lampjes weet zich altijd ongezien in de kijker te spelen. Toch zeker wanneer de opvallende verschijningen aangewend worden om een paar Amati Futura’s van Sonus Faber aan te sturen. Even blijven zitten, terwijl Ron Cornelius ‘zijn’ MC601 Mono Power Amp voorstelt, in combinatie met de eveneens nieuwe C52 single chassis transistor voorversterker.

Home Cinema in extremis
Importeur AVA heeft meer dan een aantal sprekende merken om een thuisbioscoop van formaat in te richten. Van de projectoren van Runco tot de schermen van Stewart en de stoelen van Fortress (met D-Box), ga hier maar eens zitten voor de film- en muziekselectie die uit de apparatuur van Kaleidescape voorgeschoteld wordt. Vanwege de constante drukte helaas niet echt een indruk gekregen van het home cinema-geweld. We moeten op een eerdere kennismaking vertrouwen, toen we in Brussel weggeblazen werden door een hele juiste dosering aan beeld, geluid en schuddende stoelen – afgerond met de akoestische oplossingen van de specialisten van Trinnov Audio. 

De Nieuwe 800
Verbindingswoord op de eerste iEar’ Audioshow? Drukte. In de inleiding schreven we al dat er extra sessies ingelast werden, en er moet zelfs met toegangskaartjes gewerkt worden om de aanloop behapbaar te houden. In de constant goed gevulde ruimte van Bowers & Wilkins zien we langs de muren diverse modellen die we graag mee naar huis zouden nemen, zoals 15 Serie-telgen van Rotel en topmodellen van Classé. Vandaag komen we echter vooral voor de nieuwe 800 Serie, en hier specifiek de 802D3 die ons voorgesteld wordt door John Dibb himself. “868 aanpassingen ten opzichte van de bestaande lijnen,” zo vertelt hij. Dus gaat u maar even zitten…

Een goed half uur later heeft de ingenieur uit West Yorkshire in ieder geval de meest in het oog springende veranderingen aangesproken. De vorm van de kast, voor verbetering van druk en stijfheid. Het materiaal van de conus, dat niet langer van Kevlar is. De switch van Rohacell naar eveneens andere bronmateriaal (u leest het ook allemaal in ons zeer uitgebreide verslag van het recente fabrieksbezoek). En natuurlijk de resulterende weergave. Voor het verschil met de bestaande modellen is deze ruimte niet de meest voor de hand liggende testomgeving, maar de stevige prijsverhogingen van de serie, waarin werkelijk niets onveranderd lijkt, hebben zich meer dan vertaald in stevige kwaliteitsverhogingen. Dat meent in ieder geval Werner Ero, die intensiever kennis maakte.

Platen en –spelers
Bij Acson treffen we een selectie uit de gehele range van Pro-Ject, van instap tot high-end draaitafels met alle toebehoren. Ze staan opgesteld in de gang, waar het aanschuiven is voor de luisterruimte van John Dibb. Net als in het betere segment pretparken, waar je ook in de wachtrij vermaakt wordt, kunnen we daarom in de gangen van De Rosep prima onze lol op met wat nieuwe modellen van Pro-Ject. Of even door de platenbakken van Nutters bladeren.

Smal, smaller, smalst
Een wellicht wat minder bekende naam in de hifi-wereld is Scansonic, maar daar heeft de demonstratie dit weekend ongetwijfeld weer wat verandering in gebracht. Bij Dimex, importeur van onder meer Cambridge Audio en Mass Fidelity, vinden we namelijk een paartje hele bijzondere vloerstaanders, die het bijvoeglijk naamwoord ‘slank’ nieuwe dimensie geven. Of lijken deze modellen slechts zo smal? De weergave is dat in ieder geval niet! De MB 6, die zijn oorsprong vindt in de Scandinavische ontwerptraditie, is strak, elegant en hoekig gezien vanaf de voorzijde, maar golvend en organisch gevormd als je wat afstand neemt. Mooi! (foto onder)

Deense schoonheid
Sinds ongeveer een jaar is Dynaudio Benelux in die regio ook verdeler van T+A, een mooie aanvulling op het gamma. In de luisterruimte treffen we een ‘instapmodel’ van het merk, een alleskunner uit de R-lijn die veel facetten van de zware bakbeesten uit de HV-serie in huis heeft, maar dan voor een veel aantrekkelijker prijskaartje. En dat treft, want ook het prijskaartje van de gepresenteerde luidsprekermodellen is erg prettig te noemen. Special guest bij Dynaudio is de Deen Roland Hoffman, productmanager en aanwezig om onder meer de Focus XD-serie én de Emit-lijn van het merk te presenteren.

De XD-serie is de nieuwe instap in de wereld van Dynaudio, waar later in deze maand nog wel het nodige rond te doen is (houd HiFi.nl in de gaten!). De Emit-lijn is een nieuwe instapserie met een bescheiden prijs en met eigen ontwikkelde en geproduceerde softdome tweeters, MSP woofers, aluminium voice-coils en overgedimensioneerde magneten. De serie bestaat uit twee mini-monitoren (Emit M10 /€600 per paar en de Emit M20 /€700 per paar), een vloerstaande luidspreker (Emit M30 /€1500 per paar) en een centerspeaker (Emit M15C /€525). “Bijzonder in deze prijsklasse is dat alle Emit-modellen zijn afgewerkt met een - zwarte of witte - zijdeglans lak. Alle in zijdeglans wit gelakte modellen worden geleverd met een bijpassend zilvergrijs frontdoek, de zwart gelakte modellen hebben een zwart frontdoek."

Naast de demo’s van Hoffman zijn ook Edwin Vlieger en Marc Brekelmans (Dynaudio Benelux) aanwezig om in de nodige tekst en uitleg te voorzien. Ze weten ons te verleiden voor een luistersessie met de gloednieuwe Excite X18 (primeur!), kleine monitorspeakers met een kleiner prijsje. En die moesten we toch maar eens snel naar de redactie halen… Lezen jullie mee?

Special Editions

Aandacht bij importeur D+M (oa Denon en Marantz) gaat dit weekend hoofdzakelijk uit naar de schitterende Marantz 14-Serie Special Editions, die deze maand de cover van Music Emotion sieren. In die review, spoedig ook op HiFi.nl, eindigt Max Delissen met de opmerking “Ik snap in elk geval nog steeds waarom ik al jaren een liefhebber ben van het merk”. We luisteren naar een SACD van een van Ken Ishiwata’s muzes uit de muziekwereld, en een ‘gewone’ cd-opname met filmmuziek uit de blockbuster Gladiator, en kunnen niets anders dan ons bij Max aansluiten.

Een ruimte verderop besteedt D+M ook aandacht aan de Heos-lijn van Denon. Relatief nieuw daarbij is de indrukwekkende soundbar, die ons voor de vierde keer(!) deze ochtend nog eens kennis laat maken met Hello van Adele. En het moet gezegd, het is vrij stevig wat er aan muziek aan zo’n slanke onder-de-tv-speaker kan komen. En de assisterende (draadloze) subwoofer, standaard metgezel van de Heos Home Cinema, geeft vooral diepte en weinig dreunen. Handig ook: de vertegenwoordiger van Denon speelt de muziek af met zijn telefoon, terwijl de USB-stick met bronmateriaal in een andere speaker van de opgestelde Heos-lijn gestoken zit. Prima demonstratie van multi-room, dus.

Revolutions
Importeur HNNY Benelux, om de hoek bij de interes demonstreerde gedurende het weekend veelvuldig met de Tannoy Revolution XT luidsprekers. Aansturing werd verzorgd door Creek Evolution versterkers aangevuld met de nieuwe REL Ti sublaagsystemen, waar iEar' al langer specialist in is. De Revolution XT modellen zijn in hun nieuwe uiterlijk (weliswaar met behoud van de klassieke trapezoïde vorm) voorzien van een ingenieuze dubbelreflex-gekoppelde ruimte, die het sub- en middenlaag moet optimaliseren. De geïntegreerde plint laat op doordachte wijze de lage frequenties de luisterkamer in vloeien, voor een gebalanceerd resultaat.

Om de hoek vinden we een ruimte voor Q Acoustics, het luidsprekermerk van Armour Home, dat al jaren zeer budgetvriendelijke speakers op de mark brengt. Onder meer de 3000i en Concept series worden gedemonstreerd. En ook bij Quad-raad, waar onder de bezielende leiding van Theo Wubbolts gedemonstreerd wordt met de vermaarde apparatuur van AudioLab, vinden we mooie luidsprekers: een selectie van Mission. De nieuwe 8300-set met versterker en CD-speler met D/A-converter, ook geschikt voor DSD, maken muziek op de VX-serie speakers. 

AudioQuest
In dezelfde open ruimte als waar de Heos Home Cinema zijn bombastische werk doet, treffen we ook de bekende wanden en etalages van AudioQuest, uiteraard ook aanwezig. Eigenlijk heeft het merk op een show als deze als vanzelf al ruim voldoende ambassadeurs. Onder meer bij KEF, Hegel en Marantz, waar de 14 Serie zijn werk doet op een paartje Bowers & Wilkins Nautilus 804, vinden we de kabels van de Amerikanen terug. Maar uiteraard is er bij het merk meer te beleven, waaronder natuurlijk de vorig jaar geïntroduceerde NightHawk. Aandacht vandaag is er vooral voor de gloednieuwe Jitterbug, weet Jules Withagen (The Quest Group). Iets met warme broodjes en een toonbank.

GP Acoustics
Het zal je wellicht verbazen, maar het eerste wat we zien en vooral horen in de demonstratiezaal van GP Acoustics, zijn Johan Coorg en twee als altijd swingende KEF Blades. Ok, dat is inderdaad geen verrassing – maar wel weer een welkome aanblik, want een KEF Blade is toch een instrument dat je eens gehoord moet hebben, en Coorg kan je als geen ander uitleggen waarom. Getuige het feit dat het ook hier schuifelen en op de grond zitten is, wordt die mening door de bezoekers gedeeld. En dan hebben we nog niet eens gemeld dat er ook een paar Muon MkII’s opgesteld staan.

Ook qua aansturing is het de moeite waard even te blijven hangen. Zoals de meeste lezers weten, is GP ook verdeler van Hegel, en dat levert een graag gehoorde combinatie op. Sales Manager Anders Ertzeid bewijst dat met een demo van de nieuwe H360 – een ‘gigant onder de geïntegreerde versterkers’. Met 250 watt per kanaal aan 8 ohm en een dempingsfactor van meer dan 4000 is ‘elke denkbare luidspreker met gemak aan te sturen’.

Yamaha Music

In de dubbele ruimte van Yamaha Music is het vooral MusicCast wat de klok slaat. Meer dan genoeg info over de toepassing van multiroom, wireless, streaming audio in avr’s en bijvoorbeeld minisystemen. Wat MusicCast is en kan, lees je hier – we liepen het onlangs al eerder tegen het lijf. En je leest zeer spoedig onze recensie!

Primeur uit Japan
Paul Hattink staat garant voor opvallende demonstraties, al dan niet begeleid door live muziek op gitaar. In Oisterwijk laat hij vooral de meegebrachte primeur van Accuphase spreken, een van de merken in de portefeuille van zijn importeurschap Hi.Fine (oa Accuphase, Leben en Verity). Specifieker speelt hij dit weekend met de Accuphase A-47 eindversterker, klasse A geschakeld, 2 x 45 Watt aan 8 ohm. Ook aanwezig: de C-2120 voorversterker en DP-410 cd-speler, op twee paar Verity luidsprekers, de Finn en de Leonore.

Naim that box
Een vraag die altijd opduikt bij het aanschouwen van een audiorack vol Naim-apparatuur: mooi, maar welke modellen zijn het? Naim is een van die merken die een heel eigen sound én design brengt, met streamers en versterkers die je altijd speels naar binnen weten te lokken. In Oisterwijk staat een klein bataljon van die zwarte kastjes aangesloten op onder meer een Well Tempered Lab Versalex platenspeler en twee kolossale Naim Ovator S 800 (“die trapjes hier verderop in de gang waren we niet zómaar op gisteren,” dixit Ed Verkerk van importeur Latham). Demonstraties zijn er van digitale high-end streaming oplossingen en analoog fraais vanaf de WTL draaitafel. En voor wie de warmte van de luisterruimte even teveel is, kan er in de gang (opnieuw) kennisgemaakt worden met de Mu-so

Finest German Engineering
Achter een deur met een ‘ELAC’-flyer vinden we een kleine speaker met grootste prestaties. In de prijscategorie ‘appel en een ei’ zou je absoluut niet verwachten wat de Elac Debut B5 boekenplankspeaker hier laat horen. En we zeggen wel Finest German Engineering, maar het is eigenlijk een Amerikaanse touch; Andrew Jones is op de nieuwbakken tweede R&D-afdeling van Elac in Cypress, Californië aan de slag gegaan met zijn eerste opdracht, en het resultaat is de gloednieuwe Debut-serie. Zeer warm aanbevolen om zelf eens te beluisteren.

In Oisterwijk deden we dat met aansturing van onder meer Advance Acoustic en Cocktail Audio – de X12 en X30 geïntegreerde versterkers/dacs en de X40 voorversterker/dac, allen (tevens!) inzetbaar als netwerkserver, streamer en cd-speler.

Lust voor het (anal)oog
Misschien wel de prachtigste vondst van het weekend, in ieder geval voor het zicht, doen we bij de gebundelde merken van Monitor Audio, waar David Salz van WireWorld net zijn 'masterclassje' over het nut van (goede) bekabeling afrondt. Tussen de luidsprekers van Monitor Audio, met overwegend modellen uit de Platinum-lijn, presenteert Jochen Räke van het Duitse Transrotor namelijk zijn nieuwe platenspeler: de Transrotor Max, een mooie totaaloplossing in het instapsegment. Een kant-en-klaar model dat je voor 2200 euro naar huis mag nemen. En geloof ons, dat is gezien zijn uiterlijk én prestaties geen gekke prijs.

Franse klanken
Koud twee uur in de show of Jan Lammers (Smart Audio) weet ons te melden dat hij zijn eerste paar Focal Sopra 2 weergevers al verkocht heeft. Niet mis, wat meteen ook over het geluid van deze nieuwe Focal-staanders gezegd kan worden. In de luisterruimte worden de Sopra’s gepresenteerd door Raphael Triomphe, die meteen ook een boekje opendoet over de nieuwe ophanging, het magnetisch circuit en de behuizing van de beryllium tweeters.

Aan de overzijde wordt de aandacht van bezoekers verdeeld door de home cinema-skills van de Fransen aan de tand te voelen, met onder meer twee Focal Aria 948 staanders en de Dimension Soundbar. Het zorgt voor een enigszins koddige stoelendans tussen de demonstraties door, en het maakt andermaal duidelijk hoe groot de vraag naar een zitplekje is dit weekend. Volgend jaar weer, Freek - en dan nóg groter? Wij zijn erbij!