Samsung R1 en R3 Test 't Thuis - De Winnaar


Menno Bonnema | 29 november 2015 | Fotografie Beeldhouwers | Samsung

In de serie Test ‘t Thuis is het deze keer de beurt aan Samsung. De Zuid-Koreaanse fabrikant van consumentenelektronica heeft net drie nieuwe wireless audio speakers op de markt gebracht: de R1, R3 en R5. De ronde design-speakers beschikken over 360 graden geluid. Hoe dat klinkt? Dat lieten we uitzoeken door ons thuispanel. De bevindingen van vier van hen vind je hier, vandaag de mening van winnaar Rutger.

Lees ook de bevindingen van de andere leden van het testpanel.

Samsung R1 en R3 wireless audio speakers
De R1 en R3 van Samsung staan voor een uitbreiding van de serie wireless audio speakers. De modellen met 360 graden geluid hebben een gebruiksvriendelijke tap-en-swipe interface gekregen en een compleet nieuw design. Om het gebruiksgemak nog meer te optimaliseren, is ook de wireless audio multiroom app voor smartphones, tablets én smartwatches verbeterd.

Rutger Hamelynck uit Amstelveen (en een beetje Haarlem)
Waarom Rutger mee wilde doen aan de thuistest: hij heeft net een nieuw huis gekocht in Haarlem. “Prachtig!” Maar hij maakt zich zorgen over zijn geluidsinstallatie: grotere ruimtes, hogere plafonds, houten vloeren. De akoestiek is heel anders dan in zijn huidige woning. Bovendien wil’ie zo min mogelijk kabels, waardoor wireless uiteraard een uitstekende oplossing zou zijn. Zijn ervaringen met de R1 en R3, die hij als winnaar van de thuistest ook gewoon mag houden, vind je hieronder.

Niet ieder begin is moeilijk
“Om bij het begin te beginnen: er is voor mij bijna geen groter genoegen dan nieuwe elektronica uit te pakken. Heerlijk, als vers brood. Geurend en schoon. De Samsungs zijn erg mooi ingepakt. De doos oogt chique en compact. Het drukwerk is prachtig. Het voelt mooi en duur. Dat komt ook door het flinke gewicht – zwaarder dan je zou verwachten. De R1 is duidelijk iets lichter en kleiner, maar toch ook stevig. Overigens is een groot verschil dat bij de R1 de voeding buiten de speaker in de draad zit. Bij de R3 is dat intern opgelost, dat vind ik iets mooier.

Ook wanneer ik nieuwe spullen van IKEA uitpak hoor ik bij het type mens dat direct aan de slag gaat en de handleiding pas grijpt als dat nodig is. Aangezien ik best handig ben, is dat laatste bijna nooit het geval. Bij de Samsungs ga ik ook zo te werk. Stekker in het stopcontact en kijken wat er gebeurt. Dan pas zie ik dat er geen knop op zit. Wat nu? Met mijn iPhone is de app gelukkig snel gevonden, ook al is de naam van de app wat vreemd: ‘Multiroom’.

De app is simpel en kaal ontworpen. Het lijkt makkelijk te installeren, maar ik juich iets te vroeg. Om mij nog onduidelijke reden vraagt de app tot vijf maal toe de code van mijn WiFi-netwerk. Een hele lange cijferreeks die ook na vijf keer invoeren niet went. Goed. Dan zegt de speaker met een keurige Amerikaanse damesstem dat de ‘connection’ het doet. Opluchting.”

Let's make some noise

“Kennelijk is het gelukt. Dan is het even zoeken op de app. Hoe start ik radio? Na wat ‘trial and error’ hoor ik plots keihard Radio 4. Vlak voor mijn neus. Ik schrik me rot en de touch toetsen bovenop de R3 reageren wat traag op mijn opdracht het volume te temperen. Maar dan is er ruimte voor verbazing. Wat een sound! En dat uit een zwart rolletje ter grootte van een keukenrol.

Als muzikale fijnproever ben ik er voor gaan zitten. Met een sterke klassieke voorkeur is niet elk audio apparaat goed genoeg. Vaak mis ik subtiliteit, helderheid en vooral diepte. Voor mij is de vuurproef altijd een strijkkwartet. Het maakt niet zoveel uit van wie. Als het maar goed is opgenomen.”

App- en touch talk
“De Samsung mag meteen via Spotify Schubert proberen. In de Spotify app is het Borodin kwartet met No.14 makkelijk gevonden. Wat wel een beetje gek is, is dat ik vanuit de Samsung-app moet beginnen. Ik kan niet vanuit Spotify beginnen. Bovendien wijst de Samsung app naar de Applestore en niet direct naar de Spotify-app die al is geïnstalleerd op mijn telefoon. Een beetje vreemd.

Dan de bediening. De app is na enig zoekwerk redelijk handig te bedienen. De touch knoppen bovenop de R3 zijn prachtig vormgegeven. De lichtjes zijn zacht, je voelt bijna niks en je hoort of de Samsung Speaker je begrepen heeft. Ze praten tegen je! Maar dan ook het negatieve. Er zit een gek soort vertraging in de bediening die een reguliere versterker niet heeft. Dat zal wel wennen. Ook weet ik niet precies wanneer de Samsung uit staat; ik zie het niet. Ook is niet helder, zeker in schemerlicht, welke knop je onder je vinger hebt; het is even zoeken op een ronde schijf die helemaal zwart is. Je hebt geen herkenningsteken. Het plusje en minnetje kun je wel voelen.”

Luisteren, maar dan anders
“Dan het geluid. Dat is fantastisch en verrassend. Helder. Recht voor zijn raap en hard als het gevraagd wordt. Wow. Zeker voor het luisteren van spraak zijn ze perfect. Een symfonieorkest met Bruckner op de lessenaar is wat teveel gevraagd. Het geluid loopt wat dicht en de diepe orgelpijpen verdwijnen in een donkere modder waar helderheid ver te zoeken is. Maar misschien is dat teveel gevraagd. Cello klinkt mooi. Zang perfect. Echt bijzonder.

Ook voor Radio 1 is het perfect luisteren, en daar komt het unieke echt tot zijn recht: 360 graden. Surround sound maar dan binnenstebuiten: geen vijf speakers om je heen, maar je loopt zelf om de speaker! In een drukke woonkeuken erg handig. Waar ik ook sta, ik hoor de radio.

Resumé
Een heel mooi design. Een prachtig geluid voor spraak en zang. Radio 1 en Spotify zijn prima. De afstraling rondom is amazing. Waar je ook staat, de muziek weet je te vinden. De bediening op de bovenkant is heel sophisticated, maar wel even zoeken. De app heeft even wat incubatietijd nodig, maar werkt naar behoren. Een mini-detail waar ik heel blij van werd: de haakse stekker! En dan het ruimtelijke geluid van het 360 graden-ontwerp. Het voelt alsof ik als bij een draadloze hoofdtelefoon de muziek met me meeneem, en het geluid me achtervolgt. Erg handig. Ik heb er nog lang naar zitten luisteren.”