Review Raumfeld Soundbar - Primeur


Jamie Biesemans | 24 november 2015 | Fotografie Fabrikant | Teufel

SAMENVATTING

De prijs van de Raumfeld Soundbar is forser dan andere toestellen, maar je krijgt er wel een soundbar voor met een subwoofer op hoog niveau bij. Die sub is door zijn vorm in sommige interieurs net wel of net niet makkelijk te plaatsen. De goede muzikale kwaliteiten, de meer dan bovengemiddelde prestaties bij tv-geluid, het knappe design en de gelikte app maken de Raumfeld Soundbar een aanrader. Als je budget zover reikt, zeker het overwegen waard.

PLUSPUNTEN

  • Prima app
  • Uitstekende bouwkwaliteit
  • Hoogwaardige sub
  • Hi-res audio (ALAC, WAV en FLAC tot 192 KHz, 24 bit)
  • Knappe remote
  • Zeer goede weergave van muziek

MINPUNTEN

  • Bescheiden aantal streamingdiensten
  • Extra HDMI-poort was welkom
  • Hogere prijs

Raumfeld heeft als spinoff van het Berlijnse Teufel sterke hifi-roots en richt zich sinds 2008 op multiroom-streaming. De gloednieuwe Soundbar (€ 1299,-) is de eerste uitstap richting tv-geluid door Raumfeld, al heeft moederbedrijf Teufel heel wat ervaring op dat vlak. En dat merk je.

Er zijn meteen twee dingen die opvallen aan de Raumfeld Soundbar, vergeleken met veel andere soundbars die deel uitmaken van een multiroomsysteem: het prijskaartje en de subwoofer. Met een prijs van 1.300 euro is de Soundbar ogenschijnlijk een dure vogel in het multiroom-segment, maar dat moeten we wel meteen nuanceren. De Soundbar komt namelijk met een hoogwaardige subwoofer, waar je bijvoorbeeld bij Sonos de Sub apart moet kopen. Dat drijft de prijs toch ook ver voorbij het 1.000-europunt.

In het recente dossier multiroom-soundbars, dat in FWD Magazine 59 te lezen is, krijgen we de gelegenheid om de Raumfeld Soundbar naast de andere belangrijke multiroom-soundbars te plaatsen. Zo krijgen we niet enkel een idee van zijn kwaliteiten, maar konden we die meteen in context plaatsen van de concurrentie. Een interessante oefening was dat!

Grote dozen
Bij het afleveren van de twee dozen waarin de Raumfeld Soundbar opgestuurd wordt, kreeg ik veel gezucht van de koerier te horen. De fout van de bijhorende 14-kg zware subwoofer, die totaal anders is dan de typische sub die bij een soundbar wordt geleverd. Met een lengte van bijna een meter en een breedte van 33 cm is de Raumfeld-subwoofer niet enkel spectaculair groot – maar heeft het ook een weinig conventionele vorm. Hij is tevens beter afgewerkt dan een doorsnee subwoofer, met een metalen behuizing. Raumfeld heeft duidelijk voor ogen gehouden dat deze subwoofer misschien wel ergens in de woonkamer op een zichtbare plaats een plaats zal krijgen.

Nochtans laat de bescheiden hoogte van 12 cm het toe om de subwoofer onder een zetel te schuiven. Raumfeld levert eveneens een beugel mee voor muurbevestiging. Vanwege het gewicht zal daar het betere klop- en boorwerk aan te pas komen, maar als je hem aan de muur bevestigt lijkt het wel een radiator. De subwoofer komt dus als het ware met een kant en klare vermomming. De Soundbar is beschikbaar in twee kleuren: zwart en wit. Mocht je voor de muurbevestiging gaan, dan zou ik je aanraden om voor de witte uitvoering te gaan. Dat oogt onopvallender.

De subwoofer is ongemeen krachtig: 200 watt, geleverd door drie 130 mm woofers die naar onder stralen (of tegen de muur als je voor muurplaatsing opteert). Mooi aan de subwoofer is dat hij alle aansluitingen en controls heeft zodat je ook kan gebruiken als bekabelde sub voor een hifi-versterker. Geen toeval, want het is mogelijk om de sub los te kopen, zij het enkel telefonisch en niet via de Raumfeld-website.

Op de sub vind je onder meer een faseknop en draaiknoppen voor de gevoeligheid en het instellen van een hi-passfilter. Dat zijn zaken die je meestal niet tegenkomt bij een soundbar-sub, voornamelijk omdat die instellingen af-fabriek worden vastgezet op de optimale stand voor de bijhorende soundbar. Althans, dat is de theorie, daar ik bij het testen voor het FWD-dossier merkte dat de hi-passfilter niet bij elk merk goed ingeregeld is. Maar dat is een ander verhaal.

Voor zij die nu vrezen dat de Soundbar installeren hun petje te boven zal gaan, niet gevreesd. De verbinding met de Soundbar is draadloos en de verbinding werd bij mijn tests altijd onmiddellijk automatisch gemaakt.

Behuizing en app

De Soundbar zelf is eveneens een wat groter apparaat van een meter breed dat zes drivers herbergt. Voor deze prijs verwachten we een uitstekende afwerking – en dat levert Raumfeld ook. Hij is er in het wit of zwart, met een groot deel uit metaal gemaakt. Aan de voorkant is er een aan/uit-knop en volumeregeling subtiel aangebracht.

Raumfeld heeft veel aansluitingen voorzien (optisch, HMDI, analoog, bekabelde sub), al hadden we wel graag een extra HDMI-poort voor een decoder of Blu-rayspeler gezien. Maar goed, de HMDI-verbinding ondersteunt ARC, dus je kan die bijkomende bron rechtstreeks op de tv aansluiten en het geluid toch uit de Soundbar laten komen.

Ik opteerde om de Soundbar draadloos met het netwerk te verbinden, wat inhield dat ik achteraan een knopje indrukte en op de iPad wat handelingen stelde. Een bekabelde aansluiting kan ook, maar via WiFi was het probleemloos op een minuut geklaard.

Bij de Soundbar wordt een heel knappe remote geleverd, gemaakt uit een blok aluminium. Ik greep er vaker naar dan verwacht, omdat de Raumfeld-app je niet een manier geeft om snel van ingang te wisselen. De remote wel. Hopelijk komt er in een latere app-update een snelkoppeling zouden je bijvoorbeeld de nachtmodus met een druk op de knop kan inschakelen.

Nieuwe app
Raumfeld heeft zijn softwareteam danig uitgebreid en dat merk je aan de Raumfeld-app. Het is niet immens veranderd, maar toch wel afgeborsteld en stabieler geworden. Met name het toevoegen van nieuwe Raumfeld-toestellen gaat nu vlot. Ook het regelen van volumes en koppelen van zones is op een tablet nu eenvoudiger. Raumfeld voorziet voor smartphones en tablets een aanpaste interface. Op mijn iPad is de app gemakkelijk te bedienen en valt het op dat er wel wat aandacht voor detail is geweest. Zo wordt voor het overzicht van artiesten automatisch een foto van de desbetreffende band opgehaald.

Via de app heb je toegang tot Tidal, TuneIn en Napster, en de Soundbar is ook Spotify Connect-compatibel. Daarnaast heb je de optie om eigen muziekbestanden af te spelen. Die kunnen op een NAS staan of op USB-opslag. De verbinding met een gedeelde schijf is snel gelegd en je hebt de optie om een connectie te maken via DLNA maar ook SMB. Dat laatste is bijvoorbeeld nuttig als je muziek wil afspelen die op een harde schijf van een pc of Mac staat.

USB-opslag is eveneens interessant, maar als je regelmatig een USB-stick met muziek wil verbinden met de Soundbar zou ik je aanraden om een klein USB-verlengkabel aan te schaffen. De USB-poort achteraan de Soundbar is wat moeilijk bereikbaar en dat is zeker zo als je hem op een muur monteert. Welke lokale bron je ook gebruikt, een pluspunt is dat je hi-resaudio kan aanleveren.

Helaas is het (nog) niet mogelijk om een HDMI-bron te streamen naar een andere Raumfeld-speaker. Hopelijk komt die mogelijkheid er wel, want dit kan wel bij heel wat concurrenten. De functie heb je bijvoorbeeld nodig om het geluid van een voetbalmatch elders in het huis te laten horen. Als je dat nooit van plan bent, zal je het wellicht niet missen.

Muziek en conclusie

Vanwege de hifi-roots van Raumfeld opteer ik eerst wat muziek te beluisteren. De Soundbar kenmerkt zich meteen door een zeer volle klank, mede dankzij de prima ondersteuning door de subwoofer. Maar de soundbar zelf zet stereo-muziek ook zeer goed neer.  Luisterend naar ‘Think Tank’ van Blur ben ik zowel onder de indruk van de zwoele, bezwerende baslijn als de stem van Albarn. Ook alle kleine geluiden, zoals het tikken van de hihat komen goed naar voren.

Bij sommige tracks, zoals ‘Obstacle 1’ van Interpol, vond ik de Stereo-instelling wel wat te donker. ‘Arena’ toont nochtans aan dat het wel wat helderder kan. Ik vond het ook de betere setting bij het beluisteren van Mahlers Symfonie No.9 in D, gebracht door de Seoul Philharmonic Orchestra. De Soundbar toonde zich bij dit stuk heel ruimtelijker en mooier om naar te luisteren dan de meeste soundbars die ik al gehoord heb.

Tijd voor wat films! Het racegeweld van ‘Rush’, over de epische rivaliteit tussen Nicki Lauda en James Hunt, brengt de Soundbar best meeslepend. De F1-wagens scheuren echt door de hoeken en bij de snelle wisseling van camerastandpunten volgt het geluid perfect. Ook hier klinkt in mijn testruimte de Arena-setting net iets beter dan ‘Theatre’. Als Liam Neeson de strijd aangaat met de Albanese maffia in ‘Taken’, komt de Soundbar tot leven bij het vuurgevecht rond 50 minuten. Kogels worden met de nodige baboem-effect afgevuurd en bij de achtervolging daarna wordt het dankzij die prima subwoofer echt spannender. Gierende banden, de occasionele aanrijding tussen voertuigen, met de opwindende soundtrack er onder; de presentatie van het geheel is goed. Je wordt niet omhuld door geluid – geen echt 5.1-surround dus – maar de geluidsband van de film komt als een muur op je af. En dat is ook best fijn, zeker voor een soundbar. Tegelijkertijd presenteert de Soundbar de dialogen helder en centraal, dus het is niet alsof alle nadruk ligt op effecten en het laag om indruk te maken. 

Conclusie
De prijs van de Raumfeld Soundbar is forser dan andere toestellen, maar je krijgt er wel een soundbar voor met een subwoofer op hoog niveau bij. Die sub is door zijn vorm in sommige interieurs net wel of net niet makkelijk te plaatsen. De goede muzikale kwaliteiten, de meer dan bovengemiddelde prestaties bij tv-geluid, het knappe design en de gelikte app maken de Raumfeld Soundbar een aanrader. Als je budget zover reikt, zeker het overwegen waard.