Alles over Sonos Trueplay


Jamie Biesemans | 24 augustus 2016 | Sonos
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 24 augustus 2016

SAMENVATTING

Trueplay voegt wat ons betreft een flinke scheut innovatie toe aan de multiroommarkt. Het biedt in een aantal gevallen echt een reële verbetering in de klank, ook aan je bestaande speakers. Gegeven dat Trueplay gratis is en werkt op alle PLAY-speakers die Sonos ooit bouwde, is dat toch een heel mooi cadeau van het merk.

Tegelijkertijd met de lancering van de nieuwe PLAY:5, bracht Sonos een belangrijke software-update voor al zijn speakers uit. De nieuwe app introduceerde Trueplay, een functie die de klank van een Sonos-speaker aanpast aan de kamer waarin het staat.

Het is normaal dat er eind vorig jaar heel wat aandacht naar de nieuwe PLAY:5 speaker is gegaan. Het nieuwe design en de combinatie van betere speakers en versterkers resulteerde in een uitstekende luidspreker. In de marge van die lancering werd weliswaar ook gesproken over Trueplay een nieuwe functie die Sonos introduceert en die er voor zorgt dat hun speakers goed klinken. Waar ze ook staan in een ruimte.

Gratis upgrade
Maar wat een beetje naar de achtergrond verdween, was het feit dat Trueplay er niet enkel voor de nieuwe PLAY 5:-speaker is. De softwarefunctie verschijnt voor alle PLAY-speakers. Dus ook de PLAY:1, PLAY:3 en de vorige PLAY:5. En ja, Trueplay kan je inschakelen op speakers die je reeds in je bezit hebt. Het is gewoon deel van de nieuwe software die aangebracht wordt als je de Sonos-app update. Het komt niet vaak voor dat je lang na aankoop van een product toch plots een grote upgrade aangeboden krijgt die het geluid danig verbetert. En dat gratis en voor niets. Het is in de audiowereld nochtans niet onbekend dat eigenaars van hifispullen bij bepaalde merken moeten bijbetalen om een nieuwe functie te activeren... Het is niet de regel, maar komt toch vaker voor dan je denkt. Mooi dus dat het bij Sonos wél kan.

De klank is anders
Je kent het fenomeen misschien: op een show of in de winkel hoor je een speaker die fantastisch klinkt. Het geluid is zo goed dat je ter plekke de luidspreker aanschaft en meeneemt naar huis. Even aansluiten, wat muziek kiezen op Play drukken en dan... hoor je iets totaal anders. Of toch iets dat veel minder indruk maakt. Wellicht is de oorzaak van dit verschil te zoeken bij de akoestiek van de
kamer. Als je een demonstratie van een speaker meemaakt, dan gebeurt dat meestal in een ruimte die op z’n minst is aangepast om hinderlijke bijgeluiden en reflecties te verminderen. De betere audiozaak zal je plaats laten nemen in een heuse luisterkamer die op akoestisch vlak voor een aardig som geld onder handen is genomen. Dat is nuttig, want zo kan je een speaker inderdaad echt op zijn eigen kwaliteiten beoordelen. Maar dan neem je hem mee naar huis en plaats je de speaker in jouw woonkamer – en die heeft helemaal geen uitgekiende akoestiek. Het klinkt onvermijdelijk anders. Dan kan een beetje afwijkend zijn maar ook dramatisch verschillend.

Het is moeilijk om er een cijfer op te kleven, maar volgens sommige schattingen is de kamerakoestiek verantwoordelijk voor circa 50 procent van het uiteindelijke geluid. Bassen die wolliger klinken, hoge tonen die scherper overkomen, een hollere klank... Het zijn allemaal zaken die veroorzaakt kunnen worden door de eigenschappen van een ruimte. In het bijzonder reflecties bedreigen een goede
geluidskwaliteit.


Sonos Trueplay - In de praktijk

Tijd om te compenseren
Het doel van Trueplay is zo goed mogelijk die ‘kameref-fecten’ te identificeren en ze te compenseren. Dat compenseren is mogelijk omdat de Sonos-speakers geen domme luidsprekers zijn, maar apparaten met heel wat hightech aan boord. De theorie gaat als volgt: je hebt de klank van de speaker (S) die samen met de kamereffecten (K) de klank vormt die je oren bereikt (O). Of anders gesteld, S+K=O. Maar K is ongewenst, want eigenlijk gaat het hier om vervorming. De oplossing is de klank van de speaker zo aan te passen dat het proactief de kamereffecten tegenwerkt. Om het mathematisch uit te drukken: je krijgt dan S+(-K)+K=S=O. Wat de speaker uitstuurt, hoor je. De Sonos-speakers kunnen dat omdat ze digital sound processing bevatten die de luidsprekers in de PLAY-speakers heel gericht kunnen aansturen.



Eenvoud in de praktijk
Klinkt dat allemaal bijzonder ingewikkeld? Nou, dat is het ook. Gelukkig hoef je als muziekliefhebber je helemaal niet te verdiepen in algoritmes die kamereffecten wegwerken. Dat hebben de ingenieurs van Sonos reeds voor je gedaan. In de praktijk is Trueplay toepassen bijzonder eenvoudig. Het is een klus dat per speaker een minuut of twee in beslag neemt. Wat zeker niet teveel is, want het
resultaat is er meestal wel naar. Een eerste stap is zorgen dat je beschikt over de nieuwste versie van de Sonos-app. De app zal automatisch alle verbonden Sonos-apparaten een vernieuwde firmware cadeaudoen. Op dit punt ben je er helemaal klaar voor. Of toch 
bijna... Je moet namelijk Trueplay instellen via een mobiel toestel van Apple. Dit is een eenmalig procedure, dus als je geen iPhone of iPad bezit kan je best een lenen van een vriend of familielid. Na het instellen, kan je gewoon verder met je Android-telefoon of –tablet. Het Apple-apparaat mag terug naar zijn eigenaar.




Waarom enkel Apple?
Voor Trueplay moet er een ‘meting’ worden gemaakt van de kamer waarin de speaker staat. Heel complex is dat niet: de speaker speelt 45 seconden lang een testgeluid af en via de microfoon van je smartphone wordt het geluid opgevangen. Hier wringt het schoentje. Ook microfoons hebben hun karakteristieken die het opgenomen geluid beïnvloeden. De microfoons in smartphones hebben nu eenmaal bepaalde eigenschappen waar Trueplay rekening mee moet houden.

Maar er stelt zich een probleem: er zijn veel smartphone modellen op de wereld. Meer dan je denk zelfs, want bij veel Android-telefoons zijn er op wereldvlak meerdere versies van hetzelfde model. Op papier lijkt er bijvoorbeeld maar één Samsung Galaxy S5 te zijn, in realiteit kan die telefoon net andere hardware hebben in Europa dan in de V.S. Sommige populaire apparaten worden ook in verschillende loten gemaakt, bij verschillende fabrieken, en soms aangepast aan wensen van operatoren. Ook daardoor kan er wel eens verschillende hardware (zoals een microfoon) opduiken. Bij Apple is er heel wat minder variatie. De ene iPhone 6 is heel gelijkwaardig aan de iPhone 6 van twee maanden later en een continent verder. Vandaar dat Sonos in eerste instantie enkel een Trueplay-
meting met een iPhone of iPad toelaat.

Misschien dat in een latere fase bepaalde populaire Android-toestellen ook inzetbaar zullen zijn voor een Trueplay-meting, aldus
Sonos. Tot dan kan de meting enkel met een van onderstaande Apple-apparaten, met iOS7 of later geïnstalleerd worden:
• iPhone 4s of later
• iPad Mini 1,2,3,4
• iPad Air 1 en 2
• iPad 2,3,4
• iPod touch (5e generatie of later)
 
 

 

Sonos Trueplay - Stappenplan

Het vraagt niet heel veel werk om een Trueplay-meting uit te voeren. Via een eenvoudige stappenplan word je door het proces geleid. Sonos houdt de drempel heel laag, onder meer door je een filmpje aan te bieden met uitleg over Trueplay. Onderweg krijg je ook grafisch de zaken goed uitgelegd.



Om het stappenplan te starten, open je op een iOS-toestel de Sonos-app. Selecteer dan in de app ‘Instellingen’. Je vindt deze optie onder het lijstje met alle streamingdien-sten, aan de linkerzijde. Kies dan ‘Instellingen kamer’. Het zal je meteen opvallen dat er naast bepaalde kamers een rood bolletje staat. Dit zijn de speakers waar nog geen Trueplay-meting is uitgevoerd. Vroeg in het stappenplan moet je op een rode ‘Tuning Starten’-knop drukken. Je krijgt dan wat advies over de plaatsing van de speaker en over hoe je het Apple-toestel moet vasthouden. Zeker bij een iPad kan je namelijk per ongeluk de microfoon afdekken, en dan is die meting ook niet echt veel waard.

De eerste keer dat je een Trueplay-meting uitvoert, zal je verplicht naar een instructievideo moeten kijken. Het duurt maar 50 seconden en is de moeite waard, omdat je zo goed zit hoe je straks met je mobiel toestel door de kamer moet struinen. Tijdens het afspelen van de testtoon moet je door de kamer lopen, terwijl je de smart-phone of tablet heen en weer zwaait. Op papier klinkt dat misschien wat gek, in realiteit voel je je ook wat dwaas, maar op deze manier kan de software wél een uitgebreide meting maken van de reflecties in de kamer. Wellicht de meest voorkomende beginnersfout is dat je te snel zwaait tijdens het meten, iets dat afgestraft wordt met een fout-boodschap. Je mag dan opnieuw aan de meting beginnen.

Resultaten
Na de meting moet de Sonos-app nog even de gegevens verwerken, waarna een Trueplay-filter gecreëerd wordt voor de speaker. Of Trueplay een immense impact op de klank heeft, hangt er sterk vanaf. De Sonos-app zal je meteen vertellen of er een grote verbetering mogelijk is of niet. Bij mijn tests doorheen een huis met een vijftal Sonos-ruimtes, kreeg ik inderdaad in mijn thuiskantoor (waar al wat demping en dergelijke aanwezig is) de boodschap dat Trueplay geen verschil zou maken op een PLAY:1.

Bij wijze van experiment herhaalde ik de meting, maar legde ik een doek over de PLAY:1. Dit om te simuleren dat je de speaker achter een gordijn zou plaatsen. Zonder Trueplay laten de gevolgen zich snel raden: de PLAY:1 is opeens heel dof. Het klinkt precies zoals je zou verwachten als je een dikke doek over een speaker legt. Tijd om te tunen! Na een paar pogingen om te meten (er mag echt niet te veel omgevingslawaai zijn!), geeft de Sonos-app dat Trueplay nu wel significante aanpassingen kan maken.

 


Het resultaat is eigenlijk wel verbluffend, vooral als je A/B-schakelt tussen Trueplay en Trueplay uitgeschakeld. Je kan niet stellen dat het doek helemaal geneutraliseerd is, maar toch voor een heel hoge percentage. Het is een experiment, maar het is een goede indicatie van de kracht van de functie.

Tijd om even een oudere speaker een Trueplay-behandeling te geven. In een kamer met een PLAY:3 was de impact immens: de naar mijn gevoel te doffe PLAY:3 werd opeens een speaker die heel wat meer detail naar voren bracht en nu ook wel wat ‘booming’ bassen. Ik was van plan om deze speaker te vervangen door een PLAY:1, maar die ‘sale’ is Sonos nu helaas kwijt.

Conclusie 
Trueplay voegt wat ons betreft een flinke scheut innovatie toe aan de multiroommarkt. Het biedt in een aantal gevallen echt een reële verbetering in de klank, ook aan je bestaande speakers. Gegeven dat Trueplay gratis is en werkt op alle PLAY-speakers die Sonos ooit bouwde, is dat toch een heel mooi cadeau van het merk.

5 dingen die je moet weten:
1. Als je een speaker verplaatst naar een andere ruimte, moet je de Trueplay-meting opnieuw uitvoeren.
2. Je kan altijd per speaker Trueplay in- en uitschakelen, om zo het verschil te horen.
3. Trueplay werkt eveneens met stereoparen. Je moet eerst de speakers als een paar koppelen, daarna de meting uitvoeren.
4. Trueplay werkt (momenteel) niet met de Connect, Amp of PLAYBAR.
5. Het moet echt stil zijn als je de Trueplay-meting uitvoert.