Cisco 8455 DVB HD PVR televisie decoder/recorder


René van Es | 24 december 2008 | Fotografie René van Es | Cisco-Linksys

De merknaam Cisco koppel ik ogenblikkelijk aan apparatuur voor computernetwerken. De hele dag werk ik met Cisco oplossingen, want wij beschouwen Cisco als één van de beste en meest betrouwbare leveranciers voor componenten in grote computernetwerken. Toen ik de naam Cisco ineens tegenkwam in verband met het Ziggo-aanbod van televisie en radiokanalen, was de nieuwsgierigheid groot. Al lange tijd ben ik gebruiker van Standaard Definition en High Definition ontvangers aan mijn plasma- en LCD-televisie en ik heb ervaring met HD recorders. De combinatie van beide, ondergebracht in één enkele doos, lijkt me ideaal. Of het dat is, of hoe de Cisco zich verhoudt tot andere merken decoders, leest u hier.

Cisco is sterk in het kopen van technologie. Wat je zelf niet hebt, haal je elders. De 8455DVB ontvanger is eigenlijk een product van Scientific Atlanta. Dat staat keurig op de sticker aan de onderkant van het apparaat.

De 8455DVB is door Ziggo uitgekozen als Hard Disk Persoonlijke Video Recorder, tevens geschikt voor interactieve televisie en video-on-demand, bruikbaar in ca 90% van het oude Casema verzorgingsgebied. Die laatste functies zijn overigens niet meegenomen in de test, omdat het benodigde video-on-demand abonnement ontbreekt. Bovendien heb ik nog geen retourgeschikte versterker/splitter Ziggo aansluiting. Waar de 8455DVB het meest voor zal worden gebruikt (zonder genoemde noodzakelijke aanpassing), is het ontvangen van televisie- en radiokanalen, het opnemen van programma’s en de mogelijkheid, gemiste fragmenten terug te spoelen. Daarvoor hebben we hem ingezet, op drie verschillende locaties, waarmee we de beschikking kregen over vijf verschillende televisietoestellen.

De 8455DVB is in staat High Definition beelden, zoals uitgezonden door sommige omroepen en doorgegeven via het Ziggo netwerk, te ontvangen en te decoderen. De HD functie is beschikbaar via een HDMI uitgang. Die is (afhankelijk van het gebruikte toestel) instelbaar op een resolutie van 576p, 720p of 1080i. Er is een Component uitgang; helaas gaat die niet verder dan de standaardresolutie van 576p. Naast Component en HDMI zijn er twee Scart aansluitingen, audio links/rechts, optisch digitaal uit en antenne in/uit. De antennebus heeft speling, wat een goed contact in de weg kan staan. Een ethernet bus, een USB bus en een poort genaamd “Multi TV” zijn nog inactief. In de ontvanger zit een 160 Gigabyte harde schijf, waarmee zowel SD als HD programma’s kunnen worden opgeslagen. 80 uur opnametijd is beschikbaar voor SD beeld of 20 uur voor HD beeld.

Blader door de brochure:

Wat opvalt

Een DVD-speler of –schrijver ontbreekt. Opgenomen programma’s kunt u daarom niet 1-op-1 overzetten naar DVD, wat met een DVD HD recorder wel kan. Het kastje meet 36 x 26 x 7 cm en wordt redelijk warm tijdens gebruik. Het stroomverbruik is 25 Watt in bedrijf en 20 Watt stand-by. De perforatie aan de zijkant, onderkant en bovenop is beslist geen overbodige luxe. Opbergen in een dicht meubel raad ik niet aan. Op de voorkant van het toestel is een aantal toetsen beschikbaar voor de basisbediening. De volledige functies zijn beschikbaar via een meegeleverde afstandbediening. Twee dingen vallen op: de aan/uit knop is erg helder verlicht, beetje vervelend bij film kijken via projectie en de smart card steekt onbeschermd een stukje uit de voorkant. De display is netjes, informatief en op een behoorlijke afstand leesbaar.

Om de 8455DVB te proberen, konden we beschikken over een Philips 42” plasma TV, een Thomson 30” LCD, een Philips 15” 4:3 LCD, een Philips Ambilight LCD en tenslotte een Sony 40” LCD. Daarnaast kon ik de opnamekwaliteit afzetten tegen een Pioneer en een Philips recorder, beide met ingebouwde harde schijf. Die laatste zijn helaas niet in staat HD programma’s op te nemen in de oorspronkelijke resolutie. Iets dat de 8455DVB wel kan. Wat decoders betreft, waren Samsung HD en SD decoders beschikbaar en kennen we de resultaten uit het recente verleden met Panasonic SD decoders. Gezorgd is voor goede HDMI, Scart en Component kabels. Op alle televisies kregen we vergelijkbare beeld- en geluidresultaten, wat tot een generiek praktijkoordeel leidt.

Praktijk

Het eerste dat nodig is, zodra de 8455DVB is aangesloten, is het volgen van de installatie. Bij mij ontbrak een handleiding (die zit normaal wel in de doos). Dat was geen probleem, de installatie is eenvoudig en werkt grotendeels automatisch. Als de 8455DVB daarna wordt uitgezet door de netstekker uit de wandcontactdoos te trekken en vervolgens weer wordt aangezet, duurt het een lange tijd voordat het bootproces is doorlopen. Van stand-by naar “aan” duurt een paar seconden. De menustructuur is heel overzichtelijk en prima te volgen. Daar hoeft de handleiding nooit meer aan te pas te komen. Volgens een collega is de menustructuur vergelijkbaar met die van een Sony Playstation 3. De afstandbediening schept geen verwarring. Lastig is de centrale cirkel waarbij “pijltje omhoog/omlaag” door iedereen werd verward met “menu” en “terug”. Het went, maar we bleven ons vaak vergissen in de toetsen.

De 8455DVB reageert traag op commando’s. Trager dan bijvoorbeeld een Samsung HD ontvanger en veel trager dan de TV zelf. In eerste instantie denk je dat de Cisco het commando niet heeft ontvangen. Je went er op den duur wel aan. Het oproepen van functies is erg eenvoudig. Dat is mede te danken aan de menustructuur, maar eveneens aan de fraaie Elektronische Programma Gids, die zowel horizontaal als verticaal weergegeven kan worden. Opnemen is met de EPG een fluitje van een cent. Wat ik hogelijk waardeer, is dat de EPG-informatie met de opname wordt weggeschreven, net als overige info zoals beeldformaat, SD/HD, tijd, enzovoort. Door te bladeren door de opnames kom je dat allemaal weer tegen. Mijn Pioneer doet dat niet, mijn oude Philips al helemaal niet.

De HD opname is nauwelijks te onderscheiden van een live uitzending. Met SD is dat uiteraard net zo. Je ziet enig verschil als je de live uitzending kijkt, pauzeert en daarna afspeelt van de disk. Gelooft u mij, de variatie in kwaliteit van de uitzending is vele malen groter dan deze nuances. Functies zoals zoeken in de opname of heen er weer spoelen gaan erg makkelijk, waarbij je de doorspoelsnelheid zelf in vijf stappen kunt bepalen. Wie graag het beeld helemaal vult, terwijl de zender 4:3 weergeeft of randen laat zien, kan het beeld uitrekken. Dat gaat wel gepaard met enige onscherpte en vervorming. Van 4:3 kunt u naar 14:9 en 16:9. De stand 14:9 is een uitstekend compromis tussen zwarte randen of te ver uitgerekt. Deze instelling in het HDMI menugedeelte werkt door op de Component uitgang.

Tot zover waren we allemaal best tevreden, toen gingen we er echt voor zitten en kwamen er wat kritiekpunten, die voornamelijk betrekking hadden op ons eerste exemplaar; mogelijk een preproductie model (na onderzoek door de Cisco TD kwam een defect aan het licht). De 8455DVB heeft een continu draaiende harde schijf, omdat hij meeloopt met de uitzending. Fijn als je een fragment even snel terug wilt zien. Alleen, dat draaien maakt geluid. Ongeveer net zo veel als een normale harddisk-recorder. Na een klacht hierover kregen we de beschikking over een vers exemplaar van de 8455DVB, die nagenoeg geluidloos bleek. De disk was op twee meter afstand niet meer hoorbaar.

Het tweede exemplaar

Als je gaat opnemen, neemt de 8455DVB zowel de live TV op, als het ingestelde programma. Daarvoor heeft hij twee tuners aan boord. Ons tweede exemplaar bracht met opnemen problemen in het Ziggo-netwerk aan het licht. Op veel zenders deed de 8455DVB het wel, op NED 1/2/3 en de RTL’s niet. Live tv pauzeren eindigde in “geen enkele reactie van de decoder”, of in een foutmelding. Ziggo geeft daarover een kort bericht op hun site (begin december 2008). Geheel onterecht verweten we het eerst de 8455DVB. Dan de beeldkwaliteit zelf. Op de Philips Ambilight was het verschil tussen digitaal via een Samsung SD decoder, aangesloten met Scart kabel, of digitaal via Cisco met HDMI kabel, met de eerste Cisco maar klein. Pas met HD beelden schoot de kwaliteit van de Cisco omhoog. Overigens het beste op de instelling 720p. Vergeleken met de Samsung HD decoders bleef de Cisco iets achter. Zowel met SD als met HD uitzendingen. Op de Sony televisie was duidelijk te zien dat de Cisco helderder kleuren geeft, met een neiging naar teveel rood. Bij bewegende beelden moest de Cisco eveneens zijn meerdere erkennen in de Samsung. Soms artefacten en vegende beelden. Deze constatering geldt voornamelijk voor LCD.

Daarna probeerden we het tweede exemplaar. Bij het instellen van de HDMI-resolutie met het tweede exemplaar, wint de Philips plasma fors aan scherpte op 1080i. Mijn eigen Samsung decoder geeft helaas alleen stabiel beeld op 576p op de Philips plasma, tekortkoming van Samsung. Dat maakt de Cisco met voorsprong op 1080i de grote winnaar. Veel televisies scalen beter dan decoders, zoals mijn Philips plasma met de Samsung decoder, daarom wil je zelf de resoluties kiezen. De tweede Cisco decoder werkt in dat opzicht voorbeeldig. Met de plasma liet ik met plezier de Cisco het beeld converteren van Standaard Definitie naar 1080i. Een beetje jammer is, dat scaling niet werkt op de Component uitgang. Te constateren valt, dat de tweede decoder een veel beter beeld geeft dan het preproductie exemplaar. Hoe langer ik kon kijken naar het beeld uit de 8455DVB, des te meer ging ik het apparaat waarderen.

Over de geluidskwaliteit van de 8455DVB valt weinig te zeggen. Het eindresultaat wordt grotendeels bepaald door de luidsprekers in de platte schermen. Wie beter wil, kan de optische uitgang van de decoder gebruiken en die aansluiten op een home cinema receiver. Dat we geen van allen opmerkingen hadden over het geluid geeft aan, dat het niet beter of slechter is dan met andere decoders. Één van ons klaagde, dat het spijtig is dat Cisco niet kiest voor een behuizing met een standaard 42 cm formaat, zodat de decoder beter past bij overige componenten als een surround receiver. Dat laatste vind ik vallen onder “zoveel hoofden, zoveel zinnen”, maar toch heeft hij een punt. Het zou ook de koeling in de kast ten goede komen.

Resultaat

De Cisco 8455DVB is een zeer handig apparaat, dat zich uitstekend laat bedienen. Geen ingewikkelde toetscombinaties, duidelijke informatie op het scherm, veel programma-informatie blijft behouden, omdat het wordt weggeschreven op de harde schijf. Denk in dat verband aan EPG, type uitzending enzovoort. Bovendien worden HD beelden in HD formaat opgenomen. Externe recorders voor kabeltelevisie doen dat niet. De afstandbediening is even wennen. Als je niet te dikke vingers hebt, gaat het op den duur helemaal goed. Beslist te prijzen is de mooie menustructuur, de wijze van EPG presenteren en de mogelijkheden om het beeld uit te vullen. Wie zijn recorder uitgerust wil zien met een DVD speler/brander, heeft aan de Cisco 8455DVB mogelijk niet genoeg. Wie daar niet om maalt, kan meer dan uitstekend uit de voeten.

Dat de beeldkwaliteit met de eerste decoder achterbleef ten opzichte van een ander merk HD ontvanger, ook met HDMI of Component uitgang, was te wijten aan een defect in het preproductie-exemplaar. Met spanning werd daarom gewacht op een vervangend exemplaar, dat veel beter presteerde. Prima beeld op 720p of 1080i, minstens zo goed als andere HD decoders, ik denk zelfs beter. Uiteraard is dat een subjectieve waarneming, die wel in overeenstemming is met de ervaring van een Hifi.nl-collega, die de Cisco dagelijks gebruikt, en net als ik zeer te spreken is over de beeldkwaliteit en het bedieningsgemak. Pauzeren van live uitzendingen is een uitkomst, of even terugspoelen om de actie in beeld nog een keer te zien. Wil je het programma bewaren op hard disk: fluitje van een cent. Als Ziggo nog even de laatste rimpels gladstrijkt in hun netwerk, wil je de Cisco 8455DVB niet meer kwijt. Zelfs als je nooit interactieve televisie of video-on-demand gaat gebruiken, kun je echt heel veel plezier beleven aan de Cisco box.

Prijzen en informatie:

Winkelprijs Cisco 8455DVB 399.- euro
Zie voor actuele prijzen van abonnementen de website van Ziggo