Dali Epicon in Amsterdam


Redactie HiFi.nl | 06 februari 2012 | Fotografie PHOTO40 | DALI

De eerste week van februari is voor veel merken in de hifi-branche een bijzondere week, aangezien de ISE één van de belangrijkste evenementen van het jaar genoemd kan worden. Zo ook voor het Deense Dali, dat én met een stand in de RAI vertegenwoordigd was, én op de eerste avond van het Integrated Systems Europe-event in een nabijgelegen hotel de Epicon 6 voor de eerste maal in Europa aan de hifi-pers presenteerde.

Als klap op de vuurpijl konden liefhebbers op woensdag en donderdagavond respectievelijk ook nog bij RAF in Amsterdam en Hilversum terecht voor twee extra presentaties van Lars Worre, de algemeen directeur van het merk, die ook dinsdag de introductie grotendeels op zich nam. Een spannende week dus voor Dali, en ook voor importeur AND Benelux die in ons taalgebied het merk onder zijn hoede neemt.

De Epicon voor het eerst in Amsterdam, dinsdag 31 januari (PHOTO40)

Met de introductie van de Epicon 6 luidspreker wordt de eerste stap gezet voor de opvolging van Dali’s Euphonia serie. Het was met deze serie dat Dali`s kenmerkende Hybride tweeter, een combinatie van dome en ribbon drivers, zijn debuut maakte. Het is daarom vanzelfsprekend dat deze technologie, in nog geraffineerder vorm, is terug te vinden in de Epicon 6.

“We doen het niet vaak, een speciaal persevenement beleggen,” zo zei Cas Oostvogel van AND voorafgaand aan de persbijeenkomst. “Natuurlijk is het zo dat wij zowat alle nieuwe producten van onze merken die geïntroduceerd worden bijzonder vinden. Tegelijkertijd beseffen we ook dat dit ook geldt voor alle fabrikanten en onze collega importeurs, met als gevolg dat er een overvloed is aan persevenementen die het een journalist moeilijk maken om een selectie te maken van wat wel en niet interessant is.” Toch vroeg de Epicon in de ogen van zowel Dali als AND om een aparte bijeenkomst.

(PHOTO40)

Met de introductie van de nieuwe Dali Epicon 6 luidspreker zijn de fabrikant en de importeur namelijk van mening een product te hebben ontwikkeld waarbij nadere uitleg gerechtvaardigd is. Laten we eerst nog eens kort terugblikken op de Consumer Electronics Show. daar kwamen we de Epicon voor het eerst tegen. En in de verslaggeving van die introductie kwam het al naar voren, de belangrijkste innovatie in de nieuwe speaker: het magneetmateriaal. Een vernieuwing die bestaat uit samengeperst magnetisch poeder, waardoor een veel krachtigere substantie verkregen wordt. Het blijkt ook de belangrijkste insteek van de presentie van Lars Worre te zijn.

Natuurkundige innovaties...

In Amsterdam dinsdagavond bestaat de bijeenkomst uit die presentatie, en een selectie tracks voor een eerste luisterindruk. De samenkomst in een warme hotelkamer (en later het restaurant) van het Holiday Inn hotel nabij de RAI blijkt een zeer welkome afwisseling van een dagje haasten in de hallen van de ISE.

Lars Worre steekt een technisch maar duidelijk verhaal af (PHOTO40)

In alle opzichten is de Dali Epicon 6 op het eerste gezicht een traditionele luidspreker, zo luidt de introductie van AND. Maar, behalve de op zichzelf al innoverende Hybride tweeter technologie en bijvoorbeeld houtfiber conussen, komt daar met de magneetinnovatie een belangrijke vernieuwing bij. De bij Dali in-huis gefabriceerde woofers moeten een maatstaf zetten in precisie, snelheid en dynamiek. Lars wijdt er uitgebreid over uit, in een presentatie van ruim een half uur, die ondanks de toch wel erg technische insteek en het feit dat er een lange dag aan vooraf ging, weet te boeien.

Wat de Epicon onderscheidt van andere luidsprekers, zo vertelt hij, en wat de speaker daarmee uniek maakt, is te vinden “in an area not visible on the outside”, namelijk de magneet van de driver. De monoloog die volgt, verhaalt over het Linear Magnet Drive System, ontwikkeld en gefabriceerd in Denemarken. De Epicon 6 is daarmee niet alleen een verfijning van bestaande technieken, maar herbergt ook nieuwe know-how. Deze innovatie brengt een aanzienlijke reductie in vervorming in het algemeen, en met name de vervorming die inherent is bij conventionele woofersystemen. Vervorming die ontstaat doordat de driver niet ‘ideaal’ kan bewegen, te wijten aan twee natuurkundige verschijnselen in het ijzer van een magneet.

Tijdens de luistersessie wijst Lars aan wat de beste opstelling is (PHOTO40)

Zonder hier ook al te technisch te worden, zijn die verschijnselen respectievelijk eddy currents (“a pretty evil one”, aldus Lars, die de hogere frequenties van een spoel tegen gaan) en hysteresis losses (verliezen die optreden als je de polariteit van een magneet aanpast; bij hogere frequentie nemen ook deze verliezen toe). Beide verschijnselen hebben dus voornamelijk invloed op hoge frequenties, zeer relevant bij de levendigheid van muziek (snelle veranderingen, onvoorspelbaar gedrag, etc).

Een proefzakje SMC (PHOTO40)

Wat de innovatie in de Epicon ‘simpel gezegd’ inhoudt, is een nieuwe samenstelling van de magneet in samenwerking met een nabij Dali gelegen bedrijf (Sintex, dochteronderneming van Grundfos), dat het goedje SMC (soft magnetic materials) heeft ontwikkeld. Dankzij deze SMC `ingrediënten` in de magneet worden beide ongewenste verschijnselen significant tegen gegaan, is waar het eigenlijk op neerkomt. Een belangrijke stap in het nastreven van de perfecte weergave, zo is de conclusie van Dali.

De innovatie blijft in eigen huis, enkel onderdelen zoals de kast worden in China uitbesteed

..en het muzikale resultaat

Dat er een stap gezet is richting een betere weergave, daar lijkt het verzamelde publiek na de gevarieerde luisterindruk die volgt wel mee in te stemmen. Tijdens de –overigens netjes in het inleidende praatje van Cas aangekondigde- stoelendans, probeert iedereen in ieder geval vanaf de sweet spot midden vooraan het beste van deze speakers mee te krijgen. De luidsprekers, die aangestuurd werden door de NAD M2, klinken snel en speels. Meest opvallend wellicht is dat het geluid doorheen de verschillende genres muziek (er wordt gedemonstreerd met klassieke piano, gitaar van onder meer Paul Simon, snellere muziek van niet nader te noemen mixers) bovenal zeer los klinkt. Met een heel ruimtelijk beeld en een enorme controle vanuit de versterker.

Als bron werden prototypes van de NAD M50 transport/streamer met M52 als harde schijf opslag ingezet. Ook werd er een laptop gebruikt die een asynchrone USB naar SPDIF converter aanstuurde, en tenslotte een ‘ouderwets’ CD/SACD transport M5. Overigens is AND Benelux vooralsnog de enige importeur die over de nieuwe prototypes beschikt, die in de loop van dit kalenderjaar beschikbaar worden. Maar goed, de focus van de avond lag uiteraard bij de Epicon. We kunnen eigenlijk iedereen aanraden deze nieuwe speaker zelf ook eens te beluisteren. Na de presentaties van RAF de afgelopen week vind je de Epicon 6, die negenduizend euro per paar gaat kosten, bijvoorbeeld ook op de Audio Show Studio Alkmaar, die over twee weken weer in het AZ-stadion te vinden is.

De stand op de ISE (PHOTO40)

Om het verhaal compleet te maken, liepen we woensdag in de RAI overigens nog eens terug naar het driedaagse Amsterdamse hoofdkwartier van Dali, waar de Epicon ook een plaatsje heeft gekregen. Rond de stand, die een beetje doet denken aan een paviljoen, staan rondom enkele van de nieuwere lijnen opgesteld, zoals de Fazon Serie (met de bekende F5 en de Fazon satellietspeakers), terwijl er binnen een luisterruimte is ingericht om onder meer met die prijswinnende staanders demonstraties te kunnen verzorgen. 

(klikbaar voor groter formaat)