AudioQuest ontrafelt computeraudio


Redactie HiFi.nl | 01 april 2012 | AudioQuest

AudioQuest heeft onlangs een brochure uitgebracht om iTunes en computer audio te ontrafelen. Deze brochure is zo uitgebreid dat we in dit artikel het belangrijkste hebben uitgelicht, en voor het hele stuk graag naar de brochure verwijzen.

Je vindt de volledige brochure onderaan iedere pagina. Simpel gesteld is computer audio het afspelen van digitale muziekbestanden vanaf een computer of een ander systeem dat gebaseerd is op een harde schijf. Dit kan zo eenvoudig zijn als het afspelen van digitale muziekbestanden op een draagbare speler, maar kan ook met een home-entertainment systeem waarin een DAC is opgenomen. In deze nieuwe wereld van iPods, computers en harde schijven gelden nog steeds veel van de bekende regels die gelden voor alle hifi toepassingen om een maximaal resultaat te behalen. Topkwaliteit audio is mogelijk in de wereld van digitale muziekbestanden, maar het is niet vanzelfsprekend.

De huidige staat van Computer Audio
Om je digitale muziekbibliotheek op een eenvoudige manier naar je home entertainment systeem te leiden heb je enkel een HDMI kabel, een optische digitale kabel of een analoge minijack naar stereo cinchplug nodig. Maar je kunt ook gebruik maken van een op je home entertainment systeem aangesloten set-top box waar je de digitale bestanden uit je muziekbibliotheek naartoe ‘streamt’.

Maar de eerste stap is om te bepalen hoe je de computer aan je audio-systeem wil gaan koppelen.

Hoe te koppelen?

Koppelen kan op de volgende manieren:

Analoog: Deze manier van aansluiten laat je gebruik maken van de in de computer aanwezige digitaal naar analoog omzetter (DAC). Maar de DAC in de computer is vaak van inferieure kwaliteit. De aanschaf van een betere geluidskaart met stereo-cinch aansluitingen is een manier om de geluidskwaliteit te verbeteren.

S/PDIF: (Sony/Philips Digital InterFace.) De S/PDIF kabel kent maar één richting (uni-directioneel) waarin de verschillende soorten digitale bestandsformaten getransporteerd kunnen worden. Bij een S/PDIF signaaloverdracht wordt de klokfrequentie uit het digitale audio datapakket gehaald middels een PLL (Phase-Locked Loop) receiver, waarbij er jitter (tijdsfouten) kan ontstaan. Maar er bestaan een aantal ingenieuze systemen die jitter kunnen corrigeren. De geluidskwaliteit kan echt hoogwaardig zijn.

HDMI/mini display port: Met HDMI is signaaloverdracht in twee richtingen mogelijk (bi-directioneel). Maar ook HDMI is gevoelig voor jitter, wat hoogwaardige weergave van muziek in de weg staat. Andere audio-bestandsformaten zijn binnen de specificaties van HDMI optioneel.

USB: Met USB is signaaloverdracht in twee richtingen mogelijk (bi-directioneel) en is door de keuze tussen a-synchrone en adaptieve signaaloverdracht uitermate geschikt voor het transport van audiosignalen.

FireWire: Voor het afspelen van digitale muziekbestanden biedt FireWire veel potentieel. Ook deze standaard kan namelijk data a-synchroon of adaptief transporteren.

Audio over Ethernet: AoE is speciaal ontwikkeld voor hoogwaardige muziekweergave met een lage latency (tijdverschil tussen schrijven en lezen) en heeft veel te bieden op het vlak van lage jitter en hoge geluidskwaliteit. Audio over ethernet kan geweldig klinken, maar sommige merken vereisen specifieke producten om het geheel met elkaar te kunnen laten communiceren, waardoor er toch weer een soort ‘gesloten systeem’ ontstaat.

Wi-Fi Streaming: Zoals de naam al aangeeft zijn er bij Wi-Fi (wireless fidelity) geen kabels nodig om digitale muziekbestanden tussen computers en home entertainment apparatuur te transporteren. Wel zijn er een paar beperkingen op het gebied van audio-kwaliteit en bestandsgrootte.

DLNA (Digital Living Network Alliance): DLNA distribueert digitale mediabestanden van computers en media servers over ethernet of Wi-Fi naar een veelvoud aan consumentenelektronica met ingebouwde DLNA Client software. Zowel de Server als de Client moet geschikt zijn voor DLNA om bestanden te kunnen delen.

Neem de leiding in handen
Ongeacht het type aansluiting dat het beste bij jouw behoeftes past, zijn moderne mobiele apparaten die voorzien zijn van Apple OS of Android een geweldige en sexy manier om je computer audio te bedienen. Door gebruik te maken van een tablet pc als de iPad neemt het bedieningscomfort dusdanig toe dat je zult merken dat je daardoor vaker én op meer plaatsen in huis naar muziek gaat luisteren. 

Opslag en Back-up van je muziekbestanden

De klankmatige voordelen van hoge resolutie muziekbestanden die verliesvrij (lossless) en ongecomprimeerd zijn opgeslagen zijn wezenlijk en substantieel. Gelukkig zijn harde schijven de afgelopen jaren steeds  goedkoper geworden voor eenieder die zich wil trakteren op hoge kwaliteit muziekbestanden, die dan wel echte ruimteverslinders zijn.

Bij het kiezen van de juiste verbindingsmethode voor je harde schijf zijn er een aantal valkuilen die je eenvoudig kunt vermijden. Een van de meest voorkomende fouten is het gebruiken van een USB verbinding tussen pc en externe harde schijf en daarbij tegelijkertijd een USB aansluiting te gebruiken voor het decoderen van de audio. Dit veroorzaakt een probleem dat bekend staat als een ‘Synchronous Conflict’. Door je externe harde schijf aan te sluiten met een FireWire, eSATA of - als je een NAS gebruikt - ethernet verbinding voorkom je dit probleem.

Alles is belangrijk
Zoals bij ieder audiosysteem is alles belangrijk als je op zoek bent naar de best mogelijk geluidskwaliteit. Of je nu gebruik maakt van een externe USB/FireWire DAC of een AV-receiver, de kwaliteit van de gebruikte DAC is essentieel. Naast de gebruikte voorversterker, eindversterker en luidsprekers is de kwaliteit van de gebruikte bekabeling binnen een computer audio systeem net zo belangrijk als in een analoog systeem. De analoge interconnects die je externe DAC verbinden met de versterker doen er toe, net zoals de AC netsnoeren die je computer audio systeem verbinden met het stroomnetwerk. De computer zelf doet er ook toe.

Aan de slag met Computer Audio 
Nu je bewapend bent met essentiële Computer Audio kennis ben je klaar om van start te gaan. Maar nog belangrijker, geniet en ontdek nieuwe muziek, of herontdek de muziek die je reeds bezit.