Beeldmaand: bijzondere bioscopen


Redactie HiFi.nl | 08 mei 2012

Het is Meimaand Beeldmaand bij HiFi.nl en als je aan beeld denkt, dan denk je ook al snel aan bioscopen. Naar de bios gaan is een geliefd uitje sinds de 19e eeuw, en daarom zijn er ook al een heel wat bijzondere bioscopen in de wereld te bekennen. HiFi.nl zette in een subjectief top vijfje een aantal speciale locaties voor je op een rijtje. 

Neem bijvoorbeeld de Colosseum Kino in Oslo. Een bioscoop met de ronde vorm van een Colosseum is sowieso gaaf. Het feit dat in het oude Rome ook in een cirkel naar – wel iets andere – schouwspellen gekeken werd, maakt deze bioscoop al bijzonder. Maar wat deze bios nog unieker maakt, is het feit dat het theater in Oslo de grootste THX-bioscoop ter wereld is.

De THX normering is door Star Wars-regisseur George Lucas in het leven geroepen omdat hij een standaard wilde vastleggen voor de geluidsweergave bij bioscoopfilms. Tot dan toe week het geluid in de verschillende bioscopen vaak sterk af van het gewenste geluid. THX staat dus garant voor goede geluidskwaliteit. Tegenwoordig zijn er ook producten met het THX-keurmerk voor thuis, zoals deze Teufel speakerbar. 

Lees hier alles over de Meimaand Beeldmaand. 

Rooftop Cinema Melbourne

De naam zegt het al, deze bioscoop bevindt zich bovenop het dak van een hoog gebouw in Melbourne, Australië. Compleet met strandstoeltjes is dit de zonnigste bioscoop die we konden vinden. De bios is zo populair dat er nu al een tweede Rooftop Cinema is geopend, ditmaal in Perth.

De Rooftop Cinema heeft buiten een unieke opstelling ook een unieke locatie; bovenop een gebouw in hartje Melbourne. Geen idee hoe de filmbeleving van -bijvoorbeeld- een Hitchcock klassieker verloopt als je middenin een stromende regenbui zit, maar gezien de stad kun je er vanuit gaan dat het hier doorgaans zeer aangenaam loungen is, als je onder de sterrenhemel en middenin in de skyline van een metropool onderuit gezakt geniet van het aanbod van oude en nieuwe films. 

Lees hier alles over de Meimaand Beeldmaand.

Gaumont Opéra

Een klassieker hoort natuurlijk ook in het rijtje thuis. Deze bioscoop in Parijs is gebouwd op de plek waar eerst het beroemde Vaudeville Theatre lag, en werd geopend in 1927. Ten tijde va de opening was de naam nog Paramount Theatre en bood de bios plaats aan 1920 mensen. In de jaren `70 werd het theater opgesplitst in zeven zalen. In 2007 werd de bios gerenoveerd en overgenomen door Gaumont Pathe; vanaf toen kreeg het de naam Gaumont Opéra-Paramount Opéra. In 2008 was de renovatie klaar en nu heet de bioscoop Gaumont Opéra.

Lees hier alles over de Meimaand Beeldmaand. 

Cinespia Los Angeles

Van romantisch naar, ahum, zeg maar gerust..eng. De Cinespia bioscoop in Los Angeles voegt een extra dimensie toe aan je thriller of horrorfilm. Je zou het niet zeggen als je naar de foto kijkt, maar deze openluchtbioscoop is gevestigd op een voormalig kerkhof… Cinespia is in LA Magazine wel eens opgedoken in een toplijstje van Things To Do in L.A., en werd in L.A. Weekly geroemd om de bijzondere ervaring.

De Cinespia Film Screening op het Hollywood Forever Cemetery (ook bekend als ‘I see movies with dead people’, voor fans van The Sixth Sense) startte in 2002 met een handjevol filmfans die zich op de begraafplaats verzamelden voor eens een nieuwe bioservaring, in is uitgegroeid tot een paar duizend bezoekers per week die zich in de zomermaanden tussen de graven begeven om spannende klassiekers uit het midden van de vorige eeuw te bekijken.

Overigens is het niet zomaar een begraafplaats, maar een kerkhof waar Hollywood’s finest begraven liggen. De kans is dus aanwezig dat auteurs, regisseurs of de cast & crew van de bewuste film die je er bezoekt recht onder je te rusten liggen.. Scared yet? 

Lees hier alles over de Meimaand Beeldmaand. 

Bowers & Wilkins Seoul

Waarom liggen al die te gekke bioscopen zo ver weg? Het spijt ons, maar ook voor deze moet je heel wat uurtjes vliegen. De superbioscoop van Bowers & Wilkins in Seoul is werkelijk imposant te noemen: een bioscoopzaal op de elfde verdieping, met 32 luxe zetels én catering. En natuurlijk – zoals je mag verwachten – super geluid.

Voor dat geluid werd gekozen voor de CT 800-serie van Bowers & Wilkins, waarbij de complete samenstelling misschien wel het beste omschreven kan worden als het droomlijstje van iedere film- en muziekliefhebber met een oor voor goed geluid. Voorkanalen: links, rechts en center full-range CT8 LR speakers, ieder gekoppeld aan twee CT8 SW subwoofers.

Je kunt hier overigens uitgebreid over de specificaties lezen, maar het komt in ieder geval op het volgende neer: het complete lage frequentie conus volume (in ruimtelijk oppervlak) van de left, right en center speakers en de subwoofers komt overeen met 43 paar B&W PM1 speakers… Meer weten over deze bijzondere bios? We schreven er al over in dit artikel.



Lees hier alles over de Meimaand Beeldmaand.