Sonneteer/Penaudio


Rene Smit | 30 december 2003 | Sonneteer

Sonneteer
Met geen Pen(Audio) te beschrijven

Na ongeduldig een aantal weken wachten is het dan eindelijk zover dat Gerhard Rinsma van Accentus Audio de voor review bestemde Sonneteer apparatuur komt afleveren. Afgesproken was de vernieuwde Campion versterker en de Byron cd-speler te bespreken. Echter bij aflevering vraagt Gerhard of ik er bezwaar tegen heb ook een set Penaudio Charisma speakers te beluisteren. Een merk waarvan Accentus Audio sinds kort importeur is. Gezien de bescheiden afmetingen van de kartonnen doos zeg ik zonder de speakers te bekijken ja. Dit moeten speakers zijn die gemakkelijk een plaatsje op mijn Target TR60 stands kunnen vinden. Als Gerhard vertrokken is neem ik na de Sonneteer apparaten op een veilige plek te hebben gezet (aflevering vond plaats op mijn werkadres) de doos met de Penaudio speakers mee naar mijn kantoor. Er blijken twee schitterende mini monitor luidsprekers in te zitten. Een blik op de meegeleverde prijslijst leert dat deze speakers het niet misselijke bedrag van 3100, - euro per paar moet kosten. U begrijpt dat deze combinatie van prijs, fysieke afmetingen en afwerking voor hooggespannen verwachtingen zorgde.

Sonneteer en Penaudio

Gerhard heeft zijn zaken strak georganiseerd want naast de apparatuur krijg ik tevens een fraaie persbrochure met daarin een stukje over de filosofie van de merken, folders, prijslijsten en reviews van diverse producten. Ook krijg ik een fotomap en een cd-rom met daarop dezelfde foto’s in digitale uitvoering. Duidelijk is dat er met zorg en toewijding gewerkt wordt aan de verkoop van de producten. Sonneteer is een in Engeland gevestigde producent van audioapparatuur met een bescheiden assortiment. Sonneteer is opgericht in 1994 door 2 elektronica studenten die zelf veel muziek luisterden en ook actief muziek maakten. Na enige jaren ervaring te hebben opgedaan met het vervaardigen van professionele audioapparatuur en opnemen van muziek besloten beide heren een versterker voor hifiliefhebbers op de markt te brengen en zo ontstond de firma Sonneteer.

Naast de voor review beschikbaar gestelde Campion maakt Sonneteer nog de Alabaster en de al eerder door hifi.nl geteste digitale Bronte versterker. Ook maken ze een Bronte cd speler en Dryden DA-converter. Voor de analoogliefhebber is er dan ook nog de Sedley phonoversterker. Een bescheiden maar uitgewogen assortiment. De Campion versterker is verkrijgbaar in zwart of zilver en beschikt over vijf lijningangen en één lijnuitgang. Eventueel is zonder meerprijs één van de ingangen te voorzien van een phonovoorversterker. De versterker levert volgens opgave 2x30 watt aan 8ohm en dit vermogen verdubbelt bij 4 ohm wat duidt op een ruime voeding. Het gewicht dat de versterker op de schaal brengt is 9 kilo. De Byron cd-speler is volgens opgave voorzien van een 18 bit Delta/Sigma dac. Naast de normale analoge cinch aansluitingen van goede kwaliteit is de Byron cd-speler ook voorzien van een digitale coaxiale en een optische S/PDIF uitgang. Naar de verdere technische opzet kunnen we slechts raden omdat hierover geen mededelingen worden gedaan.

Penaudio Ltd. is een kleine luidsprekerfabriek gevestigd in Finland en opgericht door Sami Penttilä een jonge ambitieuze ontwerper. Voor meer informatie kun je op de internetsite www.accentus.nl kijken met daarop links naar zowel Penaudio alsook Sonneteer. De Charisma speaker is een kleine monitor luidspreker met afmetingen van 140x240x285mm. Inderdaad de speaker is dieper dan dat hij/zij hoog is en dat laat de speakers bij vooraanzicht dan ook bijna wegvallen. De kasten zijn uitgerust met een 20mm. softdome tweeter en een 120mm. speciaal behandelde papierconus woofer. Aan de achterzijde bevindt zich een kleine basreflexpoort en één paar zware WBT aansluitingen voor de luidsprekerkabels. Noemenswaardig is nog Penaudio alle filtercomponenten zoals spoelen en condensatoren zelf ontwikkeld. De afwerking is plywood fineer in een lichte kleur en ziet er in mijn ogen gelikt uit zeker wanneer de speaker gecombineerd wordt met de eigen dedicated stands van metaal. Genoeg over de techniek, laten we snel gaan aansluiten en luisteren.
 
Aansluiten

Om niet volledig de weg kwijt te raken besluit ik te beginnen met het aansluiten van de Penaudio Charisma speakers. De redelijk uitgebreide duidelijke handleiding, weliswaar Engelstalig maar goed te begrijpen, geeft precies aan hoe men de speakers het liefst geplaatst ziet om tot optimale prestaties te komen. Helaas kan dat hier in de normale woonsituatie niet maar heb ik de mogelijkheid tijdens luistersessies dusdanig met de speakers en stands te schuiven dat aan de gevraagde voorwaarden voldaan kan worden. Penaudio zegt dat de speakers vrij in de ruimte opgesteld dienen te worden met een minimale afstand tot de achterwand van 80 centimeter, gemeten vanaf de conus van de tweeter. Ook dienen de speakers fors ingedraaid te worden zodat de denkbeeldige lijnen getrokken vanaf de tweeters zich net voor de luisteraar kruisen. De afstand tussen beiden speakers bedraagt in mijn luistersituatie 230 centimeter en door de luisterstoel te verschuiven is elke gewenste afstand naar de luisteraar tussen 2 en 3 meter te realiseren.

Met de fraaie single-wire WBT connectoren worden Cable Talk speakerkabels aangesloten op mijn Naim Nap90 eindversterker, de tweede Naim eindversterker wordt tijdelijk op non actief gezet. Op advies van Gerhard zijn de eerste luisterindrukken opgedaan zonder mijn Klipsch KSW10 subwoofer maar hierover later meer. Als bron dienen de door VanMedevoort gemodificeerde Philips DVD963Sa cd/dvd/sacdspeler al dan niet in combinatie met de M-Audio Superdac 2496 en een Clearaudio Champion draaitafel. In een later stadium is eerst de Sonneteer Byron cd-speler met een Siltech ST48G3 interlink aangesloten op de Naim voorversterker en nog later werd de Naim versterkerset vervangen door de vernieuwde uitvoering van de Sonneteer Campion geïntegreerde versterker. In het luistergedeelte zal ik ook deze opbouw aanhouden zodat duidelijk wordt wat voor verschillen de diverse componenten teweeg brengen.

Sonneteer/Penaudio

Luisteren

Met de subwoofer uit en schuif de speakers met enige voorzichtigheid op de volgens de handleiding geadviseerde positie. De eerste indrukken bij het beluisteren van diverse cd’s en lp’s zijn tweeledig. Diverse zaken vallen direct op, zo vind ik persoonlijk de weergave wat kaal en met te weinig laag maar is er ook een forse toename in ruimtelijkheid en detaillering waar te nemen ten opzichte mijn eigen Spendor S3 mini monitoren. De totale impact van de Dead Can Dance track “Yulonga” is weliswaar afgenomen door het wat kale laag maar daar in tegen lijken de percussie instrumenten zoals de maracas en shaker in de ruimte te zweven, echt volledig los in de ruimte. Ook zijn de korrels die als inhoud van de maracas dienst doen nu individueel te volgen waar het beluisterd via de Spendor speakers nog een “brei” was.

Een doodgewone cd van Marco Borsato wordt opeens een volledig nieuwe ervaring. In de intro van de track “Het water” van de cd “De Waarheid” zijn diverse percussie instrumenten te horen. Zowel de plaatsing van de instrumenten als ook de klankkleur is met sprongen vooruit gegaan. Duidelijk is te horen dat de bongo’s verder achter in de ruimte staan en dat deze met de hand bespeeld worden. Het tikken met de vlakke hand op de vellen van de bongo’s heb ik nog nooit zo in mijn eigen luisterruimte kunnen horen. Ook een verzamelaar van Rob de Nijs laat nooit eerder gehoorde details horen. Dat normale niet audiofiele cd’s al dusdanig indruk kunnen maken had ik vooraf ook niet kunnen denken maar is wel erg leuk.

Madonna’s “Isla Bonita” bevestigt wederom de al eerder opgedane indrukken, het gepresenteerde beeld is breed, diep en uitzonderlijk transparant. Ondanks het door Gerhard gegeven advies zonder subwoofer te draaien besluit ik aan het eind van de avond toch eens te proberen of de Klipsch subwoofer in te passen is in de set. Na diverse instellingen geprobeerd te hebben blijkt een instelling op 70hz. en de faseschakelaar op normaal toch wel degelijk een toevoeging te geven. De weer te geven stemmen krijgen net dat beetje extra body en ook de ruimtelijkheid neemt nog fractioneel toe. Als bonus loopt uiteraard ook het laag dieper door.
 
Na ongeveer een week of anderhalf wordt het tijd om de Sonneteer cd-speler erbij te gaan halen. Door de beperkte ruimte in mijn audiorack moet de draaitafel tijdelijk wijken om plaats te bieden aan de Sonneteer Byron cd-speler. Geplaatst op Master Base plaatjes en analoog aangesloten met Siltech ST48 op de Naim voorversterker mag hij zijn kunsten gaan vertonen. Alleen al bouwtechnisch is deze speler van een andere orde dan mijn eigen Philips DVD963Sa. Een stevige kast met een dik aluminium front is wel even iets anders dan de dunne kast van de Philips. Geheel onlogisch is dit uiteraard niet wanneer je bedenkt dat de Philips in standaard uitvoering onder de 500, - euro blijft en de Sonneteer Byron 1640, - euro op moet brengen.

Ook aan de vormgeving is meer aandacht besteed. Hoewel altijd een kwestie van smaak, persoonlijk kan ik de vormgeving wel waarderen. Nadeel van het spiegelende gedeelte van het front is de wat slechte afleesbaarheid van de functie aanduidingen onder de bedieningstoetsen omdat tekentjes heel klein en dun afgedrukt op het front staan. Het display aan de rechterkant van de speler is te dimmen en eventueel ook uitschakelbaar. Prettig en rustgevend bij luisteren in een wat minder verlichte omgeving. Slechts een klein blauw puntje in de display brandt ten teken dat de speler in gebruik is. Ook de cd lade, weliswaar van kunstof, is duidelijk steviger dan de dunne kwetsbare tray van de Philips. Allemaal kleine dingen die bij elkaar al een gedeelte van het prijsverschil verklaren. Voor het beluisteren van normale cd’s wordt de Philips alleen gebruikt als loopwerk en zorgt een M-Audio Superdac 2496 voor de omzetting van digitaal naar analoog signaal. Kabel en dac meetellend komt de set dan op ongeveer 1400, - euro en is qua prijs niet ver meer verwijderd van de Sonneteer Byron cd-speler.

Wederom luisterend naar de eerder genoemde cd’s laat direct horen wat de toegevoegde waarde is van de Byron in de set. De trommels in “Yulonga” lopen dieper door in het laag, de ruimtelijkheid neemt verder toe en ook de korreltjes in de maracas zijn nog beter te volgen. De track “Bier is bitter” van Rob de Nijs is een lied waarin verteld wordt over de gebeurtenissen die met subtiele geluidjes onderstreept worden. Eén daarvan is een zin over het bonkend hart van de barjuffrouw, beluisterd via de Sonneteer hoor ik plotseling een duidelijk bonkend hart weergegeven uit de Klipsch subwoofer. Een detail dat mij nooit eerder opgevallen is bij het beluisteren via de Philips. In combinatie met de Naim versterker set ontstaat een combo, dat zorgt voor een uiterst muzikaal geheel. Er is een ongekende veelheid aan detail, rust en ruimtelijkheid zonder dat het zo voor Naim kenmerkende hoge pace and rhythm gehalte uit het oog verloren wordt. Elke keer wanneer ik naar de set luister draai ik meer cd’s dan vooraf gepland en wordt telkens geknibbeld aan de nachtrust. Duidelijk is dat de normale red book cd standaard zo slecht nog niet is en met een betere cd-speler nog steeds een verbetering van de weergavekwaliteit mogelijk is.

Sonneteer/Penaudio

De Sonneteer Campion

Als laatste komt de vernieuwde Sonneteer Campion in de set en gaat Naim tijdelijk aan de kant. Door omstandigheden is de tijd om naar de versterker te luisteren helaas wat aan de korte kant en zal ik in deze recensie dan ook volstaan met wat algemene indrukken. De bouw van de versterker straalt een zelfde soliditeit en uniformiteit uit als de cd-speler zodat een fraai ogende set ontstaat die in weinig huiskamers zal misstaan. De versterker staan in de prijslijst voor 1330, - euro en valt daarmee ook prijstechnisch goed te combineren met de cd-speler.

Het door mij gewaardeerde Naim geluid blijft in grote lijnen in tact, het geheel klinkt wat ronder en rustiger dan ik gewend ben en ook de laagweergave is een fractie minder strak. Logisch wanneer je bedenkt dat Penaudio speakers eerst via een losse voor en eindversterker en een extra voorversterker voeding werden aangestuurd waarbij de totale versterkerprijs op nagenoeg het dubbele ligt van de Sonneteer. De meeste luisteraars zullen waarschijnlijk het Sonneteer geluid prefereren boven de Naim sound dat erg uitgesproken is en de luisteraar echt met de haren bij de muziek sleept. De Sonneteer is rustiger en luistermoeheid zal waarschijnlijk pas na heel lang luisteren optreden. Op het gebied van 3 dimensionaliteit en stereobeeld presteert de Campion uitstekend, er wordt een mooi breed en diep stereobeeld gepresenteerd en ook de detaillering is prima in orde. Geen moment heb ik de indruk een grote stap terug gedaan te hebben in weergavekwaliteit alleen is het karakter van beide merken iets anders.

Conclusie

De Penaudio speakers sprongen er voor mij echt uit en ik mis de speakers nog dagelijks. Nimmer heb ik in mijn luisterruimte een speaker gehad die een dusdanig stereobeeld kon neerzetten en zoveel details kon laten horen zonder de muzikale boodschap uit het oog te verliezen. Natuurlijk is 3100, - euro voor een set minimonitor luidsprekers een enorme schep geld, ondanks de fraaie afwerking en het fraaie geluid.

Wanneer je daarnaast ook de laagweergave belangrijk vindt komt er nog eens 2700, - euro bij voor een al even fraai ogende en waarschijnlijk ook klinkende subwoofer. Of je kunt kiezen voor de recent geïntroduceerde baskasten.

Voorwaar geen kattenpis, maar je haalt wel een set speakers in huis die zeker op high-end niveau kunnen presteren mits een goede bron en versterker worden gebruikt. Een mooie instap kan de Sonneteer Campion zijn in combinatie met de Byron cd-speler. Je hebt voor ruim 6000, - euro exclusief bekabeling een set in huis die een aantal high-end parameters meer dan behoorlijk invult zoals ruimtelijkheid, stereobeeld en microdetaillering en bovenal erg muzikaal klinkt. Alles gekoppeld aan een meer dan fraai uiterlijk en perfecte afwerking dat waarschijnlijk jarenlang luisterplezier zal geven. Later is er altijd nog de mogelijkheid de versterker en cd-speler te upgraden met een extra eindversterker of externe dac. Ook kun je er over denken te kiezen voor de al eerder genoemde Alabaster versterker met iets meer vermogen, dat volgens de importeur resulteert in een geluidsbeeld met wat meer body. Wanneer u in de gelegenheid bent deze producten te beluisteren, zeker doen! U zult verbaasd staan van de geboden kwaliteit.

Importeur:
Accentus Audio – Gerhard en Willeke Rinsma
www.accentus.nl
Tel.: 038 - 8510555