Cambridge Audio AZUR 540R


John Koning | 19 mei 2004 | Cambridge Audio

Cambridge Audio: een naam met een zekere uitstraling. Veel Britse merken hebben die uitstraling, denk maar aan Rolls-Royce en Harrods: namen die voor een begrip in de markt staan.

De naam Cambridge heeft natuurlijk in relatie tot de daar gevestigde Universiteit bovendien een naam hoog te houden. De oprichter van Cambridge Audio wilde zijn producten beschikbaar maken voor een breed publiek. Daarom koos hij voor de formule zijn eigen producten direct te verkopen via een winkelketen. Op die manier wordt het product onder de aandacht van het grote publiek gebracht zonder al te grote marges.


Algemene indruk en mogelijkheden

De Cambridge Audio Azur 540R werd tijdens mijn afwezigheid bij mij thuis bezorgd door André van den Berg  van Dimex, de importeur van Cambridge Audio in Nederland. Gelijk als het apparaat wordt uitpakt, valt op dat we hier met een typisch Engels product te maken hebben. De Azur-504R zit namelijk in een mooie stoffen zak verpakt en niet zoals bij de meeste merken in het plastic. Ook de afstandsbediening is in hetzelfde materiaal verpakt. Dat is wat ik bedoel met uitstraling!  Verder in de doos een gebruikershandleiding en een setje batterijen voor de afstandsbediening. Helaas wordt de gebruikershandleiding alleen in het Engels meegeleverd, wat spijtig is, want er zijn altijd mensen die moeite hebben om aan de hand van een gebruikershandleiding in een vreemde taal hun nieuwe A/V receiver te installeren en in te regelen (red.; vanaf 25 Mei 2004 wordt met de Azur 540R standaard een nederandstalige handleiding geleverd)

Eenmaal de Azur 540R uitgepakt, vallen gelijk een aantal zaken op:  aan de achterzijde alle benodigde aansluitingen, netjes verguld en overzichtelijk geplaatst. Ook pre-outs voor het aansluiten van externe eindversterkers zijn beschikbaar op deze receiver. Verder zit er een echte uit/aan schakelaar op de achterzijde van deze A/V receiver, de schakelaar op de voorzijde zet het apparaat alleen in stand-by. Dus als de receiver voor langere tijd uitgeschakeld moet worden, doe je dat op de achterzijde.  De afwerking van de behuizing is netjes en de receiver is degelijk uitgevoerd, zoals we het over het algemeen van Engelse producten gewend zijn. Top!

Aan de voorzijde van de Azur bevinden zich alle belangrijke bedieningsfuncties, met rechts een grote draaiknop voor het volume en daaronder, netjes weggewerkt achter een klepje, een A/V ingang voor het aansluiten van bijvoorbeeld een video camera. In het midden bevinden zich de druktoetsen voor het selecteren van de verschillende bronnen, zoals DVD, Video 1 t/m 3, Tuner, Tape, CD en ‘6.1 Direct’. Men heeft ervoor gekozen om het selecteren van de bronnen op de afstandsbediening met slechts één toets te doen. Helemaal linksboven op de afstandsbediening, bevindt zich voor dit doel de ‘INPUT SELECT’ toets, waarmee stapsgewijs de verschillende ingangen gekozen kunnen worden. Als videoingangen zijn composite, S-Video en zelfs component beschikbaar. Zowel optische als coaxiale digitale ingangen zijn voorhanden.

Onder de bronselectietoetsen bevinden zich de toetsen voor Stereo, Dolby Digital EX – DTS ES, Dolby Prologic II, DSP mode en Input mode. Deze toetsen vind je ook weer terug op de afstandsbediening. Deze is overigens met een mooi metalen front is uitgerust, iets wat heel degelijk oogt. Verder naar links vinden we op de voorzijde nog de Stand-by toets, de hoofdtelefoon aansluiting en de toetsen om radiozenders te zoeken en op te slaan in het geheugen. Wat mij betreft een mooi strak uiterlijk met alle benodigde functies.

De Azur 540R is ook wat betreft de interne opbouw (zie foto) een degelijk apparaat: een  grote ringkern transformator voorziet alle elektronica van ruim voldoende stroom en het zware chassis zorgt voor een goede stabiliteit. Het apparaat heeft in stereo een vermogen van 100 W per kanaal en er is 60 W per kanaal beschikbaar bij multi-kanaals weergave. De eindtrap is discreet opgebouwd en in de processor zijn een Crystal CS493263 DSP en CS42518 24-bit/192 kHz DACs gebruikt. Al met al een wel doordacht, degelijk en compact ontwerp.

Luistertest

Luistertest

Een vast ritueel bij het recenseren van een AV receiver is natuurlijk het weghalen van de eigen apparatuur en het opnieuw aansluiten en inregelen van het te recenseren apparaat. Zoals eerder gezegd, de aansluitingen zijn verguld en degelijk uitgevoerd, dus het aansluiten is een feest.

En dan voor mij altijd weer het meest spannende en leuke moment van een recensie: het luisteren. Dit heeft zich overigens niet beperkt tot muziek- en film DVD’s, ook CD’s, en SACD’s zijn aan bod gekomen.

De eerste CD die wordt beluisterd, is een hele goeie audiofiele opname van Bob James en Earl Klugh met de heerlijke naam ‘COOL’. Een CD waarbij goed de kanaalscheiding en dynamiek in het geluidsbeeld van de Azur-540R naar boven komen. Rustige nummers met een mooi swingende ritmesectie ondersteunen respectievelijk het gitaar- en keyboard spel van Earl Klugh en Bob James.  Nummer 6 van deze CD, ‘Secret Wishes’, geeft heel goed de sfeer van de totale CD weer. De Azur-504R heeft ook met de behoorlijk zware baspartij in dit nummer geen moeite. Het totale geluidsbeeld van de receiver is strak en helder te noemen waarbij evenveel aandacht is voor het hoog, midden en het laag.

De SA-CD ‘The Door’ van Keb Mo is uitstekend geschikt om te beoordelen wat de Cambridge receiver in huis heeft op het gebied van Super-Audio CD.  Uiteraard werd voor dit doel m’n DVD speler analoog aangesloten via zijn 5.1 uitgang op de receiver. Ook hier presteert de receiver goed: de meerwaarde van SA-CD is duidelijk hoorbaar, wat zich uit in een heel muzikaal klankbeeld.  De kamer vult zich compleet met de soms wat melancholieke klanken van Keb Mo. Natuurlijk heb ik hier gebruik gemaakt van de 6.1 direct mogelijkheid.

Na het beluisteren van muziek, waarbij de kwaliteit van deze receiver al gelijk naar boven kwam, is het tijd voor beeld en geluid. Eerst maar een muziek DVD, gemixt in Dolby Surround, die ik recentelijk van een collega auteur kreeg: ‘Jane Monheit - Live at the Rainbow Room’. Deze zangeres heeft niet alleen ‘The looks’, maar ook een heel mooie stem die relaxed overkomt.

Het eerste nummer wat ik van haar beluister is ‘Dindi’, met een schitterende saxofoonsolo. Mooi en meeslepend wordt dit weergegeven, waarbij het totale geluidsbeeld homogeen doch gedetailleerd is opgebouwd.  Om het laag te kunnen beoordelen in muziekweergave, beluister ik ook het nummer ‘Hit the Road to Dreamland’, waarin een contrabassolo aan het begin een goede graadmeter is voor een strakke laagweergave. De laagweergave was voor mij persoonlijk aan de zware kant, dit blijft natuurlijk een kwestie van persoonlijke smaak.

Het filmgeweld van Gladiator met Russell Crowe in de hoofdrol heb ik gebruikt om de DTS weergave van de Azur 540R te beoordelen. Met name de eerste scène, waarin de veldslag tegen de Germanen wordt getoond, is een goede graadmeter hoe verschillende agressief gemixte effecten in combinatie met veel LFE worden weergeven door deze receiver. Het totale geluidsveld wordt mooi neergezet en de effecten komen natuurgetrouw over. De receiver geeft een mooi en gelijkmatig opgebouwd geluidsbeeld, wat een film als deze volledig tot zijn recht laat komen.

Conclusie

Conclusie

De opbouw en uiterlijk van deze Cambridge receiver zijn fraai en degelijk, evenals de bijgeleverde afstandsbediening. Het bedieningsgemak ligt op een hoog niveau met als enige aantekening dat ik het kiezen van de bronnen op de afstandsbediening als minder prettig ervaar.
 
Voor wat betreft het totale geluidsbeeld levert de receiver een goede prijs/ prestatie verhouding en er is sprake van een vrij complete uitvoering met pre-out om het mogelijk te maken externe eindversterkers te gebruiken. Gezien de prijs van rond de 750 euro zit de Cambridge Audio Azur 540R in een hele populaire prijsklasse, waar het aanbod groot is. Deze receiver is echter net even anders dan de gemiddelde concurrent en zal zeker een bepaald publiek aanspreken.  Kortom: een complete receiver met goede geluidskwaliteiten van een degelijke kwaliteit!

 

Importeur:
DIMEX Reference Audio Equipment
Contactpersoon : Andre van den Berg
Postbus: 53079, 2505 AB Den Haag
Telefoon: 00 31 70 404 2647
Fax: 00 31 70 320 6079
Email: info@dimex.nl
Web: www.dimex.nl

Gebruikte apparatuur: 

Sony DVP-NS905V-Van Medevoort - DVD/SACD/CD speler - Hepta TVA-8 dempers
Eltax LR-Center - Hepta TVA-8 dempers
Eltax LR-8.6 Front speakers - Hepta TVA-8 dempers
Eltax LR-6.6 Surround speakers - Hepta TVA-8 dempers
REL-Stealth Subwoofer - Spikes
Sony Trinitron breedbeeld TV
SME standaard Interlinks (Phono-pre Platenspeler)
Siltech SQ-28 Interlinks (Receiver Phono-pre)
Siltech LS-80 silver twisted luidsprekerkabel, Front luidsprekers
Monster  1.5² luidsprekerkabel Center & Surround luidsprekers
Apogee Wide EYE A/D Coaxial kabel (Receiver -> DVD)
Oehlbach SCA 2000 Audio Video Connect Scartkabel (DVD -> TV)
Siltech SQ-28 interlink (Receiver -> CD-DVD)
V.L.S. High Quality Oxygen interlinks, 5.1 SACD (Receiver -> DVD)
V.L.S. Triple Shielded Ultra O.F.C. SPDIF kabel (Receiver -> SUB-Woofer)
DIY Afgeschermde Netkabels (Receiver & Platenspeler)
Separate geaarde 16A groep voor de Home-Theater installatie
Schaffner netfilters (2x 10 A)