Meadowlark Swallow


Rene Smit | 03 juni 2004 | B&W

Soms lukt het HiFi.nl om echte primeurs te scoren, zo ook deze keer. Onderwerp van deze test zijn de uit Amerika afkomstige Meadowlark Swallow speakers. Handgebouwde speakers die ondanks het handwerk toch relatief betaalbaar zijn met een prijs van ongeveer 1250 euro voor een set exclusief stands.

De kersverse importeur was gaarne bereid direct een set ter beschikking te stellen en zodoende werd er enige dagen nadat de eerste zending uit Amerika was gearriveerd al een paar bij mij afgeleverd. Hagelnieuw, dus enige inspeeltijd is gewenst. Naast Meadowlark voert importeur Multitrade ook Rogue Audio apparatuur en Acoustic Zen kabels. De drie merken onderhouden onderling een goede relatie en op diverse shows worden deze producten dan ook vaak gecombineerd. De buitenlandse audiopers schrijft vrijwel altijd positief over deze demo’s wat zeker niet alles maar toch wel iets zegt. Bij aflevering blijkt dat de twee relatief kleine monitor speakers in een behoorlijk grote doos worden afgeleverd. Uitpakken leert dat er veel aandacht aan het verpakken is besteed en de speakers rondom beschermd zijn door middel van grote stukken “piepschuim”. Zodat de speakers ook met het betere gooi en smijt werk van sommige vervoerders niet snel zullen beschadigen. Wat helaas ontbreekt in de doos, is een handleiding en een sheet met specificaties van de Swallow speakers.


Swallow

Wanneer ik de speakers uit de verpakking heb gehaald staan er twee monitor speakers met een formaat van 17x34x25cm op de eettafel. De vormgeving is behoorlijk afwijkend van wat ik normaal gewend ben. De baffle loopt naar achter toe schuin weg waardoor het geluid van de tweeter een grotere afstand tot de luisteraar moet afleggen dan dat van de woofer. Dit is gelijk één van de speerpunten in de ontwerpfilosofie van Meadowlark speakers: “Time Coherence”. Wat in feite niets anders is dan zorgen dat het geluid van zowel woofer als tweeter gelijktijdig de luisteraar bereiken. Echter Meadowlark doet dit niet door middel van filtering, maar door een afwijkende bouw van de kast. Een leuke en leerzame uitleg inclusief animaties van dit principe is te vinden op www.meadowlarkauddio.com. De recensie exemplaren zijn uitgevoerd in de kleur “Light Ash”. Voor dezelfde prijs kan ook gekozen worden voor “Dark Ash” of “Ebony”. Tegen meerprijs zijn nog andere kleuren leverbaar en omdat dit een handgebouwd product betreft behoort ook een combinatie van meerdere kleuren tot de mogelijkheden, geheel volgens de wensen van de klant. De baffle en de bovenkant van de speakers zijn uitgevoerd in 3,5 centimeter dik massief hout en de zijkanten zijn gefineerd. De achterzijde is van een donkergekleurde kunststof gemaakt alwaar ook de single-wire luidspreker klemmen zijn te vinden. Klein nadeel van deze bouwwijze is het kleurverschil tussen de massief houten delen en de gefineerde stukken. Voor een speaker in deze prijsklasse valt hier nog enigszins overheen te stappen maar bij de duurdere modellen in de lijn lijkt het me niet acceptabel.

Over de door Meadowlark gebruikte luidsprekerunits worden verder geen mededelingen gedaan. De laagweergave is ondersteund door een transmissielijn constructie waarvan de poort over de volle breedte van de kast aan de voorzijde de lucht ademt. Voorzien van het los meegeleverde frontdoek lijkt door deze poort de speaker recht van voren bekeken een lachende mond te hebben. Bij mijn kinderen riep deze poort vragende reacties op in de trant van: “ademt de boks daardoor?”. Het gebruikte wisselfilter is geïsoleerd in een apart kastje in de luidsprekerkast geplaatst en “eenvoudig” opgebouwd. Voor de tweeter gebruikt het filter een Caddock Power weerstand en een Audyncap, voor de woofer een single heavy gauge, pure copper air core inductor. Alle onderdelen zijn handgesoldeerd van punt naar punt met zilversoldeer. Volgens opgave van Meadowlark loopt het frequentiebereik van de Swallow van 50Hz tot 22KHz. Genoeg over de techniek, het is tijd de boel te gaan opstellen en te beluisteren.

Meadowlark Swallow

Opstellen

Met wat kunst en vliegwerk is het net mogelijk de speakers op mijn eigen Target TR60 stand te plaatsen. Dit heeft vooral te maken met het feit dat de onderkant van de speakers niet vlak is maar de zijkanten een paar millimeter verder doorlopen ten opzichte van de bodemplaat. Een grote bovenplaat op de stands of nog beter de speciaal voor deze speakers ontwikkelde stand van Meadowlark omzeilt dit “probleem”.
In eerste instantie worden de speakers met de eigen Cable Talk luidsprekerkabels single-wire op de Naim Nap90 eindversterker aangesloten maar later in de test zijn de LS-kabels vervangen door de Siltech New-York. Alle aantekeningen betreffende de prestaties van de speakers werden gemaakt met de Siltech kabels aangesloten. De overige apparatuur die tijdens de test gebruikt is, is inmiddels waarschijnlijk genoegzaam bekend maar nog even een korte opsomming: Naim Nait3 voorversterker, Clearaudio Champion draaitafel en Philips DVD963Sa als bronnen. Alle bronnen zijn aan de voorversterker gekoppeld met Siltech interlinks. Doordat bij de Swallow’s de poort aan de voorzijde zit werden de speakers eerst op dezelfde plaats opgesteld als mijn eigen gesloten Spendor speakers. Ongeveer 30 centimeter van de achterwand en tussen de 60 en 80 centimeter van de zijwanden. Omdat Meadowlark geen aanwijzingen geeft ten aanzien van de plaatsing kwam ik er al experimenterend uit dat niet ingedraaid het beste resultaat geeft in mijn luistersituatie. Aangezien de speakers splinternieuw waren hebben ze de eerste anderhalf tot twee weken na plaatsing de tijd gekregen om in te spelen. Dit is zeker nodig want koud uit de doos klinken de speakers wat verstopt en stijfjes. Naarmate de tijd verstrijkt hoor je dat de speakers losser gaan klinken. Na twee weken neem ik geen verbetering meer waar in de klank. Er kan dus vanuit gegaan worden dat de speaker klinkt zoals de fabrikant het bedoeld heeft en dat er serieus geluisterd mag gaan worden.


Luisteren

Gedurende de eerste weken had ik toch al een globale indruk van de speakers gekregen omdat ze op een aantal punten wezenlijk anders klinken dan mijn eigen Spendor S3 minimonitors. Wat direct opvalt, is de rustige bijna terughoudende laagweergave. Hoewel de kastinhoud ongeveer anderhalf maal die van de Spendors is, waarbij ook de woofer nog eens een aantal centimeters groter is en geholpen door een poort, komt er duidelijk minder laag uit de speakers. Zeker voor kleinbehuisde is dit over het algemeen eerder een voordeel dan een nadeel. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan wat minder maar wel gecontroleerd laag dan aan boemend laag. Een ander verschil is de transparante en open weergave van de hoge tonen. Er werd uitsluitend geluisterd met de frontdoeken geplaatst. Meadowlark heeft voor de doekmontage een mooie constructie verzonnen middels een sleufje in het front waar de frontdoeken, die voorzien zijn van een elastische rand, in gespannen kunnen worden. Op zich een mooie rammelvrije constructie, alleen past een en ander net niet 100% waardoor het moeilijk is een verwijderd frontdoek opnieuw strak gespannen in de sleuf te krijgen. Geen halszaak maar toch een aandachtspunt voor Meadowlark. Genoeg gezeurd, laten we gaan luisteren!

De eerste plaat die gedraaid wordt met het aantekenblok op schoot is de LP “Ancient Heart” van Tanita Tikaram. Hierop staat het schitterende “Twisting my sobriety”. De stem van Tanita staat rotsvast in het midden en is heel tastbaar aanwezig. De hoogweergave is uitstekend, de in deze track gebruikte belletjes en vingerbekkens zijn perfect onderling te onderscheiden en lijken in het geluidsbeeld te zweven. De dynamieksprongen worden prima weergegeven alleen missen de klappen op het drumstel iets aan impact door het ingehouden laag. Alles bij elkaar genomen ontstaat een zeer ruimtelijk en tastbaar geluidsbeeld. De volgende LP die op het plateau van de Clearaudio draaitafel belandt, is de jaren 80 klassieker “Brothers in arms” van de Dire Straits. Het nummer “Ride across the river” is een leuke track om te controleren of de speakers ook in de breedte kunnen plaatsen en dat doen ze met verve. De zoemende insecten worden ver buiten de speakers geplaatst en de speakers worden min of meer onzichtbaar. Wat overblijft is een “muur” van geluid. De dynamieksprongen in deze track worden moeiteloos weergegeven . In de track “Ride across the river” zit een gitaarloopje welke gedurende het hele nummer apart te volgen is. Iets wat bij mijn eigen speakers niet lukt wanneer het geluidsbeeld drukker wordt. Er ontstaat dan een beetje een brei die bij de Swallow achterwege blijft, alle individuele instrumenten zijn apart te volgen. Dat is iets wat ook goed merkbaar is in de titeltrack, hier zijn de diverse bekkenlaagjes feilloos van elkaar te onderscheiden.

De door mij gebruikte Naim versterkers staan bekend om de hoge mate van het zogenaamde “pace and rhythm”, of voetjes van de vloer en swingen maar. De Meadowlark speakers vormen daar een prima aanvulling op. “She’s got it bad” van het Simply Red album “Stars” swingt de pan uit. De drumintro aan het begin van het nummer mist misschien een klein beetje de impact en het gewicht van wat ik normaal gewend ben, maar op het gebied van ritme overtreffen de Meadowlarks de Spendor speakers net. Ook met meer ingetogen werk zoals de track “For your babies” is de Swallow zeker in staat de muzikale boodschap over te brengen. Fraai wordt het snarenspel weergegeven in combinatie met de emotionele en ingehouden stem van zanger Mick Hucknall. Kippenvel…………..!!
Een zelfde ervaring heb ik met het fraaie “Signalen” van Herman van Veen, op de LP is dit stuk voorzien van een instrumentaal gedeelte wat gemakshalve op CD maar weggelaten is. In het instrumentale gedeelte speelt een saxofoon waarvan de aanblaasgeluiden goed te horen zijn. Tijdens de gebruiksperiode passeerde nog diverse CD’s, LP’s en DVD’s de revue. Alle lieten eenzelfde positief gevoel achter.

Meadowlark Swallow

Conclusie

Afgezien van wat kleine puntjes van kritiek ten aanzien van de afwerking, die echter niets afdoen aan de weergave van de speakers, kan ik niet anders dan positief oordelen. Gedurende de periode dat de speakers in huis waren is er van muziek genoten. De speakers combineren een fraaie plaatsing en realistische weergave met een uitstekende detaillering, zonder te vervallen in een klinisch of analytisch geluid. De laagweergave is aan de terughoudende kant maar zeker niet afwezig. Het laag wat weergegeven wordt is strak en droog. Bovenal gaat het hier om een muzikale speaker die goed overweg kan met diverse muziekstijlen.

Het feit dat de speaker handgebouwd is geeft een meerwaarde in de vorm van “pride of ownership” zoals de Amerikanen dat zo mooi verwoorden. Daarnaast is er ook een grote diversiteit in de vorm van kleurstelling en houtsoort beschikbaar. Meadowlark levert ter aanvulling van de Swallow dedicated stands en er is voor de surroundliefhebbers een bijpassende centerspeaker leverbaar. Met een prijs van circa 1250 euro per paar is de Swallow concurrerend geprijsd en zeker het beluisteren waard wanneer u op zoek bent naar een muziek weergever.

 

Prijs (onder voorbehoud):
Meadowlark Swallow          1250 euro per set (excl. stands)

Importeur :
Crusade-Audio
Boeckstaetehof 630
6543 HH Nijmegen
Telefoon: +31 (0)24-3552705
Email:       postmaster@crusade-audio.nl
Website:   www.crusade-audio.nl
                          

Gebruikte apparatuur: 

Naim Nait3
Naim Nap90
Naim Flatcap
vM Philips DVD963Sa
M-Audio Superdac
Clearaudio Champion
Benz Micro MC20 element
Spendor S3 speakers
Klipsch KSW10 subwoofer
Kabels/interlinks: Siltech ST48G3, Siltech ST18G3, Siltech SQ28G3, Gutwire Synchrony digitale kabel, Siltech New York luidsprekerkabels