Alphason Aragon AG60-s


René van Es | 17 juni 2004 | A Capella

Opgewonden Stands

Wie monitor luidsprekers koopt is vrijwel altijd aangewezen op stands. Je moet ze tenslotte op oorhoogte weten te brengen. Voor veel mensen zijn luidsprekerstands een sluitpost op de begroting en dat is jammer. Als u bewust een keuze maakt tussen design en functie, dan kan ik mij dat nog voorstellen, maar als u als muziekliefhebber kiest voor een “flubber” tafeltje of “pruts” stand om zelfs maar budget luidsprekers een plaatsje te geven, dan doet u zichzelf ernstig te kort.


Alphason

Alphason is een Engelse leverancier van meubels voor audio/video toepassing en van luidsprekerstands. Wij leenden er een paar met een hoogte van 60 centimeter waar monitors een plekje op konden vinden. De stands worden geleverd als bouwpakket. Het in elkaar zetten vergt slechts een schroevendraaier. Een paar sleuteltjes voor de moeren zijn mee verpakt. De stand bestaat uit een vloerplaat, een bovenplaat en drie kolommen. Twee dunnetjes aan de voorkant en een stevige kolom achter. De dikke kolom kan gevuld worden met zandachtige mineralen. Dat spul is meegeleverd. De handleiding is erg vaag of dat nu los of in de geleverde plasticzakjes in de kolom hoort. Volgens de importeur gewoon in de zakjes laten. Ik was in de veronderstelling dat het los erin moest en heb 14 zakjes open staan knippen. Van lekken van het “zand” heb je in beide gevallen geen last. Elke stand staat op vier dikke spikes. Die zijn te dik om door zwaar tapijt en ondertapijt te drukken. Je hebt wel wat meer stabiliteit, maar echt op het beton rusten doet de stand bij mij niet. Voor de bodem spikes zijn plastic kapjes meegeleverd ter bescherming van parket of laminaat. In de topplaat, die 14,5 x 16,5 centimeter meet, zitten gaatjes voor topspikes. Ook die zitten in de verpakking. De stand zelf is van gecoat metaal en leverbaar in zilver, zwart en chroom. De chroom uitvoering vind ik zelf het fraaist, de zilveren uitvoering is het minst opvallend. Enige voorzichtigheid met het schroeven is op zijn plaats. Als u teveel gaat wringen met de buizen “stroopt” de coating op. Remedie is de buis fixeren ten opzichte van de onder of bovenplaat en de schroeven aandraaien. Niet de buis draaien en de schroef vasthouden. In de dikke achterbuis is een kabelkanaal vrijgelaten waar een redelijk dikke kabel door heen kan. Optisch een mooie oplossing.


Speakers

Elke speaker heeft baat bij een goede stand. Zelf heb ik twee types gebruikt. Impulse leverde een set IMP monitors en van Mordaunt Short heb ik nog de MS902 staan. Ik gebruik geen top spikes maar minieme plastic “druppels” om de geleende speakers aan de onderzijde niet te beschadigen. Top spikes of blue-tak is mogelijk nog beter. Om een goed vergelijk te kunnen maken heb ik de stands naast een ander merk stands gezet en de speakers van de ene stand naar de andere verplaatst. Om de invloed van de plaats zo klein mogelijk te houden heb ik daarna de test herhaald waarbij de Alphason en de andere beschikbare stand onderling van plaats wisselden. Daarna is de cyclus herhaald met de Mordaunt Short speakers. De speakers staan ver uit de wanden en verwijdert van de achtermuur. De keten voor de luidsprekers is overdreven duur in vergelijk met de kastjes. Dat gaat in mindere mate op voor de Impulse IMP. De Mordaunt Short is echt uit verhouding met een CD/dac combinatie van 3000 euro, een versterker van 5000 euro en Crystal Reference bekabeling. Grappig is om dan te merken dat die kleine MS902 feilloos laat horen wat een stand doet, in staat is laag weer te geven en muziek staat te maken die ongekend is voor de 129 euro die de kastjes ooit per stuk moesten kosten. Houdt u mij ten goede, de IMP deed het nog beter, een nog kostbaarder monitor zou in deze set zelfs op zijn plaats zijn. Het bevestigt mijn stelling: een kleine speaker met basis kwaliteit in een grote set, zet een grootse prestatie neer.


Alphason Aragon AG60-s

In een vroegere test waren de verschillen tussen stands nog wel eens klein. De Alphason gaat daar heel anders mee om. Ook mijn eega die helemaal geen getrainde oren heeft kon feilloos horen op welke stands er gespeeld werd. Het verbaasde haar oprecht dat een stand zoveel verschil maakt. Moraal, ziet een stand er optisch minder aantrekkelijk uit en is er bezwaar in huiselijke kring, laat uw partner dan zelf luisteren. Grote kans dat hij of zij toch overstag gaat. Terug naar de Alphason die overigens helemaal niet lelijk of kolossaal is. Ik kreeg in München een test CD van YG Acoustics met diverse soorten muziek erop. Heel handig om dingen met elkaar te kunnen vergelijken. De eerste track bevat een stuk van Kari Bremnes. Zodra de Alphason als steun dient is het stereobeeld groter en dieper. Er is sprake van veel meer impact en druk. Het laag lijkt dieper te gaan en heeft zeker meer kracht. De track begint met grote troms. Daarna zet Kari in, die op Alphason een veel menselijker geluid heeft. Het fundament dat de stand aanvult draagt bij aan de sfeer en de ruimtelijke beleving. De tweede track bevat piano spel. Laat een simpele stand steken vallen, de Alphason AG60-s transformeert de bar piano tot een echte vleugel. Een simpele controle op een groot systeem laat ook een vleugel horen. Het is dus niet zo dat de Alphason opblaast, nee hij brengt terug wat er op de opname staat. Voller, krachtiger, minder kaal, minder schor en kamer vullend. Heftiger dan u mogelijk denkt en verwacht. Gitaar is daarna te beluisteren met stalen snaren en met normale snaren. In beide gevallen heeft u op de Alphason stand meer “kast” van de gitaar en is de aanzet van het spel puntiger.  Op een eenvoudige stand hoort u meer van de snaar zelf en minder van de kast. Omdat de druk toeneemt, geeft de Alphason de indruk details te maskeren. Het laag is meer aangezet en zal eerder rommelig worden. Maar beluister eens een xylofoon en je weet binnen een paar seconden welke stand het dichtste bij de werkelijkheid staat. Of beluister een gestreken bas. Het is geen probleem de bas te visualiseren en de omvang in te schatten. Zelfs niet op een MS902. De combinatie gitaar en bas wordt veel meer harmonisch. Tenslotte een stuk muziek van een Münchener band. De zanger heeft een zware, diepe stem. Zodra je een betere stand gebruikt komt de stem los van de band en staat verder naar voren. De bas, drums en gitaar zijn krachtiger en zetten de set naar waarheid neer. De stem is ook verstaanbaarder omdat hij verder van de band staat, bijna van mompelen naar spreken. Dat het toegenomen laag moeite doet om het geheel rommeliger te laten klinken, heeft veel minder negatief effect dan de geboekte totaal winst. De IMP gaat daar trouwens stukken beter mee om met zijn nauwkeuriger basreflex afstemming en betere woofer.

Winst

De winst die u boekt met de inzet van een paar goede stands is overtuigend. Het heeft mij toch weer verrast hoe veel je kunt winnen. Het laat zich het beste vertalen in een groter driedimensionaal beeld, een kamervullend geluid, een steviger fundament met meer druk. Muziek ademt een natuurlijker en rijker sfeer uit. De Alphason Aragon AG60-s oogt zo simpel, het vernuft zie je aan de buitenkant niet. De stand is verre van een doorn in het oog door toepassing van de twee dunne buizen en een naar achter geplaatste dikke buis. De afwerking is goed, de matte zilverkleur passend in een modern interieur waar veel audiovisuele apparatuur zacht grijs is. Meer audiofiel dan een design stand en toch niet onoverkomelijk in een normale woonkamer. Doe uw monitors een plezier, zet ze op Alphason AG60-s. Ook als de stands net zo duur blijken als de speakers zelf. Spijt krijgt u er niet van, veel muziekplezier wel.

 

Prijs:
Alphason AG60-s mat zilver   149 euro per set
Alphason AG60-b hoogglans zwart  149 euro per set
Alphason AG60-c chroom   169 euro per set

Importeur:
Bissiness
Borgercompagnie 194
TM Borgercompagnie 9631
Tel. 0598 635443
Fax 0598 634981
info@bissiness.net
www.bissiness.net

 

Gebruikte apparatuur: 

Marantz SA8400 SACD speler
Monarchy Audio DIP Mk 2 anti jitter box
Monarchy Audio DIP Upsampler sample rate converter
Assemblage D2D-1 sample rate converter (als anti jitter box)
Apogee Mini-Dac d/a converter
Marsh Sound Design MSD P2000b voorversterker
Marsh Sound Design MSD A200s eindversterker
Mordaunt-Short MS902 luidsprekers
Impulse IMP luidsprekers
Interlinks analoog: Crystal Cable Connect Reference XLR en Crystal Cable Connect cinch
Interlinks digital: Apogee Wide-Eye
LS-kabels: Crystal Cable Speak Reference
Stands: Alphason Aragon AG60-s, Target HS40, Spectral BS-59-Al
Overige accessoires: Master Base Mbase/1 plaatjes, Acoustic Analysing TVA dempers