Restek mini serie


René van Es | 08 juni 2006 | Fotografie René van Es | Restek

Restek is een naam die met enige regelmaat opduikt in de annalen van Hifi.nl omdat ik het merk steeds tegenkom op Duitse beurzen. Met onregelmatige tussenpozen is Restek op de Nederlandse markt verkrijgbaar geweest, maar steeds ook weer verdwenen. Het gevestigde merk verdiende beter dan een knipperlichtrelatie en vond een nieuwe importeur die er met steun vanuit Duitsland de schouders onder durft te zetten. Wie in de grensstreek met Duitsland woont en met regelmaat shopt bij de Oosterburen zal Restek vaak tegengekomen zijn. Tijd om vanuit Monster in Zuid Holland de rest van Nederland wakker te maken.

Restek is sterk in het modulair bouwen van producten die in twee series uiteenvallen. Een serie die de normale standaard afmetingen heeft van 42 cm en waar (terecht) forse prijskaartjes aanhangen. En een serie die maar 14 cm breed is en die een stuk vriendelijker is geprijsd. Omdat ik al snel verliefd werd op het uiterlijk van de kleine kastjes mocht ik uitzoeken wat ik thuis wilde beluisteren. De serie bestaat uit: een voorversterker, mono eindversterker, CD-speler, d/a converter, DAB/FM tuner, phono versterker, extra centrale voeding, room correctie, wisselfilter, digitale switchbox en een hoofdtelefoon versterker.

Prijzen lopen ruwweg van 250 euro voor de digitale switch tot 1100 euro voor de CD-speler. Displays zijn standaard rood, tegen meerprijs blauw of groen. De frontjes zijn geborsteld aluminium. Om niet bedolven te worden onder kastjes koos ik voor een DAB/FM tuner, een voorversterker en vier mono blokjes om te kunnen bi-ampen. Zet ik de zes kastjes naast en op elkaar dan vormt het totaal één geheel van 42 cm breed en 12 cm hoog. Bediening van de mini serie gaat of met een programmeerbare afstand bediening of met één enkele knop per apparaat, waarmee door menu’s wordt gelopen en de keuze vastgelegd. Mooi om te zien, technisch vernuft, niet altijd even handig in gebruik kwam ik achter.

De MiniTun tuner is geschikt voor de ontvangst van DAB signalen en FM stations. De tuner kent alle moderne snufjes zoals RDS, voorkeurzenders, weergave bij DAB van signaalsterkte, tekst of bitrate. Alles in stellen met die ene knop. Aan de achterzijde vinden we een analoge uitgang die maximaal 2 Volt levert via een 50 Ohm uitgang. Uiteraard een antenne ingang (helaas geen scheiding tussen DAB en FM antenne). Tevens een digitale uitgang die via een Toslink aansluiting het DAB signaal op 48 kHz naar buiten brengt en op 32 kHz het FM signaal vrijgeeft. Het display is uit te zetten, het volume dat de tuner afgeeft is naar wens instelbaar. Vreemd vind ik dat ik de tuner wel aan kan zetten via de centrale knop maar naar stand-by moet zetten met de afstandbediening. Of door de trafostekker uit de wandcontactdoos te trekken. Wat trouwens ook geldt voor de voorversterker.

De MiniPre heeft vier stereo cinch ingangen en één stereo cinch uitgang. Het uitgangssignaal is maximaal 5 volt bij een uitgangimpedantie van 50 Ohm. Lange interconnects geven geen problemen met deze waardes. Het opgegeven frequentiebereik loopt van 0 Hz (gelijkstroom) tot 100 kHz binnen -3 dB. De ingang impedantie is 10 kOhm op elke ingang. Regeling is met de centrale knop mogelijk voor bronkeuze, balans, gevoeligheid per ingang, display dimmen/uit en volume. De versterker is intern gelijkstroom gekoppeld en heeft geen condensatoren in de signaalweg. Bronkeuze geschiedt via relais. De signaalsterkte is (zichtbaar op de display) te regelen van -95 dB tot + 10dB. Voeding kan uit de meegeleverde stekkertransfomator komen of vanuit een optionele losse voeding die maximaal vijf mini’s tegelijk kan voeden.



Resteren de MiniAmp’s die het vermogen aan de luidsprekers leveren. Een klein druktoetsje op de voorzijde schakelt de versterker aan of uit. Drie LED’s signaleren dat de versterker aan staat, dat hij wordt overstuurd of dat er iets mis is. Zelf heb ik maar één LED zien branden, de middelste die aangeeft dat de versterker actief is. Net als de MiniPre is de MiniAmp gelijkstroom gekoppeld en zijn er geen condensatoren in de signaal weg te vinden. Via een servo schakeling wordt de uitgang bewaakt en mocht er ooit gelijkstroom op de luidsprekers dreigen dan schakelt een relais de luidspreker uitgangen uit. Via een matige stroom en spanning tegenkoppeling wordt de vervorming laag gehouden terwijl de klank neutraal blijft.

Opgegeven specificaties zijn onder meer: vermogen 70 Watt aan 4 Ohm of 50 Watt aan 8 Ohm. Stabiel tot 1,5 Ohm. Frequentiebereik 1 Hz tot 110 kHz -3 dB. Dempingfactor groter dan 200. Ingang impedantie 47 kOhm. De luidspreker uitgang accepteert banaan stekkers, spades of blank draad. De ingang is doorgekoppeld naar een tweede cinch bus zodat een bi-amp koppeling mogelijk is of het aansluiten van een actieve subwoofer. Een euro chassisdeel is er voor 230 Volt netspanning. De eindversterkers zijn 34 cm diep. De MiniPre en MiniTun slechts 20. Hoogte en breedte zijn conform de meeste mini Restek’s (de CD-speler heeft als enige een dubbele hoogte). Wegen de MiniPre en MiniTun slechts 1 kilo, elke MiniAmp zet 3 kilo op de schaal.

Een kijkje aan de binnenkant van de componenten leert dat aan de opbouw de nodige aandacht is besteed zonder te overdrijven. De MiniPre kent aan de ingang en de uitgang relais. De versterker schakeling is deels discreet opgebouwd, deels gemaakt met Burr Brown OPA2134PA IC’s. De logica om de versterker te sturen is uiteraard van Restek zelf. Waar de signaalweg kritisch is zijn Wima condensatoren toegepast. Hetzelfde merk condensatoren treffen we ook aan in de mono eindversterkers. Net als de Burr Brown IC’s en de deels discrete schakeling. In de voeding een 80 VA transformator met 14.000 uF afvlakking. Een Schaffner filter bij de netspanning, een Zobel netwerkje aan de uitgang. Power transistor paar is een Mospec 2SA1302 gepaard aan een Tosbiha 2SC3281. Mooie ingangen en echte WBT luidspreker klemmen maken het geheel af.


Setting

Netjes opgesteld staan de Restek’s klaar op een Ikea kastje om signaal te ontvangen van een Marantz CD63SE CD-speler/loopwerk met een Trichord klok. Die werkt aan een Musical Fidelity X-Dac V3 met Chord Chameleon Silver Plus kabel. Alle kabeltjes om de Restek’s onderling te verbinden zijn of Crystal Cable Connect Piccolo of standaard Connect. Luidsprekersnoeren Supra Classic 4 mm2. Twee paar luidsprekers hebben staan spelen, Dali Ikon 2 en Ruark Sabre III. Beide op Alphason stands. Een Dynaudio Sub 250 actieve subwoofer steunde waarnodig de luidsprekers in de laagweergave. Voor het DAB signaal was een binnen antenne goed genoeg. Om de Restek versterkers in een grote set en ruimte te proberen sloot ik ze bovendien aan tussen een Lua Cantilena SEL CD-speler en een set Focal-JMlab Electra 927 Be luidsprekers, met behulp van Crystal Cable.

Ervaringen

De eerste ervaring met de Restek versterkers heb ik opgedaan met de tuner die in de praktijk erg prettig zijn werk doet. DAB begint steeds meer te bevallen al is de zender keuze beperkt. Radio 2 en Radio 4 laten je legaal genieten van gratis muziek uit een enorme bibliotheek. De display is beperkt en als je wilt zien hoe sterk het signaal is of welk nummer speelt, dan moet je uit de stoel en via de menu’s naar de informatie. Het recenseren begint aan een set Ruark Sabre III monitors. Een fraaie Engelse luidspreker die uitermate goed presteert. Het complete verhaal daarover staat elders op de site, toch wil ik u een enkel citaat niet onthouden.

Ik schreef in de betreffende conclusie: “De weergave is eerlijk en strak. Zonder kleuring, zonder kleurloosheid, de presentatie van de muziek is de voorgrond waartegen de Sabre zichzelf wegcijfert. Ruimte gevend, accuraat en ritmisch. Kritiek is nauwelijks aan de orde. Nergens heeft Ruark getracht met kunstgrepen de monitor groter te laten lijken dan hij is. Waar de fysieke beperking de grenzen bepaalt laat Ruark dat zo. Met als gevolg dat men een luidspreker heeft weten te creëren die speels presteert en lang luisteren mogelijk maakt.” Gegeven het feit dat de Restek versterkers voor de aansturing zorgden mag u het bovenstaande uiteraard ook voor een behoorlijk deel op conto van Restek schrijven. Op het moment dat ik klaar ben met Ruark grijp ik naar een paar Dali Ikon 2 luidsprekers die heel fijn spelen in mijn luisterruimte en die ik goed ken ik diverse opstellingen.



Ze heeft lang in de kast gelegen en nu klinkt ze weer verfrissend. Diana Krall met haar CD “Look of love”. Op “When I look back in your eyes” staat haar stem vooraan. Een gitaar erachter en pas daarachter in een boog van links naar rechts een orkest. Veel stemnuances weet de Restek door te laten. De piano speelt dicht bij de grond, te laag wat jammer is, Diana’s stem staat een heel stuk hoger. Zo’n beetje ter hoogte van de tweeters. Het piano spel is losjes, gemakkelijk en puntig. Lekker een beetje bijterig is Diana met af en toe een stevige “S” klank. Dat hoort erbij, net als de echo op haar stem die niet gemaskeerd is. Zodra Eliane Elias in de speler schuift smeken de Dali’s om ondersteuning in het laag. De Ikon 2 is geen luidspreker die diep gaat en dat maakt de CD van Eliane te kaal en te eenvoudig. Zet ik de sub aan dan gaat er een wereld open. Alsof je door een lens kijkt die van onscherp naar de juiste focussering is gezet. Nu laat de Restek ook meer de ware aard zien en bloeit volledig op.

De presentatie is groot en volledig. Vullend tussen de muren, voor-achter en niet onbelangrijk veel hoger geplaatst. Het geheel is aangevuld met een fundament wat ervoor zorgt dat Eliana sexy en spannend overkomt. Ze glanst in haar rol van zangeres als olie op een warme huid onder de zon. Dat de ritmische prestatie van het geheel enigszins achterblijft ten opzichte van b.v. mijn Van Medevoort versterker is een klein detail. Met de Ruark draaide ik Hugh Masekela, met de Dali opnieuw. Verstaanbaarheid in dit geval uitstekend. Een beetje tam, ik kreeg met Ruark een meer explosief gedrag. Het mag ook wat droger klinken en ik mis coherentie tussen muzikanten en stemmen. Daar staat tegenover een natuurlijke klank, behoorlijk veel detail, puntgaaf slagwerk en een trompet die soleert. Dat alles in een diep stereobeeld dat goed laat horen waar iedereen een positie heeft ingenomen. Een goede indruk van akoestiek neem ik waar met het “Misa Criolla” gezongen door José Carreras. Vooral op de tweede track van de CD. Het is een prikkelende weergave die recht doet aan de geweldige stem van deze zanger. Het is best lastig voor een zo eenvoudige luidspreker om zo knap te presteren. Ik weet zeker dat de vier Restek mono eindversterker hier behoorlijk de speaker in de grip houden en opstuwen. Wat bewijst dat een in basis goede luidspreker kan presteren als je maar een dijk van een versterker aansluit. Drie gitaren die alle drie makkelijk te onderscheiden zijn. Paco de Lucia, Al DiMeola en John Mclaughlin zorgen voor een fraai samenspel waarin elk van de grootmeesters zijn eigen identiteit bewaart. Absoluut geen brei, boeiend in spel en klank, het benadrukt de goede eigenschappen in het Restek karakter.

Als ik met klassieke muziek ga beginnen verhuis ik de Restek set naar de woonkamer en werk met een Lua CD-speler en Focal luidsprekers. Aan de luidsprekers hebben de monoblokken een forse kluif. Dit keer geen optie tot bi-amp, de Electra 927 Be heeft een enkelvoudige luidspreker aansluiting. Het is ook voor het eerst dat ik de MiniAmp warm voel worden, kennelijk vreten de luidsprekers stroom. Van Mozart speelt een klarinet concert. Ik zit ver van het podium en zie een vrij klein beeld voor mij. De muziek speelt prettig en levendig. De klarinet draagt uiteraard de hoofdrol. Losjes en evenwichtig. Geen moment luister ik naar de luidspreker, de muziek staat in de kamer. Helaas niet krachtig en vol overtuiging, eerder fijn maar klein. Dat blijft ook zo met een andere CD waarop onder meer werken staan van Vivaldi, wederom Mozart en Beethoven. Bij vlagen bloeit de set op, veelal ontbreekt de power om boven zichzelf uit te stijgen. Is de muziek levendig dan gaat de Restek daarin mee. Zonder eigen magie in het geluid te brengen. Kennelijk is Focal met Restek niet de ideale combinatie. Immers met een set Ruark speakers speelde met dezelfde versterker heerlijk terwijl ik nu luister naar een set die het geluid naar buiten probeert te duwen. Lang niet slecht, op een eerlijke wijze, jammer genoeg niet zo briljant als mogelijk is.


Eindresultaat

De Mini serie van Restek heeft mij op een prettige manier laten genieten van muziek. Aan de positieve kant treffen we de modulaire opbouw, de probleemloze en stille werking, de mogelijkheid de set door te blijven bouwen met verschillende modules en de prestaties aan sommige luidsprekers. Minpunten vind ik uiteindelijk de bediening met een enkele knop, de universele afstandbediening en de beperking om mijn Focal`s aan te sturen die toegegeven lastig zijn in de lagere regionen en onder de drie Ohm zakken. De enkele knop is een kwestie van smaak en gewenning. De afstandbediening neemt voor de meeste mensen de belangrijke taken over.

Het geluid dat een Restek Mini serie weet voort te brengen is uitstekend als u de juiste luidspreker selecteert. De optie om met een veelvoud aan monoblokken elke unit met een eigen versterker aan te sturen speelt daarin een extra rol. Persoonlijk zou ik de Restek combineren met een paar mooie monitors die een prettige belasting vormen, een actieve subwoofer en wie weet nog meer modules zoals de CD-speler. Natuurlijk hoort de tuner ook daarbij en vormt een eenheid. De degelijkheid straalt af van dit merk en een blik in het inwendige belooft een jarenlange probleemloze werking.


Prijzen:
MiniPre display: rood 550 euro display blauw of groen 610 euro
MiniTun display: rood 650 euro display blauw of groen 710 euro
MiniAmp LED: rood 550 euro LED blauw of groen 550 euro per stuk
Totaalprijs spelende bi-amp set inclusief tuner: 3400 euro


Importeur:
Tophifi
Web: www.tophifi.nl
Email: jankees@tophifi.nl
Telefoon: 06-33892644


Gebruikte Hardware: 

Digitaal:

Marantz CD63SE CD speler met Trichord Clock 2 modificatie Musical Fidelity X-DAC V3 d/a converter met zwaardere voeding Lua Cantilena SEL CD speler

Radio:

Restek MiniTun DAB/FM tuner

Versterking:

Restek MiniPre voorversterker Restek MiniAmp in biamp mode met vier mono eindversterkers

Luidsprekers:

Dali Ikon 2 Ruark Sabre III Focal-JMlab Electra 927 Be

Subwoofer:

Dynaudio Sub 250 actieve subwoofer

Stroomvoorziening:

Netsnoeren: Supra LoRad (DIY), Restek meegeleverde snoeren Netspanning: Supra MD-06 EU Mk II verdeelblok

Kabels en accessoires:

Interlinks analoog: Crystal Cable Connect, Connect Piccolo en Connect Ultra, Chord Company Chameleon Silver Plus Interlinks digital: Canare Digiflex II Gold Interlink subwoofer: Audioquest ICA-1 met WBT Nextgen LS-kabels: Supra 2 x 4 mm2 Classic, Crystal Cable Speak Reference Meubels: Ikea Oppli, Spectral Straight TV915 LS-stands: Alphason Aragon AG60-s Overig: Acoustic Analysing TVA dempers, Millennium CD-mat