Vincent SV-226 en CD-S1.1


Eric de Boer | 28 december 2006 | Fotografie Eric de Boer | Vincent

Voor krap tweeduizend euro een goed klinkende stereocombinatie van geïntegreerde versterker en cd-speler. En dan ook nog eens met buizen! Ondanks het home theater geweld dat vele huiskamers van geluid voorziet, maakt stereo een ware comeback en willen steeds meer luisteraars weer de kwaliteiten van tweekanaals muziekgeluid ervaren. Vele audiomerken hebben naast een breed scala aan home cinema ook een diversiteit aan stereo apparatuur, die gretig aftrek vindt op de audiomarkt. Zo’n merk is ook Vincent. HiFi.nl luistert naar twee van de meest verkochte apparaten en oordeelt.


Beste uit twee werelden

Het verhaal achter Vincent is apart. Laten we stellen dat een in de elektronicabranche bekende Duitser met handelsgeest wereldwijd begon met de opzet van het merk. Nu moest er nog wel een goede, maar vooral Internationaal aansprekende (en uit te spreken)  naam voor deze hifiapparatuur bedacht worden, en díe kwam hem in het hoofd tijdens een bezoek aan een willekeurig museum. Vincent was geboren.
Nu hebben de Chinezen een andere kijk op afwerking, wat in het begin ongetwijfeld voor een aantal problemen heeft gezorgd, maar daar is nu niets meer van te merken! Sterker nog, je mag hier dus echt spreken van een Duits- Europees product met bijbehorende afwerking en kwaliteit.

Die kwaliteit vind je al terug tijdens het uitpakken van de twee zware dozen! Alle aansluitingen zijn netjes afgedopt ter bescherming tegen stof en andere vervoersproblematiek. Zowel de versterker als de cd-speler zijn behalve zwaarlijvig (respectievelijk 12.5 kilo en 8.5 kilo) ook zeer degelijk van opbouw, wat reeds aan de buitenkant te zien is. De apparaten zijn erg rigide, mede door het gewicht van de zwaar overbemeten voedingen. Dit komt natuurlijk het geluid ten goede. De versterker en de het cd-loopwerk zijn beide hybride, wat betekent dat er niet alleen transistor versterking wordt gebruikt, maar dat de signaalweg loopt via buizen, die hun eigen kracht en invloed uitoefenen op het geluid. Mijn ervaring is dat een buis meestal een wat romantischer beeld van het geluid neerzet, terwijl een transistor versterker meer kracht aan het geluid meegeeft. Voor iedereen die van beide eigenschappen houdt is er hybride, een samenkomst van het beste uit twee werelden.

Zowel de versterker als de cd-speler worden geleverd met losse netvoedingsnoeren, dus upgraden is altijd mogelijk. Vermeldenswaardig is dat de bijgeleverde interlink een duidelijk hogere klasse heeft dan je standaard mag verwachten van een bijgeleverd product, wat meestal de welbekende huis-tuin-en-keuken dropveterkabel is. Ook aan vorm en uiterlijk is duidelijk veel aandacht besteed; zwarte behuizingen voor de componenten, met een dik en mooi front van geborsteld roestvrij staal imponeren aanzienlijk, alle knoppen en aansluitingen zitten op een zeer logische plaats op de toestellen en zijn zeer degelijk van opbouw. Beide apparaten zijn voorzien van een hoofdtelefoonversterker van goede kwaliteit. En ik mag niet vergeten dat de afstandsbedieningen erg mooi van uiterlijk zijn en goed (zwaar) van opbouw. Ook hieraan wil het nog wel eens schorten, in ieder prijsklasse van hifi!


Techniek

De versterker levert een aanzienlijk vermogen van twee keer honderd Watt aan acht ohm. Het frequentiebereik loopt volgens opgave van 5 Hz tot 50 kHz bij +/- 1 dB. De signaal/ruisverhouding ligt boven 90 dB en de versterker heeft een totale harmonische vervorming van minder dan 0.1% (1kHz, 1 Watt) Er zijn zes vergulde, degelijke tulpstekker ingangen te vinden aan de achterkant, gecentreerd twee paar (voor bi-wiring) degelijke luidsprekeruitgangen, de stroomaansluiting en twee aparte connectoren voor record-out en pre-out. De laatste zijn te gebruiken voor een eindversterker of voor het gebruik van een actieve subwoofer met een ingebouwd scheidingsfilter. Er zit een viertal 12AX7 buisjes in het voorversterkingsgedeelte van de SV-226MK. De luisteraar heeft de mogelijkheid om het geluid te beïnvloeden middels een bass- en trebleregeling en loudness; ik hou het in deze test bij het pure geluid zonder beïnvloedingen.

De cd-speler heeft een signaal/ruisverhouding van boven 95dB, met een totale harmonischer vervorming van minder dan 0,003%. Het frequentiebereik loopt van 10Hz naar 20 kHz bij +/- 0.5 dB. Ondersteund worden CD en HDCD. De outputs zijn divers: tulpkabelaansluitingen, een coaxiale digitale uitgang en zelfs gebalanceerd (XLR) aansluiten is mogelijk. Helaas ondersteunt de SV226MK geen XLR dus hou ik het bij RCA (tulp).Verder zitten alle denkbare bedieningsopties op de speler, de meeste via de afstandsbediening toegankelijk.
Zowel de speler als de versterker hebben een gescheiden opbouw, met veel koelingen. De zware voedingen en de ringkern in de versterker zijn afgeschermd van de rest van de interne componenten en kunnen dus geen invloed uitoefenen op de signaalweg en de klank. Importeur Audipulse heeft netjes gezorgd voor testexemplaren met al ruim duizend speeluren op de klok (hulde!) dus het luisteren kan direct beginnen.

Vincent set boeit!

Aangesloten op mijn Monitor Audio Monitor3 luidsprekers middels Qed-bekabeling, met een JBL LX2000 subwoofer ter ondersteuning voor het allerlaagste laag begin ik te luisteren. Diana Krall mag de aftrap verzorgen met haar cd “Only trust your heart” uit 1995. De track Broadway is een heerlijk jazzy nummer, met een diversiteit aan solo’s erdoorheen. Vrijwel direct komt naar voren dat de cd-speler een bepaalde rust kent, terwijl de versterker een warm en vol geluid geeft!

De stroomtoevoer naar de luidsprekers is hoog te noemen, wat resulteert in een overduidelijke grip op mijn moeilijk aanstuurbare Monitor3’s. Diana’s stem is goed plaatsbaar, hoewel wat meer naar achter afgemixt door de technici die verantwoordelijk geweest zijn voor deze opname. In het midden van het nummer speelt de bas heerlijk weg, later ondersteund door de bekende fellere percussie die Krall’s albums vaker kennen. Zonder ook maar één puntje van scherpte geeft de set een ware keur aan snelheid. Lekker wegluisteren, zonder vermoeienis. Vanaf de cd “Little Earthquakes” van Tori Amos speel ik Precious Things. De vleugel, ondersteund door een ritmisch gehijg, komt vol en warm over. Alle elementen van dit nummer komen los van de luidspreker, Tori staat hoger voor me, alle echo’s klinken rond de luisteraar. Hier kan toch echt geen home-cinema tegenop! Hoewel ik iets meer felheid gewend ben, wordt alles met controle weergegeven. Duidelijk het werk van de buizen. Om die ruimtelijkheid eens goed aan de tand te kunnen voelen, leg ik de cd  “MTV Unplugged” van Alanis Morisette in de lade van de CD-S1.1. Joining You is al jaren een favoriet van me, met een mooie spreiding in de opname en veel hoog en laag. De weergave is passend voor de opname, met een wederom vol en warm geluidsbeeld. Fijntjes worden de hoge uithalen van Alanis’ stem voor me uitgespreid. De aanslagen van de snaren zijn goed plaatsbaar, en het gebied tussen laag en middenhoog komen erg goed uit de verf, zonder te overheersen.

Omdat ik van een kennis de cd had gekregen, speelde ik nieuwsgierig “Montreux Alexander”, The Monty Alexander Trio Live! At the Montreux Festival, daterend uit 1977. Heerlijke jazzmuziek, instrumentaal en vol hoorbare improvisatie. De track Nite Mist Blues heeft een rustige percussie, aparte basloopjes, met heerlijke vleugelmuziek. Snelheid is geen probleem voor de set, mijn tweeters moeten zweten… Later krijgt de track meer snelheid, met meer improvisaties op de 88 toetsen. Leuk dat er zo’n plaatsing wordt weergegeven, je hoort naast je iemand in het publiek zijn genoegdoening over het gebodene uiten middels wat kreten.
Ter afsluiting van de sessie ligt Pink Floyd’s “The Division Bell” in de speler. Wearing the inside out brengt altijd enige rust met zich mee, met alle Floyd-achtige geluiden, achtergrondkoortjes en distortie van de gitaren. Het koortje is te plaatsen aan de zijkant van de luidsprekers, de kalme zangstem van David Gilmour staat los van de rest van het geluid en de percussie is warm en diep te noemen. De Vincent set boeit. Vraagt om aandacht van de luisteraar. Zonder vermoeiing.


Conclusie

Deze set van Vincent is in mijn optiek zeer geslaagd om goed stereo weer te geven. Jammer dat de versterker geen eigen phonovoorversterker aan boord heeft, want ook daarin is met hybride winst te boeken. Gelukkig heeft Vincent wel een bijpassende phonopre (PHO-111 MM/MC schakelbaar voor maar 150 euro) leverbaar. De koper krijgt de keuze uit twee kleuren front’s, het aan mij geleverde RVS of zwart. De CD-S1.1 speelt goed voor zijn prijsklasse, al had het geheel voor mij ietsje meer felheid mogen hebben. Gewenning zou misschien prettig zijn. Maar dit is persoonlijke smaak. Een (klein) nadeel is het dat deze bij elkaar passende set niet gebalanceerd aan te sluiten is, maar gelukkig maakt de afwerking veel goed.

Ook heeft Vincent veel oog voor detail. Zeker de versterker speelt ver boven zijn klasse, wat te meer duidelijk werd op een avond dat ik twee audiovrienden op bezoek had en mijn platenspeler in gebruik werd genomen. Nog meer dan met cd, viel er meer op zijn plaats en was er zelfs meer rust, plaatsing en controle dan met mijn eigen versterking. Als u een op zoek bent naar goede stereo weergave, zet dan gerust deze twee op uw lijstje met te vergelijken componenten! Hybride bevalt me wel.
Dit smaakt zeker naar meer!

Voor meer informatie: http://www.audipulse.nl

Prijzen:
Vincent SV-226 hybride versterker incl. afstandsbediening 1000 euro
Vincent CD-S1.1 hybride cd-speler incl. afstandsbediening 900 euro

 

Gebruikte Hardware: 

Analoog

Bluenote Piccolo mkII Bluenote B5 mkII Titanium arm Goldring Eroica LX Moving Coil element Bluenote Phono1 mkII

Digitaal

Vincent CD-S1.1 hybride cd-speler Denon DCD725 cd-loopwerk Denon DVD2900 DVD-Video/ Audio/ SaCD loopwerk Sony RDR-GX3s Dvd-recorder Samsung DCB-9401R DVB-tuner

Versterker

Vincent SV-226 hybride versterker Denon AVR-3803 Rotel RB-1070

Luidsprekers

Monitor Audio Monitor3 Rosewood afgevuld met loden korrels (voorluidsprekers) Monitor Audio Monitor3 Cherrywood (achterluidsprekers) Infinity HCS-center (centerluidspreker)

Subwoofer

JBL LX-2000 subwoofer

Stroom, kabels en accessoires

Kemp Power Source netfilter DIY stekkerblok Audio Selectief L100, Monster M-850i, M-600 en ProfiGold PGV Interlinks Qed Sub-cable Qed en Tasker luidsprekerkabels Vibrapods, Masterbase en Nutters Audio dempers/schotels DIY “Vlechtsneek” stroomkabel Empire meubel