Sony STR-DA3300ES


Eric de Boer | 06 december 2007 | Fotografie Eric de Boer | Sony

Onlangs presenteerde Sony de nieuwe line-up van haar ES-serie Home Theater receivers. Deze serie is sinds een jaar bewust meer onder de aandacht gebracht door Sony, de letters ES staan voor Elevated Standard, ofwel betere technieken en prestaties dan de standaard Sony lijn. HiFi.nl testte voor u de goedkoopste telg uit de familie van receivers, de STR-DA3300ES. Een verrassend verslag.

Functies en technieken van de STR-DA3300ES

Sony zou Sony niet zijn als een dergelijke receiver niet de nieuwste snufjes en technieken aan boord zou hebben. Voorbereiding op HD en Blu-Ray zijn natuurlijk aanwezig, maar ook een aansluiting voor digitale media zoals mp3 spelers en natuurlijk een meerkanaals tulpaansluiting voor onder andere SACD spelers ontbreken niet. Waarmee Sony natuurlijk ook haar eigen PlayStation3 volledig ondersteunt. Verder is het videogedeelte van de receiver voorzien van een drietal HDMI (1.3)-, drie componentaansluitingen en vier tulpstekkeringangen. Afhankelijk van de setup en het gebruikte uitgangssignaal kan de STR-DA3300ES videosignalen upconverteren tot 1080p via HDMI en 1080i via de component uitgang. Dit geschiedt door middel van de veel toegepaste Faroudja DCDi processor die we steeds vaker tegenkomen in home theater apparatuur, en die meer dan verdienstelijk zijn werk doet. Liefhebbers van s-vhs worden helaas teleurgesteld, Sony heeft deze aansluitingen compleet laten vervallen. Verder beschikt de Sony over vijf optische en 3 coaxiale digitale aansluitingen, een 7.1 pre-out voor wie wil bi-ampen of eindversterking wil aansluiten, diverse tulpstekkeraansluitingen en niet te vergeten een phono aansluiting voor wie zijn platenspeler met MM-element wil gebruiken. Het netsnoer is los te koppelen voor wie wil tweaken met betere stroombekabeling, iets wat gelukkig standaard aan het worden is. De zeven eindversterkers zijn in staat maximaal 130 watt per stuk af te leveren en voor de voorluidsprekers is een tweede aansluiting aanwezig om te bi-ampen (bij 105 watt in stereo). Alle standaard decoders voor de diverse surroundformaten zijn aanwezig, voor wie wil kunnen genieten van Dolby TruHD of DTS HD brengt Sony de luxere receivers DA4300ES en DA5300ES op de markt, die trouwens ook nog streaming Bluetooth van bijvoorbeeld Sony Ericsson gsm’s kunnen weergeven.

Geheel nieuw binnen de Sony receivers is het gemak van een GUI (Graphical User Interface). Via het beeldscherm heeft de gebruiker een heldere en overzichtelijke menustructuur, die wordt ondersteund door kleur en zelfs 3-d tekeningen voor de setup van bijvoorbeeld de speakers. Maak je dan ook nog gebruik van de instelmicrofoon die Sony bij de receiver levert, dan heb je alle gemak om het apparaat in te stellen en scheelt het een hoop gezoek in de 130 pagina tellende gebruiksaanwijzing. Hopelijk wordt ook dit standaard in home theater apparatuur, want gemakkelijk is het zeker, maar daarover later meer.

Net zoals bijna alle receivers levert ook Sony (net als bij zijn voorgangers) een grote  - programeerbare - afstandsbediening bij de receiver. Helaas is deze nog steeds onoverzichtelijk en zal de gemiddelde gebruiker eerst even de leesbril op moeten zetten om wijs te worden uit de vele tekst die boven en onder de toetsen staan. Mijn gedachten dwalen af en toe af naar de oudere Sony receivers die een wat kleinere, maar veel meer overzichtelijke afstandsbediening meekregen (mèt lcd display!) en erg handig te bedienen waren. Gelukkig hebben de ontwerpers van Sony bij de nieuwste ES lijn hier ook aan gedacht en leveren zelfs bij het instapmodel die ik voor u test al een kleine, handzame extra afstandsbediening voor het alledaagse gebruik. Ik ben er zeker van dat menig gebruiker hier heel erg blij mee zal zijn!


De GUI van de STR-DA3300 ES in actie

Aangesloten op mijn Sony KDL32S2000 LCD-tv middels een OxyPure HDMI kabel mag de receiver zijn best doen om het beeld door te geven. Ik verbind mijn Denon DVD2900 middels OxyPure Component kabel aan de receiver voor beeld. Het geluid wordt overgebracht door een Ixos coaxiale digitale kabel, Monster neemt het signaal voor SACD voor zijn rekening. Als weergevers dienen eerst Dali Mentor 5 voorluidsprekers, en later mijn eigen Monitor Audio Monitor 3’s, die ik ook als surroundspeakers inzet. De centerspeaker is een Infinity HCS center, het laag wordt geleverd door een JBL LX2000sub. De rest van de gebruikte hardware vindt u onderaan deze recensie.

Aan de voorkant van de receiver sluit ik de meegeleverde meetmicrofoon aan (verwar deze aansluiting niet met een hoofdtelefoonuitgang!) en stel een statief op ter hoogte van mijn luisterpositie. Het beeld van mijn tv verandert in het gebruikersmenu van de 3300ES en ik selecteer de automatische setup. De meetmicrofoon wordt voorzien van de aangevinkte geluidsinformatie, en bijna feilloos worden speakerafstand, de benodigde luidheid en de frequentiekarakteristieken van de gebruikte speakers gemeten. Dit meten geschiedt middels verschillende tonen op een wat harder geluidsniveau en het is raadzaam om dit niet ’s avonds te doen als u buren of slapende kinderen heeft, want vooral de subwoofer krijgt te maken met een oplopend pulserend geluid…

Na de afstanden in centimeters, de luidheid en grootte van speakers te hebben bevestigd, kies je nog voor eventuele frequentievoorkeuren om surroundgeluid nog beter aan te passen aan de omgeving. Iedere input krijgt vervolgens zijn eigen toewijzing van bron en aansluitsoort, en het is ook mogelijk om voor iedere bron een apart voorgeprogrammeerd geluidsveld vast te leggen. Verder heeft de receiver ook nog de optie om deze automatische calibratie toe te passen op meerdere luisterposities, wat erg prettig is als je wel eens van zitplaats wisselt. Handig, maar vooral het gemak van de GUI  - een techniek die Denon tegenwoordig ook toepast op haar nieuwe receivers - is toch wel het meest vernieuwende aan de STR-DA3300ES.

Kijken en luisteren naar de Sony STR-DA3300ES

Kijken en luisteren naar de STR-DA3300ES

Eerlijkheidshalve moet ik u melden dat ik het geluid van gemiddelde Sony receiver niet vind uitblinken in warmte of emotievolle geluidsoverdracht. Wellicht persoonlijk, maar ook deze receiver komt toch vrij klinisch en strak over. De luidsprekerkeuze speelt natuurlijk ook een rol, wellicht dat een wat warmer klinkende speaker juist met dit gegeven zijn voordeel doet. Desalniettemin heeft de Sony me in de tijd dat hij mijn luisterruimte voorzag van versterking wel verbaasd over de kracht van het geboden signaal. Bij film - waarvoor deze receiver uiteindelijk ook ontworpen is - is het geluid erg goed te noemen. Als alle frequenties en instellingen kloppen ervaart de filmliefhebber niet alleen een prima beeldkwaliteit (die upconversie werkt gewoon goed) maar ook het geluid klopt! Bijvoorbeeld tijdens Ice Age, een film die is voorzien van een prachtige soundtrack qua effecten, heeft de Sony volledige grip op de speakers, stemmen worden goed en helder weergegeven en de subwoofer krijgt een enorme hoop laag voor zijn kiezen. Dit is Home Theater!

Ook muziek dvd’s zijn prettig om te beluisteren, de kracht van de DTS-track op Madonna’s Drowned World Tour is een mooi voorbeeld. Het bekende nummer “Frozen” gaat gepaard met een krachtig laag, dat niet overheerst. Alle hoge tonen zijn duidelijk aanwezig, het gejuich en geklap van het publiek, de hi-hats en ga maar door. Ook beeldtechnisch is Sony in staat om prima overeind te blijven. Bij het afspelen van meerkanaals SACD mis ik wel af en toe de plaatsing die ik gewend ben, en zou ik wat meer “body” verwachten in het middengebied. De SACD van Mozart’s Requiem op Linn Records levert me nét niet het kerkgevoel die deze sublieme opname uit een Schotse kerk herbergt. De natuurlijke galm is ietwat hard van klank en loopt korter door dan ik gewend ben, maar voor 1000 euro mag je ook geen high end verwachten. Wel een dik pluspunt voor deze receiver is de veelzijdigheid in de mogelijkheden om van tweekanaals geluid 5.1 of zelfs 7.1 geluid te creëren. Home cinema liefhebbers kijken ook wel eens tv en willen dit nu eenmaal graag in surround weergegeven horen. Sony biedt veel geluidsbewerkingen die soms ook nog aan de wensen van de eindgebruiker aan te passen zijn.

Conclusie

Met deze kleinste telg in de ES line-up voldoet Sony wat mij betreft aan de verwachtingen die je als gebruiker mag hebben van een dergelijke receiver. Meer dan standaard zijn vooral de extra afstandsbediening en de erg prettige GUI. De opbouw van het apparaat is solide, aansluitmogelijkheden zijn er genoeg en alle benodigde decoders en gemakken zijn aan boord. Zonder de extra’s zou de versterker al goed zijn, maar ook weer niet heel erg speciaal. Het zijn juist de extra’s en de vele mogelijkheden die deze home theater receiver op dit moment een pluspunt geven in mijn beoordeling. Bent u op zoek naar veel functionaliteit en home cinema georiënteerd binnen een budget van 1000 euro? U doet er verstandig aan om de Sony STR-DA3300ES te overwegen.

Sony STR-DA3300ES : 999 euro
Voor meer informatie: www.sony.nl

 

Gebruikte Hardware: 

Analoog:

Bluenote Piccolo mkII Bluenote B5 mkII Titanium arm Goldring Eroica LX Moving Coil element

Digitaal:

Denon DCD725 cd-loopwerk Denon DVD2900 DVD-Video/ Audio/ SACD loopwerk Sony RDR-GX3s Dvd-recorder Samsung DCB-9401R DVB-tuner Sony KDL32S2000 LCD TV

Versterking:

Sony STR-DA3000ES Bluenote Phono1 mkII met AS modificatie

Luidsprekers:

Dali Mentor 5 Monitor Audio Monitor3 Rosewood afgevuld met loden korrels (voorluidsprekers) Monitor Audio Monitor3 Cherrywood (achterluidsprekers) Infinity HCS-center (centerluidspreker)

Subwoofer:

JBL LX-2000 subwoofer (gemodificeerd)

Stroomvoorziening, kabels en accessoires:

Kemp Power Source netfilter DIY stekkerblok Audio Selectief L100, Monster M-850i, M-600 en ProfiGold PGV Interlinks Qed Sub-cable Weber und Maurer LS-01, Qed en Tasker luidsprekerkabels Quadraspire, Vibrapods, Masterbase en Nutters Audio dempers/schotels De Mat van ArtSpeak DIY “Vlechtsneek” stroomkabel Empire meubel