Carat I57 CD receiver


René van Es | 13 december 2007 | Fotografie René van Es | Carat

Het Franse merk Carat is niet nieuw voor mij. Enige tijd geleden mocht ik al kennis maken met de losse componenten die bestaan uit een versterker, cd speler en tuner. Ze maakten genoeg indruk om de aanschaf van de tuner voor eigen gebruik in een tweede audioset te rechtvaardigen.

In dezelfde “57” lijn brengt Carat een cd receiver op de markt die zwaar leunt op de eerdere producten. Wat minder vermogen in de versterker, een zelfde tuner en cd speler intern. Het uiterlijk mag dan afwijken van de diamant waar Carat met naam en type aanduiding 57 (facetten) op doelt, het is zeker verfrissend en sjiek. Een zwart voorpaneel, afgedekt met plexiglas. De regelaars en toetsen zijn net als de cd lade zilverkleurig. Opschriften zijn blauw met achtergrond verlichting. De display heeft heldere groene letters en cijfers met een goede leesbaarheid zonder de kamer te verlichten. Kleine rode indicatoren in de display geven aan waar de cd receiver mee bezig is (b.v. tuned, play , hdcd). Dat lijkt in totaal een kleurrijk geheel, maar vergist u zich niet; de Carat serie is een Frans design en daarom niet schreeuwend of opzichtig. De verder zwarte kast heeft de normale afmeting van 43 cm componenten. Het is handig dat Carat drie functies verenigt in één apparaat. Versterker, tuner en cd speler, zonder al te veel compromissen te hoeven maken. Het scheelt u geld (losse componenten van Carat komen samen op 2000 euro) en vooral ruimte. Om de verkoopprijs op 1250 euro te stellen moet productie plaats vinden in China. Dat stuit gelukkig al lang niet meer op bezwaren. In tegendeel denk ik wel eens, na een avond zwaar tafelen.


Drie in de pan


Het is altijd wurmen met de ruimte als je drie apparaten wilt combineren in één behuizing. Links vinden we een forse ringkerntrafo van 175 VA. De buffering is erg bescheiden met 16.000 uF. De versterkerschakeling is traditioneel met Sanken 2SA1694 en 2SC4467 power transistoren en een Zobel netwerkje aan de uitgang. De stuurtrap is uitgevoerd met transistoren. De volume regeling is volledig elektronisch, net als het solid state relais voor in/externe bronkeuze. Het versterkerdeel levert een vermogen van 50 Watt per kanaal aan 8 Ohm via een enkel paar stevige klemmen. Rechts in de kast is het cd loopwerk vastgezet. Daarachter de cd- en tuner elektronica. De cd speler maakt gebruik van een tot 24 bits/96 kHz upsampling Burr Brown PCM1732 d/a converter met een PM200 HDCD decoder/filter. De tuner werkt met een KSE ontvangmodule waarmee ontvangst van FM en AM zenders mogelijk is, FM met RDS en PTY. Het geheel ziet er verzorgd uit met een minimum aan losse draden en draadbruggen. De ruimte is efficient benut en ook aan de afwerking van de printen mankeert niets.

De receiver heeft ingangen voor TV, aux, tape in/uit en een MP3 ingang op de voorzijde. Op de voorzijde zit eveneens een bus voor een hoofdtelefoon. De bediening is even wennen. Links vindt u een standby schakelaar. Daarnaast een display waarop informatie wordt gegeven over de cd of de tuner. Het display is te dimmen, zelfs uit te schakelen. Een functietoets activeert de opties die te kiezen zijn met de “volumeregelaar”. Die is net als het leuke joystickje ernaast multifunctioneel. Het was even wennen voor ik door had hoe e.e.a. schakelde. Je kiest er de zenders mee, de tracks of de bron. Samen kunnen ze een deel van de toetsen van de uitgebreide afstandbediening vervangen. Naast het volume is met de centrale draaiknop ook balans te regelen en is een toonregeling oproepbaar. Een pre-out bus geeft de mogelijkheid tot het aansluiten van bijvoorbeeld een actieve subwoofer. Om te luisteren naar de Carat cd receiver is weinig meer nodig dan een netsnoer, een antenne, twee luidsprekers met kabels en een stapeltje cd’s. Met liefde gebruik ik Ruark Sabre III monitor luidsprekers op Target stands. Uit de voorraad komen mooie Chord bi-wire kabels. Om de tuner van signaal te voorzien hangt aan het raam een Magnum Dynalab St-2 FM antenne. De meegeleverde afstandbediening in de hand, de eerste cd in de lade en de vaart kan erin.

De Carat I57 beluisterd

Beverly Craven bijt het spits af met “Mixed emotions”. Dat levert mij weinig mixed emotions op want de I57 ligt direct op stoom. Heldere weergave, tikje bescheiden in de bas, mooi stemmetje, rustig maar wel lekker puntig hoog en een los neergezet stereobeeld. Wat meer in detail tredend op het stereobeeld is dat netjes op hoogte geplaatst in de ruimte. Het komt tot net buiten de luidsprekers. Van heel veel diepte is geen sprake. Het is een beetje diffuus in de zin dat instrumenten en stem niet tot op coördinaten aan hun plaats hangen. Ongeveer zoals u dat met een live concert zult meemaken. U ziet de artiest met de ogen, met de oren zou u hem of haar “ergens daar” plaatsen. Het stereobeeld vormt een fraai schilderij, al zal de purist er misschien geen genoegen mee nemen. Dat de bas niet doordreunt is alleen maar te prijzen. Veel kleine luidsprekers doen dat zelf al en als de versterker daar nog eens aan gaat meewerken is het hek van de dam. Vindt u het te weinig, dan hebben we de ingebouwde toonregeling voorhanden. Dat de stem helder is terwijl de hoge tonen niet naar scherpte neigen laat zien dat over zowel het ontwerp als de klank is nagedacht. Het maakt muziek heerlijk levendig, speels, vlot.

Een stap verder gaat “Norwegian mood” van Kari Bremnes. Een HDCD die de indicator ogenblikkelijk doet oplichten. Stom dat HDCD een zachte dood lijkt te zijn gestorven. Volledig compatibel met cd is het medium beter in staat tot digitale weergave dan de beperking van 16-bit. Feit is dat deze opname heel aangenaam wordt neergezet. Heerlijk speels met verrassende instrumentale geluidjes die her en der hun weg vinden door de ruimte. Mooie stem van Kari in een veel verder opengegooid stereobeeld dan Craven kon bieden. Tegen een doodstille achtergrond. Ook daar heeft Carat kennelijk heel goed over nagedacht. Zonder enige vorm van netfiltering is er toch geen sprake van stress of onrust in het geluid. Lange tijd aangenaam luisteren is ruimschoots mogelijk. Lichte kritiek dit keer op de hoogweergave die wat te geprononceerd overkomt. Een euvel waar ook de Bremnes lp aan lijdt, zelfs op platenspelers met een prijs van 5x de Carat I57. Niettemin is het oppassen met te heldere luidsprekers voor de I57. Iets wat ik destijds ook terug kon vinden met de A57 versterker. Een familie trekje dat verder niet al te veel aandacht hoeft te krijgen. De Ruark Sabre III luidsprekers die ik gebruik zijn ongenadig transparant en levendig van zichzelf, daar hebben meer versterkers wel eens moeite mee. |

Er bestaat een cd serie die steeds een ander instrument romantisch belicht. Ik kies uit die reeks de “romantische cello” met werken van C.P.E. Bach, Vivaldi, Chopin en anderen. Niet al te zware klassieke muziek met vaak een vrolijke ondertoon. Mits een set in staat is die ondertoon ook weer te geven. Maakt u geen zorgen, de Carat I57 verricht daarmee uitstekend werk. Zonder HDCD lampje helaas. De weergave is met klassieke muziek lichtvoetig. Nergens overdreven, iets te licht in de lage regionen wat een cello weinig body geeft. Ik wees er al eerder op, een luidspreker met een wat donkerder weergave zal de oplossing zijn. In de heldere weergave komen lekker veel details naar voren zoals mijn geliefde klavecimbel. Dat is weer een voordeel. Strijkers zijn door de bank genomen fluweelzacht, intens als ze dat moeten zijn, nimmer scherp. De orkestweergave goed genoeg om een breed podium te herscheppen waar iedereen hoorbaar een plekje weet te vinden. Buitengewoon prettig dat de weergave op hoogte blijft en niet zoals in veel sets naar beneden trekt waardoor je altijd het idee houdt op het balkon te zitten in plaats van in de zaal. Tijdens de zwaardere passages laat de Carat I57 zien dat hij voldoende pit in huis heeft om de kamer op aangename wijze te vullen. Gedurende zachte passages blijft de aandacht bij de muziek en dwalen gedachten niet af.

Wat resteert, is de radio weergave. Ik ben daarin verwend, met twee tuners in huis en sinds kort een schoon signaal van een eigen antenne ben ik iemand die ontdekt heeft hoe aangenaam radio kan zijn. Een bron van informatie en een oneindige discotheek met vele soorten muziek. Radio 2 en Radio 4 worden door mij misschien wel het meest beluisterd, omdat Klara hier alleen via de kabel beschikbaar is. Mijn Carat T57 tuner en het ontvanggedeelte in de I57 zijn wat mij betreft elkaars gelijke. Het enige dat echt irriteert en waar Carat iets aan moet gaan doen is de “search” functie, die met één korte druk op de verkeerde toets alle door mijzelf ingestelde voorkeurzenders wist en vervangt door een reeks zenders die het apparaat in de ether vindt. Nu weet ik toevallig dat de onderhanden I57 de eerste is die van de band kwam en wie weet zien ze in Frans/Chinese samenwerking kans dat schoonheidsfoutje op te lossen voordat de aantallen gaan rollen. Verder niets dan lof. Goede ontvangst, schoon signaal, vrij van vervorming, ruis en birdies. Kortom een probleemloos multi apparaat met een uiterlijk dat ik per dag meer ga waarderen. Een kwestie van smaak uiteraard. Edoch, ik garandeer u dat mijn gevoel voor schoonheid mede gevoed wordt door de weergave. Zou die beneden peil zijn dan verliezen toetsen en voorpaneel heel snel de huidige glans.

Conclusie Carat I57

Is het wel handig om drie apparaten met elk een eigen functie in één kast te stoppen of is het toch beter om drie kasten op te stapelen? Dat hangt van de koper af. Stelt u kookt heel graag en vooral heel veel. Dan bent u beter af met een losse magnetron, een oven en een grill. Kookt u met regelmaat maar gaan aspiraties voor Michelin sterren aan u voorbij, is uw keuken (en budget) beperkt van afmeting, dan voldoet een combi magnetron het beste. Zo is het ook met de Carat I57 ten opzichte van zijn losse broers en zusters. Zelf zou ik voor “los” gaan, mijn buren en vele vrienden zien meer in de “enkele doos”. Ook al heeft die 2 dB minder vermogen en vind ik de bediening iets lastiger vanwege de multifunctionele toetsen en draaiknop (iemand anders vond dat juist superhandig), al gebruikt u negen van de tien keer toch de remote.


Opmerkelijk is in ieder geval dat Carat niet inlevert op kwaliteit en wel degelijk kans ziet de besparing in logistiek, verpakking, voeding etc. door te geven aan de klant. Voor de prijs van de losse tuner en losse versterker krijgt u er een cd speler ter waarde van 700 euro bij cadeau. Dat heeft ook beperkingen. Eén voeding betekent meer beïnvloeding, minder power voor een lastige luidspreker met een laag rendement. De cd receiver is een compromis. Wel een verrekte handig compromis dat in de praktijk een bescheiden plaatsje vraagt en daarvoor een heel behoorlijk geluid teruggeeft. Met radio, een externe bron of de ingebouwde HDCD speler. Netjes gebouwd, fraai om te zien met een chique uitstraling, en leverbaar tegen een aantrekkelijke prijs. Veel concurrentie heeft de Carat I57 niet. Weinig merken doen een serieuze poging om kwaliteit te koppelen aan integratie. Dat maakt de I57 redelijk uniek, aantrekkelijk en tot een begeerlijk bezit voor wie shopt in dit segment.


Prijs:

Carat I57 cd receiver:  1250 euro


Importeur:

AVTunes in Raalte
Tel 0572-363337
Fax 0572-363336
E-mail info@avtunes.nl
Internet www.avtunes.nl

Gebruikte Hardware: 

Versterking, digitaal, tuner:

Carat I57 cd receiver

Radio:

Carat T57 tuner Magnum Dynalab ST-2 FM antenne

Luidsprekers:

Ruark Sabre III

Stroomvoorziening, kabels en accessoires:

LS-kabels: Chord Company Odyssey 4 LS-stands: Target MR60, Target HS40