Panasonic TH-42PZ85 full HD Plasma


Patrick van den Bergh | 21 augustus 2008 | Fotografie Patrick van den Bergh | Panasonic

Het lijkt misschien vreemd maar bij het recenseren van een plasmascherm van Panasonic schiet haast altijd de slagzin van een concurrerende, welbekende elektronicagigant door mijn gedachte. Gebruiksvriendelijke toestellen die voor het gros van de consumenten een prima beeldkwaliteit weten neer te zetten zonder daarvoor direct allerlei ‘videofiele’ poespas te hoeven uithalen. Ik geef hier al haast de conclusie van deze recensie weg maar de wat meer eisende kijker doet er toch goed aan even verder te lezen.




Plasma en LCD schermen domineren nu al enige tijd de markt van de televisietoestellen. In een rap tempo volgden verschillende modellen elkaar op, brachten telkens nieuwe mogelijkheden welke tot een betere beeldweergave moesten leiden. Voor de televisietoestellen uit het plasma segment heeft het even moeten duren maar ook hier is full-HD nu eindelijk een feit. Afwijkende schermresoluties zoals 1024*768 zullen nu langzaam tot het verleden gaan behoren, iets wat ik alleen maar van harte toejuich.

Panasonic stelde voor deze test hun Full-HD toestel, de TH-42PZ85, ter beschikking. Een 42” plasmatelevisie welke niet alleen als een van de eerste over een full-HD paneel beschikt maar een welke tevens beschikt over Panasonic’s Intelligent Frame Creation en 24p Real Cinema. Technologieen waarmee dit toestel zich onderscheidt van bijvoorbeeld de TH-42PZ80 plasmascherm van dezelfde fabrikant.


Design en features

Het ontwerpteam van Panasonic heeft het toestel een trendy design mee willen geven. Een zilverkleurige luidsprekerbehuizing welke net onder de voorkant van het toestel hangt, vormt samen met de zilverkleurige voet een blikvanger. Al gaat mijn voorkeur uit naar een wat meer minimalistisch design, deze Panasonic onderscheidt zich hiermee wel van het gros van de verkrijgbare schermen.

Aan de achterkant van het toestel vinden we, zoals gebruikelijk, de diverse aansluitmogelijkheden netjes geordend. Het antennesignaal kan rechtstreeks analoog worden aangesloten, de aansluiting van een digitale decoder verdient echter de voorkeur bij dergelijke schermen. Een tweetal scart-aansluitingen en een component ingang voor analoge beeldsignalen. Digitale beeldsignalen worden opgevangen door een drietal HDMI ingangen waarvan er een zich aan de zijkant van het toestel bevindt. Audio kan zowel analoog als digitaal, met een optische kabel, uitgevoerd worden. De HDMI ingangen van de Panasonic TH-42PZ85 accepteren beeldresoluties tot 1080P in de scanfrequenties 50Hz, 60Hz en 24Hz. Over de analoge componentverbinding wordt een beeldresolutie tot maximaal 1080i geaccepteerd.



Het aantal aansluitingen mag dan wat beperkt zijn, de meeste gebruikers zullen er aardig mee uit de voeten kunnen. In totaal zijn er genoeg aansluitingen om bijvoorbeeld een DVD-speler, externe decoder, een Blu-ray speler, spelcomputer, PC en een camcorder simultaan aan te sluiten.
 

Installatie en instellingen

De Panasonic TH-42PZ85 is in een woonkamer bekeken waarin de kleurstelling neutraal te noemen is en er meer dan voldoende mogelijkheden zijn om zowel in een goed verduisterde ruimte alsook bij daglicht te kunnen kijken. Een externe decoder voor televisiesignalen werd analoog met een scart-aansluiting aangesloten. Een Marantz DV8400 dvd-speler deed dienst als bron voor het DVD medium, aangesloten via component, terwijl een Playstation 3 is gebruikt voor de weergave van High Definition beeldmateriaal, uiteraard aangesloten met HDMI.

De TH-42PZ85 is een uiterst gebruiksvriendelijk toestel te noemen, het navigeren door het menu opties verloopt soepel en de diverse instellingen zijn eenvoudig te maken. Ik dien hierbij op te merken dat de beperkte instellingsmogelijkheden absoluut bijdragen aan de gebruiksvriendelijkheid van het toestel. Waar sommige concurrenten hun toestellen uitrusten met een behoorlijk aantal opties aan instellingen, zijn deze mogelijkheden bij deze Panasonic beperkt gehouden tot de meeste basisinstellingen. Dit heeft uiteraard tot gevolg dat de mogelijkheden tot het fine-tunen van de beeldweergave beperkt is: een nadeel ten gunste van de gebruiksvriendelijkheid?

Vanuit het hoofdmenu heeft de gebruiker toegang tot de instelmogelijkheden voor beeldweergave, het geluid, de Viera link en overige instellingsmogelijkheden. Beeldinstellingen zoals “dynamisch” of bijvoorbeeld “cinema” zijn voor elk ingangssignaal apart in te stellen. Verder vinden we de gebruikelijke opties zoals een contrast en helderheidsregeling terug in het menu beeld. De gebruiker heeft verder de keuze uit een drietal vooraf ingestelde kleurtemperaturen, de kleurbalans is helaas niet afzonderlijk in te stellen zonder daarvoor in het servicemenu te moeten gaan. Een eenvoudige noise reductie filter is aanwezig net zoals een 3D comb filter.

In het menu geluid viel eigenlijk de keuze voor het instellen van de speakerafstand tot de muur positief op. Dergelijke platte schermen worden vrij vaak aan de muur opgehangen maar dit hoeft zeker niet altijd zo te zijn. Een staande of aan de muur hangende plaatsing van het scherm heeft direct invloed op de geluidsweergave en het is dan ook mooi om te zien dat Panasonic hieraan gedacht heeft.

Bij het fine-tunen van de beeldweergave moet men zich overigens niet beperken tot het beeldmenu! Bij de overige instellingen zijn namelijk een aantal instellingsmogelijkheden terug te vinden die een invloed op de beeldweergave uitoefenen. Zo vinden we hier bijvoorbeeld Panasonic’s Intelligent Frame Creation terug. Een technologie welke, volgens de handleiding, een automatische compensatie van de beeldframesnelheid introduceert waardoor een vloeiende beeldweergave gerealiseerd zou moeten worden. Een soortgelijke feature vinden wij bij veel concurrerende schermen in zowel het plasma alsook LCD segment terug. De bijwerkingen zijn echter vaak vervelender dan het euvel welke gecompenseerd wordt, of dat bij deze Panasonic ook het geval is, is iets voor het volgende hoofdstuk.

Objectieve en subjectieve kijkervaring

Door gebruik te maken van diverse testpatronen van diverse bronnen is getracht om op een objectieve manier naar de beeldkwaliteit van deze Panasonic PH-42PZ85 te kijken. Voor aspecten zoals deinterlacing en upscaling is een vergelijk gemaakt met onder andere een Lumagen videoprocessor.



Zoals vermeld heeft de Panasonic een drietal standaard kleurentemperatuur instellingen waarvan enkel “warm” in de buurt komt van de D65 referentie. Blauw stond in deze nog wat te hoog waardoor de complete greyscaling een wat koele indruk achterlaat in vergelijk met een correcte instelling. Zoals bij veel plasmaschermen het geval is was groen, met een lichte overhang naar blauw, en de roodsaturatie te hoog. Dergelijke afwijkingen zijn normaliter bij te regelen wanneer de gebruiker toegang heeft tot de instelmogelijkheden voor de gain en bias van de drie afzonderlijke kleuren blauw, groen en rood, maar deze optie ontbreekt op de TH-42PZ85. Toegang verkrijgen tot het servicemenu of de dienst inschakelen van een professionele calibrateur blijven dan de enige twee mogelijkheden mocht men een correcte grijswaarde en kleurweergave willen realiseren.

Deinterlacing van de Panasonic PH-42PZ85 liet een tweedelige indruk achter. Daar waar op het gebied van interlaced video-based beeldmateriaal de interne deinterlacer van deze Panasonic weinig te wensen over liet waren er grove deinterlace fouten waarneembaar bij het overschakelen naar interlaced film-based beeldmateriaal. Het aanbieden van een progressive beeldsignaal of het gebruik van een externe deinterlacer welke deze taak beter vervuld is zeker aan te bevelen voor filmliefhebbers. Of Line twitter en een behoorlijke hoeveelheid aan jaggies moet u verder niet deren natuurlijk.

Upscalingkwaliteiten van standaard definitie beeldmateriaal was ietwat aan de softe kant. Hoewel een wat betere doortekening in details mogelijk moet zijn met een beter algoritme betekent dit niet dat de upscalekwaliteiten direct slecht te noemen zijn. Vaak is een scherp, geupscaled beeld behoorlijk bijgewerkt met een scherptefilter, het beeld mag dan weliswaar scherper lijken u krijgt er echter onherroepelijk andere artefacts voor terug. Het is in deze uiteraard ieders persoonlijke keuze welke optie de voorkeur geniet.



Hoewel deze Panasonic over een Full-HD paneel beschikt, wil dat niet impliciet zeggen dat u ook onder alle omstandigheden naar een dergelijke beeldresolutie kijkt. In het geval van weergave via de HDMI aansluiting is het paneel pixel-perfect aan te sturen, dat wil zeggen zonder de bekende overscan maar een volledige weergave van het 1920*1080P beeldsignaal. Hiertoe dient u echter wel de opties ‘beeldscan’ en ‘Intelligent Frame Creation’ uit te zetten! Met de optie beeldscan introduceert u een lichte overscan, vooral wenselijk bij analoge beeldsignalen waardoor niet meer de volledige beeldresolutie van het beeldsignaal op het paneel getoond wordt. Wanneer Intelligent Frame Creation wordt ingeschakeld werkt de Panasonic TH-42PZ85 op een hogere scanfrequentie, de ververssnelheid van ieder frame wordt vergroot, en lijkt het erop alsof er een interpolatie tussen beeldlijnen tot stand wordt gebracht. Het resultaat van deze is een zekere verlaging van jaggies en een video-like weergave van iets wat eigenlijk een filmisch beeld had moeten zijn. Over dit laatste punt valt uiteraard te discussiëren naar gelang ieders persoonlijke voorkeur, maar persoonlijk vind ik de voordelen van een dergelijke optie vaak niet opwegen tegen de nadelen welke het teweeg brengt. Doordat er binnen dezelfde bandbreedte meer verwerkt dient te worden is een lichte daling in beeldresolutie waarneembaar bij verschillende testpatronen op moment dat de Intelligent Frame Creation zijn werking doet.

Maar hoe presteert een dergelijk scherm nu in het dagelijkse gebruik? Want hier draait het uiteindelijk toch om, lekker genieten van een film of spannende televisieserie. Met High Definition beeldmateriaal zet de Panasonic TH-42PZ85 een scherp doorstoken beeld naar waarin het rijke detailniveau van bijvoorbeeld Blu-ray wordt getoond. Een degelijk en behoorlijk diepe zwartwaarde met daarbinnen nog een redelijk hoge mate van schaduwdetail voorziet het paneel van een goede basis om een beeldweergave neer te zetten waarbinnen de kleuren diep gesatureerd zijn en een levendige indruk achterlaten. De lichte afwijking in de grijsbalans blijft uiteraard zichtbaar maar u moet al een echte Piet Precies zijn mocht het u direct opvallen.



Standaard definitie vanaf bijvoorbeeld DVD of de regionale kabelaanbieder weet ook nog steeds te overtuigen ondanks de softe scalingkwaliteiten van deze Panasonic. Bij interlaced beeldmateriaal in standaard definitie kan de Intelligent Frame Creation een uitkomst bieden aan de wat matige deinterlace-kwaliteiten van deze plasmatelevisie. Het is een afweging tussen minder jaggies of andere, typische deinterlace artefacts en een wat meer video-like beeldkwaliteit. De resultaten zijn helaas niet consistent met de optie Intelligent Frame Creation aan! Snelle pannings van het beeld vergroten de kans op interpolatie artefacts waardoor het beeld, of snel bewegende details in het beeld, minder soepel loopt en uitgesmeerd kan worden. Het verdient dus duidelijk de aandacht om te experimenteren met diverse settings zodat u de voor u optimale keuze kunt maken. Mocht u er niet uitkomen dan rest nog altijd het vergroten van de kijkafstand waardoor deinterlace artefacts domweg minder opvallend worden.

Fosfor trails is iets waar elke plasmatelevisie in meer of mindere mate last van heeft. De geel, groene flares lijken op deze Panasonic plasmatelevisie iets meer nadrukkelijk aanwezig te zijn dan vele andere plasmatelevisies. De gevoeligheid van de waarneming van een dergelijke fosfor trail is echter zeer persoonsafhankelijk! Waar ik het op elke, tot nu toe geziene, plasmatelevisie waarneem zijn er veel mensen die er absoluut geen hinder van ondervinden.

Conclusie

Hoewel de TH-42PZ85 absoluut geen foutloos toestel is, biedt het de kijker wel enorm veel gebruiksgemak en plezier om naar te kijken. Met een grijs en kleurbalans die standaard uit de doos, in de juiste setting, behoorlijk goed kan zijn levert Panasonic een plasmatelevisie af die voor meeste mensen een goede beeldkwaliteit weet te realiseren. Vooral in High Definition blinkt het toestel uit maar ook in standaard definitie blijft er meer dan genoeg over om van te genieten. Zeker als men zich realiseert dat Panasonic dergelijke toestellen haast altijd in het segment van vriendelijk geprijsde plasmatelevisies weet aan te bieden!