Bard Audio


Rene Smit | 11 september 2008 | Bard Audio

Dat de producten van Bardaudio klein zijn is mij al bekend, echter wanneer importeur Accentus de set aflevert ben ik toch nog verbaasd. Slechts twee dozen, ieder niet veel groter dan een gemiddelde schoenendoos, herbergen alles wat nodig is om volledig aan de slag te kunnen. Een verademing voor een recensent, normaal gesproken nemen zelfs twee monitor luidsprekers al meer ruimte in beslag. Na een korte uitleg over het systeem laat de importeur mij achter met de set en een persmap. Het systeem, bedoeld om draadloos audiosignalen door te geven, zou dermate gebruiksvriendelijk moeten zijn dat ik het zelf probleemloos aan de praat kan krijgen.




Het Bardaudio systeem

De merknaam Bardaudio zal bij de rechtgeaarde muziekliefhebber niet direct een belletje doen rinkelen. Het merk is echter een onderdeel van het bekende Sonneteer uit Engeland. Dit merk staat bekend om hoogwaardige weergave van muziek tegen relatief betaalbare prijzen. In het verleden heb ik zelf het genoegen mogen hebben Sonneteer apparatuur te beluisteren in mijn eigen luisterruimte. Geen straf kan ik u zeggen, zie de review elders op hifi.nl  voor alle details. De link met Sonneteer verklaart gelijk waarom de diverse componenten, ondanks hun minimale fysiek, best prijzig lijken te zijn. Er mag dus muzikale kwaliteit verwacht worden van het systeem.

Waaruit bestaat het Bardaudio systeem nu eigenlijk en wat kun je er precies mee? Bard One is een set bestaande uit een zender en ontvanger, die op het oog niet van elkaar verschillen. Aan de onderzijde is daarom een kleurcodering aangebracht, om beide van elkaar te onderscheiden. De vorm heeft het meeste weg van een miniatuur UFO, gemaakt van lichtgrijze kunststof. Aan de achterkant aansluitingen voor de voeding en een set RCA connectors. Slechts een minuscuul LED`je aan de voorzijde verraadt of het systeem actief is. Het signaal is niet gecomprimeerd en werkt op de 2.4Ghz ISM band. Afhankelijk van het land waarin de producten gebruikt worden staan minimaal 10 en maximaal 13 kanalen ter beschikking. Het systeem zoekt automatisch het kanaal met het sterkste signaal.
 
Wilt u draadloos muziekbestanden vanaf uw PC afspelen in een andere ruimte, dan kunt u kiezen voor de Bard USB, op het oog een normale USB stick voor dataopslag. Het is slechts een vermomming, eigenlijk is het de zender van de Bard Tranceiver in een andere gedaante. De Bard ontvanger werkt alleen in combinatie met een apparaat voorzien van een versterker en fungeert feitelijk als bron op afstand. Toepassingen zouden bijvoorbeeld het draadloos aansturen van een actieve subwoofer of actieve speakers in een andere ruimte kunnen zijn.



Dan is er nog de Bard Amp een ontvanger met ingebouwde versterker. Het uiterlijk wijkt sterk af, het is een langwerpig doosje uitgevoerd in twee grijstinten kunststof. Aan beide zijkanten voorzien van een paar luidsprekeraansluitingen, die uitsluitend banaanstekkers accepteren. De Bard Amp haalt zijn voeding met een normaal netsnoer uit het stopcontact. De Amp is hiervoor aan de achterzijde voorzien van een aansluiting voor een afneembaar snoer. Daarnaast is er een plugtop versie waarbij de Bard Amp rechtstreeks op een stopcontact kan worden aangesloten. Boven op het kastje zit een minuscule volumeregelaar. Mocht er gebruikgemaakt worden van een bron met een erg lage uitgangsspanning, dan is er een mogelijkheid de `gain` van de Bard zender aan te passen. Hiervoor dient u de zender te openen en enkel jumpers te verzetten.

Aansluiten

Ik heb de diverse onderdelen van het systeem in verschillende configuraties gebruikt. De Bard zender is aangesloten op de tape-out van mijn vM MA240 versterker. Op die manier kan het geluid van alle aangesloten bronnen doorgestuurd worden naar de elders geplaatste ontvanger. De ontvanger is onder andere aangesloten op een Klipsch KSW10 actieve subwoofer in de huiskamer. Om het bereik van de set te testen is de ontvanger ook aangesloten op de midiset die op de 2e verdieping van onze woning voor muziek zorgt. De Bard USB is aangesloten op de PC in de huiskamer en wisselde zijn werk af met de Bard zender. Bij het recenseren van een Sonos systeem heb ik op de harde schijf van de PC een aantal cd’s gezet als ongecomprimeerde FLAC bestanden. Op die manier kan de PC als bron voor hoogwaardige audio dienen. De Bard Amp vond een plaatsje op de 2e verdieping en stuurde daar een set Infinity Classia C205 speakers aan. Een makkelijk aanstuurbare en betaalbare monitor speaker.



Voor de verbinding tussen beiden is gebruikgemaakt van vM SC3 silver wire luidsprekerkabel. Omdat de Amp fysiek klein is en gebruik maakt van een normaal netsnoer is het zaak goed op te passen met het opstellen, anders is de kans op kantelen of zelfs omvallen niet uit te sluiten. Hetzelfde geldt voor de luidsprekerkabels. De gebruikte, behoorlijk stugge vM kabels waren in staat om de Amp boven de ondergrond te laten zweven. Persoonlijk had ik de Bard Amp liever iets groter gezien, zodat de aansluitingen allemaal aan de achterzijde geplaatst hadden kunnen worden. Nu is slechts de voorzijde gevrijwaard van kabels, iets dat het netjes opstellen aanzienlijk bemoeilijkt. Het fraaie draadloze aspect van het systeem wordt daardoor enigszins teniet gedaan. Wellicht is de Plugtop versie in sommige situaties een betere optie door het ontbreken van het netsnoer. Ook het ontbreken van een afstandsbediening, wanneer gebruikgemaakt wordt van de Bard Tx in combinatie met “normale” audiobronnen, ervaar ik als een gemis. Wanneer uitsluitend gebruik gemaakt wordt van een PC als bron dan is er een “universele” Airclick afstandsbediening leverbaar. Die bestaat uit een zender, ontvanger en software voor de PC.
 
Om de sets spelend te krijgen hoef je niet meer te doen dan de zender en ontvanger te “synchroniseren”. Dit vergt slechts een minimale handeling. Houdt zender en ontvanger ongeveer zestig centimeter uit elkaar en druk op beide apparaten het betreffende knopje in. Na ongeveer veertig seconden stoppen de ledjes met knipperen en verstaan beide elkaar. Nu het de set klaar om op de juiste plaats opgesteld te worden. Het beloofde simpele installeren is in de praktijk ook echt simpel. Het is tijd om u deelgenoot te maken van mijn gebruikerservaringen.


De set in praktijk

Het gebruik van een Bard set in combinatie met een actieve subwoofer maakt je een stuk flexibeler in het plaatsen van de sub in de luisterruimte. Geen kabelgoten, holle plinten en meterslange kabels meer nodig. Slecht een stopcontact in de nabijheid is voldoende. Binnen dezelfde ruimte werkt het systeem vlekkeloos en storingsvrij, echt een uitkomst. Het Bard systeem werkt real time zodat er geen verschil te horen is tussen draadloos aansluiten of gebruik maken van kabels. Bovendien is mijn partner bijzonder blij omdat de sub nu uit het zicht geplaatst kan worden zonder dat ik als luisteraar aan prestaties moet inleveren.



Na het spelen met de subwoofer verhuisde de ontvanger naar de 2e etage. Daar is de ontvanger aangesloten op de input van de midi-set. Dit om alle, op de vM MA240 versterker aangesloten apparatuur, als extra bron te laten fungeren. De geleverde geluidskwaliteit is zonder meer goed te noemen en doet niet onder voor het cd-gedeelte van de set. Wel valt er af een toe een digitaal klikje te horen. Waarschijnlijk werkt het systeem bij het verzenden van data over een afstand van circa 8 meter en door de tussenkomst van 2 dikke betonvloeren op de toppen van zijn kunnen. Bij gebruik van de Bard USB als zender, aangesloten op een PC, krijg ik de beschikking over een rijk assortiment aan radiozenders die via het internet uitzenden. Nadeel is wel dat, in tegenstelling tot het Sonos systeem, je boven niet van radiostation kunt wisselen. Daarmee is de flexibiliteit van de set enigszins beperkt en blijft het bij het één op één doorgeven van het signaal. Uitbreiden van de set met een “universele” Airclick afstandsbediening geeft beperkte extra mogelijkheden ten aanzien van de bediening. Opgeslagen en ongecomprimeerde muziekbestanden afspelen vanaf de PC laat horen dat de Bard producten kwaliteit bieden. Probleemloos is te horen dat internetradio en ongecomprimeerde bestanden kwalitatief ver uit elkaar liggen. Opgeslagen bestanden laten muziek horen, internet radio “slechts” geluid.

Conclusie

Het mooist voor het laatst bewarend, de Bard Amp met ingebouwde hoogwaardige versterker. Naar smaak speakers en kabels toevoegen en spelen maar. Onvoorstelbaar dat een dusdanig klein kastje in staat is om een dergelijk groots geluid neer te zetten. Na wat schuiven met de Infinity speakers is de laagweergave goed en kan er echt van muziek genoten worden. Om wat eerste indrukken op te doen kies ik voor het album 19 van zangeres Adele. Het is vreemd om de cd in de lade van mijn vM SA230 vM speler te leggen en er vervolgens in een heel andere ruimte naar te luisteren. Eenmaal boven heeft de muziek al een aanvang genomen, en hoe! Het geluid klinkt vol en aangenaam, niets doet vermoeden dat de bron ergens anders in huis staat en draadloos doorgestuurd wordt. De combinatie Infinity en Bard Audio werkt uitstekend. Zeker de nummers met schaarse begeleiding van gitaar zijn een lust voor het oor. Het geheel klinkt open, transparant en lekker snel. Geen moment heb ik het idee dat er ook maar sprake is van enige compressie. Door het kleine formaat van de volumeregelaar is het wat lastig om het juiste volume in te stellen, maar dat is qua bediening het enige minpuntje.



Gedurende de gebruiksperiode heb ik vaker dan normaal op de 2e verdieping gebivakkeerd. De Bard set bood mij de mogelijkheid van muziek te genieten terwijl de in woonkamer televisie gekeken werd. Het is de Bard Amp daarbij om het even welk genre beluisterd wordt. Eva Cassidy’s Fields Of Gold klinkt subtiel, gevoelig en breekbaar. De ruimtelijke werking is goed te noemen met de stem van Eva losjes midden in het geluidsbeeld. Het ruigere werk en klassieke muziek wordt niet geschuwd. Ondanks het bescheiden vermogen van 2x25 watt weet de Bard Amp in combinatie met de Infinity speakers de ruimte met geluid te vullen. Bette Midler’s uitvoering van Miss Otis Regrets knalt dynamisch de speakers uit, de blazers hebben het juiste randje scherpte. De Bard Amp komt ondanks het flink opgeschroefde volume niet in ademnood, hij blijft onverstoorbaar zijn werk doen. Bij groot orkestraal werk zijn het de speakers die een beperkende factor vormen, logisch omdat de gebruikte Infinity speakers niet al te grote monitors zijn.


Conclusie

Met de opkomst van muziekservers en multimediacomputers als bron voor serieuze muziek zullen ook systemen als die van Bard Audio een grotere rol gaan spelen. Bij het beluisteren van muziekbestanden vanaf uw computer via de audioinstallatie, is het niet langer noodzakelijk dat beide fysiek gekoppeld zijn. De “vaak lawaaiige” server kan elders in huis geplaatst worden, Bard Audio producten zorgen voor draadloze distributie van het signaal naar één of meerdere ruimtes elders in de woning. Dit is echter slechts één van de vele toepassingen. Ik noemde al het aansturen van een actieve subwoofer, maar in combinatie met de Bard Amp is het ook mogelijk een passief exemplaar of bijvoorbeeld surroundspeakers aan te sturen. Binnen het uitgebreide assortiment is er voor bijna elk denkbare toepassing een passende set samen te stellen. De geluidskwaliteit is verbazingwekkend goed en verklaart daarmee direct de op het eerste gezicht relatief hoge prijzen. Een mooi universeel systeem en volledig klaar voor de toekomst. Knap bedacht Bard Audio!

Prijzen:
Bard zender (Tx) 255 euro
Bard ontvanger (Rx) 255 euro
Bard set (TX&Rx) 490 euro
Bard USB & Rx  370 euro
Bard USB & Rx & Airclick 400 euro
Bard USB 135 euro
Bard Amp & USB 800 euro
Bard Amp & USB & Airclick 830 euro
Bard Amp & Tx 920 euro
Bard Amp 700 euro



Importeur:

Accentus Audio
Otterbeek 42
8064 JL  Zwartsluis
0(031)388510555
info@accentus.nl
www.accentus.nl

Gebruikte apparatuur:

vM MA240 geïntegreerde versterker vM PA535 eindversterker vM PHM3 phonotrap vM SA230vM SACD speler Funk Vector draaitafel met RB300 arm Shelter 301 element Panasonic DMP-BD30 Blu-Ray speler Audiovector S3 Signature speakers Audiovector K-C Signature centerspeaker Polk FX3i surround speakers Infinity Classia C205 speakers Panasonic TH42PV45 plasmascherm Marantz SR5600 surround receiver Bekabeling en accessories: Siltech SQ88G5 Classic, Sharkwire SC-L03 interlinks, Inakustik Black&White LS1002 luidsprekerkabels, Inakustik AC1502-6 stekkerblok, Inakustik HDMI kabel, Supra Lorad netsnoeren, AHP klankmodule, Quadraspire QX25 voetjes, Alphason audiorack.