Acoustic Energy Radiance One


Rene Smit | 29 oktober 2009 | Fotografie Rene Smit | Acoustic Energy

Met zeven verschillende series heeft de engelse luidsprekerfabrikant Acoustic Energy nagenoeg voor iedere portemonnee of specifieke wens een luidspreker beschikbaar. Laatste loten aan de stam van deze al ruim twintig jaar aan de weg timmerende firma - Acoustic Energy werd opgericht in 1987 - vormt de Radiance serie. De serie bestaat uit de Radiance One monitor, Two en Three vloerstaande modellen, een centerspeaker en subwoofer. Liefhebbers van surroundweergave kunnen dus probleemloos een passende 5.1 of 7.1 opstelling maken met gelijkwaardige speakers. Stuksprijzen varieren van 495 Euro voor de One tot 1195 Euro voor de Three. Onderwerp van deze test is de benjamin van de reeks, de Radiance One monitor speaker.

Op het eerste gezicht lijkt de Radiance One als twee druppels water op de goedkopere Aelite One. Een nadere inspectie leert dat er feitelijk meer verschillen dan overeenkomsten zijn. Bij de Aelite serie zijn zowel de baffle als de bovenplaat tegen de kast gemonteerd terwijl bij de Radiance beide in de kast verzonken zijn. Het gevolg is een grotere stijfheid van de totale kast die in combinatie met de inwendige verstevigingen zorgt voor een meer neutraal geluid. Door de taps toelopende vorm van de kast worden interne staande golven vermeden, en krijgen resonanties minder grip op de speaker.

Allemaal maatregelen die er voor zorgen dat de speaker makkelijker details kan laten horen en minder `gekleurd` klinkt. Ook in de gebruikte units zit een verschil. Waar de luidsprekers uit de Aelite serie gebruik maken van een fabric dome tweeter zijn de duurdere Radiance speakers voorzien van een ring radiator hoge tonen weergever. Die tweeter is voorzien van speciale stabilisator ringen om vervorming van de motor te voorkomen. Om de prestaties naar een nog hoger plan te tillen wordt bovendien gebruik gemaakt van de gepatenteerde DXT lens techniek. Deze, simpel gezien ietwat op het aloude hoornprincipe gelijkende, techniek zorgt voor een sterk verbeterd afstraalgedrag van de tweeter. Hierdoor komen het afstraalpatroon van woofer en tweeter dichter bij elkaar te liggen en dat zorgt voor een homogeen en evenwichtig geluidsbeeld. Ander voordeel is dat de speaker minder gevoelig is voor reflecties van de ruimte. Wat er voor zorgt dat, wanneer je niet exact in het midden zit, je toch een evenwichtig stereobeeld hebt. Een duidelijke uitleg van de techniek aangevuld met afbeeldingen is terug te lezen op de internetsite van Acoustic Energy, www.acoustic-energy.co.uk .

Opstellen en aansluiten

Om de speakers optimale prestaties te laten leveren is het zaak ze goed op te stellen. Hoewel Acoustic Energy stelt dat door het gebruik van de DXT techniek de plaatsing van de speakers in de ruimte minder kritisch is ga ik toch voor het maximaal haalbare. Hiervoor worden ze geplaatst op stevige met zand gevulde Sound Organisation stands. Blu Tack zorgt voor een goede koppeling tussen speaker en stand. Door de speakers op stands te zetten komen de tweeters op oorhoogte en wordt tevens de speaker ontkoppeld van de vloer. Dat zorgt voor een beter stereobeeld en vermindert de kans op dreunende lage tonen.

De afstand tussen beide speakers is ongeveer twee meter en tussen veertig en zestig centimeter van de achter- en zijwanden. Gezien het feit dat de Radiance One is voorzien van bi-wire aansluitingen wordt besloten de speakers te bi-ampen. Tweeter en woofer krijgen dan beide een eigen versterker toebedeeld, met alle voordelen van dien zoals een strakkere laagweergave en schoner hoog. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van Inakustik LS1002 luidsprekerkabels, een vM MA240 geïntegreerde versterker en vM PA535 eindversterker. Bronnen zijn een vM SA230 SACD-speler, Funk Vector draaitafel en Panasonic DMP-BD30 Blu-Ray speler. Interlinks zijn van Siltech en Sharkwire en de hele set speelt op schone stroom middels een eigen groep met AHP klankmodule, rechtstreeks via een forse kabel uit de meterkast naar de beide Inakustik verdeeldozen. Hoewel de speakers bij de importeur al gespeeld hebben besluit ik het zekere voor het onzekere te nemen en laat ik ze gedurende een aantal dagen rustig spelen zonder kritisch te luisteren.

Luisteren

Het rendement van de Radiance One ligt duidelijk lager dan de normaal door mij gebruikte Audiovector S3 Signature speakers. De volumeregelaar van de versterker moet een stuk verder opengedraaid worden om een gelijk volume te halen. Het door Acoustic Energy opgegeven minimum versterker vermogen van 20 Watt lijkt me daarom aan de magere kant om de speakers echt aan het zingen te brengen. All Woman van Lisa Stansfield laat horen dat de Radiance One een maatje groter klinken dan hun fysieke verschijning doet vermoeden. De laagweergave is stevig, vol en gecontroleerd en doet mij zeker niet direct naar een subwoofer verlangen in een ruimte van circa veertig vierkante meter. De hoogweergave is uitstekend te noemen, zijdezacht zonder detaillering uit het oog te verliezen. Scherpte is iets wat niet in het woordenboek van deze speaker voor komt. De opbouw van een geloofwaardig 3D beeld is iets waar deze speakers totaal geen moeite mee hebben. Lisa staat rotsvast midden in het beeld met veel `zwart` er om heen. Er is sprake van een grote dieptewerking en tot in de breedte laten de One’s zich niet onbetuigd. Het beeld reikt tot ver buiten de speakers.

Nieuwsgierig geworden naar deze specifieke kwaliteiten is het een logische stap om in de platenkast op zoek te gaan naar een mooi live album. Unplugged van The Corrs blijft niet te versmaden waarbij een aantal liedjes mij echt kippenvel kunnen bezorgen. No Frontiers is er daar één van. Wederom weten de Radiance One speakers een buitengewoon ruimtelijke en grote stage in de huiskamer te creëren. Elk instrument heeft een duidelijk aanwijsbare plek in het grote geheel en de klankkleuren van de veelal akoestische instrumenten zijn fraai te noemen. De dames Corr zijn, ondanks dat hun stemmen qua klank redelijk dicht bij elkaar liggen, uitstekend individueel te volgen. Daar komt nog bij dat de verstaanbaarheid erg goed is, hierdoor komt de muzikale boodschap van de song nog beter over. In de praktijk blijkt de gebruikte DXT lens techniek dus echt te werken.

De opgedane ervaringen blijken consistent bij het beluisteren van diverse andere lp’s en cd’s. Stars van Simply Red laat prachtig gitaarspel horen in de track For Your Babies. In Model wordt de snaredrum keurig achter in het beeld geplaatst en klinkt deze mooi open en lekker fel. Enige kritiek: het zou iets pittiger kunnen zijn. Suzanne uitgevoerd door Herman van Veen laat deze kritiek weer als sneeuw voor de zon verdwijnen. De weergave is breekbaar, open en de typische gloed in Herman’s stem wordt correct weergeven. Dit is simpelweg genieten geblazen.

DVD en Blu-ray

Om de kwaliteit van de Radiance One in een meerkanaals setup te beoordelen bekijk en beluister ik een aantal DVD en Blu Ray schijfjes. Farewell 1 Live From Melbourne van de supergroep The Eagles is een top concert. De 5.1 DTS track is goed uitgebalanceerd en alle kanalen worden volledig benut. Vanwege het lagere rendement van de Acoustic Energy speakers worden eerst de niveaus van alle speakers gelijkgetrokken met behulp van een decibelmeter. Eenmaal juist ingesteld ontstaat een fraaie grote virtuele luchtbel waarin het concert zich afspeelt.

Wederom wordt er volop geprofiteerd van de uitstekende spreiding in breedte en diepte die de speakers aan de dag leggen. De illusie aanwezig te zijn in de enorme hal waarin het concert gegeven is hiermede versterkt. De instrumenten zijn ondanks de drukke mix en de toevoeging van de surroundkanalen nog steeds prima individueel te onderscheiden. De veelheid aan verschillende gitaren waarop de heren hun kunsten vertonen hebben duidelijk allemaal een eigen karakter.

The Boat That Rocked is een zeer onderhoudende en humoristische film over het wel en wee van de bemanning van een zendschip in de jaren zestig. Het verhaal vertelt over de roerige tijden waarin luisteraars in Groot Brittanië en een deel van Europa popmuziek uitsluitend konden beluisteren via illegale zenders. De soundtrack is doorspekt met tophits uit de zestiger jaren en deze spetteren werkelijk uit de speakers. Pas nu wordt een subwoofer gemist om het diepe laag weer te geven. De schrikreactie aan het begin van de film, wanneer vanuit een rustige monoloog plotseling overgeschakeld wordt naar een scène die zich afspeelt op een stormachtige zee, is minder heftig dan ik gewend ben. Dynamisch gezien blijken de speakers nu wat terughoudender te zijn dan bijvoorbeeld de Audiovector S3 Signature luidsprekers die ik normaal gebruik. Niet vreemd wanneer je bedenkt dat de speakers zowel fysiek als in prijs ongeveer een factor vier verschillen.

Kiezen voor het bekijken en beluisteren van de Peter Jackson 2005 remake van de film King Kong lijkt bijna vals spelen. De film leunt veelvuldig op maagterroriserend laag om het wat magere verhaal te ondersteunen. Natuurlijk zijn de Acoustic Energy speakers niet in staat om dat weer te geven. Wat ze echter meer dan goed kunnen is de sfeer van de jungle naar de huiskamer brengen. De vele kleine details als ritselende bladeren, stromende bergbeekjes, rondsluipende dieren en inboorlingen worden dusdanig goed weergegeven dat de jungle toch iets angstaanjagends krijgt. De prima spreiding van het geluid is hier opnieuw debet aan. Zo wordt je moeiteloos de film in getrokken.

Conclusie

Wat een lekkere speaker is deze Radiance One! De weergave is vloeiend, soepel, detailrijk en nagenoeg neutraal, hetgeen de speaker geschikt maakt voor bijna alle soorten muziek. De gebruikte tweeter is volkomen vrij van enige scherpte hoe hard er ook gespeeld wordt. Daarbij is de detaillering in het hoog erg goed. Gezien het formaat van de speaker loopt de laagweergave behoorlijk ver door, maar klinkt niet aangezet of sloom. Voor echte filmfreaks of liefhebbers van house muziek is het wel aan te raden de bas te ondersteunen met een subwoofer of te kiezen voor een vloerstaand type uit dezelfde serie.

Puur op basis van de weergavekwaliteit is het aangenaam vast te kunnen stellen dat voor een relatief bescheiden bedrag bijzonder hoogwaardige allround speakers te koop zijn. U doet zichzelf ernstig tekort wanneer u de Acoustic Energy Radiance One speakers niet meeneemt in uw overweging als u op zoek bent naar nieuwe luidsprekers. Zelfs als uw budget hoger ligt dan de net geen duizend euro die een dealer vraagt voor een paartje Radiance One’s. Slechts de beperkte keuze aan kleuren zou een belemmerende factor kunnen zijn om de keuze op een andere speaker te laten vallen. Acoustic Energy laat met deze nieuwe Radiance lijn zien, en vooral horen, dat hoge kwaliteit ook beschikbaar is tegen betaalbare prijzen. Aanbevolen zonder enig voorbehoud.

Prijs:

Acoustic Energy Radience 1:  495 euro/stuk

Importeur:

Viertron
Zuideinde 2
2991 LK Barendrecht
Tel. 0180-618355
Fax. 0180-619967
www.viertron.nl
info@viertron.nl

De volgende films werden beschikbaar gesteld door Universal Pictures Benelux:

The Boat that Rocked
King Kong

Gebruikte apparatuur:

vM MA240 geïntegreerde versterker vM PA535 eindversterker vM PHM3 phonotrap vM SA230vM SACD speler Funk Vector draaitafel met RB300 arm Shelter 301 element Panasonic DMP-BD30 Blu-Ray speler Audiovector S3 Signature speakers Audiovector K-C Signature centerspeaker Polk FX3i surround speakers Focal Chorus 705V speakers Panasonic TH42PV45 plasmascherm Marantz SR5600 surround receiver Musical Fidelity V-Can AKG K272HD hoofdtelefoon

Bekabeling en accessories:

Siltech SQ88G5 Classic Sharkwire SC-L03 interlinks Inakustik Black&White LS1002 luidsprekerkabels Inakustik AC1502-6 stekkerblok Inakustik HDMI kabel Supra Lorad netsnoeren AHP klankmodule Quadraspire QX25 voetjes Quadraspire Q4L audiorack