Apple In-Ears


Gastauteur - Sander van der Heide | 30 december 2009 | Fotografie Gastauteur - Sander van der Heide | Apple

Ik kom de laatste tijd helaas niet meer zoveel toe aan het daadwerkelijk schrijven van productrecensies. De spullen komen nog steeds binnen, ik probeer alles nog steeds uit, ik verbaas me nog steeds over de belabberde kwaliteit van het merendeel, alleen voor het schijfwerk ontbreekt me steeds de tijd. Alleen als ik echt door iets aangeslingerd word, dan moet ik wel. Een uitzonderlijk goed product, een dwingende eindredacteur of een mislukte recensie van een collega. In het geval van de Apple In-Ears gaat het om het eerste en het laatste.

In het tijdschrift van een niet nader te noemen consumentenbelangenorganisatie meent men “dat de nieuwe in-ear-koptelefoon zijn geld niet waard is”. Nu is dit al een discutabel onderwerp, want wat is nu wel of niet zijn geld waard? Ik vind de nieuwe MacBook Pro 17-inch ook veel te duur, maar daardoor is het nog geen slechte laptop en zijn geld niet waard, integendeel.

Verder vergeleek men de koptelefoon met de standaard iPod-oordopjes (niet te vergelijken aangezien deze voor je gehoorgang liggen en er niet in, maar goed, je wilt weten of je erop vooruit gaat) en met ‘goede’ oordopjes van Sennheizer en AKG (die is leuk, want zover ik weet hebben ze die goede oordopjes nog niet gefabriceerd). Men vond dat “de weergave van de lage tonen achterblijft” (dat klopt, als je ze niet goed in je gehoorgang stopt) en “de klankbalans van de standaard iPod-oordopjes een stuk prettiger” (pardon?).

 

Rechtzetten

Reden dus om dit maar eens recht te zetten, want als conclusie kan ik u nu alvast melden: voor dit geld (of het dubbele en driedubbele) ben ik tot nu toe, en ik heb er toch een stuk of 40 gehoord, geen betere in-ear-koptelefoon tegengekomen. De presentatie is zoals we van Apple kunnen verwachten, het geheel komt in een stijlvol doorzichtig doosje met daarin de koptelefoon, een stijlvol opbergdoosje van wit- en doorzichtig plastic, een witte capsule met verschillende maten siliconen opzetstukjes en zeker uniek: 2 extra beschermstukjes voor de driver.

De afwerking en constructie van deze in-ears staat haaks op het vorige type. De flexibiliteit en zelfs de dikte, kleur en gevoel van de afscherming van de kabel zijn perfect. De 3,5 mm-plug heeft een superkorte en dunne verbinding met de kabel met daaromheen een wit krimpkousje die de juiste flexibiliteit geeft bij het buigpunt en zo kabelbreuk voorkomt (iets wat ik mis bij geduchte concurrent V-moda). Een zelfde soort krimpkousje in het grijs is ook te vinden bij de overgang van kabel naar de oorstukjes. De lengte van de kabel is precies goed en de afstandbediening met ingebouwde microfoon zit op de juiste hoogte.

 

Een looker

Deze in-ear is een echte ‘looker’. Het hele iPod-image straalt ervan af, maar naast het trendy, jonge, frisse karakter, is hij vooral ook elegant en stijlvol. Het design is zelfs zo goed dat de uitstraling mannelijk en vrouwelijk tegelijkertijd is. De witte kabel gaat met het grijze krimpkousje over in een prachtig wit gegoten oorstukje met daarop een L/R-aanduiding in het perfecte lettertype met het juiste grijs, daaromheen aan het einde een nog net zichtbaar chromenrandje onder het wit doorzichtige silicoon met een ondoorzichtige witte kern die sluit aan een metalen beschermroostertje/oorsmeerfilter (waarvan zelfs 2 extra zijn meegeleverd) voor de 2 drivers die verborgen zitten in een uitgefreesd stukje metaal. Deze designperfectie was de consumentenorganisatie dan misschien ontgaan, het gevolg, het juiste gevoel in de oren van deze perfectie had haar niet moeten ontgaan. Ze zitten echt heerlijk: niet te licht en te zwaar, nergens irritatie na lang dragen, ze sluiten mooi aan ( en dan bij elke set oren: groot, klein, Aziatisch, Europees, jong of oud) en je kan er zelfs goed mee met één oor op een kussen liggen zonder dat het pijn in je oor gaat doen.

De klank is natuurlijk waar het allemaal om draait. Als ik overschakel van één van mijn favoriete koptelefoons, de Ultrasone HFI-2200 ULE, een koptelefoon die een open en vrij recht geluid geeft, dan vallen een paar dingen op. Het laag is heerlijk strak en misschien zelfs iets teveel aanwezig. Je kan het vergelijken met het laagvan een B&W801: lekker diep, lekker strak, lekker aanwezig. Het midden rond 800/1000 Hz is lichtelijk overgeaccentueerd. In rumoerige ruimtes is de verstaanbaarheid van de vocalen daardoor wat beter en bij het luisteren naar puur spraak (radio-uitzending of audioboek) geeft dit een aangenaamd geluid. Het hoog wordt in dit tweewegsysteem al snel weggefilterd, maar is zeker nog aanwezig en is erg prettig. Het geheel is daardoor enorm genietbaar, maar toch nog ook analytisch. Fasereinheid, stereospreiding en snelheid in het laag zijn prima in orde. Kortom, je kan er lang naar blijven luisteren en van genieten, zonder vermoeid te raken.

Goed gebruik loont

Maar, en dit is bij in-ears over het algemeen van belang, als ze niet stevig in de oorkanalen zijn aangebracht, lijkt het net of je naar een set zonder woofers aan het luisteren bent. Tevens is het geluid van buitenaf ook meteen beter hoorbaar. Goed doorduwen dus. Pas dan wel weer op dat je de siliconen opzetstukjes nog op de in-ears zitten, want ze blijven vaak echt in je ‘ears’ hangen.

Ongeveer 10 centimeter onder het rechteroorstuk, naast je nek onder je kaak, zit een kleine afstandsbediening met ingebouwde microfoon. De microfoon is te gebruiken voor telefoongesprekken of voice memo’s. De plus- en mintoets zijn voor het bedienen van het volume (dit werkt echter niet bij alle iPods, zoals bijv. de iPhone 3G en bij MP3-spelers anders dan die van Apple). De middelste toets kan extra functies bedienen, bij de nieuwe iPod Shuffle zijn dat afspelen/pauzeren (1 keer drukken), volgend nummer (2 keer drukken) en vorig nummer (3 keer drukken). Zie het als een extraatje, want er zijn maar een aantal iPods die volledig gebruik maken van de functies van de afstandsbediening (lijst van compatibele iPods is te vinden op de Apple website)

Conclusie

Als de recensie uit het consumentenblad of sommige gebruikerservaringen op de Apple website u ervan weerhouden om deze in-ear te kopen, dan kan ik u met zekerheid zeggen dat deze mensen de in-ears niet goed hebben ingebracht of afknappen op een afstandsbediening die niet op hun mp3-speler werkt. Deze in-ears klinken namelijk fantastisch, zitten lekker, zijn robuust afgewerkt en zien er prachtig uit.

Technische specificaties

Frequentiebereik: 5 Hz tot 21 kHz
Impedantie (bij 100 Hz): 23 ohm 
Gevoeligheid (bij 100 Hz): 109 dB SPL/mW
Drivers: tweewegsysteem
Kabellengte: 106 cm
Gewicht: 10,2 gram
Aansluiting: 3,5-mm audioaansluiting met vier geleiders
Prijs: €69 euro