Logitech Harmony One


Max Delissen | 12 mei 2010 | Logitech

Gemak binnen handbereik

Universele afstandsbedieningen zijn in theorie handige dingen. Want zo`n beetje alles aan consumentenelektronica is tegenwoordig op afstand te bedienen, en in de meeste huiskamers liggen gemiddeld zo`n vier verschillende knoppendoosjes rond te slingeren, en daar ben je mooi vanaf met zo`n multi-ding.
 
Tot zover de theorie, de praktijk is een stuk weerbarstiger. Wie namelijk denkt dat een universele afstandsbediening hoe dan ook een oplossing biedt komt vaak bedrogen uit. Bij de bekende huishoudwinkel of budgetsupermarkt aangeschafte `universele` afstandsbedieningen hebben één ding gemeen: ze zijn vaak universeel onbruikbaar. Een prachtig Amerikaans gezegde luidt: “If you pay peanuts, you can expect monkeys”. Dat wil zoveel zeggen als: “je krijgt waar je voor betaalt”. Neem van mij aan: een universele afstandsbediening van minder dan, pakweg, twintig euro, is per definitie niet universeel.
 
Basisfuncties van een beperkt aantal merken en apparaten moeten via lijsten met allerlei lastige codes worden opgezocht en geprogrammeerd, maar wanneer een apparaat in je set niet in de meegeleverde lijst staat, wat dan? Als je heel veel geluk hebt biedt je nieuwe plastic toverstok de mogelijkheid om commando`s  van een originele afstandsbediening op te slaan, maar vaak heb je gewoon dikke pech. Bij de Harmony afstandsdbedieningen van Logitech is dat gedlukkig totaal anders.


 
Eerst wat historie
De Harmony reeks van Logitech is ontstaan uit de gelijknamige afstandsbediening uit 2001 van het Canadese bedrijf EasyZapper, dat in 2004 door Logitech werd overgenomen. Hun idee over universele afstandsbedieningen was totaal anders. Niet de afzonderlijke functies stonden centraal, maar zogenaamde Activities. Zo bestaat de Activity `DVD kijken` uit de bediening van de dvd-speler, de televisie, en eventueel ook nog de geluidsinstallatie, in een door de gebruiker vast te leggen volgorde. En zo is het vandaag de dag nog steeds bij Logitech Harmony afstandsbedieningen.
 
Volledige programmeerbaarheid van alle codes is daarvoor een must, en dat doe je via de computer. Een uiterst slim stukje software en een enorme, dagelijks groeiende, database op internet met codes van duizenden verschillende apparaten en merken zijn de belangrijkste ingredienten. Enig talent voor een logische planning is meegenomen, maar ook met het ontbreken daarvan bij de eindgebruiker is rekening gehouden.
 
Harmony One in de praktijk
Het is werkelijk heel simpel. Meestal zul je de afstandsbediening eerst moeten opladen. Daarvoor leg je hem in de meegeleverde cradle. Er is bewust gekozen voor interne accu`s. Gewone batterijen zouden in de volledig van verlichte knoppen voorziene Harmony One niet lang meegaan, en iedere drie dagen oplaadbare batterijen verwisselen is ook geen doen. Bovendien is de afstandsbediening in de cradle gemakkelijk terug te vinden. Gewoon aanwennen om hem elke avond voor het slapen gaan in zijn eigen `wiegje` te leggen, en je hoeft nooit meer te zoeken.
 
Download en installeer alvast de nieuwste software van de Logitech site, en sluit na de eerste oplaadronde de Harmony One met de bijgeleverde kabel aan op de computer. Een laptop met (draadloze) internetverbinding verdient de voorkeur want dan kun je lekker in de bank blijven zitten.
 
Nu wordt het tijd om even goed op te letten en na te denken, want hoewel de software op zeer duidelijke wijze een aantal stappen doorloopt waarmee je de afstandbediening helemaal op je eigen set kunt aanpassen moet je ook goed weten welke apparaten je gebruikt. En daarmee bedoel ik merk en typenummer, want die haal je bij de eerste programmeerfase uit de enorme en gestaag groeiende database van Logitech. Er zijn maar heel weinig apparaten die daar niet in staan, en als je onverhoopt zo`n exoot bezit kun je via mail een aanvraag indienen, en in vrijwel alle gevallen staan de juiste codes binnen enkele dagen online.


 
Je moet trouwens ook nadenken welke apparaten je allemaal gebruikt als je bijvoorbeeld dvd kijkt of naar de radio luistert. Want de Harmony One `denkt` in zogenaamde Activities: tv kijken, digitale muziek luisteren, dvd kijken, en ga zo maar door. Je maakt als het ware combinaties van apparaten, zodanig dat voor elke activiteit de juiste bediening is voorgeprogrammeerd.
 
De ontwerpers van de software houden daar trouwens op een slimme manier rekening mee, want je krijgt bijvoorbeeld bij elke activiteit waar een televisie in wordt gebruikt de vraag met welk apparaat je het volume wil bedienen: de televisie of de versterker. Het is aan te bevelen hier van tevoren even over na te denken, en ik voorspel dat in de meeste gevallen de versterker wint.

Aan de slag!

Een gemiddelde set levert ongeveer drie kwartier programmeerwerk op, soms duurt het langer, soms korter. Maar eenmaal klaar kan het genieten beginnen. In mijn geval levert de keuze DVD Kijken het volgende schouwspel op: de televisie gaat aan (die moet dan wel op stand-by staan natuurlijk) en schakelt naar het juiste kanaal, de versterker gaat aan en kiest de juiste ingang, de dvd-speler gaat een en de lade opent zich uitnodigend. Omdat ik het volume met de versterker wil bedienen heb ik de Harmony One ook wijsgemaakt dat hij het geluid van de televisie moet uitschakelen. Vijf seconden de afstandsbediening op je set richten en je kunt het schijfje in de lade plaatsen (daar hebben ze nog geen code voor bedacht, dat blijft handwerk).



Schakel je later over van DVD Kijken naar Televisie Kijken, dan `weet` de Harmony One welke onderdelen van de vorige Activity nodig zijn voor de nieuwe. De rest schakelt hij uit. Ontbrekende onderdelen van de nieuwe Activity worden juist toegevoegd. Bij mij gaat daarom de dvd-speler uit (als de lade openstaat gaat die eerst netjes dicht!), schakelt de tv naar een andere HDMI-ingang, gaat de settop-box aan, en kiest de versterker een andere ingang.
 
En als het een keer fout gaat is er de Help knop. Druk die in, en volg de instructies in het aanraakgevoelige scherm van de Harmony One. Ik heb nog niet meegemaakt dat je dan niet voor elkaar krijgt wat je van plan was. En zo kan het zomaar gebeuren dat mijn vrouw nu zonder problemen de installatie kan bedienen. Haar eerste reactie toen ik de Harmony One in huis haalde was: moet dat nou, zo`n duur ding? Nu heeft ze aan haar kant van de bank een eigen zakje in de armsteunhoes gemaakt waar de afstandbediening onder handbereik is.
 
En nu begint ook mijn dochter van 6 interesse te vertonen. Als ze in het weekend wat vroeg wakker is kunnen we tegenwoordig zeggen: “ga beneden maar televisie kijken”. Gaat altijd goed, en pa en ma kunnen zich nog een keer heerlijk omdraaien. Een kind kan de was doen? In elk geval wel de installatie bedienen.


 
Conclusie
De adviesprijs van de Harmony One is 179 euro, en dat is een hoop geld voor een afstandsbediening. Maar als je enig speurwerk verricht kun je hem voor aanmerkelijk minder vinden. En het bedieningsgemak, nee, het bedieningsgenot is zo groot dat ik het alsnog een koopje durf te noemen. Bovendien, je hebt weer plek op tafel voor een goed glas wijn of een plankje met lekkers, want al die oude afstandsbedieningen mogen worden weggestopt. Ik zou ze wel bewaren, want als je ooit een apparaat uit je set zou willen verkopen moet hij er natuurlijk wel bij. Vergeet niet om de batterijen er uit te halen overigens.
 
En als er na verloop van tijd weer eens een nieuw apparaat komt, dan weet je dat je binnen no-time de bediening daarvan in handen kan geven van de Harmony One. Die van ons gaat nooit meer weg!