Cambridge Audio Minx: het melkpak voorbij


Marc Brekelmans | 27 januari 2011

Af en toe word je als relatief doorgewinterde hifi-recensent nog eens verrast. Dat overkwam me toen ik een paar maanden geleden met importeur Dimex een bezoek bracht aan Cambridge Audio in Londen. Ik was uitgenodigd voor de introductie van de Minx luidsprekers in een van de meest hippe bars die de Engelse hoofdstad rijk is. Nu kwam de verrassing niet in deze hippe bar - waar de Minx’en werden gebruikt als zaalversterking - hij kwam een dag later in het Londense hoofdkantoor van Cambridge Audio. Daar had men namelijk een fraaie stereo-opstelling gemaakt met twee Minx satellieten en een Minx subwoofer. 

De satellieten - het waren de Min 20 versies - zijn nauwelijks groter dan een blikje frisdrank en ook de subwoofers uit de Minx serie zijn zeer bescheiden van formaat. De kleinste versie meet ongeveer 22cm in het vierkant, de grootste versie ongeveer 35cm. De ervaring met dergelijk kleine sub/satelliet systemen heeft geleerd dat je er niet teveel van  moet voorstellen: maar al te vaak wordt een iel geluid uit de satellieten - mid en hoog worden door dezelfde unit weergegeven - gecombineerd met een boemerig laag. Erger nog: door de relatief hoge afstelling van de (sub)woofer is deze duidelijk te lokaliseren in de ruimte. 


Min 20: nauwelijks groter dan een blikje cola

Mijn verwachtingen waren dus niet al te hoog en de lichte kater van de vorige avond - het was erg gezellig - maakte mijn humeur er ook niet beter op. Des te groter was de verrassing toen zalvende klassieke klanken mijn oren streelden. Echt hoog, integratie, vol en dynamisch sublaag en een enorme spreiding van het geluid bereikten mijn oren. Werd ik hier voor de gek gehouden? Ik verhief me uit de luie bank, en pas nadat ik de kabels had nagelopen was ik er van overtuigd dat ik echt geluisterd had naar dit mini-systeempje. Verbazingwekkend.

Al tijdens de terugreis naar Nederland heb ik de recensie-exemplaren vastgelegd. Vanwege een onverwacht grote belangstelling vanuit winkels en publiek duurde het tot een paar weken geleden dat een set bestaande uit de Min 20 satellieten en een X300 subwoofer bij me thuis werd afgeleverd.


Minx in surround met bijpassende vloerstandaards


Minx in stereo

De Minx luidsprekers zijn in een aantal standaard samenstellingen leverbaar, maar gelukkig kun je ook naar believen je eigen optimale combinatie kiezen. Wanneer je dat niet wil kun je kiezen voor een stereo-opstelling met Min 10 satellieten en een X200 subwoofer (Minx 212), of uit een drietal surround opstellingen. De kleinste surround opstelling bestaat uit vijf Min 10 satellieten en een X200 subwoofer (Minx 215), dan is er nog een combinatie van vijf Min 20 satellieten en een X300 subwoofer (Minx 325) of een opstelling met diezelfde satellieten maar dan met de grotere X500 subwoofer (Minx 525).


De testopstelling: Minx X300 geflankeerd door twee Min 20 satellieten

De door mij gekozen opstelling - ik ben eigenwijs - zou volgens diezelfde logica door het leven moeten gaan als Minx 322. Gezien de vele combinatiemogelijkheden, onderdelen en accessoires beperk ik me in deze recensie graag tot de modellen die ik in huis heb gekregen.

Min 20 en Minx X300

De Min 20 bestaat op het oog uit twee op elkaar gestapelde Min 10 satellieten. In werkelijkheid heeft de Min 20 halverwege de hoogte van het kastje een ‘inkeping’ gekregen om die illusie te wekken. De behuizing meet in de hoogte 15,4 cm en in de breedte nauwelijks 8cm, en is met zijn gewicht van zo’n 750 gram relatief zwaar. De behuizing is netjes in hoogglans zwart afgewerkt maar is eventueel ook in hoogglans wit leverbaar. De afwerking is volgens Cambridge Audio goed bestand tegen krassen en de door mij gebruikte exemplaren lijken dat te bewijzen.


Min 10 op bijbehorende voet en een Min 20 in hoogglans wit

Op de achterzijde vind je twee eenvoudige bout/moer luidsprekerklemmen. In de bout van de luidsprekerklem is een gat gemaakt waarin, relatief makkelijk, luidsprekerdraad tot zijn 2,5mm gestoken kan worden. Met de moer klem je de draad vast. En dan ontdek ik een bijzonder handige feature van de Minx. De aansluitterminals kun je namelijk uit de kast trekken, waardoor het monteren van de luidsprekerkabel een fluitje van de spreekwoordelijke cent wordt. Na montage van de kabels kun je de terminals weer eenvoudigweg achterin de luidsprekers schuiven. 

Als je de frontjes van de Min 20 satellieten verwijdert komen er twee bijzondere luidspreker-units tevoorschijn. Het zijn volledig vlakke panelen met een doorsnede van zo’n 6cm (inclusief rolrand). Deze units zijn zogeheten BMR-units: een combinatie van een NXT-paneel en een dynamische unit. Mocht je meer willen weten over deze techniek, neem dan een kijkje op de NXT site of kijk voor een minder technische uitleg op de Cambridge Audio site. De voordelen van een BMR-unit zijn divers, maar de belangrijkste zijn het grote frequentiebereik en de enorme spreiding van het geluid, terwijl de unit - in tegenstelling tot traditionele NXT panelen - ook een uitslag kan maken, waardoor een voller geluid geproduceerd kan worden.


Minx X300

De X300 is de middelste subwoofer in het programma. Hij meet 311 x 266 x 278mm (HxBxD) en is voorzien van een 300 Watt versterker en twee 8” woofers waarvan er één actief en één passief wordt gebruikt. Hiermee zou de X300 in staat moeten zijn om frequenties tussen 33Hz (-6dB) en 200Hz weer te geven. Achterop de X300 komen we weer een slimmigheidje van de mannen van Cambridge Audio tegen. Om het instellen van de overnamefrequentie voor de subwoofer te vereenvoudigen zijn er bij de optimale frequenties voor de Min 10 en Min 20 satellieten pictogrammen in de schaalverdeling geplaatst. In combinatie met de voelbare stapjes op de regelknop is snel en trefzeker de juiste instelling te maken.

Daarnaast heb je nog controle over het volume van de subwoofer en is ook de fase traploos in te stellen. 
Het aanbieden van signaal kan helaas uitsluitend met behulp van cinch-stekkers. Hiervoor moet je versterker beschikken over een pre-out of een regelbare tape output. In home-cinema opstellingen heb je daarvoor natuurlijk de specifieke subwooferuitgang. Vanuit de X300 kun je het signaal ook weer uitsturen.


Close-up:met handige pictogrammen op het crossover

In sommige gevallen - zoals in mijn primaire set - zou een aansluitmogelijkheid met behulp van luidsprekerkabels handig zijn. Maar die ontbreekt helaas.

Op de achterkant van de sub is ook nog een aansluiting voor een draadloze verbinding te ontdekken en een schakelaar om de X300 automatisch in te laten schakelen bij het detecteren van een inkomend audio-signaal. 

Luisteren

Zoals gezegd is het aansluiten door middel van luidsprekerkabels niet mogelijk. Hierdoor kon ik de Minx helaas niet beluisteren in mijn woonkamer. Een alternatief werd geboden door de opstelling op mijn werkkamer. Deze bestaat uit een NAD cd-receiver - die zoals dat bij NAD gebruikelijk is wel over een pre-out beschikt - en die daarnaast ook door een Squeezebox Classic voorzien kan worden van muziek. Een paar meter TaraLabs bekabeling stelde me in staat de luidsprekers afwisselend op mijn bureau of op de Target stands in mijn kantoor te plaatsen. 



De Minx set heeft een paar weken de dagelijkse muziekvoorziening mogen verzorgen op mijn werkkamer, en regelmatig werd ik weer verrast door de volwassen weergave van deze set. Het meest opvallend is de enorme spreiding van het geluid, waardoor zelfs op niet optimale luisterposities een evenwichtig klankbeeld opgebouwd werd. 
De laatste tijd luister ik, aangestoken door collega Max Delissen, met regelmaat naar elektronische muziek die vaak voorzien is van een fikse portie laag. Juist dan valt op hoe mooi de X300 integreert met de satellieten. Bij het draaien van het nummer The Children van het Yeasayer album Odd Blood valt juist weer de goede detaillering in het hoog positief op. Dit rijkelijk van subtiele details voorziene album krijgt een extra dimensie doordat de Minx set ze perfect in de ruimte weet te plaatsen: in de breedte, maar ook in de diepte. Zelfs als ik de Min 20 satellieten op krap 60 centimeter afstand voor me op het bureau heb staan lijk ik in de muziek gezogen te worden. En of ik nu elektronische muziek, oude jazz, klassiek of rock opnames draai, altijd krijgen de muzikanten hun eigen afgebakende plekje in het geluidsbeeld, zelfs in de diepte.


Conclusie

De vraag die bij de meeste mensen zal leven is natuurlijk of de Minx set een alternatief zou kunnen vormen voor meer volwassen ogende hifi-luidsprekers. Het antwoord daarop is een volmondig ja. Ik kan geen reden bedenken waarom je in deze prijsklasse zou moeten kiezen voor een groter systeem, behalve dan om indruk te maken op je audiovrienden. Maar laat die vrienden twee nummers luisteren op je nieuwe Minx-luidsprekers en ook zij zullen je gelijk moeten bekennen.

En voor mensen die op zoek zijn naar onopvallende luidsprekers is de keuze helemaal eenvoudig….wat mij betreft eindigt met de Minx die zoektocht.

 

Prijzen:
S215 (X200 + 5x Min 10): 750 euro
S315 (X300 + 5x Min 10): 950 euro
S325 (X300 + 5x Min 20): 1300 euro
S525 (X500 + 5x Min 20): 1500 euro