Dali Mentor 8


René Smit | 08 augustus 2011 | DALI

Een klein jaar geleden heb ik een set Dali Ikon 5 luidsprekers gerecenseerd. Dat pakte bijzonder positief uit, de speakers werden voor mij het ijkpunt in de 1000 euro klasse. Nu is het de beurt aan de Dali Mentor 8 om mij wederom versteld te doen staan. Een aantal lezers van Hifi.nl heeft specifiek gevraagd om een recensie van deze speakers. Het verzoek is gehonoreerd door de hoofdredacteur, en in no time werd een definitieve afspraak gemaakt met importeur AND Benelux.

Foto`s: AND Benelux / Dali

Ik wist van te voren dat de Mentor 8 een vrij forse speaker is, echter als de luidsprekers daadwerkelijk geleverd worden is het toch even schrikken. De vervoerder zet twee enorme dozen op mijn stoep. Met hulp van een welwillende buurman weet ik de dozen de huiskamer in te krijgen waar het uitpakken begint. Hoewel de Mentor 8 keurig verpakt is werkt het toch het gemakkelijkst om de speaker met twee personen uit de verpakking te halen om beschadigingen of ongelukken te voorkomen. Nadat de klus geklaard is kunnen de luidsprekers aangesloten worden en kan het fine tunen beginnen. Voor die tijd wat meer informatie over de speakers zelf.

De Dali Mentor 8 is de grootste telg uit de Mentor serie die verder bestaat uit meerdere monitor luidsprekers, vloerstaanders, surroundspeakers, een centerspeaker en subwoofer. Kortom binnen de serie is het prima mogelijk een 5.1 of 7.1 set op te bouwen met goede vocal matching. De Mentor 8 heeft een prijskaartje van 2299, - Euro per stuk, dat afgezet tegen de (op papier) geboden specificaties alleszins redelijk genoemd mag worden. De grote kast (110x34,5x44 centimeter) is voorzien van maar liefst vijf luidspreker units die allemaal specifiek voor de Mentor serie zijn ontwikkeld. Net als bij de Ikon 5 maakt de Mentor 8 gebruik van een de dubbele tweeter module bestaande uit een ribbon tweeter die de frequenties vanaf 12 kHz voor zijn rekening neemt, gecombineerd met een soft textiel dome tweeter die het gebied tussen ultra hoog en middengebied weergeeft. Naar boven niet gefilterd maar op natuurlijke wijze afvallend. Daaronder een dedicated zestien centimeter middentoner en twee twintig centimeter woofers.

Feitelijk is de Dali Mentor 8 een 3,5 weg systeem. De midrange en woofer conussen zijn gemaakt van houtvezel, iets dat goed te zien is als je de units bekijkt. De korf van de units bestaat uit een aluminium chassis dat stijfheid en openheid combineert door gebruik te maken van slanke maar verhoudingsgewijs diepe ribben. De laagweergave wordt extra ondersteund door twee reflexpoorten aan de achterzijde van de kast. Het resultaat is een luidspreker met een frequentiebereik van 34 tot 34.000Hz.

Naast de grote aandacht voor de gebruikte units steekt serieuze fabrikant Dali veel tijd en aandacht in het ontwikkelen van een goede kast. Dat er gebruik gemaakt wordt van dik MDF met een licht gebogen vorm van de voor naar de achterzijde is niets ongebruikelijks. Echter de manier waarop de baffle met de binnenkast wordt verbonden is minder vanzelfsprekend. Het gaat om een verlijmde sandwich constructie. De speciale lijm heeft een tweeledige functie, naast het verlijmen van de baffle met de kast heeft de lijm een dempende werking naar de baffle hetgeen kleuring van het geluid tegen gaat.

Aan de achterkant is de Mentor 8 voorzien van een set stevige set bi-wire aansluitingen die zowel spades, banaanstekkers als blanke draad accepteren. Om de luidsprekers stabiel te plaatsen zijn ze voorzien van een base die iets breder en dieper is dan de feitelijke kast. Hierin kunnen de standaard meegeleverde spikes geschroefd worden. Ter bescherming van de vloer worden passende onderlegschijven meegeleverd, alles keurig verpakt in doosjes. De speakers zijn leverbaar in de kleuren zwart en kersen.

 

Opstellen, aansluiten, luisteren


Het opstellen van een speaker van deze omvang in een gemiddelde Nederlandse woonkamer is een lastige klus. De luidsprekers voldoende ruimte geven om te ademen zal voor velen een flinke concessie vragen ten aanzien van de leefbaarheid van de ruimte. Niet optimaal, maar puur op basis van diezelfde leefbaarheid, komen de Dali Mentor 8 speakers voorlopig op dezelfde plaats te staan als waar normaal gesproken mijn Audiovector speakers bivakkeren. Dit geeft de speakers zo`n twintig centimeter ruimte tussen de achterkant van de kast en de muur daarachter. De rechterspeaker staat een vijftig centimeter uit de hoek. De linkerspeaker heeft wat meer leefruimte. Geheel volgens de voorschriften van de fabrikant en eerdere ervaringen met de Ikon 5 speakers in mijn ruimte, worden de speakers niet ingedraaid. De Mentor 8 is bi-wired aangesloten met Inakustik LS1002 luidsprekerkabels. Voor de versterking is ditmaal gebruik gemaakt van een NAD M2 versterker in plaats van de gebruikelijke vM set. Als bron dient een gemodificeerde vM SA230 multispeler, die in combinatie met de “digitale” NAD M2 als loopwerk fungeert. Voor het bekijken en beluisteren van films is een NAD T577 Blu-Ray speler ingezet.

Luisteren

Gelukkig heeft de importeur er voor gezorgd dat de speakers al grotendeels los gespeeld zijn. Om helemaal zeker te zijn heb ik de luidsprekers eerst nog een weekje laten spelen alvorens met het beoordelen te beginnen.

Het album Doo Wops and Hooligans van Bruno Mars mag het spits afbijten. Dit enigszins overgeproduceerde album bevat een aantal tracks die voorzien zijn van een kunstmatig laagfundament rond 80Hz. Waarschijnlijk is dat bewust gedaan om bij het beluisteren op goedkope sets en portable muziekweergevers wat extra body te genereren. Echter op een speaker als de Dali Mentor 8, met twee woofers van twintig centimeter, een flinke kastinhoud en een reflexpoort is het een heel ander verhaal. De hoeveelheid laag die de ruimte in gepompt wordt is zeer indrukwekkend. Gelukkig is de kwaliteit van de laagweergave goed en weet de NAD M2 versterker de woofers zo onder controle te houden dat de muziek beluisterbaar blijft. Ik kan me echter situaties voorstellen waarin de laagweergave vanwege de opname teveel van het goede wordt.

Een stuk genuanceerder en ingetogener is het album Scratch My Back van Peter Gabriel. De grote Mentor 8 luidsprekers zetten de zanger levensgroot in de luisterruimte. De stem klinkt krachtig en met heel veel body. Met gesloten ogen beluister ik track zes, The Power Of The Heart. Oorspronkelijk van Lou Reed. Het grote orkest staat prachtig breed op de achtergrond afgebeeld met veel onderscheid tussen de diverse instrumenten. Peter zingt de tekst bijna fluisterend op de voorgrond. Echter plotseling neemt het volume van de stem een grote sprong van pp naar ff. Ik word volkomen verrast door het gemak waarmee de speaker de dynamiek sprong in de muziek volgt, een schrikreactie is het gevolg. Bij het beluisteren van dit album is ook goed te horen dat Dali er uitstekend in geslaagd is de verschillende units naadloos op elkaar aan te laten sluiten. Er zit bijvoorbeeld absoluut geen hoorbaar “gat” in de overname frequentie tussen beide verschillende tweeters. 

..en luisteren

Nieuwsgierig geworden naar het “grote” geluid en aangespoord door de importeur zoek ik in de cd-kast naar een lekker live album om eens flink gas te geven. Een uitgelezen kandidaat is Phil Collins’s Serious Hits Live, een opname van een concert waar het enthousiasme en de energie van af spat. Don’t Lose My Number opent met forse klappen op  tom-toms. Probleemloos weten de Mentor 8 speakers deze strak en meedogenloos op luid volume weer te geven. Ik waan me in het aanwezige publiek en onderdruk de neiging van de bank af te springen en staand mee te joelen en klappen.

Mogelijk laat de weergave zich het best omschrijven als een soort high-end PA systeem. Ik besluit het risico van een burenruzie te nemen, kies het nummer In The Air Tonight en schroef het volume nog wat verder op. De wereldberoemde drumbreak van Phil Collins dendert door de kamer. Even waan ik me weer in het Rotterdamse voetbalstadion “de Kuip” waar ik het ooit live mocht meebeleven. De Mentor 8 speakers lijken gemaakt te zijn voor dit soort muziek. Natuurlijk helpt de grip die de NADM2 versterker op de speakers heeft behoorlijk mee om de weergave strak en gecontroleerd te houden.

Wanneer een speaker met muziek- weergave zo dynamisch en groots kan presteren dan moet het weergeven van filmsoundtracks geen probleem opleveren. Couples Retreat is een film die het niet moet hebben van de heftige effecten. Het verhaal leunt hoofdzakelijk op de dialoog en de Dali Mentor 8 hoeft dan ook bijna niet in actie te komen. Echter bijna aan het eind van de film belanden de hoofdrolspelers op een groot openlucht house feest. Hoe dichter zij het feest naderen des te steviger wordt de muziek. De speakers weten de sfeer en de ruimtelijkheid uitstekend weer te geven wat de filmbeleving optimaal maakt. De heerlijk diepe volle laagweergave maakt het extra levensecht.

Bij het bekijken en beluisteren van Scott Pilgrim vs The World worden de luidsprekers echt aan het werk gezet. Deze film is moeilijk in een bepaald genre te plaatsen en houdt het midden tussen een videogame en een sciencefiction achtig verhaal. Het beeld van de film is zeker goed te noemen, de soundtrack daar in tegen is fantastisch en een prijs waard. De donderende laageffecten worden perfect weergegeven de Dali luidsprekers en maken een subwoofer overbodig. Tegelijk zijn de wat meer subtiele effecten en muziek uitstekend neergezet. De weergave blijft open, transparant en ruimtelijk. De combinatie van het snelle beeld en de door de Mentor 8 speakers overweldigend weergegeven soundtrack zorgen er voor dat het mij na het bekijken van de film een beetje duizelt. Als frontspeaker in een surround installatie is de Dali Mentor 8, indien u over voldoende ruimte beschikt, een uitgelezen kandidaat. Zoveel is op basis van deze luisterindruk wel duidelijk.

 

Conclusie

Niet alleen groot(s) qua fysiek maar zeker ook qua weergave, zo kunnen de speakers het best omschreven worden. Om de speakers maximaal te laten presteren zult u echter moeten beschikken over een forse luisterruimte of concessies willen doen ten aanzien van de leefbaarheid in een kleinere ruimte. In mijn thuissituatie verwachtte ik een overdaad aan laag maar dit was geenszins het geval. Natuurlijk is de hoeveelheid laag die deze luidsprekers kunnen produceren niet gering, maar zowel bij gebruik van de NAD M2 versterker als ook mijn normaal gebruikte vM set blijft het zeer gecontroleerd en strak.

De speakers zijn als geen ander in staat live opnames weer te geven alsof je erbij aanwezig bent. Ingezet als frontluidspreker in een home cinema set zal de Mentor 8, mits aangestuurd door een stevige stabiele versterker of receiver, excelleren. Echter het subtielere werk wordt niet geschuwd wat alles te maken heeft met het gebruik van de fraaie luidsprekerunits en de jarenlange research. Het is zonneklaar dat de investeringen die Dali gedaan heeft zijn vruchten afwerpen. Het is daarom des te knapper dat Dali een luidspreker als deze tegen een zo aantrekkelijke prijs kan aanbieden. Grote klasse, in alle opzichten!

Dali Mentor 8 - 2299 euro per stuk

Importeur:
AND Benelux
Herastraat 47
5047 TX Tilburg
Tel. 013-4550955
Fax. 013-4555666
www.andbenelux.com

De volgende films werden beschikbaar gesteld door Universal Pictures Benelux:
Couples Retreat
Scott Pilgrim vs The World

Gebruikte apparatuur:
vM MA240 geïntegreerde versterker
vM PA535 eindversterker
vM PHM3 SE phonotrap
vM SA230vM SACD speler
Funk Vector draaitafel met RB300 arm
Shelter 301 element
Panasonic DMP-BD30 Blu-Ray speler
Audiovector S3 Avantgarde Arreté speakers
Audiovector K-C Signature centerspeaker
Polk FX3i surround speakers
Focal Chorus 705V speakers
Panasonic TH42PV45 plasmascherm
Marantz SR5600 surround receiver
Musical Fidelity V-Can
AKG K272HD hoofdtelefoon

Bekabeling en accessories: Siltech SQ88G5 Classic, Sharkwire SC-L03 interlinks, Inakustik Black&White LS1002 luidsprekerkabels, Inakustik AC1502-6 stekkerblok, Inakustik HDMI kabel, Supra Lorad netsnoeren, AHP klankmodule, Quadraspire QX25 voetjes, Quadraspire Q4L audiorack.