Opalum Flow luidsprekers: een primeur


René van Es | 19 december 2011 | Opalum

Volgens mij heb ik een primeur in handen met een set Opalum luidsprekers die sinds een paar maanden in het pakket van importeur Viertron zitten. Typisch een product dat heel specifiek een bepaald deel van de markt wil en kan pakken.

Denk niet direct aan High End of een echt moeilijk bedienbaar audiofiel product, maar denk in gemak, vormgeving en geluidskwaliteit, op een andere wijze dan u traditioneel gewend bent. Denk buiten het bekende raamwerk. Denk aan streamen, design, handig, verstaanbare flatscreens etc.

Dat ik het product kon combineren met een Musical Fidelity M1CLiC (zie ook de recensie, red.) maakte het allemaal nog veel leuker, soms handiger en zeker meer uitgebreid. De Opalum Flow.1010 is het tweede model uit een reeks van vier types luidsprekers van het Zweedse merk Opalum. De reeks loopt van 1199 euro per set tot 3999 euro per set.

De Flow.1010’s van 2399 Euro is specifiek ontworpen voor montage aan de wand en presteert volgens zeggen dan opvallend goed. De Opalum Flow.1010 luidsprekers zijn voorzien van een tiental twee inch kleine conus units die zijn onderverdeeld in units voor de lage en de hoge tonen. In de platte kast van 540x170x43 mm, aan de voorkant gesierd door een licht gebogen plexiglas plaat, zitten 20 Watt versterkers met digitale signaalbewerking, waardoor de luidsprekers in staat zijn ook lage tonen evenwichtig weer te geven.

Zelfs als het oorspronkelijke bronmateriaal analoog is, zal het vanuit de controle-unit digitaal naar de luidspreker worden gestuurd. Het is wonderlijk om te zien, dat het signaal via een tweelingsnoer voor beide luidsprekers vanaf één aansluiting gaat. Het digitale signaal wordt namelijk herkend als links of rechts als de DSP het ontvangt. Zelfs plus en min maken geen verschil. De control hub, zoals Opalum het centrale besturingsdeel noemt, is op meerdere manieren inzetbaar. Zelfstandig, waartoe een analoge ingang beschikbaar is, twee digitale optische ingangen en een coaxiale digitale ingang. Streaming is mogelijk via WLAN. Verder is er een USB aansluiting, maar die is voor het configureren van het systeem. Zoals eerder opgemerkt is er één set luidsprekerterminals en tenslotte de ingang voor de netvoeding. De voeding zelf is los van de hub.

Bediening geschiedt met een futuristische afstandsbediening die drie functies kent: aan/uit, volume en bronkeuze. De bronkeuze wordt zichtbaar via een veelkleurige LED op de voorzijde van de hub. Op deze manier kunnen HD decoders, een Blu-ray speler, TV en een analoge bron worden gekozen en afgespeeld. Een tweede manier van aansluiten is kiezen voor bijvoorbeeld een Musical Fidelity M1CLiC streamer/converter/voorversterker. Het volume wordt dan met de MF geregeld en de bronnen worden daar op aangesloten. Daarmee komen drie analoge ingangen ter beschikking, naast drie digitale ingangen en ook nog twee USB aansluitingen.

M1CLiC

Er zijn twee uitgangen aanwezig, één regelbaar en de andere vast. Streaming kan via de ethernet-aansluiting of draadloos via WLAN. Met een router in de nabijheid werkt draadloos bij mij feilloos en er was geen enkele keer een drop-out. Internet radio is mogelijk via de M1CLiC, muzieksystemen draaiend onder Twonky Media of UPnP laten zich aansturen. Omdat eerder een complete recensie van de Musical Fidelity M1CLiC op deze site is verschenen ga ik niet verder in op de technische aspecten. Wel dient opgemerkt te worden dat in december 2011 een App zal uitkomen waarmee de M1CLiC te besturen is. Eindelijk, want de afstandsbediening schiet te kort. Dat op de remote gekozen is voor witte lettertjes tegen een zacht grijs/blauwe achtergrond is een gruwel voor oudere mensen die wat slechter gaan zien. Waarom is in de wereld van beeld en geluid de ergonomie toch zo ver te zoeken?

Het is niet vaak het geval dat mijn mond letterlijk open zakt zodra de eerste tonen weerklinken, maar nu wel. De relatief bescheiden systemen met hun tien kleine conussen geven me toch een partij lage tonen! En ze scheppen een stereobeeld dat ik niet voor mogelijk hield. Ik heb de luidsprekers even op de grond gezet, maar daar moeten ze snel weg want ik doe ze echt tekort. Nu gaat het mij ook te ver om gaten in de muur te boren voor een systeem dat hier twee weken staat, dus zoek ik naar een compromis en verkrijg dat door de luidsprekers aan mijn audiorack te hangen. Het staat vreemd, maar het werkt wel.

Dat doet het laag alleen maar goed. De heftigheid verdwijnt en maakt plaats voor een nog steeds warme, echter volwassen weergave. Inmiddels ben ik een aardige tijd verder en ken de ins en outs van de opstelling. Terwijl ik dit tik, zingt Diana Krall Love Scenes van een 24 bit/96 kHz opname. Een stuk muziek dat met deze hoge resolutie feilloos van digitaal naar analoog gaat via de MF M1CLiC. Ik zou het ook kunnen doen via een Logitech box en de interne DAC van de Opalum stuurunit gebruiken, maar dan is het resultaat minder. Daar zie ik toch echt meer emplooi voor als ik denk aan het signaal uit een TV decoder.

Met de M1CLiC draaien we serieus muziek vanaf een RipButler media center. Dat mag natuurlijk ook iets anders zijn, zoals een fraaie Sooloos van Viertron. Al mijn bestanden zijn in FLAC-formaat. De kwaliteit van de muziek is boven verwachting goed zoals ik al aangaf. Heel compleet en volwassen, niet scherp, tikje warm met een prettige stem, neergezet in een formidabel stereobeeld. Hoe ze dat voor elkaar krijgen snap ik niet helemaal. Wellicht omdat de tien units als een soort line array werken. Het geluid is heel vrij van de speakers, vol ruimte en zeker ook met de nodige rust. Daarom wat wildere dingen zoals Holly Cole van de CD It Happened One Night. Wat overigens ook niet overmatig staat te spetteren tot je het volume optrekt.

Opalum los gezien

Dat gaat overigens wel ten koste van dat schitterde stereobeeld. Het wordt allengs kleiner naarmate het volume toeneemt. Evenmin is de Opalum set een powerhouse dat zalen vol speelt. Enige beheersing van het volume is welkom. Genoeg voor een normale huiskamer, geen vervanging van een compleet en groot audiosysteem. Een markt waar Opalum ook niet op lijkt te mikken. Mocht u vinden dat het luider moet spelen met meer bas, dan biedt de hub een subwoofer uitgang.

Niet iedereen zal willen investeren in een M1CLiC, dus laten we eens de Opalum van muziek voorzien vanuit mijn Logitech Duet Receiver, aangesloten met een optische digitale kabel. Via Jeff Wayne met War Of The Worlds komen we aardig in de buurt van filmmuziek zoals we die kunnen verwachten uit een DVD- of Blu-Ray speler of vanuit de HD TV-decoder. De basweergave is nu aanzienlijk minder heftig en de speakers zouden profiteren van een achterwand in plaats van een open rek. Het systeem toont hier zowel de sterke als de zwakke kant. Ruimte en stereobeeld maken alles levendig en speels. Tegelijk is de hele opzet net niet krachtig genoeg om flink voluit te spelen. Zou het beeld erbij worden vertoond, dan is de aandacht al zo sterk verdeeld naar het visuele aspect dat het gebrek aan power niet teveel zal opvallen. Niettemin een punt van aandacht.

Heel iets anders nu in de vorm van een klarinet kwintet van Weber, gespeeld door niemand minder dan Anthony Michaelson van Musical Fidelity zelf. Muziek die hij heel verdienstelijk speelt en die mooi klinkt uit de Opalum. Het verbergen van eventueel aanwezige kleuring is met klassiek een stuk lastiger dan via War Of The Worlds en ik mag wel zeggen dat de Opalum toch glansrijk slaagt in de opzet. Zet een grote luidspreker neer en de weergave gaat er op vooruit, maar dat wilde u toch niet, daarom koos u juist voor Opalum. Geen grote sta-in-de-weg in de huiskamer maar een set die naadloos integreert met het interieur. Het is allemaal een kwestie van een compromis.

Tenslotte Johan Sebastian Bach met zijn Brandenburgse Concerten. Muziek die ik erg goed ken en op een prettige wijze wordt weergegeven. Beter dan menigeen met een design-set zich zal kunnen voorstellen. Violen hebben een mooie klank, instrumenten in het orkest komen stuk voor stuk naar voren zonder op te vallen door kleuring of resonanties. Ik kan er met plezier naar luisteren, zolang ik mij de doelgroep voor Opalum voor ogen houd. Eigenlijk zonder erg zit ik te luisteren en ervaar het als jammer dat het werk van Bach is afgelopen. Een goed teken.

Dat brengt mij op de toekomstige klant van Opalum, al of niet in combinatie met de Musical Fidelity M1CLiC. Ik schat zo in dat de klant erg hecht aan een harmonieus ingericht interieur, klassiek of modern, en geen grote zichtbare luidsprekers in de huiskamer wil. Maar wel een beter geluid dan de platte TV kan bieden, zelfs een stuk beter dan menige soundbar. Geluisterd en gekeken zal worden naar muziek die centraal is opgeslagen, een internetradio, mogelijk een losse bron en verder film en TV. Handig te bedienen door elk gezinslid van jong tot oud. Ik verwacht niet van de klant dat hij of zij grote technische vaardigheden bezit of zich om de techniek druk maakt. De oplossing telt in dit geval, niet de toeters en bellen. Vandaar dat ik ook niet diep ben ingegaan op technische aspecten.

Tegen het kiezen van een Opalum oplossing kan ik niets bedenken voor deze doelgroep, hoogstens kan de prijs een bezwaar zijn. Qua geluidskwaliteit in combinatie met het design is die echter wel verantwoord. De keuze is vaak: geen goed geluid versus serieuze luidsprekers. Soms kan een zijweg gekozen worden die naar een bevredigend resultaat leidt. Opalum biedt die zijweg en als u toch een beetje audiofiel bent, neem er dan een Musical Fidelity M1CLiC bij. Voor de bediening, de extra opties, wie weet zelfs voor een bron als een platenspeler.

Aanvullende informatie:

Prijzen:

Opalum Flow.1010 luidsprekers 2399 euro
Opalum control hub inclusief RF afstandsbediening 399 euro
Musical Fidelity M1CLiC DAC/voorversterker 1499 euro

Importeur:
Viertron BV
Zuideinde 2
2991 LK Barendrecht
Telefoon: 0180 618355
Internet: www.viertron.nl
Email: info@viertron.nl